fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Çİm Alanlarinda Ayrik,

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Çİm Alanlarinda Ayrik,

SEVGİLİ YÖNETİCİLER,
    ankara akyurt'ta bulunan bahçemde ki çimlerin arasında maalesef,
    ayrık otları bulunmaktadır,
    bu otları gördüğümde elimle toplamaya çalışıyorum ama baş edemiyorum. çünki kökünden çıkmıyor,
    bu ayrıklardan bir kaç kökü ankara ziraat fakültesi bitki koruma bölümüne götürüp inclendiğinde fusilade tavsiye ettiler,
    fakat ayrıklar hariç çimleri öldürdüm.
    bu ürünü tavsiye edilen miktarda su ile kariştirip ayrıkların olduğu bölüme tabiri caizse ayrığın gözüne gözüne dökmeme ragmen başarılı olamadım,
    ayrıkla çim galiba aynı familyadan olduğu için de çimlerimi de kuruttum.

sizlerden ricam;
    çimleri bozmadan ayrıklarla mücadele edebileceğim bir ilacın tarafıma tavsiye edilmesi,

selam ve sevgilerimle,
    mehmet köksal

Cevap: Çİm Alanlarinda Ayrik,

Bu bitkiye karşı benim tavsiye edeceğim iki seçeneğiniz var:

1-Bahçenin 20 cm toprağını kaldırıp temiz toprak ekleyip yeniden ekim yapmanız.

2-Roundup yabancı ot ilacını bir pet kaba yarı yarıya su ile karıştırıp çıkan ayrık otlarının yapraklarına (Bahçeniz çok büyük değilse örn: 500 M2 ye kadar) fazla değilse bir fırça yoluyla yapraklarına tek tek sürmenizdir. Ot ilacının üzerindeki doz dışındaki tavsiyelere şiddetle uyunuz.

Comment

Teşekkürler şahper, cevabınıza aynen katılıyorum.

Tarifinizden tam olarak gözüne gözüne tabiri daha net anlaşılıyor. Ayrık mücadelesi en hassas ve zor bir mücadeledir. Tarımda kullanılan yabancı ot ilaçlarından, _(Total)_herbisitler tüm bitkileri öldürür. Selektif herbisitler ise seçici ot ilaçları olarak bazıları sadece geniş yapraklıları öldürürken bazıları sadece dar yapraklıları ( çim ve Ayrık gibi) öldürür. Geniş yapraklı yabancı otlar için çim alanlarda, %100 e yakın başarı olurken aynısını yine çim alanlar için dar yapraklılarla mücadelede söyleyemiyoruz çünkü örneğimizde olduğu gibi çim ve ayrık aynı yaprak şekline sahipler.
      Durum böyle olunca ayrıkları elle tutup üzerine fırçayla ilacı sürmek bence daha mantıklı. ancak şunu da söylemeliyim ki; bitkinin en zayıf olduğu dönem tam da yeni yaprakları çıkarmış olduğu dönemdir. Bu dönemde yapılan ilaçlamalar daha başarılı olmaktadır. Tam koyu rengini almış yabancı otların ilaçla öldürülmesi daha da zor olmaktadır.

İlaçlı mücadelenin yanında mekanik, yani elle söküm işlemini de hiç bir zaman bırakmamak gerekir.

Toprağı değiştirmek belki bir çözüm olabilir ancak yinede dışarıdan gelecek olan ayrık tohumları çim alanı yine bozacaktır.

Comment

yorumlarınız için sonsuz teşekkürler

sağlıklı ve sevgi ile kalınız.

Comment

Ayni dert den biz de muzdaribiz.karayolları 1.Bölge üdürlüğü bahcesinde cim içinde ayrık var dediğiniz ilacı kullandım ( Roundup yabancı ot)ama faydası olmadı.

Comment

Roundup tavsiye edilen dozunda kullanıldığında genelde etki etmediği sanılıyor ancak biraz sabır gerekli. Gerçi bu ilacı tavsiye edilen dozdan biraz fazla kullanmak lazım tecrübemle sabit. Zira gelişmekte olan bitkilere daha hızlı etkiliyken (Selami beyinde dediği gibi) gelişmiş bitkilerde daha az etkili bu nedenle daha güçlü dozda kullanmak gerekli.

Roundupın etki mekanizması:

Herbisit yapraklardan özsuyuna nüfuz eder bu esnada hiç bir belirti yoktur yeterli dozda ya da daha fazla dozda verildiğinde yapraklardan köke doğru bünyeden ilerler ve köke kadar nüfuz eder ve kökte kontakt etkiyi yapmaya başlar ve kökten itibaren kuruma yada yıkıcı etki yaparak toprak üstü organlara doğru ilerler ve bir hafta onbeş gün içinde bitkiler sapsarı olur ve zamanla kurur. Bu etki özellikle toprak altındaki organları aracılığı ile çoğalan ayrık türlerinde çok işe yarar.

Bu nedenle özellikle rahatsızlık duyulan ve çim içindeki bu bitkilerin esas bitkilere zarar vermeden sadece yapraklarına sürmek suretiyle yok olmalarını ve kökten çözüm bulmalarını sağlar.

Peki neden tek tek elle ve fırçayla sürmek? Çünki çim sahibi kişiler çimlerine gözleri gibi bakarlar hele hele çimdeki ayrıklardan rahatsız olanlar. Bu şekilde hassasiyeti olan kişiler erinmeden ne kadar sürerse sürsün tek tek fırça ile ayrıklara ilacı sürmeye erinmezler. Hem fırçayla sürmek bir resim yapmak gibi zevkli bir iştir. Büyük bahçeler için bahçeyi parsellere bölüp belirlenen zaman dilimi içerisinde yavaş yavaş bu ayrıklar için gereken resim çizilir . Çok değil bir ay gibi bir süre içerisinde adını bir kaç yevmiye olarak koyabileceğiniz o tabloda artık fırça darbelerinizle ayrık kalmayacaktır.

Comment

İşinden zevk alan işini sanata dönüştüren ustalara hayranım.

Bunu yazmadan edemedim. İşte İşini seven, mesleğine gönül veren bir Meslektaşım.

Teşekkürler şahper...

Comment

önerilerinizi değerlendireceğim,
                sonsuz sevgi ve selamlar

Comment

bitki kök rizomlarının sökülmesi yada defalarca kez sürüp tolanması...

Comment

merhabalar
                    öncelikle şunu dile getiriyim aynı sorunla birçok sahada ben de karılaştım fakat bunların en ciddi olanı bakımını yaptığımız 50,000m²lik yeşil alandaki ayrık sorunuydu.tecrübem ayrığı yok etmek için verdiğiniz dozajdaki roundup çimide yoketmektedir.en etkili mücadele hiç şüphesiz bitkinin zayıf olduğu dönemde elle söküp seyreltmektir.zor ve gerçekten meşakkatli gibi görünsede baktığınızda içinizi ferahlatan zümrüt yeşili bir çim görmek istiyorsanız buna değer.

Comment

Sayın emin guney, öncelikle biz burada roundup'ın pülverize olarak tüm çime kullanılmasından değil ayrık türlerine tek tek fırça ile sürülmesinden bahsediyoruz zira yapraktan alınan ilaç kökede işlediğinden bitkinin toprak altında yayılan diğer parçalarınada sistemik olarak ulaşır.

Eğer ayrık yokedilecekse sizin içinde aynı yöntemi tavsiye ederiz mademki 50.000 m2 alanda bunu yaptınız aynı alanda ayrıkları defalarca toplayacağınıza bir defa tek tek fırça ile ayrık yapraklarına sürdürün yeterli. Sizin bahsettiğiniz şekilde elbette bir çözümdür ama doğrusu tek tek koparmakla toprak altında yeni ayrık paraçaları üreten ve koparıldığında daha hızlı çoğalan bir bitki türünden bahsediyoruz ve siz onu koparınca farketmiyor yine çoğalıyor minik bir parçasının toprakta kalması yeterli. Devamlı kontrol edilen alanlarda devamlı bahsettiğimiz ilaçlamada yapılabilir ama bizim dediğimiz olacak diye bir şey de yok. Fakat ilaçlama ile elde edemeyeceğiniz başarıyı koparmakla hiç elde edemezsiniz.

Comment

başta şu söylemek isterim bizim bi hocamız vardı onun sözü vardı hep topragın öz evladı yabancı otlardır derdi. bana göre çimde mücadelesi en zor olan bi yabancı ot varsa oda ayrıktır bunu ne kadar kökünden alsak o bi parçası ile çogalma imkanı bulmaktadır süreli temizlemek isteyen birsey.Roundup ilaçını çimde kullanınca çimimizide yok ederiz benim bildigim bu ilaç seçiçi degil yani. ilaç en son faktörümüz olsun güzel çim için elle temizlemek daha makmule geçer herhalde..

Comment

Sayın meyre şahperin mesajında bu ilacı kontrollü kullanılması ve pülverize değil de fırça ile tek tek sürülmesi tavsiye ediliyor. bu ilaç seçici değil o nedenle biz yabancı otları elle seçeceğiz...

Bu arada komik bir olay anlatmak istiyorum. Birçok meslektaş bunu bilir.

Bir ilaç bayisinden birisi bir gün böcek ilacı alır ama ilaç böceklere etkili olmaz. Şikayet için tekrar ilacı aldığı yere gelir. İlacın tesirli olmadığından bahseder. Aldığı cevap şudur: " ilacı, böceklerin gözüne gözüne sıkacaksın. Bu ilaç O zaman kesin öldürür"

Sizde öyle yapın. Tüm otların gözüne gözüne sürün.

Comment

merhaba benimde bahçemde ayrık var bunun için MAMBA isimli Dow Agrosciences isimli ilacı aldım.kullanma talimatında 600ml/da yazıyor bu ne demek kaç litreye nekadar katılacak işin içinden çıkamadım
                            yardımcı olursanız sevinirim

Comment

Ben mevcut olan tüm çimlerimi gözden çıkararak çok yogun olarak bütün alanı bahsettiğiniz Roundup yabancı ot ilacı ile ilaçladım. 15 gün sonra tüm alan çimle birlikte ne varsa kurudu.Çok sevindik ayrıktan kurtulduk diye. Tekrar toprak işlemesi yapıp yeniden çim ekimi yaptık.Çimle birlikte kuruyan Ayrıkların hepside yeniden çıktı.Yani onca emek boşa gitti. Benim teçrübelerim şu ki Ayrık otunun tek çözümü 2-3 yıl çok derin sürüm ile o alandan yok edebilirsiniz.Yoksa ne kadar ilaç kullanırsanız kullanın o bir yolınu bulup mutlaka toprak altında kalan rizomları ile tekrar çoğalıyor..

Comment

Working...
                              X