fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

ceviz agaclarindaki problem

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• ceviz agaclarindaki problem

Arkadaslar,

Gecenlerde gelibolu'da bir ceviz bahcesi gezdim ,agaclar 11 yasinda hersey normal gorunuyordu ama bahce sahibi uzulerek "cevizler meyve veriyor ama ici devamli bos cikiyor" dedi .
    benim de sizlere sorum bu yonde "acaba cevizlerin iclerinin bos cikmasi bir tur hastalik mi yoksa bahce sahibi bazi seyleri tam olarak yerine getirmemis olabilirimi ,cevizlerin iclerinin dolabilmesi ve verimli duruma gelmesi icin ne yapilmalidir.
    Yardimci olursaniz sevinirim
  • Fidanligi.com

Cevap: ceviz agaclarindaki problem

aslında cevizlerin içinin boş olası gibi bir dururmu ilk defa duyuyorum ama bildiğim bir ceviz ağacı var o yazın tüketilmeye müsait yani yaş olarak yenmeli çok iri olan bi ceviz türü onu eyerki kışa kurutup korsan içi buruşur ve kendini çeker küçülür ve fazla hoş olmaz belkide o abi bu cins yazın tüketilmeye müsait olan bi ceviz dikmiştir kışa koyduğunda içi o cevizin pek hoş olmaz ama başka sorun da ola bilir onu sitede birsürü uzman var cevizci onlar mutlaka bilir bu kadar

Comment

Sayin Eskiya,

Hasati sanirim eylul ayinda yada ekimde yapiyorlar ama kislik olarak bekleteceklerini zannetmem fakat bunu kendisine sorup size donecegim
      Tesekkurler,

Comment

Eğer ceviz normal çiçek açıyorsa ki; ceviz içinde boş meyve olduğuna göre çiçek açıyordur, sorun kesinlikle dölleyici çeşit bahçede yoktur. yani o cevizi tozlayabilecek farkli bir ceviz çeşidininde mutlaka bahçe içerisinde 8-10 ağaca bir tane ağaç olacak şekilde dikilmesi gerekirdi. bu yapılmadıysa aralara dölleyici çeşit dikilmeli, yada hızlı bir çözüm için dölleyici çeşitlerin bazı ağaçlar üzerine aşılanması ile bu sorun çözüme kavuşturulabiliri. Sorun kısaca döllenme sorunudur.

Comment

selsarac Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
          Eğer ceviz normal çiçek açıyorsa ki; ceviz içinde boş meyve olduğuna göre çiçek açıyordur, sorun kesinlikle dölleyici çeşit bahçede yoktur. yani o cevizi tozlayabilecek farkli bir ceviz çeşidininde mutlaka bahçe içerisinde 8-10 ağaca bir tane ağaç olacak şekilde dikilmesi gerekirdi. bu yapılmadıysa aralara dölleyici çeşit dikilmeli, yada hızlı bir çözüm için dölleyici çeşitlerin bazı ağaçlar üzerine aşılanması ile bu sorun çözüme kavuşturulabiliri. Sorun kısaca döllenme sorunudur.
          buda mantıklı ama dölleme olmazsa zaten meyve olmaz mesela elma ağacında dölleyici olmasa içi boşmu olacak veya portakalı kasdedelim dölleyici olmazsa içinin yenen kısmı olmazmı sadece kabukmu olur ve fındık gibi ağaçlar yani cevizin kabuğu olup içi olmuyosa dölleyici ile alakalı bi sorun olması bence saçma sadece dölleyici olmazsa zaten cevizin meyvesi hiç olmaz gibi sanki karışık bi konu tabiatcı abi olsa bilirdi belki selahaddin abide bilirdir

Comment

Sayın Eşkiya, Bazı şahsi fikirlerinizi kendinize saklasanız iyi olur. Kesin bilmediğiniz bir konuda saçma demek mesajı yazan kişiye karşı uygun bir söz değil. Biz burada elmadan değil, cevizden bahsediyoruz. ceviz ve fındık gibi meyvelerde içi boş meyve oluşumu döllenme sorunudur. Böyle olduğunu bilgisine güvendiğiniz selahattin bey ve tabiatçı bey söylerlerse bana karşı mahçup olmayacak mısınız? Saygılarımla...

Comment

selsaraç, çok haklısın, bahşettiğiniz olay antep fıstıklarında sıkça karşılaşılan bi durum, fakat cevizde ilk kez duydum, sanırım yakın çevrede tozlayızı eski ceviz ağacıda bulunmuyor.

Comment

Aynen Sn saraç'ın dediği gibi.İşte bu sitede defalarca yazdım illaki etüt,araştırma diye.Ondan sonra,böyle içi boş yada hiç meyve vermeyen ağaçlarla karşılaşırsınız.Bu sitenin ceviz uzmanı var ancak;bizde görüşlerimizi aktaracağız vede kırıcı olmamak kaydıyla. Sağlıcakla kalınız.

Comment

Aslında başlığın varlığını oluşturan soru ve cevap biraz eksik daha doğrusu anlaşılmaya uygun olmayan noktalar içerdiğinden yoruma açık bir durum oluşmuş fakat teknik bilgi veren arkadaşların tamamı bahsettiği konularda haklılar. Enteresan bir durum ve sadece teknik kişilerin konuşabileceği bir durum, bilip bilmeden konu hakkında yorum yapmak buraya yazılacak bir mesajı okuyan kişileri de yanlış yönlendirmek anlamına gelirki günde binlerce kişinin okuduğu ve daha binlerce kişinn okuyacağı bir başlıkta bir okuyacak kişi sayısının aklına yanlış bilgiyi yerleştirmek anlamına gelir o nedenle buraya yazılacak her yazının önemi var. Gelelim sorumuza bu soruya bende cevap vermekte zorlandım o nedenle erkek kardeşim Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Sebahattin YILMAZ'dan teknik destek istedim ve yorum şöyle:

"Soru da eksiklik var. İçi boş meyve mi yoksa dolgun olmayan meyveler mi var?

Her iki durum içinde açıklama yapalım:
                  Ağacın içi boş meyve vermesi; döllenme eksikliğine, döllenme ile ilgili fizyolojik bozukluğa sebep olan ekolojik ya da genetik bir probleme işaret ediyor olabilir. Bu durum hangi sebepten kaynaklanıyor olursa olsun, istenmeyen bir durum olduğuna göre ağaçlarda çeşit değişiminin yapılması en uygun düzeltme seçeneğidir.

Şayet ağaçlarda içi dolgun olmayan ya da büzüşme gösteren meyveler var ise ve bu durum ağaçlarda meyve yükü az iken gerçekleşiyor ise çeşit özelliklerinde sıkıntı var demektir. Çeşidin değiştirilmesi uygun olur. Ancak meyve yükü fazla iken içi dolgun olmayan meyveler alınıyor ise ağaçlarda beslenme noksanlığı olabilir bunun bertaraf edilmesi gerekir. Yükü fazla iken içi dolgun olmayan meyveler alınıyor ise ağaçlarda beslenme noksanlığı olabilir bunun bertaraf edilmesi gerekir. "

Comment

eşkiya Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                    buda mantıklı ama dölleme olmazsa zaten meyve olmaz mesela elma ağacında dölleyici olmasa içi boşmu olacak veya portakalı kasdedelim dölleyici olmazsa içinin yenen kısmı olmazmı sadece kabukmu olur ve fındık gibi ağaçlar yani cevizin kabuğu olup içi olmuyosa dölleyici ile alakalı bi sorun olması bence saçma sadece dölleyici olmazsa zaten cevizin meyvesi hiç olmaz gibi sanki karışık bi konu tabiatcı abi olsa bilirdi belki selahaddin abide bilirdir

BUNU ZATEN MAHSUS YAZDIM GARİBİN SORUSUNA CEVAP VERİN DİYE baktım kimseden cevap gelmemiş birtek selsaraç bey cevaplamak zorunda kalmış ondan ama yinede o cevizler muhtemelen bakımsızlıktan öledirler herhalde

Comment

Aha arkadasimi tek buldular yukleniyorlar hyet geldim eskiya diren .)

Pardon ya hizli giris yaptim ama soru neydi?

Comment

Working...
                      X