fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

İyi Bal nasıl anlaşılır?

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• İyi Bal nasıl anlaşılır?

başlıktada belirttim . iyi bal nasıl anlaşılır. birde bir bölgede örnek bizim köy mengen de ne kadar arı kovanı yapılabileceği yani arının yeterli besin bulabilmesi için gereken bitki miktarı ve bunun analizi nasıl anlaşılır. hiç bilmeyen birine anlatır gibi anlatırsanız . sonraki sorularım devam edecek.saygılar selamlar

Cevap: iyi bal nasıl anlaşılır

Bu soruyu aslında hemşerim Tabiyatcı cevaplasa daha iyi olur.Fakat her insanın damak lezzet anlayışı farklı.İyi bal demyelimde hilesiz bal nasıl anlaşılır desek daha iyi olur.

Comment

Sn İsmail Karagülle:
      Ben Bahcesel'in Arıcılık Konusunda uzman danışmanıyım. Malesef her işte hile olduğu gibi, memleketimizde de hileli bal mevcutdur.
      Bu Hileli balları; iki guruba ayırabiliriz.
      • 1. ve zararsız olanı; Bal arılarına Bol Nektar akışı esnasında şekerli şurup, yada Glikoz verilerek yaptırılan hileli baldır.
      • Diğeri ise tamamen Kimyasal karışımlarla(Bal esansı, atık şeker, mısır şurubu ve tatlandırıcı vs) gibi karışımlarla yapılan sahte bal'dır.
      Petekli bal'da katkı oranı daha az olacağından size önerim, petekli balı tercih etmenizdir. Balı anlamak için uzman olmak gereklidir; Ancak hakiki balı'ın kendine has kokusu, rayihası, rengi ve akışkanlığı vardır. Bal'ın özelliği, arının çiçekten aldığı nektara göre değişir.
      Bu iş bana göre iki şekilde öğrenilir. En garantili yöntem Laboratuvarda analizidir. Diğeri ise bir arı uzmanıdır. Ama size bir kopya vereyim, aldığınız baldan azbir miktar, bölüp bir tabak içerisine yerleştirip, buz dolabının derin dondurucusu yada soğuk bölümüne yerleştiriniz. Haliyle bal donacaktır, donan bal tereyağı gibiyse bal sahte değildir; şayet balda bötürlenme ve reçeldeki gibi ağıza alınca çıtıdama varsa hile var demektir.
      Tüm tüketici kardeşlerime önerim Balı üreticiden alınız. Ayrıca esmer bal, açık renkli bala göre vitamin ve mineral bakımından, çok daha zengindir ve hile yapılması daha zordur. Ben BOLU yöresini kısmen gezdim; Nektar ve çiçek durumu yıllara göre değişir, Bu Yağış miktarı, Bölgenin sıcaklık durumu, rakımı vs gibi durumlarla alakalıdır. Ayrıca bölgede bulunan Ballı bitkiler, ağaçlar, Yem ve süs bitkileride bu olayı etkiler. Yörenizde kaç kovan arı olduğu ve kaç kilometrekare alanınız olduğunu belirtmediğinizden size bir fikir veremiyeceğim. Ancak Bolu yöresinin Kuzey Kısmı Arıcılık bakımından, son derece elverişlidir. Aslında genel olarak ülkemiz arıcılık bakımından son derece uygun bir konumdadır.

Size başarılar dilerim kolay gelsin.

Comment

Sayın Tabiatçı bu güzel izahıniz için teşekkür ederim. Yıllardır benimde merak ettiğim bir konuydu, aydınlattığınız için teşekkürler aynı zamanda soruyu soran üyemiz ismail beye de konuyu açtığı için teşekkür ederim.

Bir soru ve cevap ile birçok insanımız aydınlanmış oldu. Ne güzel değil mi?

Amacımıza ulaşmak beni ve bahcesel ekibinde çalışanları son derece mutlu ediyor. Bilmenizi istedim. Saygılarımla...

Comment

internet ve bilgi paylaşımı nın çok güzel bir örneğini verdiniz. bizi memnun ettiniz . sağ olun ilminiz artsın sayın selsarac bana da teşekkür etmiş kendisine teşekkür eder . saygılar sunarım.

Comment

cok teşekkürler.Nezaman bal alsak annem buzdolabına koyar babamda bal dolaba konmaz pütür pütür olur şekerlemış gıbı donar derdı demekki aldıgımız ballar hep hılelı oldugundanmış bu konuda babamıda aydınlatacagım sagolunuz

Comment

By Hüzzam veDiğer değerli site üyeleri buradaki şu ayrıntıya dikkat edelim.Çiçek balları, soğuk havada mutlaka donar buna; Teknik olarak Bal Granüle oldu derler.Sn Ubeyd bilirler eskiden pekmezi küplerde saklardık.Şubat ayı sonunda,yada pekmezin dibine az kala pekmez donardı. Buna pekmez bitdi denirdi.Yani içindeki faydalı mineral şekerler donardı veAdeta treyağı gibi olurdu.Balda aynı şekilde oluyor.Eğer donma saydam ve tereyağı gibiyse bal iyi baldır;şayet pütürleşme ve ağzınıza alındığında,böyle kıyır,kıyır ve rengi açılmışsa hile var demektir.Diğer bir husus granüle işlemi bal'ın cinsine ve Arının aldığı çiçek çeşidine göre değişir.Örneğin Ayçiçek balı en erken donar. Keven,kekik balları en geç donar.Ülkemizde Ege bölgesinde üretilen ve bir nevi salgı balı olan çam Balının Donma ihtimaliçok düşüktür.Hatda hiç donmayabilir,Bu itibarla Dünyada en itibar edilen bal türlerinden biridir.Ancak Vitamin değeri bakımından çiçek balını hiç bir bal tutmaz.Buradan şu ayrıntıyı site üyelerimizede izah etmeden geçmiyeceğim.DOnan balları sakın atmayınız.Bir Kalorifer peteği,yada sıcak su içerisende belli bir müddet bekletirseniz, eski haline gelecektir,Yani donu çözülecektir.Ayrıca şayet;Bal Cam kavonozda ise mutlaka ısıtma işlemini ağır,ağır yapınız ve Cam yüzeyini ateşle direk temasdan kaçınınız.Kavonoz altına bir bezkoymanız yeterli olacaktır.Balı kesinlikle kaynatmayınız,Zira +40 derece'den sora içindeki vitaminler ölecek ve besin değeri yok olacaktır.Afiyet ve şifa olsun.

Comment

Sevgili Tabiatçı,bal aldığım bir yer var.Kara kovan ve hilesiz.Ama bu yıl şöyle bir sıkıntı oldu.Bal alırken duman yöntemini kullanıyorlar.Ve bu dumanın kokusu bala çok fazla sinmiş.Bu kokuyu hafifletecek bir yöntem varmı?Bu insanlara alıştıkları yöntemlerin dışına çıkarmak mümkün değil.Bal alırken tavsiye edebileceğiniz bir dumanlama yöntemi varmı.Balda koku bırakmıyacak.

Comment

Bu Konu En hassas konulardan birisi,AB 'nin ballarımızı iade etmesinin sebeplerinden biri.Genellikle arıcılarımız bal hasadında körük yakarken,içerisine duman yapması için kuru tezek,talaş,çam kozası yada pürü kullanırlar.Bunların içinden özellikle tezek son derece koku ve kalıntı bırakır.Buda hem sağlık açısından,hemde hoş olmayan kokusundan sakıncalıdır.Ama Arıcı bal hasadı yapmak için mecburen körük kullanmak zorundadır.Burada arının bilgisi,becerisi ve tecrübesi önem kazanır.Mümkün mertebe körüğü azkullanacak ve doğal ve bala kokusu sinmeyen maddelere yönelecektir.Örneğin Ben genellikle kekik ve ceviz yaprağı kullanırım.Bala sinen kokunun tek çaresi hava sirkilasyonudur.Bundada dikkat edicek iş, Bal arısı,yaban arısı ve fare gibi hayvanlar bala zarar verebilirtelli bir ortamda bulundurulmasıdır,Ayrıca belli bir müüdet soğuklama yapmanız,kokuyu hafifletir.Balı poşetten çıkarıp;buzdolabının içinde vantilatör karşısına koyarsanız faydası olur.Ama fazla bekletmeyiniz,Budefada Kristalize olabilir.En iyisi bal aldığınız üreticilere benim tavsiyemi anlatınız. afiyet olsun.

Comment

Baldaki kristalleşme çiçek çeşidine göre erken veya daha geç olur. Fakat balın bulunduğu ortam +4 derecenin altına düşerse kristalleşme çok hızlı ve mutlaka olur. Mümkün mertebe oda sıcaklığında tutunuz. Ben 5 senedir cam balı tüketiyorum güvenilir bir üretici dostum sayesinde bu tur bir sıkıntım yok ve hiç kristalleşme görmedim. Cam balı diğer ballara göre avantajlı yönleri var. Diğer ballara göre daha hafif ve kesici değil.Örneğin bir oturuş da yarım kilo yense bile insanı kesmez.Diğer ballara göre biraz koyu renkli olması tek dezavantajı.Ama hafif olması yönü ile en çok sevileni diyebilirim. Ayrıca fiyat olarak da cam balı en hesaplısı. Belki komik gelecek ama hilesiz yüz de yüz orijinal balın kilosu 10 ytl.

Comment

Sevgili Ubeyd,cam balı derken cam kovanın içine yerleştirilerek bal cam içine mi yapılıyor?
                      Fiat niye bu kadar ucuz onu anlamadım.

Comment

Çam balı ile ilğili detaylı bigi için https://gardensel.com/tr/ bakınız.

Fiyatı ise evet gerçekten aldığım fiyat bu Yani Kilosu sadece 10 YTL kalitesinden şüphe edenler istediği yerde analiz yaptırabilirler. Bozuk raporu çıkarsa bedava. Bu bahsettiğim arkadaş balını Ankara’daki Arıcılar vakfına toptan veriyor. İsteyene de yollayabilir

Comment

sayın ubeyd, şeker in kilosu kaç para idi. son zamanlarda duyduğum . bir laf var bedavadan da ucuz.( nasıl oluyorsa bedavadan ucuz)
                          iran dan ve ıraktan bal geliyor ve hayvancılıkta olduğu gibi geliyor dedimse normal ticari yollardan değil. nasıl yapıyorlar bilmiyorum .kilosu 8 ila 10 ytl den satılıyor. ve benim bildiğim çok ünlü bir bal firması dao kaynaktan bal mübayaa ediyor . ve tarif edilen iyi bal testlerinden de geçiyor.( laboratuvar analizi zannetmiyorum ) .fakat ben çok miktarda tükettim o baldan ubeyd arkadaşın dediği gibi ye yiyebildiğin kadar bizim balımız bir miktar geniz yakar . ve her halde alıştığımız için azcık yakmayan bal bize bal gibi gelmiyor . ve bizim köyde bal yapanların balı kapımızdan bilenler gelip alıyor ankara dan üst düzey bürokratlar özellikle gelip alıyorlar.not. 25 ytl nin altında fiat bulamaz kimse

Comment

sayın ubeyd analiz demişsiniz AKAN SULAR DURUR. mümkünse adresini verirseniz bizden ucuz ve kaliteli isteyenlere yardımcı oluruz bizim . bal a alışık olan parasına bakmıyor ve ayrıca fazla kovan da pek yok .adresini verirseniz memnun olurum saygılar

Comment

iyisimi onlar bu konuda fiat ve diğer ticari şeylerle ilgili genel bir bilgilendirmeyi yaparlarsa herkes istifade eder. ödeme ,fiat, kargoambalaj vs bilgilerini rica edelim.bir önceki yazıda olduğu için ayrıca belirtmemişim . konumuz bal idi.

Comment

Working...
                              X