fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Atılım Toros 1

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• prefix_1_title_rich Atılım Toros 1

Arkadaşlar Merhaba,
    İki sene önce Atılım Toros 1 cinsi (Apomiktik) cevizlerden ceviz bahçesi kurdum.
    Fakat gerek televizyondan gerek se internetten Sn Sütyemez hocadan duyduklarımdan sonra yanlış mı yaptım diyerek düşünmeye başladım. Sn. Sütyemez bana geçmiş olsun, ürün alamazsın dedi, Chandler cinsini önerdi. Başka bahçe kuran arkadaşlar da aşısız ceviz olmaz boşuna masraf etmişsin dedi...
    Bunun üzerine Mersinde Noyan bey i aradım olanları anlattım... Kendisi aşıyı herzaman yapabileceğimi ama mutlaka gelip mersinde kurdukları bahçeleri görmemi istedi...
    Birkaç gün önce oradaydım, gittik bahçeleri gezdik. 4 ve 5 yaşındaki ağaçları gördüm. Hepsinin üzeri meyve dolu, öyle ki hiç bakım yapılmayan ağaçta bile meyveler var. 5 yaşındaki ağaçta aşağı yukarı 15 kg meyve var. Bunları görünce rahatladım.
    Şu an benim bahçemdeki ağaçlar 2 yaşında ve % 75-80 ağaçta 3-5 adet meyve gözü var.
    Şunu görüyorum ki şu anda bir Chandler furyasıdır gidiyor... Özelliklerini anlatan bir yazı internette geziyor (nereden alınmış belli değil) ayrıca yabancı bir sitede Chandleren soğuklama süresinin 700 saat olduğunu okudum. Aman dikkat diyorum bölgenizin soğuklama süresini çok iyi öğrenin... Kurulmuş 1220 ağaçlık Chandler bahçesinde 1200 ağacın kuruduğunu duyunca daha da bir dikkat diyorum.

Cevap: Atılım Toros 1

Sn ainos,

Güzel yazmışsınız fakat çok şey atlamışssınız.

Gezdiğiniz bahçelerdeki türler nedir ?
    Gezdiğiniz bahçelerdeki dikim aralıkları nedir ?
    Gezdiğiniz behçelerdeki RAKIM nedir ?
    Gezdiğiniz bahçelerdeki toprak rengi nedir ?

Sorularımı mazur görün..

Teşekkürler.

Comment

Sayın secbul cevap vereyim:
      Tür: Bahsi geçen Atılım Toros 1
      Dikim aralığı: 7 X 8 m
      Rakım: 1200 - 1600 m
      Toprak rengi: Kırmızı kahverengi, çakıllı kayalık arazi.

Burada bence rakım ve toprak rengi o kadar önemli değil...
      Saygılarımla...

Comment

ainos Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
        Sayın secbul cevap vereyim:
        Tür: Bahsi geçen Atılım Toros 1
        Dikim aralığı: 7 X 8 m
        Rakım: 1200 - 1600 m
        Toprak rengi: Kırmızı kahverengi, çakıllı kayalık arazi.

Burada bence rakım ve toprak rengi o kadar önemli değil...
        Saygılarımla...
        Peki o zaman önemli olan nedir ?
        Toros 1 ve 7x 8 olması mı ?
        Anlıyamadım lütfen acıklarmısınız ?

Comment

Sayın secbul,
          Konuyu ti ye almanız ne kadar üzücü...
          Burada asıl kafalarda oluşması gereken soru; neden herkes chandler diye tutturmuş gidiyor... ne derece doğru bu yapılanlar...
          Ceviz dikilecek bir bölgede, o bölgenin soğuklama derecesine uygun bir tür seçilmeliyken, düşünün ki bu işin uzmanı, akademisyen bir kişi kalkıp bana nerede dikim yapacağımı sormadan,bölgenin iklim özelliklerini sormadan, Chandler ı tavsiye ediyor. Ki kendi ürettiği üstün özellikli bir tür olmasına rağmen....
          Gelelim rakım özelliğine; (sizin için vazgeçilmez ya) gidin Moskova' ya, rakıma bakın; yüz metre civarlarında, bakalım hangi cevizi yetiştirebileceksiniz???
          Ezbere soru sormayın, size kolay gelsin...

Comment

Sn ainos,
            Lütfen alıngan olmayınız. Ben neyin önemli olduğunu merak ettim. Siz de biraz alıngan kalarak soruma cevap verdiniz. Hassas olduğunuza yoruyorum. Cevaplarınızda haklısınız ve tatmin oldum.

Saygılarımla

Comment

Sayın secbul alıngan falan değilim, sizin yaklaşımınız ciddi gelmedi o kadar.
              Konu son derece önemli, bu yatırımlar çok uzun vadeli yatırımlar ve emeklerin zayi olması ve giden zamanın geri gelmemesi, çok büyük maddi kayıplardır...
              Bir zamanlar, Amerikan üzümü diyerek peşinden koşulan anaç üzümlerin belli bir süre sonra tamamının kuruması gibi cevizde de aynı acı sona uğramayalım bence...

Comment

Herkese merhaba,
                syn ainos'a teşekkür ederim. Çok önemli bir konuya dikkat çekmiş ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerin özkaynaklarını sülük gibi emerek hayatını ve gücünü korumaya çalışan üstelik bunu dünya düzeni ve dengesini dikkate almadan yapan amerika gibi ülkelerin kuklası olmuş, bizim gibilere önderlik eden ve hatta yöneten bazı kişilerin de bir kısmının menfaat karşılığı bir kısmının ise farkında olmadan yanlış hareketleri; emeğimizi, sağlığımızı, ekonomimizi ve hatta çocuklarımızın geleceğini olumsuz etkilemektedir ülkemiz cografyasında doğan ağaç türlerinin islahı ve geliştirilmesi bence çok daha mantıklıdır. bu türler yüzyıllar boyunca bu çografya da gelişim göstermiş ve yaşamlarını sürdürmüş bu cografya koşullarına uygun türlerdir.
                Ben de yukarı da bahsi geçen Atılım TOROS ve SAHİL 1 türleriyle ilgilenmekteyim ve verilen bilgiler doğru ise bilemiyorum ceviz yetiştiricileri için bu koşullarda en iyi seçim olur bu türleri yetiştiren arkadaşların tercübe ve gözlemlerini bizimle paylaşmalarını rica ediyorum. Saygılarımla

Comment

benim ikitane chandlerimin de neden kuruduğunu buldum çünkü ben onları bahar soğukları öldürmesin diye seraya koydum sonra açtıktan sonra tarlaya diktim demekki yeterince soğuklayamadılar olsa gerek o yüzden yavaş yavaş öldüler:S

Comment

arkadaşlar 650 mt. de ceviz düşünüyorum, yerli cinslere daha sempatik bakıyorum. Sonuç alan somut örnek verebilecek arkadaşlar beni bilgilendirirseniz sevinirim.

Comment

sayım atılım toros 1
                      dikim sıklığı ne olmalı

Comment

Bu yıl Mersin ilimize kışlatmak amacıyla Arı kovanlarımızı götüreceğiz.Vaktim olduğunda buişle iştigal edenlerle görüşeceğim ve izlenimlerimi aktaracağım.

Comment

abi büyüksün

Comment

Arkadaşlar aşağıda Mersinde Noyan beyin dikmiş olduğu cevizlerden iki fotoğraf ekledim. Fotoğraflar Haziran 11 ' de çekilmiştir. Ağaçlar 5 yaşında, hasat zamanı telefonla aldığım bilgiye göre ağaçlardan ortalama 20 kg ürün almışlar.Ayrıca bakımsız bir başka bahçeye de gitmiştik. Ağaçların yaşı 4 ve alınan ortalama ürün miktarı 7 kg.
                            Bilgilerinize

Comment

Evelen selam ve afiyet dilerim.Gönderilen fotoğraflara bakılırsa bu ağaçlarda hiç mi,hiç 20 kğ meyve görünmüyor vede ağaçlar 5-6 yaşından aşağı değil.Siz bahse konu cevizi kendiniz dikip,aynı yaşlarda 20 kg verim aldınızmı?

Comment

Working...
                              X