fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Takvimde Bugün

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Cevap: Takvim de Bugün

mayın tarlasında tabiki

Comment

• 15 Mayıs 2008

Bugün 15 Mayıs 2008 10 C.Evvel 1429 Mayıs: 2 Hızır:10 İzmir'in İşgali (1919) - Hava Şehitleri'ni Anma Günü
      GÜNÜN HADİSİ

Hz. Peygamber: Biriniz hergün Uhud Dağı gibi bir amelde bulunmaktan aciz mi olur? buyurdu. Buna kimin gücü yeter ki? diye soruldu. Allah Resulü: Hepinizin gücü yeter buna! Cevabını verdi. Nedir o amel? Denildi. Allah Resulü şu açıklamayı yaptı: Sübhanallah sözünün sevabı Uhud’dan büyüktür. La ilahe illallah sözünün sevabı Uhuddan büyüktür. Allahü Ekber sözü de uhuddan büyüktür.
      Hadis (Ramuz).

FAZİLETİ BELİRTİLEN AMELLER

Resulüllah (s.o.v) buyurdular ki: "Bir Müslüman bir ağaç diker veya bir tohum eker de bunların mahsulatından bir kuş veya insan veya hayvan yiyecek olsa, bu onun için bir sadaka olur." (Buhan, Hars

1. Edeb 27; Müslim. Müsakat 12, Tirmizi, Ahkam 40.)

Resulüllah (s.a.v) buyurdular ki: "Kim sağmal bir hayvanı veya parayı (karz-ı hasen olarak ) borç verirse veya yolunu kaybedene yolunu gösterirse veya âmâyı sokağına koyarsa kendisine bir köle azad edenin sevabı verilir." airmizi. Bin 37.) Hz. Peygamber (s.a.v)'e soruldu: "Ey Allah'ın Rasulü! Bir adam gizli olarak ha*yırlı ameller yaparken bir de bakarsın halk buna muttali olmuştur da bu onun hoşuna gitmiştir?" Aleyhissalatu vesse*lam: "Bu kimsenin iki ücreti vardır: Gizli yapmanın ücreti ve aleni yapmanın üc*reti. " (Tirmizi,. Zühd49.)

Resulüllah (s.a.v)'a soruldu: "Ey Allah'ın Rasulü! Kişi hayır yapsa halk da bu se*beple onu övse (bunun hükmü nedir?)" "Bumümine (Allah'ın razı olduğuna dair) peşin bir müjdedir" buyurdular. (Müslim, Bin 166.) Rasulüllah (s.a.v) buyurdular ki; "Al*lah için sefer yapanlar üçtür: Gazi, hacı,

UmreCİ." (Nesai, Hacc 4.)

Rasulüllah (s.a.v) bir gün: "Bugün siz*den kim oruçlu olarak sabahladı?" diye sordu. Hz. Ebu Bekir (r.a): "Ben!" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Bugün kim bir cenazeye katıldı?" dedi. Yine Hz. Ebu Bekir (r.a): "Ben!" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Bugün kim bir hastayı ziyaret etti?" dedi. Bu sefer de Hz. Ebu Bekir: "Ben!" dedi. Bunun üzerine Rasulüllah (s.a.v): "Bunlar bir kimsede bir araya gel*di mi, o kimse mutlaka cennete girer!'

buyurdu. (Müslim. Zekat 87.)

MANİ

Allah muradını verdi bugün,
      Anasını kızsız koyan
      Evlerini ıssız koyan,
      Testisini susuz koyan.

BİLMECE

Saat niçin tehlikelidir ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap: Mayin tarlasinda.

Comment

• Cevap: Takvim de Bugün

dünkü cavabı bilmişim bugünkü de içinde akrep ve yelkovan olduğu için mi?

Comment

• 16 Mayıs 2008

Bugün 16 Mayıs 2008 11 C.Evvel 1429 Mayıs: 3 Hızır:11 Filiz Kıran Fırtınası

GÜNÜN HADİSİ

Şu 4 şeyden sakınan Cennete girer: Cana kıymaktan (cinayetten); Haram kazanç elde edip yemekten; Zina işlemekten, haram olan cinsel ilişkilere girmekten; Alkol alışkanlığından...
          Hadis (Bezzar).

ALLAH'TAN KORKMAK

Resulüllah (s.a.v.) buyuruyor ki: "Allah u Teâlâ muayyen olan kıya*met günü için bütün canlıları mahşer yerine topladığı vakit, yakındakiler olduğu gibi, uzaktakiler de aynı şe*kilde duyacakları bir sesle karşılaşırlar. Bu sesde, "Ey insanlar, sizi yarat*tığımdan bugüne kadar hep Ben susdum da sizi dinledim. Bugün siz susun ve beni dinleyin. Bugün size amellerinizin karşılığı verilecektir. Ey insanlar, Ben sizin aranızda bir neseb, asalet koydum, siz de kendi aranızda bir neseb tâyin ettiniz. Be*nim koyduğum nesebi düşürdünüz ve kendi nesebinizi yücelttiniz. Bana, en keremimiz, en çok muttaki (Allah'tan en çok korkan) olanınız dır, dedim. Fakat siz buna yaklaş*madınız da, falan zade falan, dedi*niz. İşte bugün Ben de sizin koydu*ğunuz asalet unvanını düşürür ve Be*nim koyduğum asaleti yüceltirim. Müttakiler (Ehli takva, haramdan , günahtan çekinen) nerede". Hemen bunlar için bir sancak çekilir. Onlar bu bayrağın ardına takılır, yerlerini alır ve hesabsız olarak cennete gi*rerler." (Tabarani) buyurmuştur. Yine Resûl-i Ekrem (s.a.v.):

"Hikmetin başı Allah korkusudur." buyurmuştur. Yine Resûl-i Ekrem ibn Mesûd'a (r.a) hitaben:

"Bana kavuşmağı istersen, ben*den sonra korkunu çoğalt" buyur*
          muştur. (İhya 4.c.s:297)

MANİ

Kahve doktum kuruna,
          El vurmayın durula,
          Yârime yar diyeni,
          Sol göğsünden vurula.

BİLMECE

Memurlar sabahlari neden pencereden disariyi seyretmezler.

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:içinde akrep oldugu için.

Comment

• 17 Mayıs 2008

Bahcesel.com Yönetiminden açıklama: Kötü niyetli kullanımların engellenmesi için yeni üyelerimizin ilk birkaç mesajlarında link verme hakları bulunmuyor. Forumumuzu kullandığınız sürece bu hakka otomatik olarak sahip olabilirsiniz. Lütfen mesajınızın alt sağında bulunan düzenle butonu ile mesajınızı yeniden düzenleyiniz ve birkaç mesajınızda link vermeyiniz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Comment

• 18 Mayıs 2008

Bahcesel.com Yönetiminden açıklama: Kötü niyetli kullanımların engellenmesi için yeni üyelerimizin ilk birkaç mesajlarında link verme hakları bulunmuyor. Forumumuzu kullandığınız sürece bu hakka otomatik olarak sahip olabilirsiniz. Lütfen mesajınızın alt sağında bulunan düzenle butonu ile mesajınızı yeniden düzenleyiniz ve birkaç mesajınızda link vermeyiniz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Comment

• 19 Mayıs 2008

Comment

• 20 Mayıs 2008

Comment

• 21 Mayıs 2008

Bugün 21 Mayıs 2008 16 C.Evvel 1429 Mayıs: 8 Hızır:16 Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün Kuruluşu (1847)

GÜNÜN HADİSİ

Size en kolay gelen ve bedene en hafif olan ibdeti haber vereyimmi? Bu susmak ve güzel ahlak sahibi olmaktır.
                    Hadis-i şerif (İbn-i Ebi’d-Dünya).

GAFLETTE OLMADIĞINI SANMAK

Gaflette olmadığını ve gaflete düşme ihtimalinin bulunmadığını düşünerek kendini müstağni (bu durumdan uzak) görmek büyük bir hatadır. Çünkü müstağniyet insanın gaflet hastalığına her an yakalanabileceğinin bir göstergesidir. Şeytan hiç durmadan, en küçük fırsatı bile değerlendirmekten kaçınmayarak, insanı gafletin içine sokmaya ve kendisiyle birlikte cehenneme sürüklemeye çalışmaktadır:

"İnsanlardan kimi, Allah hakkın¬da bilgisi olmaksızın tartışır durur

ve her azgın-kaypak şeytanın peşine düşer. Ona yazılmıştır: "Kim onu veli edinirse, şüphesiz o (şeytan) onu şaşırtıp-saptırır ve onu çılgın ateşin azabına yöneltir." (Hac, 3-4)

Gayet açıktır ki gaflet, her insanı hiçbir ortam ve şart gözetmeden, şeytanın ve nefsin telkinleriyle sarıp kuşatmaya çalışmaktadır.

Ancak gaflet yalnızca gaflet içinde kalmak isteyenlerin peşini bırakmaz. Gaflet içinde kalmaya, şeytanın dostu olmayan vicdanlı kimseler için ise, kurtuluş yolu her zamanaçıktır.

MANİ

Mendil aldım onbeşe
                    Onu serdim güneşe
                    Gitti yârim gelmedi
                    Beni aldı telaşe

BİLMECE

Hangi kaptanlar, gemiyi batarken terkederler ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Omurilik sogani.

Comment

• 22 Mayıs 2008

Bugün 22 Mayıs 2008 17 C.Evvel 1429 Mayıs: 9 Hızır:17 Nenehatun'un Vefatı (1955)
                      GÜNÜN HADİSİ

İnsanlara layık oldukları değeri verin.
                      Hadis-i Şerif (Müslim).

ÜÇ ŞEY İMANI TEHLİKEYE SOKAR

Sevgili Peygamberimiz (a.s.) şöyle buyurdu:

"Üç şey imânın kulların kalbinden sökülmesine sebep olabilir:

1- Müslüman olduğuna şükretmemek,

2- İslâm'ın elden gitmesine karşı üzüntü duymayı, endişelenmeyi hatırdan geçirmemek,

3- Müslümanlara zulmetmek..."

"İlim mü'minin en yakın dostudur. Akıl onun yol göstericisi; iyi, yararlı amel işlerini düzene sokucusudur. Yumuşak huyluluk onun veziri, sabır onun hükümdarı şefkat ve merhamet onun babası hazımlı olmak onun kardeşidir."

"Sizi iyiliğe teşvik ettik, hevesinizi artıramadık. Sizi ilâhî azap ile korkuttuk, ama korkmadınız. Eğer Allah'tan saygı ile korkan mü'minler, süt emen çocuklar, otlakta kamını doyurmaya çalışan davarlar, beli bükülmüş yaşlılar olmasaydı, üzerinize durmadan azap inerdi. (Hadis-i Şerif)

ÖZLÜ SÖZLER

Üç buçuk soysuzun ardından zağarlık yapamam.

Hele Hak namına haksızlığa ölsem tapamam. (M. Akif ERSOY)

BİR AYET

(Resulüm!) De ki: Eğer ölümden veya öldürülmekten kaçıyorsanız, kaçmanın size asla faydası olmaz! (Eceliniz gelmiş ise) o takdir de yaşatılacağınız süre çok değildir. (Ahzab, 16)

MANİ

Dağdan kestim kereste
                      Kuş besledim kafeste
                      Yârin hasta dediler
                      Yetiştim son nefeste

BİLMECE

Kaplumbaglarin en çok nefret ettigi sey nedir ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Iyi yüzme bilen kaptanlar.

Comment

• 23 Mayıs 2008

Bugün 23 Mayıs 2008 18 C.Evvel 1429 Mayıs: 10 Hızır:18 Victor Hugo'nun Ölümü (1885)

GÜNÜN HADİSİ

İçinde çocuk bulunmayan evde, bereket yoktur
                        Hadis-i Şerif (Camiüssagir).

ÖLÜM VE HAYAT

İnsanın hayatı iki bölümden teşekkül etmiştir. Birincisi dünya hayatı, diğeri ise ahiret hayatıdır.

Kur'an-ı Kerim'de "Allah insanların hangilerinin daha güzel işler yaptığını denemek için hayatı ve ölümü yaratmıştır." (Mülk Sûresi 2) buyurularak hayatın da ölümün de Allah tarafından yaratıldığını bize haber vermiştir.

Dünya hayatı, insanın dünyaya gelişi ile başlar, insan için kaçınılmaz son olan ölümle tamam olur. Yüce Allah, "Her canlı ölümü tadacaktır. Ancak kıyamet günü yaptığınızın karşılığı size tastamam verilecektir. Kim cehennemden uzaklaştırılıp cennete sokulursa gerçekten kurtuluşa ermiştir. Dünya hayatı, aldatıcı metadan başka bir şey değildir." (Âl-i İmran Sûresi 185) buyurmuştur, ölûm ise, Allah'ın takdir vermiş olduğu ömrün sona ermesi demektir. Her canlı Allah’ın izniyle ölümü tadacaktır. Allah'tan başka her varlık ölümlüdür.

Müşriklerin Peygamber Efendimizin ölümünü temenni etmeleri üzerine ölüm konusunda kimseye ayrıcalık yapılmayacağını vurgulayan şu ayette:

"Muhakkak sen de öleceksin onlar da ölecek" (Zümer, 30); "Biz senden öncede hiçbir beşere ölümsüzlük vermedik, şimdi sen ölürsen onlar ebedi mi kalacaklar?" (Enbiyâ Süresi 34) buyrularak Peygamberler dahil bütün canlıların öleceği haber verilmiş, diğer bir ayette de "Her milletin belli bir eceli vardır, onların eceli geldi mi ne bir an geri kalabilir, ne de öne geçebilir. (A'rât, 34).

Peygamberimiz (s.a.v.) birtakım çizgiler çizerek şöyle buyurdu: "İşte bu çizgi umduğu emelidir. Şu çizgi de ecelidir. İnsan emelini beklerken kendisine yakın olan eceli ansızın geliverir." (Buhari.Rikak.4 VII. 171)

MANİ

Karşıda ala inek
                        Tüyleri benek benek
                        Hiç boğazımdan geçmiyor
                        Yarsız yediğim yemek

BİLMECE

Denize giren kurbaglar niçin mayo giymezler ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Sirtinin kasinmasi.

Comment

• 24 Mayıs 2008

Bugün 24 Mayıs 2008 19 C.Evvel 1429 Mayıs: 11 Hızır:19 Bulgaristan Zulmünden Zorunlu Türk Göçü (1989)
                          GÜNÜN HADİSİ

Doğru bir sözü işitip sonra da onu din kardeşine ulaştırarak öğretmen, ne güzel bir hediyedir
                          Hadis-i Şerif (Taberani).

HAYATIN KOMPLEKS YAPISI

Bir canlı hücresi, insanoğlunun yaptığı bütün teknolojik ürünlerden daha karmaşıktır. Öyle ki bugün dünyanın en gelişmiş laboratuarlarında bile cansız maddeler bir araya getirilerek canlı bir hücre üretilememektedir.

Bir hücrenin meydana gelmesi için gereken şartlar, asla rastlantılarla açıklanamayacak kadar fazladır. Hücrenin en temel yapı taşı olan proteinlerin rastlantısal olarak sentezlenme ihtimali; 500 aminoasitlik ortalama bir protein için, 10'950'de 1 dir. Ancak matematikte 10’50'de 1'den küçük olasılıklar pratik olarak "imkansız" sayılır. Hücrenin çekirdeğinde yer alan ve genetik bilgiyi saklayan DNA molekülü ise, inanılmaz bir bilgi bankasıdır. İnsan DNA'sının içerdiği bilginin, eğer kağıda dökülmeye kalkılsa, 500'ersayfadan oluşan 900 ciltlik bir kütüphane oluşturacağı hesaplanmaktadır. Bu noktada çok ilginç bir ikilem daha vardır: DNA, yalnız birtakım özelleşmiş proteinlerin (enzimlerin) yardımı ile eşlenebilir. Ama bu enzimlerin sentezi de ancak DNA'daki bilgiler doğrultusunda gerçekleşir. Birbirine bağımlı olduklarından, işleminin meydana gelebilmesi için ikisinin de aynı anda var olmaları gerekir. Bu ise, hayatın kendiliğinden oluştuğu senaryosunun çıkmaza sokmaktadır.

MANİ

Kuş kafese girmiyor
                          Buna aklım ermiyor
                          Hiç boşuna ah çekme
                          Annem beni vermiyor

BİLMECE
                          Hangi bacadan duman çikmaz ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Ziplarken düser korkusuyla.

Comment

• 25 Mayıs 2008

Bugün 25 Mayıs 2008 20 C.Evvel 1429 Mayıs: 12 Hızır:20 I.Türk Basın Kongresi Toplandı (1935)
                            GÜNÜN HADİSİ

Ahlakı kötü olan nefsine azap (sıkıntı)verir. Kaygısı (stresi) çok olanın bedeni hasta olur. İnsanlarla sürtüşmeye girenin insanlar nezdinde onuru gider, kişiliği (saygınlığı) yok olur.
                            Hadis-i Şerif (Ebu Nuaym).

KELİME-İ TEVHİDİN MANASI

Bir insan Kelime-i Tevhidi söylediği zaman: "Ya Rabbi; Ben inanıyorum ki Allah'tan başka kulluk yapılacak, kendinden yardım istenecek, rızası gözetilecek yoktur; Hak ve Adaleti Sen tayin edersin, ben senin bildirdiğin Hak ve Adalet ölçülerinin yeryüzünde hakim olması için bütün gücümle çalışacağım" demiş olur. Peki nerede bu Hak ve Adalet ölçüleri? Cevap: Muhamme-dün Rasullullah yani, Hz. Muhammed (s.a.v.) Cenab-ı Hakkın elçisidir. onun elçisi olarak Cenab-ı Hakk'tan getirdiği Cenab-ı Hakk'tan kendisine Cebrail (a.s) vasıtasıyla indirilip bize tebliğ ettiği, bu Kur'an-ı Azimüş-Şan Allah'ın kitabıdır ve bu kitapta Allah 'ın bize bildirdiği Hak temel esaslarıdır. Ve ben işte bu Hak ve Adalet ölçülerinin yeryüzünde hakim olması için bütün gücümle çalışacağım, bütün insanlığın dünyada ve ahirette saadete ermesi için bütün gücümle çalışacağım demiş olur.

MÜSLÜMAN

(Selamet'ten) İslam olan, İslam dininde bulunan, mü'min ve mütedeyyin olan. Manasındadır.

İşte yeryüzünde Hak ile Batılın mücadelesi; Hakka hizmet eden müslümanlarla, gerçek Hakk'ı kabul etmeyip, net-sine esir olarak batıla hizmet edenlerin mücadelesidir. Cenab-ı Hakk Kur'an-ı Kerim'de: "Kim Allah'ın indirdiği hükümlerle hükmetmezse işte onlar kafirlerin tâ kendileridir" (Maide, 44)

MANİ

Evleri sarı boya
                            Gel yarim doya doya
                            İç vereme tutuldum
                            Gamıma koya koya

BİLMECE
                            Çalmak fiilinin gelecek zamani nedir ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Peri bacasindan.

Comment

• 29 Mayıs 2008

Bugün 26 Mayıs 2008 21 C.Evvel 1429 Mayıs: 13 Hızır:21 II.Beyazıt'ın Vefatı (1512)

GÜNÜN HADİSİ

Sizden biriniz bir topluluğa vardığında selam versin. Ayrılırken de selam versin. Bu ikinci selam da, birincisi kadar önemlidir.
                              Hadis (Ebu Davud, Tirmizi).

RİYA

Bilmiş ol ki; riya haram ve mürâî de Allah katında sevimsiz kimsedir. Âyet ve hadîsler bunu açıkça ifâde etmektedir. Ayetler:

"Vay o namaz kılanların hâline ki, onlar kıldıkları namazdan gafildirler. Onlar gösteriş yaparlar." (Mâûn, 4-6)

" Kötülük yapmakta düzen kuranlara, onlara, çetin azab vardır. İşte bunların kurdukları düzenler boşa çıkar." (Fâtır, 1O) Mucâhid, bunların riyakârlık olduğunu söylemiştir.

"Biz sizi ancak Allah rızası için doyuruyoruz, bir karşılık ve teşekkür beklemiyoruz. " (İbrahim.9) Allah u Teâlâ'dan başka her şey'i irâde etmeyi nefyetmekte (kabul etmemekle) onları medhetti Riya ise tamamen bunun zıddıdır. “ Rabbine kavuşmayı uman, kimse yararlı iş işlesin ve Rabbine kullukta hiçbir ortak koşmasın." (Kehf, 110) İbâdet ve amelleri karşılığında, insanlardan övülmek isteyenler hakkında nazil olmuştur.

-Adamın biri Resûl-i Ekrem (s.a.v.)'e: - Kurtuluş nerededir? diye bir suâl tevcih edince,

"Yaptığı amel ile insanlara gösteriş etmemektir." buyurdu. Ebû Hüreyre'nin (r.a.) rivayetinden gelen hadisde de:

" Şehidler, malını intak edenler ve âlimler mükafat olarak cennet isteyecekleri zaman, Allah u Teâlâ her birine, "Yalan söylediniz; biriniz desinler diye cömertlik etti, diğeriniz desinler diye şecaat gösterdi; diğeriniz de falanca ne âlimdir desinler diye okudu." buyuracak, hiç biri mükâfat alamayacaktır."

(İhya 3c.s:639)

MANİ

Armut dalda bir iki
                              Saydım baktım on iki
                              On ikinin içinde
                              Gök yazmalı benimki

BİLMECE

Plastik cerraha ne olmus ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Hapse girmek.

Comment

• 27 Mayıs 2008

Bugün 27 Mayıs 2008 22 C.Evvel 1429 Mayıs: 14 Hızır:22 Ordu Yönetime El Koydu (1960)
                                GÜNÜN HADİSİ

2 melek vardır. Biri şiddeti emreder, diğeri yumuşaklığı... Her ikisi de haklıdır. Şiddeti emreden Cebrail, yumuşaklığı emreden Mikaildir. İki peygamber vardır. Biri yumuşaklığı emreder, diğeri şiddeti. Her ikisi de haklıdır. Yumuşaklığı emreden Hz. İbrahim, şiddeti emreden Hz. Nuh’tur. İki arkadaşım vardır. Biri yumuşaklığı emreder, diğeri şiddeti. Bunlar da haklıdır. Yumuşaklığı emreden Ebu Bekir, şiddeti emreden Ömer’dir.
                                Hadis (Taberani).

SABIR

"Allah u Teâlâ buyuruyor ki; kulumu bir belâ ile ibtilâ ettiğim vakit, sabeder ve ziyaretçilerine beni şikâyette bulunmazsa, ona, etinden iyi et, kanından iyi kan veririm. İyileştiği vakit, günahsız olarak iyileşir. Onu öldürürsem, rahmetime yâni cennetime gider." buyurmuştur.

Davut aleyhisselâm, "Ya Rab, Senin rızan uğrunda musibetlere sabreden kederli adamın mükâfatı nedir? diye sorunca, Allahu Teâla: "Ondan asla soymayacağım iman kisvesini ona giydirmemdir" buyurdu.

Ömer b. Abdülâziz bir hutbesinde, "Allah u Teâlâ bir kuluna verdini nimeti alıp da karşılığında sabrı ona nasib ederse, nimete mukabil verdiği sabır, o nimetten daha efdaldir", buyurdu ve Allah u Teâlâ'nın:

"Ancak sabredenler ecirleri hesapsız ödenecektir" (Zümer, 10) âyetini okudu.

"Rabbinın hükmüne sabret. Muhakkak sen bizim gözlerimizin önündesin" (Tur, 48)

Resûl-i Ekrem (s.a.v.):

"Acıya dayanıp uğradığın felâketi kimseye duyurmaman ve şikâyette bulunmaman, Allah'ı ta'zim ve O'nu hakkıyle marifettendir." Buyurmuştur. (İhya 4.c.s:138)

MANİ

İnce yazma düreyim
                                Aç koynunu gireyim
                                Uyan uyan sar beni
                                Yar olduğunu bileyim

BİLMECE
                                Üsüyen 3 iskoç ne yapar ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Atese yakin durdugu için erimis.

Comment

Working...
                                X