fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği Tohum Anaç Seçimi ceviz Tohumlarının ekimi

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği Tohum Anaç Seçimi ceviz Tohumlarının ekimi

Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği

Ceviz fidan yetiştiriciliği, tohumla veya üstün nitelikli çeşitlerin çöğürlere aşılanması şeklinde yapılır.
    Bugün dünyanın çoğu ülkesinde yetiştirilmekte olan ceviz, yakın tarihe kadar sadece tohumdan üretilmekteydi. Ülkemizde de aynı şekilde tohumla üretim yaygın olarak yapılmıştır.

Son yıllarda, özellikle Batı ülkelerinde ve Amerika'da aşı ile çoğaltmanın önemi anlaşılmış ve ceviz yetiştiriciliği tamamen seleksiyon yoluyla doğal populasyonlar içinden seçilerek geliştirilmiş standart çeşitlerle aşılanarak yapılmaya başlanmıştır. Örneğin, Yugoslavya'nın Şampiona, Srem ve Backe çeşitleri, Fransa'nın Frenquette, Mayette ve Persiente, İtalya'nın Sorrente, Kaliforniya'nın Placentia, Payne, Hartley ve Pedro, Türkiye'nin Yalova-1, Yalova-3, Yalova-4, Şebin, Bilecik, Kaplan-86, Gültekin-1 , Yavuz-1 ve Şen-1 gibi çeşitler seleksiyon yoluyla elde edilmiştir.

Cevizlerin çelikle ve doku kültürü ile çoğaltılması konusunda araştırmalar yapılmakla birlikte bu çalışmalar henüz yaygınlaşamamıştır. Ceviz fidanı yetiştiriciliği için izlenecek en iyi metot, yabani cevizlerin tohumlarından elde edilecek çöğürlerin standart çeşitlerle aşılanmasıdır.

Aşılı ceviz fidanı üretiminde standart çeşitler kadar aşı yapılacak anacın seçimi de önemlidir. Anaç, kuvvetli bir kök yapısına sahip olmalı ve hızlı gelişme göstermelidir. Verimli olmalı ve her sene meyve vermelidir. Antraknoz (Karaleke), Ceviz yanığı (Xanthomonas juglandis) gibi mantari ve bakteriyel hastalıklara dayanıklı olmalıdır.

Tohum - Anaç Seçimi

Ceviz fidan üretimi için kullanılacak tohumlar, doğal olarak yayılış gösteren yörelerdeki ceviz ağaçlarından toplanmaktadır. Yabancı tozlanma sebebiyle genetik bakımından farklı olan bu tohumlardan elde edilen çöğürler de büyük ölçüde farklılık göstermektedir. Aynı ağaçta, aynı daldan ve aynı salkımdan alınan tohumluklardan elde edilen ağaçlar da birbirlerinden farklı özellikler taşımaktadır.

Tohumluk olarak seçilen kabuklu cevizler, üzerini örten yeşil kabuğun yüzde 80'i çatladıktan sonra hasat edilmelidir. Tohumluk cevizler aşağıdaki özellikleri taşımalıdır:

• Homojen irilikte ve meyve ağırlığı en az 10-12 gram olmalı,
    • Sağlam, içi dolgun, yağ oranı yüksek, sap çukuru dar olmalı,
    • Yüksek çimlenme özelliğinde (% 80'in üzerinde) olmalıdır.

Cevizler hasattan sonra doğrudan güneş almayan, gölge, havadar ve rutubetsiz yerlerde muhafaza edilmelidir. Tohumluk cevizlerin mütecanis sürgün vermesi için tohumlar 80-90 gün +4°C' de soğuk depoda tutulmalı veya ekim zamanına kadar bu şartlara uygun olan yerlerde saklanmalıdır.

Ceviz Tohumlarının Ekimi

Toprak hazırlanıp tava geldiğinde, tohumlar aşı parseline sıra aralığı 60-90 cm, sıra üzeri 15-20 cm ve derinliği 7-10 cm olacak şekilde karıklar açılır. Cevizin yanak kısımları yanlara, yapışma yeri (damar kısmı) toprağa gelecek şekilde dizilerek ekilir.
    Ceviz tohumlarının üzeri iki kısım toprak, bir kısım gübre, bir kısım dere kumundan oluşan harçla kapatılmalı, ekim tamamlandıktan sonra can suyu verilmelidir.

YAVUZ FERHATOĞLU
    Ziraat Yüksek Mühendisi

Cevap: Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği Tohum Anaç Seçimi ceviz Tohumlarının ekimi

merhabalar

sızlere acıl bıkaç sorum olucak
    200 da bır alanında çalıstırılmaıs gereken personel sayısı nedır

suanda 5 yılda gercek uretım kg d a nekadardır

ve ortalama olarak kabul edebılecıgım kabuklu ve ıc cevız fıyatı ne alınmalıdır

1. yıl dan sonra yıllık standart malıtyet kactır

saygılaırmla

Comment

bu soruyu her yere sormuşsun herhalde senin için çok önemli ama biraz gereksiz bi soru herhalde senin çiftçilikle bir alakan yok gibi madem öle soruna ben cevap vereyim şimdi eyerki 200 dagar bi alanı kasdediyosun herhalde aslında hiç çiftçilik yapmadıysan işin baya zor ama biraz bilgin varsa sorun deyil ama tarlan hakkında daha çok bilgi vermeliydin mesela diyelimki senin tarla temiz sadece ağaç dikmek için adam tutacaksın dielim o zaman birtane çukur kazıcı alet bul birde traktör onla çukurları kazarsın sonrada ağaçları gömersiniz ama 3-5 kişi yeterli olur herhalde diyer yandan o tarlyı sürmek işlemek için traktör lazım ve onun aparatları falan sonra su lazım sonra bu suyu damlama sistemine çevirip öyle sulaman lazım bütün bunları yaptıktan sonra sana bir tane elaman yeter aslında elamana da ihtiyaç yok damla sulama olursa kendin sularsın sonra sürersin tarlanı yetiştikten sonrada sadece cevizleri toplamak için amele tutarsın yani basit ama suyun yoksa işin zor ceviz susuz hayatta büyümez ama ama çok iyi bakarsan cevize 5. yılda bir ağaçtan 5-7 kilo ceviz alırsın ama bakarsaan kabuklu ceviz 6 lira iç ceviz 18 lira şu an pazarda birinci yıldan sonra sana sadece ilaç gübre su tarlayı işleme sürme maliyeti olur birazda budama bu kadar basit şahsen benim 200 dekar tarlam olsa kendim yapa bilirim çoğu işini çünkü ceviz işçiliği en kolay ağaç falan nette daha iyi araştırsan daha çok bilgi edinirsin veya çok ceviz tarlası olan larla konuş bahçelerine bi bak bu kadar umarım yardımcı olmuşumdur

Comment

Hocam cevap için teşekkurler

çiftçilikle son 3 aya kadar alakam yoktu dogru

bu bılgılerın hepsını ben arastırdım hocam

ankara yolova bılecık ıstanbul 4 genınde

devlet kurumlarının tamamına gıttım

buna haller dahıl

ancak cok fazla bılgı kırlıgı de mevzut

bır yatırım yapıcaz bu paralar bızım degıl

bu ulkenın paraları
        yerıne konması da bır okadar zor bu yuzden her
        adımı dıkkattlı atmam gerekıyor degıl mı hocam

sorularım aslında bılınmesı gerekenler bende sızın gıbı degerlı abılerımle konusarak denglemın saglamasını yapıyorum
        dıyelım

ben sızden sunu ogrene bılıırmıyım kurulus yılı dısında 200 da bır arazıde gıder ne olur

saygılarımla hocam basınızı agrıtmaya devam edecegım

oktay

Comment

selam,ben türkiyeliyim fakat almanya da yasiyorum bulgaristanda eski zara sehrinde, edirneye 90 kilometre mesafede ceviz bahcesi kurmak istiyorum.bu bölgede ceviz yetistirmek musaitmi,hangi cesitler uygun olur türk veya bulgar cesitleri hangisi daha iyiyse.fidanlari nereden temin edebilirim. bulgaristan devletinden veya türkiyeden maddi yardim alabilirmiyim ve maddi yardimlar icin ne yapmaliyim ve nereye muiracat etmeliyim.50 dönüm tarlanin bana maliyeti ne olur. tel.numaram...004915203044342.cevabiniz icin simdiden tesekkür ederim.

Comment

ben aksaraydan 10 dekar 8 e 8 çekirdekten ceviz ektim şu anda 30 cm ler ne yapmam gerekiyor bilmiyorum çeşitli şeyler söylüyorlar gerçekten biri yardımcı olursa allah razı olsun cevap bekliyorum

Comment

SN Altındal yapmanız gereken bu ceviz çöğürlerini bir an önce aşılatmak.

Comment

öncelikle soruma cevap verdiğiniz için tşk .ama neden aşılatayım kimi cevizler döner diyorlar kimide dönmez .kişiye göre değişiyor .benim başka bir bahçemde tohumdan yetişen var 9 senelik 30 40 kilo ceviz alıyorum.

Comment

diyelimki aşılkatacağız hangi cinsi tav.edersiniz burada soğuk alıyor ağaçları rakım 980 veya aşıyı kime yaptırmalıyız. aşıyı kaçıncı sene yapalım. şu an 2 ci seneleri

Comment

Sn Murat Altındal:Aşılatma neden yapılır? Bu konuda net'de ve bu sitede epeyce bilgi mevcut.Soruya cevap bulunuz.Bulamazsanız yardımcı olalım.Siz ne kadar iddia ederseniz ediniz standart ceviz çeşidini bulmak ve her yıl dengeli ürün almak için bu şart.Diğer yandan;çekirdekten çıkan çeşit asla kendi türünü vermez.Ceviz çift çiçekli bir bitki olup;istisnalar haricinde rüzgarla polenizasyon olur,yani tozlaşır.Dolayısıyla Ana ve türlerine benzer.Bu konuda olasılık işlemleri söz konusudur.Size meyveler anaçdan alınan meyveye benzeyen meyveler olarak gözükebilir ancak;ya kabuk inceliğinde,ya meyve şeklinde,ya iç yağ oranında vs değişiklikler olabilir.Bu nedenle mutlaka aşı şart.ceviz çöğürü,yani aşılatacağınız fidanlar ne kadar yaşlıysa aşı tutma oranı düşer ve 2 yaşındaki fidanın aşı tutma oranı yüksektir.Yörenizde bulunan aşı ustalarına,Tarım il ve ilçe müdürlüklerinden bilgi alabilirsiniz.Kolay gelsin,başarılar dileğimle.

Comment

merhabalar ben ceviz fidanı üreticisiyim.cevizlerinizi aşılaymayı düşünürseniz yardımcı olabilirim 0539 432 34 85

Comment

merhabalar ceviz fidanı üreticisiyim cevizlerinizi aşıltmayı düşürseniz yardımcı olabilirm.0539 432 34 85

Comment

allah razı olsun

Comment

öncelikle allah razı olsun.tamam aşılatacağım ama şu sorular var.bu yörede soğuk alıyor ve ceviz sşısını burada yapan yok. kamandan biriyle görüşyüm oda 15 milyon istiyor tanesine.ben zaten asgari ücretlle çalışıyorm.yani beni aşıyor.

Comment

aşının tanesine 15 tl vereceğinize mayıs alında tüplü chadler veya fernor alıp dikin daha avantajlı hemen bu ceviz ceşitleri meyvaya daha çabuk duruyor ve daha fazla meyve veriyor

Comment

Working...
                              X