fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

PEDRO VE CHENDLER CEVİZ CİNSLERİ HAKKINDA

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: PEDRO VE CHENDLER CEVİZ CİNSLERİ HAKKINDA

merhaba
    chandler in soğuklama ihtiyacı sadece 700 saattir ve Kaliforniya çeşididir. (akdeniz iklimi !!!) bu nedenle aşırı soğuk yerlerde kesinlikle zarar görecektir

Comment

sayın bademco maalesef buna tam anlamıyla katılmıyorum çünkü benim chandler cevizlerini diktiğim yerde şebin ve bilecikler soğuk vurgunu nedeniyle kurudu ama 2 yaşındaki chandlerde hiçbir sorun yok gayette güzel ceviz verdiler boyları diktiğimde 30cm civarındaydı. ayrıca memleketimde tam anlamıyla akdeniz ikliminden kesinlikle söz edilemez. Maalesef tıpkı cevizlerde olduğu gibi edindiğimiz bilgilerde internetten okuduğumuzla kısıtlı bilimsel bir çalışma yok. Artık iş başa düştü ben ilk sene 20 ikinci senede 72 adet chandler cevizi diktim karasal iklimde olduğu gibi şiddetli soğuklar olmasada -7 C lerde ve nisan aylarında sık sık ilkbahar geç donları oluyor.Onun için chandler veya hiç denenmemiş bir ceviz türünü dikmek isteyenler öncelikle 5- 10 tane diksinler ve 1 yıl geçtikten sonra zaten herşey ortaya çıkar. saygılarımla...

Comment

chandler şebinden daha geç uyndığı için soğuklara karşı chandler daha dayanıklıdır.

Comment

Şimdii...Kendileriyle görüştüğüm İç Anadolu'daki pek çok kişi Chendler cevizlerinden memnun değiller.Sebebine gelince:Evet bu ceviz geç uyanmasından dolayı soğuk yönünden avantajlı ancak;karasal iklimde nem olmadığından meyve ve yapraklarda dökülmeler olmakta.Yani;Kaliforniya iklimi nemli olduğundan,nemli bölgelerde olabilir ama şikayetlere ne demeli????

Comment

Özelikle Sayin Selahattin Yilmaz bey bana bu konuda yardimci olursaniz cok memnun olurum .Erzincan caglayanliyim erzincan ovasinda 100 dönümlük tarlama ceviz fidani dikmek istiyorum tarlamin etrafi kavak agaclariyla cevrili tarlanin güney tarafinda sulama kanali 1,5m derinliktesu 4 m kanalin genisligi tarlanin kuzeytarafinda drenaz kanali sanedersem 8- 10m genisliginde tarlanin toprak seviyesinden 2,5 -3m sonra dogudan batiya dogru su akiyor bu suyun derinligi yer yer degisiyor otalama 0,50cm diye bilirim dikmek istedigim ceviz fidanlari fernor ve fernette tozlayici olarak, chandler ceviz fidanini da düsünüyorum ama saglikli olurmu bilmem? ben bu fidanlari aynen avrupadaki ceviz yetistiricileri gibi dikmek istiyorum güneyden kuzeye 7x3,5 yada 8x4 şimdiden çok teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum.

Comment

Sevgili caglayan celik, bahsettiğiniz derinlikteki taban suyu bulunan tarlada ceviz yetiştirmeniz çok zor, Erzincan kışında bu tarlalar kışın fidanlara yada ceviz ağaçlarına ciddi zararlar verecektir. Ceviz gibi bir bitkinin taban suyu en az 5 metrede olmalı ki ideal yetişebilsin. Fidanların 1 ay ya da on beş gün bile o suda kalması daha baştan fidanlrınızı etkilemeye yetecektir. Bence alternatif ürün düşünmelisiniz ya da daha farklı bir tarlayı ceviz dikim için düşünmelisiniz.

Comment

Chandler cevizler bu yıl göller yöresinde 800-1250 rakım arası bölgelerde içlerini doldurmadı.Kabuk ile meyve arasında 1 mm'ye yakın boşluk var.Bana göre uygun bir cins değil.

Comment

arkadaşlar bu yıl ceviz açısından Türkiye genelinde iklimsel değişimler nedeniyle bir rekolte düşüklüğü sözkonusu çünkü benim görev yaptığım yer olan balıkesir edremitte de konuştuğum ceviz tüccarları bu yıl ki ceviz içi fiyatlarının 4-5 lira birden artmasının sebebini buna bağlıyorlar. Edremit ve havranda özellikle iç kararması var burdur ve ilçeleri için söylüyorum ziraat müdürlüğünde çalışan ve sadece ceviz dikim ve bakımı üzerine kendisini yetiştirmiş olan Ramiz bey le konuyla ilgili bilgi alırsanız daha yararlı olacağını düşünüyorum. çünkü 2010 yılında göller bölgesinde 2,5 yaşındaki aynı Chandler ceviz fidanlarının her birinde 10-15 ceviz verdiği bilgisini almıştım.

Comment

Chandler' de geç uyanma ve meyve gelişim zamanının uzun olması 800 rakım üzeri yerlerde sonbahar ilk donları nedeni ile risk taşıyor.Bu bölgeler için daha farklı yan dal verimliliği olan çeşitler dikilmeli diye düşünüyorum.

Comment

sayın sefer bey görüşlernizi ilgiyle okuyor ve değer veriyorum. fakat şunu da hiç unutmamak gerekir rakım zannedildiği gibi çok da önemli değil hemen bir örnekle konu daha iyi anlaşılır mesela edirnede rakım en yüksek dağ bile 500m yi geçmiyor. Rakım bu kadar düşük iken kar dolayısıyla yolları kapanan batıdaki ilk şehirdir her zaman mesala gidipte burada kaman cevizinden başka bir ceviz yetişmez. yani rakım önemsizdir. önemli olan ceviz dikilen yerdeki mikro iklimsel yapıdır. göller yöresi iklimler arası bir geçiş bölgesi olduğundan ne tam bir karasallık ne de tam bir akdeniz iklimi vardır iki iklimin karışımı bir iklim yapısına sahiptir kar benim köyümün rakımı 1140m dir kar yağar ama en fazla 15 gün yerde kalır soğuktur da ama en soğuk ayda bile sıcaklık -7 nin altına kesinlikle düşmedi.
                      selahattin beyin ve sizn yazılarınızı okyunca bugün burdur orman müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi ( ceviz alanın da gerçekten de kendisini yetiştirmiş ve burdurda ceviz bahçelerinin kurulmasında ön ayak olmuş bir kişi ) ramiz beyle görüştüm. bana verdiği cevap aynen şu Chandler cevizi göller bölgesine iyi bir şekilde adapte olduğunu ve verimdede hiç bir sıkıntının olmadığını cevizdeki sizin bahsetmiş olduğunuz boşlukların ise yanlış ve zamansız veya hiç sulanmamasından kaynaklandığını selahattin beyin bahsettiği yaprak ve meyve dökülmesinin sebebinin ise chandler cevizi 5 veya 6 yaşında bir kısırlık dönemi yaşadığını fakat daha sonraki yıllarda her sene verime yattığını yine yaprak ve meyve dökülmesinin bir diğer sebebinin ise kırmızı bit olduğunu bu aşamada zirai mücadelenin tam ve zamanında yapılması gerektiğini belirtti.
                      Rakımın ceviz yetiştiriciliğinde çok da önemli olmadığı bilgisini ise KSÜ doç. mehmet söylemez hocamdan edindiğim bir bilgidir saygılarımla...

Comment

Sayın YÖRÜKOĞLU rakım olayını ele alırken göller yöresi için ele aldım. Haklısınız rakımla iklim doğrudan orantılı değil. .Benim de DENİZLİ'DE 1300 m yükseltide
                        2009 mayıs ayında dikmiş olduğum 50 adet chandler cevizim var.(100 adetden50 si
                        10-EKİM-2010 yılı soğuk zararı nedeni ile kurudu.)Bu yıl çevrede incelediğim birçok chandler ceviz içlerini doldurmadı.(Rakımlar800 ile 1400m arası idi.) Bu arada iklimlerin bu yıl gecikmesini gözönünde tutuyorum.Seneye daha sağlıklı gözlemleyeceğiz.

Comment

Sayın sefer bey size katılıyorum geçen kış özellikle burdur yeşilova da aşırı derecede soğuk ve yağmur vardı.bende sizin gibi ekim 2010 da önce 20 tane geçtiğimiz yaz ise 72 tane chandler ceviz diktim. Fidanlar mayısta hemen ceviz verdiler o kadar sert kış geçmesine rağmen dediğiniz gibigözlemlemek lazım bu tür deneyimlerimizi paylaştıkça daha olumlu ve doğru sonuçlar elde edebiliriz.

Comment

ramazan bey ceviz bahçesi kurma hakkında bilgi paylaşımına verdiğiniz emeği saygı ve takdirle karşılıyorum.
                            araştırmanıza gelince.
                            1.coğrafi konumlandırmanız ceviz bahçesi için risk oluşturmuyor.
                            2.burada yapılacak olan şey öncelikle ilk bahar geç donlarını atlatabilen fidan cinsini tespit etmektir.
                            3. ceviz bahçesi elma armut gibi değildir. ilk beş yıl teknik takip ve bakım önemlidir.
                            her fidanın dikim şekli ve bakım proğramı farklı olduğu için fidan tedarik ettiğiniz firmanın teknik destek verme durumunu mutlaka araştırınız.
                            sizin fidan seçiminize gelince son 4 yıldır geliştirilen chandler fidanını türkiye 'nin değişik bölgelerine bizzat bir üretici olarak dağıttım ve gözlemledim.yerli ceviz fidanı çeşitlerine göre yaklaşık 25-30 gün daha geç
                            çiçek açtığı için bütün bölgelerde (1250 rakım hariç)ilk dikim yılını takip eden dönemde dahi moral meyvelerini gördüm.
                            hiç endişe duymadan rahatlıkla bahçenizi %70 chandler %30 fernorla dikebilirsiniz
                            saygılarımla
                            expo yaşam fidancılık
                            iletişim 0532 506 78 74
                            0543 718 25 18
                            0362 2669190

Comment

karasal iklim için fernoru tavsiye ediyorlar.yaşar akça karasal iklimde chandler olmaz diyor. fernoru araştırırsan iyi olur

Comment

CHENDLER CEVİZi Yapraklarını geç döktüğü için, Kasım ayında don vurma ihtimali yüksek. ilk baharda geç uyanabilir ama, son bahardada geç uyur, don vurabilir. Don vurma olayında sulamanın da önemi var, Eylül 15 gibi hasat ediliyorsa, 1 defa su verip ağacın uykuya yatması için sulamayı kesmek gerekir zannediyorum.

Comment

Working...
                                X