fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Arıcılık ile ilgili bilgisi olan ?

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: Arıcılık ile ilgili bilgisi olan ?

Sn Mustafa Ağbiciğim:Öncelikle sağlıklı günler dileğimle.Macar akasyası ile yalancı akasya aynı çeşit değildir.Yalancı akasya genellikle dikine büyüyen dikenli genellikle çit olarak kullanılan bir türdür.Dikine büyür.Macar aksyasının pek çok türü vardır.Ülkemizde genellikle yol kenarlarına,parklara dikilir.Çiçekleri bal açısından sonderece verimlidir.Size Macar akasyası öneririm.Fidan temini için ;Orman Fidanlık müdürlükleri,Orman teşkilatlarına bağlı kuruluşlar ve belediyelerle ve ayrıca süüs ve bahçe fidanı üreten özel kuruluşlardan temin edebilirsiniz.Ayrıca sonbaharda beni ararsanız size bir kaç tane bal verimi yüksek akasya türlerinden gönderebilirim.selamlar.

Comment

Osman (TABİATCI) kardeşim çok teşekkürler. Gülnarbahçem'de deneme uğraşıları yoğun biçimde sürüyor. Son günlerde arıcılık konusuna yoğunlaştım. O nedenle arıların üretiminde işe yarar ağaçlar ve bitkiler konusunda yardıma ihtiyacım var.
      Akasya konusunda oldukça uğraş vermiş olan ve defalarca Macaristana gidip gelmiş olan ve üç ayrı yerde akasya ormanı kurmuş olan Orman Yüksek müh. Osman Gülseven beyle bugün uzun uzun telefonda sohbet etme olanağı buldum. Onun ifadesi; Macar Akasyası ile belediyelerin yol kenarlarına, parklara diktikleri halk arasında yabani akasya denen çeşidin aynı olduğu dur. Bu bilgi beni biraz rahatlattı. Yalnız söylediği bir başka önemli şey; akasyanın çiçeklenme süresinin bir hafta en fazla on gün olduğudur. Bu zaman diliminin çok kısa süre olması oldukça önemli bir dezavantaj yaratıyor. Ama Gülseven Bey, bal üretiminde akasyanın oldukça etkin bir ağaç olduğunun altını da ısrarla çiziyor. Farklı zamanlarda çiçeklenen akasya çeşitleri konusunu sorduğum zaman o durumda olumlu bir cevap alamadım. Benim için ayrıca akasya oldukça erken çiçek açıyor (Nisan gibi), o dönemde etrafda zaten çok yoğun çiçek bulmak mümkün diye düşünüyorum.
      Osman kardeşim, akasya konusunda topladığım bu bilgilerde eksiklik yada yanlışlık varsa lütfen düzeltelim ki, konu oldukça açık ve sarih hale gelsin.
      Arılar için ikinci bir konu, bu gün kafamda biraz daha somut hale gelmiş olan Kekik konusu. Kekik konusunda suladıkça yeniden çiçek açtığı konusunda bilgi kırıntılarına rastladım. Hatta bazı yerlerde Mayıstan Ekime kadar biçilip sulantığı zaman çiçeklenmeyi 3 defa tekrarladığını okudum. Bu konu ile ilgili olmak üzere yarın Ege Üniversitesinden Doç.Dr. Emin Bayram hocaya ulaşıp sohbet etmeye çalışacağım. Bu gün O hocanın İzmir Kekiği (Origanum Orites) üzerine yaptığı çalışmalarla ilgili bir yazı okudum. Bu konuda da bizi aydınlatmanı diliyorum.
      Arı otu konusunda bu yıl yaptığımız denemede çok başarılı olamadık. Beklediğimin anca %10 u kadar bir çimlenme oldu. Onlar çiçek açtı oldukça da uzun sürdü. Arıların hucumu da oldukça iyi. Ama yeterince çimlenmesini sağlayabilmem gerekir. Arı otundan vaz geçilmez diye düşünüyorum. Önümüzdeki yıl arıotundaki denemeyi 7-8 dönüme çıkarmayı hedefliyorum.
      Arı otu konusunda da farklı düşüncelerin varsa aktarmanı bekliyorum.
      Tüm Arkadaşlara Selam ve sevgiler sunar iyi günler dilerim.

Comment

Sn Mustafa Ağbiciğim:Evvelen selam ve saygılar.Ülkemizde,insanlarımız bitkilere;yöreye isim verilmekte.Yapılan işlerin plan ve proğrama bağlanmadığı gibi,araştırma yapılmadan dikilen ağaçlar zamanla o bölgeye neden dikildiği ve neye yaradığı bile bilinmemektedir.Daha önce bu sitede yazmıştım.Bir işim için TBMM'ne gitmiştim,Orada Rhametli Adnan KAHVECİ ile tanışma fırsatım oldu.Bizi tanıştıran dostumuz benim arıcı olduğumu söyleyince,ısrarla beni odasına götürdü ve sohbet etdik.Bana Polonya'dan Bal arıları için Çok çeşitli zamanlarda açan Akasya tohumları getirdiğini,bu tohumları O zaman Tarım ve Orman Bakanlığına ve bazı kuruluşlara verdiğini,bu akasyaların çok çeşitli çzellikte olduğunu;En başta bizdeki kavak ağacı gibi düzgün büyüdüğünü, tohumlarının protein bakımından zenginliğinden dolayı hayvan yemi ve una karıştırlarak besin olarak değerlendirildiğini ayrıca bu akasyaların;Bahar başlayarak,aralıklarla açarak diyelimki 15 gün arayla açarak tüm yaz boyu bal arıları için nektar kaynağı olduğunu ve bu konunun TKV 'nin çıkarmış olduğu dergide iyice irdelendiğini anlatmıştı.Yıllar önce o dergi elime geçmişti.Ama şu bulabilirmiyim bilmem.Zira ev göçü esnasında bazı dergiler karıştı yada kayboldu.Rahmetli haklı zira;Bizim ilimizde birkaç yrde rasladım Ağustos da açan akasya'ya rasladım.Bunların büyük kısmını belediye malesef kaldırım ve yol çalışmaları nedeniyle kesti.Mesela Bizim bölgede bulunan genellikle Park ve yol kenarlarına dikilen ve ismine İsvendiyar ağacı denilen bir tür Akasya türü Son derece sert iklime dayanıklı Bal arıları için Adeta polen deposu olan bir tür.Benim yok olmaması için hep sağa,sola diktiğim ve yöremizde şemsiye ağacı olarak bilinen bir aksya türü ağacı nahoş kokulu ancak çiçekleri çıtır,çıtır ve mis gibi kokar ve balı oldukca kalitelidir ve verimli bir ağaçdır.Arıcılık yapmam sebebiylemi diyelim yoksa insan iletişimimi diyelim.Ege yöresi arıcılarından çoğu dostumdur.Aydınlı bir arıcı dostum anlatdı.Yöresinde ekme kekik olduğunu hatda kekik yağı üreten dostu olduğunu ve kendisinin varoa zararlısı için bu yağı kullandığını söyledi ve beraberce benim arılarada verdik.Sonuç mükemmeldi!.Tabi bu anltdım hadise bundan,yaklaşık 10 yıl önceydi ve dostumdan 2-3 yıldır haber alamadım.Onun anlatdığına göre;Kekik 2 yada 3 kez biçiliyormuş tabi bu bakım ve sulamayla alakalı diye bahsetdi.Ona inanıyorum zira burdaki bir çiftci Korungasını iki kez çiçek açtırdı.Arı otunu bir sezon bende ektim vede hoşumada gitdi.Ancak yerim olmadığı için vede ektiğim yer mera olduğu olduğu için ikinci yıl hayvanlar temize havale etdi.Buna rağmen iyi bir bitki.Öncelikle tohumları derine atmayınız.Birazda Korunga ekip hem keçileriniz içinde faydalıdır,hemde arılarınız için.diyelim ve bu konuya noktayı koyalım.Esen kalınız.

Comment

Sevgili Osman (Tabiatcı)Kardeşim. Düşüncelerini benimle detaylı paylaştığın için çok teşekkür ederim. Akasya konusunu tamamen sana havale ediyorum. Sonuçta benim ulaştığım nokta, Orman işletmeleri sağa sola dikilmesi için akasya fidanı yetiştiriyor.. Gülnar'da yanan bölgeye de bir hayli dikilmiş. Sanıyorum Orman işletmelerinin dağıttığ ve sattığı akasyanın hepsi aynı cins.
          Hangi çeşitlerin arılar için daha önemli olduğunu bilmiyorum ve akasya çeşitlerinide tanımıyorum. O nedenle Gülnarbahçem'e dikilecek çeşitleri tesbit etmek ve o fidanları bulmak işi sana kaldı. O bilgilerin doğrultusunda bizde hareket edeceğiz. Gülnarbahçem 1050m. yükseklikte taşı, kireci, poyrazı oldukça fazla olan bir yer. Orman işletmelerinin dağıttığı cins olur diyorsan onları kendimiz bulup dikebiliriz.
          Kekik konusuna gelince Orman Bakanlığı'nın Tarsus'daki araştırma enstitüsü ile görüştüm. Onlar özellikle orta Toroslar bölgesine yönelik çalışma yapıyorlarmış. Sanıyorum bizim ora ile büyük oranda çakışır. 700m. üzeri için bir miktar tohup alıp deneme yapacağız.
          Ayrıca Menemen'deki Ege Tarımsal Araştırma ile görüştüm, onlar İzmir Kekiği üzerine çalışma yürütüyorlar, 1050m. de İzmir kekiğininde yetişebileceğini söylediler. Bir miktarda onlardan tohum alıp onuda denemeyi düşündüm.
          Kekik konusunda üçüncü çeşit olarakta Gülnarbahçem etrafında kendiliğin yetişen kekik çeşidi var. Millet onlarıda toplayıp satıyor. bizim bahçeci o kekiğe de arıların ilgisinin yoğun olduğunu söylüyor. Onlardanda bir miktar toplayıp bahçeye dikmeyi düşünüyoruz. Sence de uygun ise bu üç çeşidi(tabii bunlar ne kadar farklı yada benzer onu da bilmiyorum) Gülnarbahçem'de denemeyi düşünüyorum.
          Arı otu konusunuda Ege Tarımsal Araştırma ile detaylı biçimde konuştum. 2010 yılında alanı biraz daha büyüterek denemeyi sürdüreceğiz. Bu yıl arı otu denememizin çok başarılı olmadığını daha önce yazmıştım.
          Osman kardeşim, arıları ilgilendiren bitkilerle ilgili taslak proğram böyle.
          Dün Gülnar Orman işletmesi ile görüştüm. Bizim bölge olduğu gibi kızılçam. Çam balı üretimi yapabileceğimizi söyledi, Müdür bey. Ama sanıyorum çam balı için sadece kızıl çam olması yetmiyor galiba. Bu konuda yine bizi aydınlatman gerekiyor.
          Mersin ili Arıcılar birliği başkanı ile tanıştık ve ilişkilerimiz oldukça iyi. Aynı Okuldan mezun olmuşuz ve o beni yakınen eskiden tanıyormuş.
          Allah kolaylık versin. Selam ve sevgiler.

Comment

Mustafa ağbiciğim:Sizle gerek telefonla,gereksede mesajlaşmamızda Bal arılarımı kışlatmak amacıyla Mersin yöresine indiğimi söylemiştim.Sizde Mersin sahil'e yakın bir bölgede kışlatacağınızı belirtmiştiniz.Bu yıl hem kışlatmak,hem oğul arı vede ana arı yetiştirmek amacıyla o bölgeye arı getirmeyi düşünüyorum.Bana güvendiğiniz yer bulma imkanınız varmı toplam:60 kovan.Ayrıca sık,sık o bölgeye gitmem ve bir kaç kezde Ege bölgesine arı götürmem ve O bölgede arıcı dostlarımın olması nedeniyle Akdeniz bölgesinde neden Çam balı olmadığını bende araştırdım.Bunun 2 sebebi mevcut:1.si o bölgede Çam balı üretimine sebep olan Koşnil yani böcek yok.2.si ise Koşnil yani böcek haziran sonu,Temmuz sonu ve Ağustos başlarında olmak üzere;üreme periyoduna giriyor.Yani bu aylar aşırı sıcak olmayacak.Akdeniz bölgesinde o aylardaki ısıyı siz mukayese edin.Bu nedenle böcek ölüyor.Böcek olmayınca salgı olmuyor.Dolayısıylada bal olmuyor.Boşa uğraşmayınız.Akasyaya gelince sizin için araştırmaya devm edeceğim.Esen kalınız.

Comment

Bizim kışın arıları indirmiş olduğumuz bölgeye siz2de getirebilirsiniz diye düşünüyorum. O nedenle ben bayram tatilinde Gülnara geleceğim Siz'inle haberleşelim ve buluşalım. arı konan yeri bende görmedim, beraber gezeriz. Orası olmaz ise başka yer buluruz. sorun olacağını sanmıyorum.
              selam ve sevgiler.

Comment

hocam elinizdeki akasya çeşitlerinden gönderebilir misiniz

Comment

Sn Yılmaz Cengiz:Şu an Açık köklü fidan dikme zamanı geçti.Tüplü akasya ise ne bende nede başkaca yerlerde olacağını sanmıyorum.Elimde olan bir kaç akasya türünü kaldırım kenarları,boş alanlar gibi yerlere diktim.Bende genellikle bu tür fidanları Ormancı kardeşlerimizden temin ediyorum vede Bunları hizmet amacıyla yapıyorum.Amacımız ülke yeşilliğine katkıda bulunmak.Bulunduğunuz yörenin Orman İşletme ve Çevre-Orman İl Müdürlüğü ile temasa geçerseniz yardımcı olacaklardır.Sağlıcakla kalınız.

Comment

Working...
                  X