fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Takvimde Bugün

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• 28 Mayıs 2008

Bugün 28 Mayıs 2008 23 C.Evvel 1429 Mayıs: 15 Hızır:23 Sayıştay'ın Kuruluşu (1862)

GÜNÜN HADİSİ

Bir gün bir hurma fidanı dikiyordum.Resulüllah yanıma geldi. Ey Eba Hureyre! Nedir o diktiğin? diye sordu. Hurma fidanı dikiyorum ya Resulallah, dedim. Sana o diktiğinden daha hayırlı bir dikim işi söyleyeyim mi? dedi. Söyle ya Resulallah! dedim. Sübhanallah, Elhamdülillah La ilahe illallah, Allahu Ekber, kelimelerini söyle... Bunların her biri için, sana Cennet’te bir ağaç dikilir, buyurdu.
    Hadis (Hakim, Ebu Hureyre’den).

ANA, BABA HAKLARI

Resûl-i Ekrem (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Evlâd, babasının hakkını hiç bir suretle ödeyemez. Ancak onu köle olarak bulur ve sonra da satın alarak âzâd ederse, hakkını ödemiş olabilir"

Yine Resûl-i Ekrem (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

"Ana ve babaya iyilikte bulunmak; Namaz, Sadaka, oruç, Hacc, Umre ve Allah yolunda Cihad'dan daha efdaldır".

"Kim, anne ve babasının rızâlarını alarak sabahlarsa, Cennet'te ona İki kapı açılır, aynı şekilde akşamlarsa, yine kendisine Cennet'te iki kapı açılır. Anne ve babasından yalnız birisi hayâtta olur da onun gönlünü hoş ederse, kendisine Cennet'e giden bir kapı açılır" buyurdu. Ashâb'ton bir zât: - Zulmet e de mi? diye sordu. Bunun üzerine Resûl-i Ekrem üç defa:

- "Zulmetseler de," buyurdu ve devamla: "Anne ve babasının küstürmüş olduğu hâlde sabahlayan kimseye de Cehennem'den iki kapı açılır. Bu halde akşamlayan da aynı şekilde Cehennem'de iki kapı açılır. Bunlardan bir tanesi hayâtta olur da, onun rızâsını almaz ve onu küstürürse, kendisine Cehennem'e giden bir kapı açılır, zulmederlerse de, zulmederlerse de, zulmederlerse de, buyurdu.

Yine Resûl-i Ekrem şöyle buyurmuş ur. "Cennet'in güzel kokusu, beş yüz yıllık mesafeden alınır Fakat anne ve babasına isyan edenlerle akrabaları ile münasebeti kesenler bu kokuyu alamaz" (ihya:2cs.547)

MANİ

Tavanlarda tencere
    El vurmadım incire
    Gavur babam duymasın
    Çeker beni zencire

BİLMECE

Peki çok üsüyünce ne yaparlar ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Bir mumun etrafinda toplanirlar.

Comment

• Cevap: Takvim de Bugün

iki mumun etrafında mı toplanırlar acaba?

Comment

• 29 Mayıs 2008

Bugün 29 Mayıs 2008 24 C.Evvel 1429 Mayıs: 16 Hızır:24 İstanbul'un Fethi (1453)

GÜNÜN HADİSİ

Kötü arkadaştan sakın! Onunla tanınacağından şüphen olmasın.
        Hadis (İbn-i Asakir).

CİHADA VERİLEN ÖNEM...

Ebu Hüreyre (r.a.) 'den rivayet edilmiştir: Resul-i Ekrem şöyle buyurmuştur:

"Her kim gaza etmeden ve cihadı gönlünden geçirmeden ölürse, bir nevi nifak üzere ölür". (Müslüm.)

Yine Ebu Umame (r.a.)'den, Resul-i Ekrem 'in şöyle dediği rivayet edilmiştir:

"Her kim gaza etmez ve bir gaziyi teçhiz edip gazaya yollamazsa, veya gazaya giden kimsenin çoluk-çocuğuna iyi bakmazsa, daha kıyamete varmadan o kimse büyük belaya uğrar." (İbni Mace,)

Yine bir başka hadis-i şerifte “Cihad” şöylece teşvik olunmuştur.

"Bir millet cihadı terk ederse, Allah onların hepsine azab eder.”

HAYIRLI TİCARET

"Ey iman edenler! Sizi acı bir azaptan kurtaracak ticareti size göstereyim mi?"

(Saf/ 10)

"Allah'a ve Resulüne inanır, mallarınızla ve canlarınızla Allah yolunda cihad edersiniz. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır." (Saf-11)

"İşte bu takdirde O, sizin günahlarınızı bağışlar, sizi zemininden ırmaklar akan cennetlere, Adn cennetlerindeki güzel meskenlere koyar. İşte en büyük kurtuluş budur. (Saf-12)

"Seveceğiniz başka bir şey daha var: Allah'tan yardım ve yakın bir fetih. Müminleri (bunlarla) müjdele. (Saf-13)

MANİ

Çaya indim taş buldum
        Yüzüğüme kaş buldum
        Neredeydin la sürgün
        Yanıma yoldaş buldum

BİLMECE

Hintlilerin rus ruleti nasıldır ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Mumu yakarlar.

Comment

• 30 Mayıs 2008

Bugün 30 Mayıs 2008 25 C.Evvel 1429 Mayıs: 17 Hızır:25 Osmanlıların Fransa ile Bir İmtiyaz (Kapitülasyon) Antlaşması Yapmaları (1740)

GÜNÜN HADİSİ

Günah işlememek suretiyle kendinizi yer yüzünün aleyhinize yapacağı tanıklıktan koruyunuz. Çünkü o sizin annenizdir. Kişi orada hayır ve şer hiçbir şey işleyemez ki, yeryüzü kıyamet gününde üzerinde işlenen o eylemi haber vermesin.
          Hadis-i Şerif ( Taberani )

TEVAZU

"KEREM (İzzet şeref) takvada, şeref tevazu (olçak gönüllülük)'dur, yakîn ve sağlam iman ise istiğnadır (Cenab-ı Haktan başka kimsenin minneti altına girmemektir.)" buyurmuştur.

İsâ aleyhisselâm, "Dünyada alçak gönüllü olanlara müjdeler olsun ki, kıyamet günü onlar kürsü sahipleridir. Dünyada ara bulup barıştıranlara müjdeler olsun ki, kıyamette Firdevs cennetine onlar vâris olacaklardır. Dün-yada kalbini temizleyenlere müjdeler olsun ki, kıyamet günü Allahu Teâlâ (c.c.)'nın cemâline onlar bakacaklardır." buyurdu.

Bir başkası da şöyle anlatıyor: Duyduğuma göre Resûl-i Ekrem (sav. Allahu Teâlâ (cc) bir kimsevi islamiyete hidayet eder, suretini güzel yapar, nesebinde de bir yüz karalığı bulunmaz, bununla beraber tevazu da ona nasib ederse, işte bunlar, Allahu Teâlâ'nın ihtiyar (seçtiği) ettiği kimselerdir." buyurmuştur.

Bir başka hadîs-i şerifte de şöyle buyurulmuştur:

"Dört şey var ki, Allah u Teâlâ bunları ancak sevdiği kimselere verir: Sükût etmek; bu, ibâdetin başlangıcıdır, Allah'a tevekkül, tevazu ve dünyadan meyilini kesmektir".

ibn Abbâs'ın (r.a) rivayetinde Resûl-i Ekrem (s.a.v):

"Tevazu insana ancak yuceıiK getirir. Tevazu ediniz ki, Allahu Teâlâ da size rahmet etsin."

MANİ

Arabası kirenden
          Mendil sallar trenden
          Abenim nazlı yarim
          Nasıl ayrıldın benden

BİLMECE

Ingiltere kraliçesi lagimciya "sör" ünvani verirse, lagimci ne olur ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Iki Hintli sekiz ayrı sepetteki birer zehirli kobraya sirayla kaval çalarlar. Yalniz kobralardan biri sagirdir.

Comment

• 31 Mayıs 2008

Bugün 31 Mayıs 2008 26 C.Evvel 1429 Mayıs: 18 Hızır:26 Fransızlarla, Ankara Hükümeti'nin Antlaşma Yapması (1920)

GÜNÜN HADİSİ

Allah kuluna bir nimet verdiğinde kul elhamdulillah derse, bu şükür ve hamd, o nimetten daha hayırlı olur.
            Hadis (Ramuz).

RİYA

"Sizin için en çok korktuğum, küçük şirktir", buyurdu. "Küçük şirk nedir? suâline cevaben de, "Riyadır, Allah u Teâlâ herkesi ameline göre mükâfatlandıracağı kıyamet günü, "Dünyada kime gösteriş yapmış idiyseniz gidin bakın, onların yanında sizin için bir mükâfat var mı?" buyuracaktır. " buyurdu.

" Allah u Teâlâ buyurur: Benim için bir amel işleyip başkasını bu amele ortak eden kimsenin, bu ameli tamamen kendisi içindir. Ben bu amelden beriyim. Ben ortaklıktan en müstağnî olanım." Resûl-i Ekrem şöyle buyurmuştur: "Kendisinde zerre kadar riya bulunan ameli Allah u Teâlâ kabul etmez."

Resûl-i Ekrem şöyle buyurmuştur:

"Riya'nın en azı da şirktir".

Resûl-i Ekrem şöyle buyurmuştur:

"Sizin için en çok korktuğum riya ile gizli şehvettir".

Yine Resûl-i Ekrem şöyle buyurmuştur:

"Arş'ın gölgesinden başka gölge bulunmayan kıyamet günü, Arş'ın

gölgesinde gölgelenecek olanlardan biri de, sağ eli ile verdiğini sol

elinden saklayacak kadar gizliliğe riâyet edendir". Bunun için gizli yapılan amelin, aşikare yapılan amelden yetmiş derece, faziletli olduğu söylenmiştir. (İhya 3.c.s:642)

MANİ

Kara tren ak tren
            Askerleri say tren
            Benim yarım kırkbeşti
            Postasıyla say tren

BİLMECE
            Bir insanin askeri merasimle gömülebilmesi için ne olmasi gerekir ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Boksör.

Comment

• 1 Haziran 2008

Bugün 01 Haziran 2008 27 C.Evvel 1429 Mayıs: 19 Hızır:27 Ayasofya'da İlk Cuma (1453)
              GÜNÜN HADİSİ

Kim müsibete uğramış birini teselli ederse, onun o dert sebebiyle kazandığı sevap kadar sevap kazanır
              Hadis(İbn-i Mace).

CENNET VE CEHENNEM

Rasulüllah (s.a.v) buyurdular ki: 'Allah Teala hazretleri ferman etti ki: "Ben Azimu'ş-Şan, salih kullarım için gözlerin görmediği, kulakların işitmediği ve insanın hayal ve hatmndan hiç geçmeyen nimetler hazırladım." Ebu Hureyre ilaveten dedi ki: "Dilerseniz şu ayet-i kerimeyi okuyun, (Mealen): "Yaptıklarına karşılık Allah katında onlar için göz aydınlığı olacak ne mükafaatların saklandığını kimse bilemez" (Secde 17).

Ey Allah'ın Rasulü! dedim, "insanlar neden yaratıldı?" "Sudan!" buyurdular. "Ya cennet?" dedim, "o neden inşa edildi?" "Gümüş tuğladan ve altın tuğladan! Harcı da kokulu misk. Cennetin çakılları inci ve yakuttan,

toprağı da zafer andır. Ona giren nimete mazhar olur, eziyet görmez, ebediyet kazanır, ölümle karşılaşmaz. Elbisesi eskimez, gençliği kaybolmaz." Aleyhissalatu vesselam sözlerine şöyle devam buyurdular: "Üç kişi vardır dualan reddedilmez (mutlaka kabul edilir):

- Adil imam (devlet başkanı)

- İftarını yaptığı zaman oruçlu,

- Zulme uğrayanın duası.

Allah, (mazlumun) duasını bulutların fevkine çıkarır ve onlara sema kapıları açılır ve Allah Teala hazretleri: İzzetime yemin olsunl Vakti uzasa da, duanı mutlaka kabul edeceğimi" buvurur. (Tirmizi, Cennet 2.

MANİ

İki çeşme yanyana
              Su içsem kana kana
              Bana ediresini ver
              Mektup yazayım sana

BİLMECE

Bir kralin önüne geçip oturmaya kim cesaret edebilir ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Ölü.

Comment

• 2 Haziran 2008

Bugün 02 Haziran 2008 28 C.Evvel 1429 Mayıs: 20 Hızır:28 Şair Nabi'nin Vefatı (1712)

GÜNÜN HADİSİ

Sıcak yemekten sakının! Çünkü o, bereketi giderir. Soğuk yemeyi tavsiye ederim.Çünkü onun bereketi daha büyüktür.
                Hadis (Camiüssağir).

YAPTIĞI GÜNAHI AÇIKLAMAK

"Herkes afvedilir, ancak günahlarını açıklayanlar müstesnadır. Gece günâh işleyen kimsenin günâhını Allah fâş (meydana çıkarmadığı halde) etmediği halde, sabahleyin kalkınca kendisi yaptıklarını herkese söyler, işte bu, afvedilmez." diye vârid olmuştur. Çünkü Allah u Teâlâ'nın vasıflarından ve nimetlerinden birisi de iyilikleri açıklamak ve kötülükleri örtmektir. Bunları açıklamak nimete nankörlüktür. Nitekim zâtın birisi, "Sakın günâh işleme, şayet bir kötülük işlersen, hiç olmazsa başkasına duyurmak suretiyle onu da bu günâha teşvik etme. zira bu sebeple iki günâh işlemiş olursun. Bunun için Allah u Teâlâ:

"Münafık erkekler de münafık kadınlar da birbirinin parçasıdırlar. Onlar kötülüğü emrederler, iyilikten vaz geçirmeye uğraşırlar." (Tevbe, 67)

Bununla ilgili Hadis-i şerifte :

"Mü'min günâhını, başı uçunda bir dağ gibi görür ve üzerine yıkılacağından korkar. Münafık da günâhını, hemen uçurabileceği burnuna konan bir sinek gibi görür" diye vârid olmuştur. Diğer bir hadis-i şerifte de:

"Kötü bir âdeti ihdas (teşvik etmek) eden kimsenin, günahı kendisine ait olduğu gibi, ona bakarak bu günahı işleyenlerin, kendi günahlarından bir şey eksilmediği halde, günahları gibi bir günah da o adama yazılır".

(ihya 4.c.s:62)

MANİ

Sergenlerde çekirdek
                Bostanlarda bitecek
                Ben isterim babamdan
                Dört davul sekiz köçek

BİLMECE

Adam elbise dolabindan bazi gürülteler geldigini duymus ve dolabin kapisini açmis. Ne görmüs ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Soförü.

Comment

• 3 Haziran 2008

Bugün 03 Haziran 2008 29 C.Evvel 1429 Mayıs: 21 Hızır:29 Türkçe'nin Resmi Dil Oluşu (1277)
                  GÜNÜN HADİSİ

Kim ki, can boğaza gelmeden (sekerata girmeden) önce Allah’a tövbe ederse, Allah bu pişmanlığı da kabul eder.
                  Hadis (Hakim).

BEYNİN İÇİNDE GÖREN VE DUYAN ŞUUR KİME AİTTİR?

Beynin içinde, ışıl ışıl renkli bir dünyayı seyreden, senfonileri, kuşların cıvıltılarını dinleyen, gülü koklayan kimdir?

İnsanın gözlerinden, kulaklarından, burnundan gelen uyarılar, elektrik sinyali olarak beyne gider. Biyoloji veya biyokimya kitaplarında bu görüntünün beyinde nasıl oluştuğuna dair birçok detay okursunuz. Ancak, bu konu hakkındaki en önemli gerçeğe hiçbir yerde rastlayamazsınız: Beyinde, bu elektrik sinyallerini görüntü, ses, koku ve his olarak algılayan kimdir? Beyin içinde göze, kulağa, burna ihtiyaç duymadan tüm bunları algılayan bir şuur bulunmaktadır. Bu şuur kime aittir?

Elbette bu şuur beyni oluşturan sinirler, yağ tabakası ve sinir hücrelerine ait değildir.

Kapkaranlık mekana tüm kainatı üç boyutlu, renkli, gölgeli ve ışıklı olarak sığdıran yüce Allah’ ı düşünüp O'ndan korkup, O'na sığınması gerekir.

MANİ

Evleri var üst başta
                  Kundum dalda taşta
                  Sen orada ben burda
                  Akıl kalmadı başta

BİLMECE

Papaz neden hergün pilav yemez ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Elbiselerin modasi geçiyormus.

Comment

• 4 Haziran 2008

Bugün 04 Haziran 2008 30 C.Evvel 1429 Mayıs: 22 Hızır:30 Orman Genel Müdürlüğü Kuruldu (1937)
                    GÜNÜN HADİSİ

Hiçbir müslüman yoktur ki, Allah’a dua atsin de, Allah duasına şu 3 halden biri ile cevap vermesin: Kişi dua ettiğinde, Allah, onun karşılığını dünyada acilen (peşin) verir. Duanın karşılığını ahirete erteler. Yaptığı dua kadar, o kuldan bir dert ve sıkıntıyı giderir. Bu sözü işitince sahabiler sevinç içinde: Öyleyse, bizler çok dua ederiz, dediler. Allah Resulü de şu açıklamayı yaptı: Allah’ın kabul etmesi, sizin duanızdan daha çoktur.
                    Hadis (Müsned).

CİMRİLİK

"Allah'ın fazl(lu kereminden) kendilerine verdiğini (sarf u intakta)

cimrilik edenler, zinhar bunun, kendileri, için bir hayır olduğunu

sanmasın(lar). Bil’akis bu, onlar için bir serdir. Onların cimrilik ettikleri şey kıyamet günü boyunlarına dolanacaktır." (Âl-i imrân 180) Yine

Allah u Teâlâ:

"Onlar, hem cimrilik yapar, hem insanlara cimriliği emreder, Allah'ın lûtfu inayetinden kendilerine verdiğini gizlerler" (Nisâ:37) buyurmuştur.

Resûl-i Ekrem (s.a.v.) de şöyle buyurmuştur:

"Aman aman cimrilikten son derece sakının. Zira sizden öncekileri cimrilik helak etmiştir. Cimrilik, onları kan dökmeğe ve haramı helal tanımağa sürüklemiştir" Diğer bir hadisde de:

"Cimrilikten sakınınız, zira cimrilik, sizden öncekileri davet etti; kanlarını akıttılar. Yine kendi tarafına çekti; haramı helâl ettiler. Onları kendi tarafına çekti; sılâ-i rahmi, akrabalarla alâkayı kestiler" buyurmuştur. Yine Resûl-i Ekrem (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

"Cimriler aldatıcılar, hâinler ve kötü huylu insanlar cennet'e giremezler."(Bir rivâyetde zalimler, diğer rivâyetde de başa kokanlarda bu hükme dahildir.) (Tirmizi, İhya 3.c.s:558)

MANİ

Harmanı yuvarladım
                    Samanı çuvalladım
                    Gara gözlü ey abim
                    Allaha ısmarladım

BİLMECE

Adamin otopsisinde yüreginde dis izi bulunmus. Neden ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Bazi günler rejim yapar.

Comment

• 5 Haziran 2008

Bugün 05 Haziran 2008 1 C.Ahir 1429 Mayıs: 23 Hızır:31 Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün Kuruluşu (1936)

GÜNÜN HADİSİ

İnanan insan ülfetlidir. Kendisi başkalarına kolayca ısındığı, kaynaştığı gibi; başkaları da kendisine hemen ısınır, ünsiyet eder. Kendisi ülfet etmiyen ve kendisinede ülfet edilemeyen kimsede hayır yoktur. İnsanların en hayırlısı, insanlara en çok faydası dokunandır.
                      Hadis-i Şerif (Darekutni).

SABRI GEREKTİREN HUSUSLAR

"Allah u Teâlâ buyurdu ki: ben kullarımdan herhangi birine; bedeninde, malında veya evlâdında bir musibet verdiğim vakit, onu güzel bir sabırla karşılarsa, kıyamet günü onun için mîzan ve hesab kurmaktan haya ederim" buyurmuştur. Yine Resûl-i Ekrem (s.a.v.):

"Sabırla kurtuluşu beklemek, ibâdettir, " buyurmuştur. Diğer bir hadis-i şerifte buyrulmuştur:

"Herhangi bir mü'mine bir felâket geldiği vakit, Allah u Teâlâ'nın buyurduğu gibi "Allah'tan geldik, Allah'a gideceğiz" dedikten sonra,

Allah'ım, bu felâketten dolayı beni mükâfatlandır ve bundan hayırlısını bana ver, derse, mutlak surette Allah u Teâlâ dileğini yerine getirir." Enes (r.a)'ın Resûl-i Ekrem (s.a.v.)'den rivayetinde Allah u Teâlâ Cebrail'e:

"Ey Cebrail, iki gözü kör olanın mükâfatının ne olduğunu bilirmisin? buyurdu. Cebrail, Allah'ım, Seni noksan sıfatlardan tenzih ederim. Biz ancak bize bildirdiğini bilebiliriz, dedi Allah u Teâlâ, onun mükâfatı, ebedi olarak cennet'te kalmak ve Benim cemâlime bakmaktır". Buyurmuştur. (Buharı - İhya 4.c.s:137)

Bugün 06 Haziran 2008 2 C.Ahir 1429 Mayıs: 24 Hızır:32 İhtiyarlık Sigortası'nın Kabulü (1949)

MANİ
                      Keteni bez edeyim
                      Hangi yol gözeteyim
                      Kara gözlü yarimi
                      Kimlere benzeteyim

BİLMECE
                      Doktorlar ameliyatta niçin maske takarlar ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Ölmeden önce yüregi agizina gelmis.

Comment

• 6 Haziran 2008

Bugün 07 Haziran 2008 3 C.Ahir 1429 Mayıs: 25 Hızır:33 Süleymaniye'nin İbadete Açılışı (1557)
                        GÜNÜN HADİSİ

Cömert, malında olan Allah’ın haklarını ödeyendir. Cimri, malındaki Allah’ın haklarını yerine getirmeyen; Rabbinin verdiğinden, Rabbine karşı nekeslik edendir.
                        Hadis (Esbehani).

EVRENİN GENİŞLEMESİ

Astronomi biliminin henüz gelişmemiş olduğu bir dönemde, 14 asır önce indirilen Kur'an-ı Kerim'de evrenin genişlediğinden şöyle bahsedilir:

"Biz göğü "büyük bir kudrette" bina ettik ve şüphesiz biz (onu) genişleticiyiz. (Zariyat 47)

Yukarıdaki ayette geçen "sema (gök)" kelimesi Kur'an'ın pek çok yerinde uzay ve evren anlamında kullanılır. Nitekim burada da bu anlamda kullanılmıştır ve evrenin genişleyici olduğu bildirilmiştir Türkçeye "Şüphesiz Biz genişleticiyiz (genişleteniz/genişletmekte olanız)" olarak çevrilen Arapça "inna le musiune" itadesindeki "musi'un" kelimesi, "genişletmek" anlamına gelen "evsea" fiilinden türemiştir.

"Le" ön-eki de takip ettiği isim yada sıfata vurgu ekleyerek "çok fazla" anlamı katmaktadır. Dolayısıyla bu ifade "Biz göğü veya evreni çok fazla genişletiyoruz" anlamı taşımaktadır Bilimin bugün varmış olduğu sonuç da Kur'an'da bize bildirilenle aynıdır. (H.Yahya)

MANİ

Mendil serdim bir taşa
                        Neler geldi bu başa
                        Öptüm bir kız yanağı
                        Dedi bana çok yaşa

BİLMECE

Doktorlar niçin eldiven takarlar ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Yanlis ameliyat ettikleri hasta tanimasin diye.

Comment

• 7 Haziran 2008

Bugün 07 Haziran 2008 3 C.Ahir 1429 Mayıs: 25 Hızır:33 Süleymaniye'nin İbadete Açılışı (1557)
                          GÜNÜN HADİSİ

Kim, çocuğu ölmüş bir kadını teselli ederse, cenette ona bir aba (palto) giydirilir
                          Hadis(Tirmizi).

HARAM KAZANCIN EN TEHLİKELİSİ: FAİZ

Haram kazanç yollarının en tehlikelisi ve belki en yaygın olanı faizdir. Faiz: Lügatta, riba kelimesinin karşılığı olarak, "fazlalık" manasına gelir. İslamda ise: "aynı cins malların birbiri ile karşılıklı satışında şart koşulan bir fazlalık demektir. Bakara suresinin 275. ayetinde faiz yiyenler (kabirlerinden), şeytan çarpmış kimselerin cinnet nöbetinden kalktığı gibi kalkarlar. Bu hal onların "Alım-satım tıpkı faiz gibidir" demeleri yüzündendir. Halbuki Allah, alım-satımı helâl, faizi haram kılmıştır. Bundan sonra kime Rab-binden bir öğüt gelir de faizden

vazgeçerse, geçmişte olan kendisinindir ve artık onun işi Allah'a kalmıştır. Kim tekrar faize dönerse, işte onlar cehennemliktir, orada devamlı kalırlar."

Faiz ferdi ve toplum hayatını sarsan, helal rızık kazanmayı önleyen, yardımlaşma ve kardeşliği baltala-yan, insanları devamlı bir huzursuzluğa sevkeden büyük bir felakettir. Faizle, emniyet, güven ve meşru ticari faliyetler kökünden yıkılır.

Faizin azı da çoğu gibi haramdır.

Mali işlerini faiz sistemi üzerine kuranlar, mutlak surette zarara uğrayacak, neticede mahvolup gideceklerdir.

MANİ

İp attım ucu kaldı
                          Ocakta saçı kaldı
                          Ben büyüttüm el aldı
                          Yürekte açı kaldı Eğer gelinim iyi olursan
                          Bizde seni överiz
                          Kotu olursan gelinim
                          Hepimizde döveriz.

BİLMECE
                          En kibar kus hangisidir ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Ölen hastalarda parmak izi kalmasin diye.

Comment

• 8 Haziran 2008

Bugün 08 Haziran 2008 4 C.Ahir 1429 Mayıs: 26 Hızır:34 Hz. Peygamber (SAV)'ın İrtihali (632)
                            GÜNÜN HADİSİ

Her takva sahibi, Muhammed’in (üzerine rahmet ve selam olsun) ehl-i beytindendir.
                            Hadis (Taberani, Evsat).

RESÛL-İ EKREM (S.A. V.) İRTİHALİ (VEFATI)

Hz. Aişe annemiz anlatıyor: Kimsenin ses çıkaracak durumu yo ktu. Kalktım, başını göğsüm arasına aldım ve göğsünü tuttum. Bu sırada kısa bir baygınlık geçirdi. Sonra alnından inci tanesi gibi terler akmağa başladı. Terini silerdim. Öyle güzel koku hiç almış değilim. Sonra ayılınca:

- Anam babam sana feda olsun, bu terler ne idi? dedim. Resûl-i Ekrem (s.a.v.):

- Mü'minin ruhu ter ile, kâfirin ruhu ise merkebin canı gibi ağız ve burun deliklerinden çıkar", buyurdu. İşte ancak o zaman aklımız başımıza geldi, korktuk ve erkekleri çağırmağa başladık. İlk gelen erkek, babamın bana gönderdiği kardeşim Abdurrahman'dır. Ne yazık ki o bile Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in hayatına yetişemedi. Allah u Teâlâ Cebrail ve Mîkâil'i görevlendirdiği için vazifeyi onlar üzerlerine almışlardı da hiç bir erkek ölümü ânında yanında bulunamamıştı. Resûl-i Ekrem (s.a.v.) kendinden geçip baygınlık geçirdiği sırada da, sanki "Hangisini tercih ediyorsun" diye bir muhayyerlik içinde, "Hayır, Refik-ı A-lâ'yı istiyorum" buyurmuştu. Dili açıldığı ve baygınlığı geçtiği vakit, "Namaz, namaz; zira namaza devam ettiğiniz müddetçe dine bağlısınız" Onun için hepiniz namaza devam ediniz" buyurdu ve, namaz namaz, diye diye ruhunu teslim etti (ihya 4.C.S.846)

MANİ

Karatavuk olmadın mı?
                            Dallara konmadın mı?
                            Şebek yüzlü kaynanam,
                            Sen gelın olmadın mı?

BİLMECE
                            Hangi tas ile su içilmez ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Baykus.

Comment

• 1 Haziran 2008

Bugün 09 Haziran 2008 5 C.Ahir 1429 Mayıs: 27 Hızır:35 Anafartalar Zaferi (1915)

GÜNÜN HADİSİ

Bana az sözle çok mana ifade etme kabiliyeti (cevaimü’l-kelim) verildi.
                              Hadis (Ebu Ya’la).

SELAMLAŞMA

Selam, barış esenlik, her türlü bela ve kötülüklerden uzak-olmak anlamındadır. Bu anlayışla selam veren kimse, selam verdiği kişinin bela ve kötülüklerden uzak olmasını istemiş ve onun iyiliği için dua etmiş, selamı alan da aynı duygu ve dilekleri selam veren kişi hakkında temenni etmiş demektir.

Selam insanları birbirleri ile diyalogunun ilk adımı ve dostlukların başlangıcını sağlayan güzel bir kelimedir. Selam vermek, verilen selama aynen veya daha güzeliyle karşılık vermek dinimizin emridir. Kur'an-ı Kerim 'de; " Size bir selam verildiği zaman, ondan daha güzeli ile veya aynı selamla karşılık verin" (Nisa sûresi 86) buyrulmaktadır.

İnsanlar birbirleriyle selamlaşınca aralarında anlaşma ve kaynaşma meydana gelir, kırgınlık, dargınlık ve düşmanlıklar yerini dostluklara bırakır. Nitekim Hz. Peygamberimiz; "iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız. Size yaptığınız zaman birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyim mi? Aranızda selamlaşmayı yayınız" (Müslim,) tavsiyesinde bulunmuş ve "İnsanların Allah katında en makbul olanı, önce selam verendir. M (Ebû Da-vûd,) müjdesini vermiştir.

Dinimiz aynı zamanda usulüne uygun bir şekilde selamlaşmayı isterken, verilen selamın alınması üzerinde de önemle durmuş ve selamlaşma sırasında ilk önce selam vermemizin daha sevaplı bir iş olacağını dikkatimize çekmiştir.

MANİ

Karşıdaki gök ekin,
                              Aldırdım elimdekin,
                              Her soran benzim sorar,
                              Sormazlar kalbimdekin.

BİLMECE
                              Kekemeler ne zaman kekelemezler ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Kafatasi ile.

Comment

• 10 Haziran 2008

Bugün 10 Haziran 2008 6 C.Ahir 1429 Mayıs: 28 Hızır:36 Ülker Doğumu Fırtınası

GÜNÜN HADİSİ

Allah bir topluluk hakkında hayır dilerse, alimlerini (aydınların) çoğaltır, cahillerini azaltır. Öyle ki, alim konuştuğunda kendisini destekleyen pek çok kimse bulur. Cahil konuştuğunda ise, sözü bastırılır. Allah bir topluluk hakkında şer (kötü son) dilerse, cahillerini çoğaltır, alimlerini azaltır. Öyle ki, cahil konuşsa kendisini destekleyen birçok kimse bulur, alim konuşursa sözü bastırılır.
                                Hadis-i Şerif (Deylemi).

NASIL GÖRÜRÜZ

Bir cisimden gelen ışınlar, gözde retinaya ters olarak düşer. Bu ışınlar, buradaki hücreler tarafından elektrik sinyallerine dönüştürülür ve beynin arka kısmındaki görme merkezi denilen küçücük bir noktaya ulaşır. Bu elektrik sinyalleri bir dizi işlemden sonra beyindeki bu merkezde görüntü olarak algılanır. Bu bilgiden sonra şimdi düşünelim: Beyin ışığa kapalıdır. Yani beynin içi kapkaranlıktır, ışık beynin bulunduğu yere kadar giremez. Görüntü merkezi denilen yer kapkaranlık, ışığın asla ulaşmadığı, belki de hiç karşılaşmadığınız kadar karanlık bir yerdir. Ancak siz bu zifiri karanlıkta ışıklı, pırıl pırıl bir dünyayı seyretmektesiniz.Üstelik bu o kadar net ve kaliteli bir görüntüdür ki 21. yüzyılda teknolojisi bile her türlü imkana rağmen bu netliği sağlayamamıştır. Örneğin şu anda okuduğunuz yazıyı, tutan ellerinize bakın, sonra başınızı kaldırın ve çevrenize bakın. Şu anda gördüğünüz netlik ve kalitedeki bu görüntüyü başka bir yerde gördünüz mü? Bu kadar net bir görüntüyü size dünyanın bir numaralı televizyon şirketinin ürettiği en gelişmiş televizyon ekranı dahi veremez.

MANİ

Ekim ektim düzlere,
                                Diken oldum gözlere,
                                İşte ben gider oldum,
                                Ayaş kalsın sizlere.

BİLMECE

Adam, sapkasini çikardigi zaman kafatasi görünüyormus. Neden ?

Cevabı yarın.

Dünkü cevap:Konusmadiklari zaman.

Comment

Working...
                                X