GENEL VÜCUT GÖRÜNÜMLERİ VE YAPISI
Vücut yapıları ve görünüşleri çok değişiktir. Öyle ki bunlara karşıdan bakıldığı zaman diğer takımlara bağlı böceklerden kolaylıkla ayrılırlar. Erginleri çoğunlukla uzunca, az çok silindir şeklinde, bazı türleri tıknaz görünüşlü, diğer bazıları yandan basık vücutludurlar. Ancak hiçbir zaman üstten yassı vücutlu değillerdir. Renkleri genellikle kahverengi, esmer, yeşil veya siyahtır. Güzel renkli desenlere sahip türlere de ara sıra rastlanır. Dış iskeletleri sert ve derimsi yapıda olup vücutları genellikle tegmina tarafından korunur.
Baş hypognath, pek ender hallerde ise prognath tiptedir. Bileşik gözler büyük, çok defa oval biçimdedir. Ocelli genellikle 3 tanedir, ancak bunlar kanatsız formlarda bulunmayabilir. Ağız parçalan ısırıcı çiğne-yici tiptedir. Mandibula'lar kuvvetli olup öğütücü seit kenarlara sahiptir. Maxilla'îarm laciniae kesiminde uç kısmı iki dişli, maxilla palpus'-ları 5 segmentlidir. Labium belirgin olarak submentum, mentum ve prementum gibi paiçalardan oluşur. Prementum 3 segmentli palpus'lara sahiptir. Antenler çoğunlukla belirgin şekilde uzun, iplik veya kıl şeklinde olup pek çok segmentten oluşur. Pek ender olarak Dazı türlerde antenler kılıç şeklinde,, ucu topuzlu veya tarak şeklinde olabilir.
Thorax büyük ve kuvvetlidir, özellikle kanatlı formlarda bu vücut kesimi tam olarak gelişmiştir. Pronotum kuvvetli şekilde gelişmiştir ve thorax'm büyük bir kısmını örter. Pronotum'un yan kısımları aşağıya doğru uzayarak yan lobları meydana getiiir. Meso— ve metathorax birbirine oldukça iyi kaynaşmış ve pterothorax'ı meydana getirmiştir. Ptero-thorax'm üst kısmı çoğunlukla prescutum, scutum ve scutellum; yanları ise episternum ve epimeron gibi kısımlara aynlır. Alt tarafta pterothorax segmentlerinin her birisi basisternum'u oluşturur. Bacaklar genellikle ayni şekilde gelişmemiştir. Ön tibia'lar Tettigonoidea ve Grylloidea türlerinin çoğunda tympanal (işitme zarı) organlara sahiptir. Arka bacaklar çoğu türlerde sıçramaya elverişli bir şekilde tipik biı gelişme göstermiştir. Bunlaı kalın uzunca bir femur ile uzun tibia'lar halindedir. Ön bacaklar normal halde, veya nadir olarak Gryllotalpidae ve Tridac-tyloidea türlerinde olduğu gibi kazmaya elverişli bir yapıya dönüşmüştür. Bunlarda arka bacaklar küçülmüş, özellikle ön bacaklarda tibia büyümüş ve iri dişlerle donanmıştır. Tarsus'lar genellikle 3-4 segmentli olmasına rağmen bazı gruplarda yalnızca 1-2 segmentten ibaıet olabilir. Tarsus'ların ucu 2 tırnakla son bulur. Bazan tırnaklar arasında arolium bulunabilir. Kanatlar mevcut, veya yoktur. Kanatların mevcudiyeti halinde büyüklükleri çok değişir. Bazı türlerde eıkek ve dişilerde kanatlar normal ve kısa olmasına karşılık, diğer bazılarında kısa kanatlıhk yalnızca dişilerde görülür (sexual dimorphism). Kanatlar normal büyüklükte olduğunda her zaman 2 çifttir. Bunlarda ön kanatlar arka kanatlardan yapı itibariyle daha kalın ve görünüş itibariyle de daha dardır. Orthoptera türlerinde Ön kanatlara tegmina ismi verilir. İstirahat halinde ön kanatlar arka kanatların üzerini örterek onları ve vücudu dış etkenlerden korur. Uçuş esnasında ön kanatların görevi çok sınırlıdır. Kanatlar tam gelişmiş durumda olduklarında damarlanma da tam olaıak bulunur ve bunlarda enine damarlar da oldukça fazladır. Ayni türe ait kısa kanatlı formlar ile büyük kanatlı formlar çok az görülür. Bunun bilinmemesi bazan yanlış teşhislere sebep olabilir. Bu hususta karşılaşılan bir güçlük de kısa kanatlı formlara sahip türlerde bunların ergin ve
ya yaşlı nimf olup olmadıkları hususunda doğru karar verebilmektir. Her ne kadar nimflerdeki tegmina çıkıntılarına (kanat tomurcukları) dikkatle bakıldığında bunların kısa kanat olup olmadıkları anlaşılabilir-se de çok defa bu durum birçok kimseleri şaşırtabilir (Şekil 20 ). Arka kanatlardaki damarlar çok defa belirgindir ve bunlar taksonomik bakımdan çok önemlidir

Abdomen uzun ve silindir şeklindedir. Her ne kadar I. abdomen segmenti küçülmüş ve son segment de genitalya dolayısıyla değişikliğe uğramışsa da abdomen 11 segmentten oluşur. I. Abdomen segmentinin her iki yanında Acridoidea türlerinde tympanum bulunur. Abdomen'in ucunda cerci yer alır. Dişilerde çoğu kez abdomen'in ucunda ovipozitor görülür. Gerçi genellikle segmentli değildir. Bu organ Tridactyloidea türlerinde 2 segmentten oluşmasına karşılık, Myrmecophilidae familyası türlerinde pek çok segmentten oluşur.
Kaynak: Türkiye Entomolojisi - Prof Dr. Niyazi LODOS

Comment