Duyuru

Collapse
No announcement yet.

tez ödevim için yardým istiyorum

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• tez ödevim için yardým istiyorum

herkese slmlar forumda yeniyim.
    bitki koruma ögrencisiyim,tez ödevim için bu siteden yardým alabileceðimi düþündüm.
    Cytospora türünün neden olduðu kanser hastalýklarý.
    yardýmlarýnýzý bekliyorum
    teþekürler.
  • Fidanligi sponsor reklami

Cevap: tez ödevim için yardým istiyorum

yardým edecek biri yokmu arkadaslar?

Comment

TAÞ ÇEKÝRDEKLÝ MEYVE AÐAÇLARINDA CYTOSPORA KANSERÝ (Cytospora spp.)

Tanýmý Ve Yaþayýþý:

Fungus ilk enfeksiyondan yaklaþýk 4-5 hafta sonra enfeksiyon noktasý etrafýndaki ölü dokuda piknitlerini oluþturmaya baþlar. Konik yapýda 1–2 mm boyutunda olan piknitler olgunlaþýnca üst epidermiside yýrtar ve özellikle yaðýþtan sonra nemli havalarda kýrmýzý-turuncu renkte iplikçikler þeklinde konidiospor kitlesi çýkýþý olur. Konidiospor çýkýþý bütün yýl olmakla beraber daha çok ilkbahar ve sonbaharda olmaktadýr.
      Hastalýk etmeni hastalýklý dal ve kanserde spor veya misel olarak bütün yýl bulunabilir.

Zarar Þekli Ekonomik Önemi ve Yayýlýþý:

Hastalýk belirtileri gövde, ana dal ve yan dallarda kanser, daha ince dallarda ise kuruma ve geriye doðru ölüm þeklinde ortaya çýkar. Kanser ilk önce kabuk dokusunun dairesel ölümü þeklindedir. Bu enfekteli kýsým kahverengileþir çökük kalýr, konukçu bitki yara etrafýnda kallus oluþturur. Bu arada zamk akýntýsý görülür. Ýlkbahardaki bulaþmalar sonucunda daha kýsa fakat daha çökük kanserler oluþur ve bunlarýn bir çoðu ayný vegetasyon döneminde iyileþerek kapanabilir. Ancak sonbahar ve kýþýn oluþanlar yavaþ fakat daha fazla yayýlarak dallarýn kurumasýyla sonuçlanýr. Enfeksiyon dalýn veya gövdenin çevresini tamamen sararsa enfeksiyon noktasýnýn üstünde kalan kýsým aniden solar ve yeþil olarak kurur. Kanserli kýsým uzunlamasýna kesilirse iletim demetlerinde (ksilem) aþaðýya ve yukarýya doðru kahverengi bandlar görülür. Ayrýca hastalýklý kýsýmla saðlýklý yeþil doku arasýnda kýrmýzýmsý kahverengi bir hat görülür.
      Hastalýk daha çok ilkbahar ve sonbaharda yaralardan bulaþýr. Bulaþma budama yaralarý, kýþ donlarý sýrasýnda oluþan kabuk çatlaklarý ve sonbaharda dökülen yaprak izi ve meyve saplarýnda olur. Kuru dallarda oluþan konidiosporlar yaðmur, böcek, budama aletleri vb. ile daðýlarak yeni enfeksiyonlara neden olur. Özellikle kýþ ve ilkbahar donlarýndan zarar görmüþ aðaçlarda meydana gelen enfeksiyonlar çok sayýda meyve veren dalýn kurumasýna neden olduðundan önemli verim kayýplarý olabilmektedir.
      Cytospora cincta ile birlikte diðer Cytospora spp. (Cytospora leucostoma) de Cytospora kanserine yol açabilmektedir. Ýklimsel farklýlýk ve konukçu bitkiye göre etmenlerden biri daha baskýn durumda olabilmektedir. Hastalýk sert çekirdekli meyvelerin yetiþtirildiði bütün bölgelerde yaygýn olarak bulunmaktadýr.

Konukçularý:

Kayýsý, Þeftali, Kiraz, Viþne, Erik ve Elma

MÜCADELESÝ:

Kültürel Önlemler:

Hastalýk etmeni bir yara paraziti olduðundan daha çok kültürel önlemlere önem verilmelidir. Baþlýcalarý;
      1. Budama zamanýnýn deðiþtirilmesi: Budamanýn, aðaçlarýn bu hastalýða karþý en duyarlý olduðu ýlýk kýþ aylarý ya da erken ilkbahar yerine, geç ilkbahara doðru kaydýrýlmasý ve sonbaharda yapýlmamasý gerekir.
      2. budama aletleri, hasta kýsýmlar budandýktan sonra %10’luk hypochlorit solüsyonuna batýrýlmalý ve daha sonra saðlýklý aðaçlara geçilmelidir.
      3. Budama sonrasý ilaçlama yapýlmalýdýr. Ýlkbaharda yaprakdelen için yapýlan ilk ilaçlama (hazýr bakýrlýlar veya bordo bulamacý) budama sonrasýna gelecek þekilde düzenlenebilir. Açýk budama yaralarý da aþý macunu ile kapatýlmalýdýr.
      4. Kanserler yaz aylarýnda saðlam dokuya kadar temizlenmelidir.
      5. Diðer hastalýk ve zararlýlarla mücadele edilmelidir.
      6. Bahçenin tesis edildiði alan iyi drenajlý olmalý, bahçeye fazla azotlu gübre verilmemeli ve sezon sonu sulamadan kaçýnýlmalýdýr.
      7. Gövdelerin kýþýn zarar görmesini engellemek için özellikle güneybatý bölümüne kireç sürülmelidir.
      8. Toprak iþleme ve hasat sýrasýnda aðaçlar yaralanmamalýdýr.
      9. Hastalýklý dallar saðlýklý dokuya kadar kesilerek yakýlmalýdýr.

Kimyasal Mücadele:

Kimyasal mücadelesi yoktur.

ÝLAÇLAMALARDA UYULMASI
      GEREKEN KURALLAR

Ýlaç seçiminde mutlaka uzman kuruluþlardan yardým alýnmalýdýr.Ýlaç etiketleri çok iyi okunmalýdýr. Önerilen doza mutlaka uyulmalýdýr.Etiketlerde yazýlý kültür bitkisinden baþka bir bÝlaçlamalarda mutlaka eldiven, maske, koruyucu elbise giyilmelidir.itkiye kesinlikle kullanýlmamalýdýr.Ýlaçlamalar günün serin saatlerinde yapýlmalýdýr. Uygun alet ve ekipman seçilmelidir.Ýlaçlama esnasýnda hiçbir þey yenip içilmemelidir Ýlaç etiketi üzerinde yazýlý son ilaçlama ile hasat arsýndaki süreye mutlaka uyulmalýdýr.

Comment

ubeyd tesekkur ederim.
        bitki kanser hastalýklarý ile ilgili bilðiniz bir kitap vs varmý arkadaslar?

Comment

Working...
        X