fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

tez ödevim için yardım istiyorum

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• tez ödevim için yardım istiyorum

herkese slmlar forumda yeniyim.
    bitki koruma ögrencisiyim,tez ödevim için bu siteden yardım alabileceğimi düşündüm.
    Cytospora türünün neden olduğu kanser hastalıkları.
    yardımlarınızı bekliyorum
    teşekürler.
  • Fidanligi.com

Cevap: tez ödevim için yardım istiyorum

yardım edecek biri yokmu arkadaslar?

Comment

TAŞ ÇEKİRDEKLİ MEYVE AĞAÇLARINDA CYTOSPORA KANSERİ (Cytospora spp.)

Tanımı Ve Yaşayışı:

Fungus ilk enfeksiyondan yaklaşık 4-5 hafta sonra enfeksiyon noktası etrafındaki ölü dokuda piknitlerini oluşturmaya başlar. Konik yapıda 1–2 mm boyutunda olan piknitler olgunlaşınca üst epidermiside yırtar ve özellikle yağıştan sonra nemli havalarda kırmızı-turuncu renkte iplikçikler şeklinde konidiospor kitlesi çıkışı olur. Konidiospor çıkışı bütün yıl olmakla beraber daha çok ilkbahar ve sonbaharda olmaktadır.
      Hastalık etmeni hastalıklı dal ve kanserde spor veya misel olarak bütün yıl bulunabilir.

Zarar Şekli Ekonomik Önemi ve Yayılışı:

Hastalık belirtileri gövde, ana dal ve yan dallarda kanser, daha ince dallarda ise kuruma ve geriye doğru ölüm şeklinde ortaya çıkar. Kanser ilk önce kabuk dokusunun dairesel ölümü şeklindedir. Bu enfekteli kısım kahverengileşir çökük kalır, konukçu bitki yara etrafında kallus oluşturur. Bu arada zamk akıntısı görülür. İlkbahardaki bulaşmalar sonucunda daha kısa fakat daha çökük kanserler oluşur ve bunların bir çoğu aynı vegetasyon döneminde iyileşerek kapanabilir. Ancak sonbahar ve kışın oluşanlar yavaş fakat daha fazla yayılarak dalların kurumasıyla sonuçlanır. Enfeksiyon dalın veya gövdenin çevresini tamamen sararsa enfeksiyon noktasının üstünde kalan kısım aniden solar ve yeşil olarak kurur. Kanserli kısım uzunlamasına kesilirse iletim demetlerinde (ksilem) aşağıya ve yukarıya doğru kahverengi bandlar görülür. Ayrıca hastalıklı kısımla sağlıklı yeşil doku arasında kırmızımsı kahverengi bir hat görülür.
      Hastalık daha çok ilkbahar ve sonbaharda yaralardan bulaşır. Bulaşma budama yaraları, kış donları sırasında oluşan kabuk çatlakları ve sonbaharda dökülen yaprak izi ve meyve saplarında olur. Kuru dallarda oluşan konidiosporlar yağmur, böcek, budama aletleri vb. ile dağılarak yeni enfeksiyonlara neden olur. Özellikle kış ve ilkbahar donlarından zarar görmüş ağaçlarda meydana gelen enfeksiyonlar çok sayıda meyve veren dalın kurumasına neden olduğundan önemli verim kayıpları olabilmektedir.
      Cytospora cincta ile birlikte diğer Cytospora spp. (Cytospora leucostoma) de Cytospora kanserine yol açabilmektedir. İklimsel farklılık ve konukçu bitkiye göre etmenlerden biri daha baskın durumda olabilmektedir. Hastalık sert çekirdekli meyvelerin yetiştirildiği bütün bölgelerde yaygın olarak bulunmaktadır.

Konukçuları:

Kayısı, Şeftali, Kiraz, Vişne, Erik ve Elma

MÜCADELESİ:

Kültürel Önlemler:

Hastalık etmeni bir yara paraziti olduğundan daha çok kültürel önlemlere önem verilmelidir. Başlıcaları;
      1. Budama zamanının değiştirilmesi: Budamanın, ağaçların bu hastalığa karşı en duyarlı olduğu ılık kış ayları ya da erken ilkbahar yerine, geç ilkbahara doğru kaydırılması ve sonbaharda yapılmaması gerekir.
      2. budama aletleri, hasta kısımlar budandıktan sonra %10’luk hypochlorit solüsyonuna batırılmalı ve daha sonra sağlıklı ağaçlara geçilmelidir.
      3. Budama sonrası ilaçlama yapılmalıdır. İlkbaharda yaprakdelen için yapılan ilk ilaçlama (hazır bakırlılar veya bordo bulamacı) budama sonrasına gelecek şekilde düzenlenebilir. Açık budama yaraları da aşı macunu ile kapatılmalıdır.
      4. Kanserler yaz aylarında sağlam dokuya kadar temizlenmelidir.
      5. Diğer hastalık ve zararlılarla mücadele edilmelidir.
      6. Bahçenin tesis edildiği alan iyi drenajlı olmalı, bahçeye fazla azotlu gübre verilmemeli ve sezon sonu sulamadan kaçınılmalıdır.
      7. Gövdelerin kışın zarar görmesini engellemek için özellikle güneybatı bölümüne kireç sürülmelidir.
      8. Toprak işleme ve hasat sırasında ağaçlar yaralanmamalıdır.
      9. Hastalıklı dallar sağlıklı dokuya kadar kesilerek yakılmalıdır.

Kimyasal Mücadele:

Kimyasal mücadelesi yoktur.

İLAÇLAMALARDA UYULMASI
      GEREKEN KURALLAR

İlaç seçiminde mutlaka uzman kuruluşlardan yardım alınmalıdır.İlaç etiketleri çok iyi okunmalıdır. Önerilen doza mutlaka uyulmalıdır.Etiketlerde yazılı kültür bitkisinden başka bir bİlaçlamalarda mutlaka eldiven, maske, koruyucu elbise giyilmelidir.itkiye kesinlikle kullanılmamalıdır.İlaçlamalar günün serin saatlerinde yapılmalıdır. Uygun alet ve ekipman seçilmelidir.İlaçlama esnasında hiçbir şey yenip içilmemelidir İlaç etiketi üzerinde yazılı son ilaçlama ile hasat arsındaki süreye mutlaka uyulmalıdır.

Comment

ubeyd tesekkur ederim.
        bitki kanser hastalıkları ile ilgili bilğiniz bir kitap vs varmı arkadaslar?

Comment

Working...
        X