fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Aşılı Chandler ve Pedro Ceviz Bahçemi nasıl oluşturdum

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Gecen sonbaharda açık köklü olarak chandler, şebin ve bilecik fidanları dikmiştim. Dikim yaptıktan sonra herhangi bir budama yapmamıştım. Fidanlar henüz uyanmadı ama fidanların uç kısımları 10 cm kadar daha kuru. Bulgaristana dikim yapmıştım. Fidan budamasını şimdi yapacağım.
    Uç kısımlarda ki bu durum normal midir?

Comment

Sayın Tabiatçı ve Sayın Reyta' ya;
      Arkadaşlar Chandler, Franquette gibi ceviz çeşitleri soğuk iklimli yörelere uygun değildir. Geç donların görüldüğü ekolojilere uygundur. Uç kısımlardaki kurumalar yeterince pişkinleşememiş fidanın soğuktan zararlanmasıyla oluşur. Potasyumlu gübre takviyesiyle bu zararı bir nebze azaltmak mümkün olmakla beraber en doğrusu iklime uygun fidan cinsi seçimi yapmaktır.

Comment

dere 1974 nerelisisniz. Balıkesir e yakınmı. Bende hobi olarak uğraşıyorum. Size bazı soracaklarım var. mümkünse tşk. 05305164035

Comment

bahçe manyas-ikamet balıkesir merkez
          Last edited by dere1974; 09.04.12, 13:46.

Comment

Sn Dere1974:Sizin samimiyetinize güveniyorum.Lakin;bahse konu yabancı ceşitler soğuk iklime dayanaklı çeşitler olarak,pek çok internet sitesi ve fidancıda ballandıra,ballandıra lanse ediliyor.

Comment

dere 1974 Öncelikle iyi günler ve engin bilgilerine çok çok teşekkür ederim.bende İstanbul da Havalimanında 9 yıldır uçak teknisyeni olarak çalışıyorum.bir hobi ve hayal olarak başlayan ceviz bahçesi sevdam şimdi bilime dayalı prototip bir bahçe haline geldiğini düşünüyorum.sizin kadar olmasa da bilgilendiğime inanıyorum gerek Selami beyin kitabı olsun gerek ziraat mühendisleri ile girdiğim birebir diyaloglar olsun hepsi çok faydalı bilgiler sağladılar.Ben bahçemden kısaca bilgi vermek istiyorum.Arazim 28 dönüm Edirne Uzunköprü de bunun 7.5 dönümüne 243 adet Chandler tozlayıcı olarak frenquetta ektim.aralık X mesafe de biraz çelişki yaşadığım için yarısını 6x6 diğer yarısını 8x4 olarak belirledim.arazide 6 derecelik bir eğim (kot) mevcut eğimin bittiği yerde büyük bir gölet var (bahçeye uzaklığı 35 metre) suyun analizini yaptırdım orta Alkalinli çıktı.(yetkililerin dediklerine göre sulanabilirmiş) toprak analizinde PH 7.8 çıktı 1 ton toz kükürtle ph oranını 6.5 yada 7 lere düşürdüğümü umuyorum ) analiz sonucunda dap 18-46 ve cinko sülfat atımını alt toprak - üst toprak işlemesi,arazinin çit ile kapatılması,kapı vs. bitirdim.Açık köklü fidan dikimini tam dikim zamanında ziraat mühendisleri ile birlikte yaptığımızı düşünüyorum.geçen hafta tepe vurma ve macun işlerini bitirdik.Şu anda önümde iş olarak damlama sulama var.Borular alındı ve 20 tonluk beyaz dikine polyester depo İstanbuldan kaporasını verdim 1ay içinde getirteceğim.320 metre yukarı pancar motoru ile suyu depoya taşıyacağız.Kendi gravitisi ile damlatacağını düşünüyorum )
              Benim size soracağım ara tarım yapıyormusunuz ? ben 4 kilo Adapazarı balkabağa çekirdeğini geçen hafta makine ile ektirdim 6 ila 9 ton mahsül alınabileceğini duydum cevize zarar veren bitkiler arasında olmadığını biliyorum ancak yinede size sormak istedim.2012 kasım ayında 28 dönüm olan arazimin 12.5 dönümünüde chandler ekerek toplam 20 dönümle jubile yapacağız inşallah.Chandler cevizini diktim ama kafamdaki soru işaretlerinden nefret ediyorum birde bu çevre köylerdeki orman vasfını yitirmiş arazilerin nasıl ceviz bahçeleri olduğunu bende gözlerimle gördüm sipahi köyünde bir firma 1200 dönümlük araziye 17 000 adet chandler dikti çöp köyde 300 dönüm hamidiye köyünde 200 dönüm ve gidemediğim ancak haberini aldığım bi çok köyde şebin,bilecik te ekilmiş bu işin sonu nereye gider bilemiyorum ama iyiki bu işe başlamışım yoktan var etmek çok güzel bir duygu kısmet olursa tanışmak isterim.tekrar kolay gelsin. ŞÜKRÜ GÖKÇE

Comment

Sayın dere1974 bahçenizle ilgili son durum nedir acaba. Bu konuda bizlere bilgi verebilir misiniz? Ben ilk defa yapacağım. Bunun için tavsiyelerinizi okudum. Gğzel bir açıklama olmuş.
                Bende 10 dönüm tarlamı chandler ceviz dikmeye karar verdim. Toprağı analiz ettirdim ve olumlu sonuç aldım. Böylece Nisan-Mayıs gibi 160 adet fidan dikeceğim. Bunun 10 adedi tozlayıcı olacak. yani 150+10 olmuş olacak. Ancak bazı sorularım var. Bu işi bizler geçim kaynağı olarak düşünüyoruz. Bu nedenle bu kadar dikimden ilk verimde ne kadar verim alabilirim? Ve cevizlerimizi inşallah olduğunda nereye satacağız. Alış fiyatları ne kadar? İlerleyen yıllarda ceviz piyasasının düşeceği şeklinde yorumlar okudum. Bu konuda fikri olan arkadaşlar yazarsa sevinirim. Teşekkürler.

Comment

bir arkadaşın karşılaştığı sorunla ilgi verdiğim cevap bahçe kuracak arkadaşlara azda yardımcı olabilir temennisiyle.
                  soru şuydu. bahçe kurdum 10 yıllık ve hiç verim alamıyorum?

alper bey sorun fidan çeşitin de. malesef 5 yıl öncesine kadar kurulan bahçeler bütün iyi niyet ve yönlendirmelere karşı yinede üzücü sonuçlara sepep oldu.
                  kurulan bahçeler iklimsel konumlandırmalardan çok duyumlara dayalı yapıldı.yinede en büyük eksiklik lokal başarı gösteren fidan çeşitlerinin türkiyenin her bölgesinde
                  yetişeceği varsayımıyla hareket edildi ve bu da maddi ve manevi kayıpları peşinde getirdi.kısacası yerli cins fidanlarımız adı ne olursa olsun ciddi bir uyum (kendi yetişdiği bölgeler hariç) sorunuyla karşılaştı. son yıllarda daha bilimsel yapılmaya çalışılan ceviz yetiştiriciliği özellikle yabancı menşeli fidanların üretilmesiyle tahmin edilemeyen başarılar kazanmaya devam ediyor.
                  bahçeniz deki sorun tozlanmayla ilgili değildir.

örnek

cevizin istekleri nelerdir sorusuna birlikte cevap bulmaya çalışalım.

ÖNCE BÖLGESEL KONUMLANDIRMALARIMIZIN DOĞRU YAPILMASI GEREKİYOR.

1. AŞAMA FİDAN İÇİN
                  a)soğuklama ihtiyacı nedir (en az 500 ile 1800 saat arası olması gerekiyor)
                  b)uyanma zamanı nedir (tomurcuk ve çiçeklenme zamanı.yani fidanımız ilk bahar geç donlarından etkileniyor mu .yani erken açıp yanıyormu.risk nisan 15'e kadar)
                  tomurcuklar kapalı olduğu dönemde -3'cye,tam çiçeklenme döneminde -1c ye, kadar dayana bilir.
                  c)kış dinlenme periyodları

2. AŞAMA
                  Araştırmalarımızı tamamladık ve birden fazla fidan çeşiti nin uygun olabileceğini gördük.
                  o zaman fidan seçiminde belirleyici olan diğer üç özelliği de aramamız gerekiyor.
                  a)geç çiçeklenme(donlardan etkilenme)
                  b)yan tomurcuklar da meyve verme oranı
                  c)meyve kalitesi(kalibresi,randımanı,beyazlık oranı)

kısaca yukarıda tarif etmeye çalıştığımız etkenler kurulacak ceviz bahçesi için temel prensipler olup tamamlayıcı unsurlarda peşinden gelmektedir.

sizlere azda olsa yardımcı olabilmek temennisiyle
                  saygılarımla
                  ilyas dülger
                  gsm.0532 506 78 74
                  gsm.0549 450 55 55
                  www.cevizfidanciliği.com
                  www.cevizyetiştir.com
                  YAŞAM FİDANCILIK

Comment

alper bey sorun fidan çeşitin de. malesef 5 yıl öncesine kadar kurulan bahçeler bütün iyi niyet ve yönlendirmelere karşı yinede üzücü sonuçlara sepep oldu.
                    kurulan bahçeler iklimsel konumlandırmalardan çok duyumlara dayalı yapıldı.yinede en büyük eksiklik lokal başarı gösteren fidan çeşitlerinin türkiyenin her bölgesinde
                    yetişeceği varsayımıyla hareket edildi ve bu da maddi ve manevi kayıpları peşinde getirdi.kısacası yerli cins fidanlarımız adı ne olursa olsun ciddi bir uyum (kendi yetişdiği bölgeler hariç) sorunuyla karşılaştı. son yıllarda daha bilimsel yapılmaya çalışılan ceviz yetiştiriciliği özellikle yabancı menşeli fidanların üretilmesiyle tahmin edilemeyen başarılar kazanmaya devam ediyor.
                    bahçeniz deki sorun tozlanmayla ilgili değildir.

örnek

cevizin istekleri nelerdir sorusuna birlikte cevap bulmaya çalışalım.

ÖNCE BÖLGESEL KONUMLANDIRMALARIMIZIN DOĞRU YAPILMASI GEREKİYOR.

1. AŞAMA FİDAN İÇİN
                    a)soğuklama ihtiyacı nedir (en az 500 ile 1800 saat arası olması gerekiyor)
                    b)uyanma zamanı nedir (tomurcuk ve çiçeklenme zamanı.yani fidanımız ilk bahar geç donlarından etkileniyor mu .yani erken açıp yanıyormu.risk nisan 15'e kadar)
                    tomurcuklar kapalı olduğu dönemde -3'cye,tam çiçeklenme döneminde -1c ye, kadar dayana bilir.
                    c)kış dinlenme periyodları

2. AŞAMA
                    Araştırmalarımızı tamamladık ve birden fazla fidan çeşiti nin uygun olabileceğini gördük.
                    o zaman fidan seçiminde belirleyici olan diğer üç özelliği de aramamız gerekiyor.
                    a)geç çiçeklenme(donlardan etkilenme)
                    b)yan tomurcuklar da meyve verme oranı
                    c)meyve kalitesi(kalibresi,randımanı,beyazlık oranı)

kısaca yukarıda tarif etmeye çalıştığımız etkenler kurulacak ceviz bahçesi için temel prensipler olup tamamlayıcı unsurlarda peşinden gelmektedir.

sizlere azda olsa yardımcı olabilmek temennisiyle
                    saygılarımla
                    ilyas dülger
                    gsm.0532 506 78 74
                    gsm.0549 450 55 55
                    www.cevizfidanciliği.com
                    www.cevizyetiştir.com
                    YAŞAM FİDANCILIK

Comment

sorun sadece ilkbahar don ları değil chandler gibi geç uyanan çeşitlerin sonbahar erken don larından etkilenmesi veya aşırı soğuk geçen kışların ağacı temelden kurutması da söz konusu ,onun için ceviz kurulacak yerin iklimsel özelliklerine göre seçim yapmak gerekiyor

Comment

Working...
                      X