Duyuru

Collapse
No announcement yet.

ceviz ve deneyimlerimiz

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• ceviz ve deneyimlerimiz

Evet arkadaþlar sitemiz bahçeselde cevizle ilgili hemen hemen her türlü bilgi var.
    Fakat özellikle cevizin türkiyedeki yayýlýþý, hangi ceviz türlerinin hangi þartlar altýnda ve nerelerde yetiþtiðini ortaya koyan bir bölüm maalesef yok; bu bölümdeki amacýmýzý kýsaca þöyle ortaya koyabiliriz ceviz türlerinin Türkiyedeki yayýlýþýný sadece ve sadece kendi deneyimlerimizi bu baþlýk altýnda paylaþarak bir harita oluþturmaktýr. Malum cevizle ilgili internette birçok arap saçýna dönmüþ bilgi mevcut birinin söylediðini diðeri yalanlar vaziyette bir durum sözkonusu.
    Aþaðýdaki bilgi formunu kullanýrsak herhalde kýsa ve öz bir þekilde cevize gönül verenlerede faydalý olacaðýmýzý düþünüyorum.
    BÖLGE :
    YER :
    ÇEÞÝT :
    YAÞ :
    RAKIM :
    TOPRAK ÇEÞÝDÝ :
    YILLIK EN DÜÞÜK SICAKLIK :
    YILLIK EN YÜKSEK SICAKLIK :
    ÇEÞÝDÝN UYANMA TARÝHÝ :
    GENEL ÝKLÝMSEL ÖZELLÝKLER :
    ÝLKBAHAR GEÇ DON OLAYI TARÝHLERÝ :
    ÇEÞÝTÝN GELÝÞÝM ÖZELLÝKLERÝ :
    VERÝM DURUMU :
  • Fidanligi sponsor reklami

Cevap: ceviz ve deneyimlerimiz

ilk bilgi formunu da ben doldururken siz site sakinlerinden de devamýný bekliyorum.
    BÖLGE :akdeniz ( göller bölgesi)
    YER :burdur/ yeþilova/ akçaköy
    ÇEÞÝT : chandler (90 adet)
    YAÞ :1-2 yaþ
    RAKIM :1150-1250
    TOPRAK ÇEÞÝDÝ :kireçli- kýrmýzý orman topraðý ( terrarosa)
    YILLIK EN DÜÞÜK SICAKLIK : -9C ocak ayý
    YILLIK EN YÜKSEK SICAKLIK :33C temmuz
    ÇEÞÝDÝN UYANMA TARÝHÝ :1-7 mayýs
    GENEL ÝKLÝMSEL ÖZELLÝKLER : akdeniz ve karasal iklimleri geçiþ bölgesi olduðundan kendine has bir iklim yapýsýna sahiptir.
    ÝLKBAHAR GEÇ DON OLAYI TARÝHLERÝ : 12 nisan 2011 sýcaklýk : -4C ye düþtü
    ÇEÞÝTÝN GELÝÞÝM ÖZELLÝKLERÝ : tüplü vaziyette aldýðýnda 25-30 cm olarak 2010 kasým ayýnda diktiðim fidanlar bugün itibariyle 1m ye yaklaþtýlar. hiçbir hastalýk ve don olayýndan kesinlikle etkilenmediler göller bilgesi için uygun bir çeþit
    VERÝM DURUMU : Kasým da dikilmelerine raðmen haziranda daha bir yaþýný doldurmadan meyve çýkardýlar. 3 sene sonra ticari anlamda ürün alacaðýmýza inanýyorum.

Comment

Cevap: ceviz ve deneyimlerimiz

Oncelýkle merhabalar,bahcem Ankara ili Beypazarý Ýlcesý Yogunpelýt koyunde 13500 mk 230 adet cevýz fýdaný dýktým. 20 adet kaman 1, 5 adet sebýn 5 adet býlecýk ,40 adet pedro ,160 adet chandler . Yerlý cesýtlerý 2009 yýlýnýn mart ayýda dýktým,chandler ve pedrolarý 2010 yýlýnýn ekým ayýnda ... yabancý cesýtlerýn 40 adedýný tuplu gerý kalanýný koklu olarak dýktým ... yerlý cesýtlerýmýn hepsý ýlkbahar ve sonbahar donlarýndan cok etkýlendýler ve neredeyse hýc gelýsme gostermedýler ... yabancý cesýtler oldukca ýyý gelýstýler va tuplu fýdanlardan meyve býle aldým....meyve kalýtelerý de oldukca ýyýydý.(tuplu fýdanlarýn boyu max. 50 cm, meyve adedý fýdan basýna max. 3 adet)..
      Bu sýtedeký degerlý ustadlardan cok sey ogrendým asagý yýkarý 3 seneden berý hergun takýp edýyorum ama mesaj yazmýyorum sadece okuyup býlgý dagarcýgýmý gelýstýrýyorum. yený baslayacak arkadaslara da cok okumalarýný ve arastýrmalarýný ama her soylenen kulaktan dolma býlgýye aldýrmamalarýný tafsýye ederým... bana da ankara da karasal ýklýmde yabancý cesýtler olmaz dýyenler olmustu mesela... deneyýp gormek lazým herseyden once ...
      bahce topragým kýllý yuzde 60 killi topragýn dezavantajlarý oldugu gýbý avantajlarýda var sýrta dýkým yaparak ve oldukca organýk madde takvýyesý yaparak hýc býr sorun yasamadýgýmý belýrteyým.. ancak taban suyu olan yerlerde kesýnlýkle bu ýsýn olmayacagýný gordum...
      sonuc olarak burada paylasým yapan herkese tesekkur ederým bana cok faydasý oldu.. ve bu ýse gonulvermýs gercekten sýrf para kazanmak ýcýn degýlde bu ýsý sevgýyle yapacak arkadaslara hemen baslamalarýný tafsýye ederým ..sadece para kazanmak ýsteyenler bence para kazanacak baska ýsler arasýn cunku bu ýs cok zor ve emek,kalenderlýk,ilgi ve sabýr ýsteyen býr ýs... burada ve dýger forumlarda pek cok polemýk ve gereksýz tartýsmalarý gordum ... ozellýkle cok býlgýlý ve benýmde mesajlarýný dort gozle bekledýgým bazý ustalar ottan copten sebeplerle kustuler.býlgýnýn altýn degerýnde oldugu bu donemde ýcým kanayarak bu sacmalýgý seyretmek zorunda kaldým bu yuzden kýmseyle polemýge gýrmek ýstemýyorum...ankarada ve yakýn yerlerde cevýz bahcesý olanlarla gorusmek ýsterým gercekten... herkese sevgý ve saygýlarýmý sunarým...

Comment

https://gardensel.com/tr/ konu ile ilgili yardýmcý olursanýz sevinirim..

Comment

Sayýn bozy
          Ben de Polatlý'da 8 sene önce 250 adet maraþ18 diktim. 8 senede 5 sene soðuk vurdu. O yüzden hepsini kesip fernor aþýlamak istiyorum. Bahçelerin rakýmý 900 m. Beypazarý'nda diktiðiniz chandlerlerin þu anki durumlarý nasýl? Geçen yýl kýþ erken gelmiþti... 2012 baharýnda uç kurumalarý oldu mü? Chandlerlerin Karasal iklime pek uygun olduðunu düþünmüyorum. O yüzden sizin chandlerlerin merak ediyorum.

Comment

sayýn ysraydýn chandlerlar karasal iklimde olmaz diye bir þey yok.ben çankýrýda 2000 yýlýnda belkide türkiyede ilk kapama chandler bahçesini kuranlardaným.üründe ilkbahar donlarýnda bir sorun þimdiye kadar olmadý. rakým 870 mt.siz bordo bulamacý yapmadýysanýz veya çok erken yaptýysanýz ondan etkilenmiþ olabilir.degerli bir çeþit tür degiþtirmeyin bence.ama yardým isterseniz aþý yapma konusunda yardým edebilirim.
            metin akkuþ
            tel:0 533 348 64 50
            mail:[email protected]

Comment

Sayýn Metin Akkuþ,
              Karasal iklimde chandlerin uygun olmayacaðýný hem Sayýn Prof. Y. Akça'nýn tavsiyesinden hem de gecen sene sonbaharda ilk kýraðý 15 ekimde düþtüðü için hem hasat zamanýna denk gelebilir hem de o yýlýn sürgünlerinde uç kurumasý yapabilir. Zaten sayýn bozy'inin forumun baþka bir yerinde ertesi yýl ilkbaharýnda uç kurumasý olduðuna dair sorunu olduðunu okumuþtum... Ayrýca bizim bölge RUTUBETLÝ olmadýðý için ben bordo bulamacý atmýyorum. Denemelerimde de bordo bulamacý da çiceklenmeyi en fazla 1-2 gün geciktiriyor. O yüzden düþünmüyorum.
              Ayrýca sayýn Göksal Taka vasýtasýyla size 300 adet fernor aþý kalemi sipariþimin iletilmiþ olmasý lazým.
              ilginize teþekkür ediyorum.
              Last edited by ysraydin; 25.11.12, 23:11.

Comment

Þimdi...Yukardaki yorumlar ýþýðýnda, Evvelen yorumlarýný bizimle paylaþan tüm arkadaþlara teþekkürler.Bende, bazý bildiklerimi yazmak istiyorum.ANKARA: koskoca bir il ve çok deðiþik iklim ve arazi yapýsýna sahip.Mesela; Kýzýlýrmak kenarýnda olan Kesikköprü oldukca nemli,rakýmý düþük ve ýlýman bir yer.Bunun yanýnda;Elmadað ise ANKARA'nýn en yüksek ve sert arazi yapýsýna sahip,üstelik;Ayný ilçeninde deðiþik coðrafi ve arazi yapýsý bile çok deðiþik.Chandler cevizi;ABD'nin Kaliforni'ya eyaletine göre yetiþtirilen bir tür.Dolayýsýyla;dikilecek arazilerin bu durum göz önüne alýnmasý gereklidir.Bu cevizin en önemli avantajý,geç uyanmasý.lakin;ülkemizin Karasal iklime sahip ve ve ýsýnýn(-42) dereceye varan yerlerinde bu ceviz hoþaf olur???.Gelelim;Fernor çeþidine bu çeþit bir Fransýz türü.Geç uyanmasý ve soðuk iklimlere adaptasyonu iyi.lakin;Mevsimi kýsa süren bölgelerde meyveler kabuk býrakmakta sorun yaratmakta.Yani;geç uyandýðýndan ve Sonbaharý erken gelen bölgelerde problem çýkmakta.Ancak;Chandlere göre tercih edilebilir.O halde çözüm ne?:Yapýlacak iþlem þu:Burada Üniversite ve Mühendislere,ilim adamlarýna iþ düþmekte:O bölgeye uyumlu türler araþtýralarak bulunmalý,melezleme çalýþmalarýna yönelmeli ve vatandaþ bu konuda bilinçlendirilmelidir.Ben kendi bölgemi örnek olarak vereyim.Ýl:KIRÞEHÝR,Rakým:978,geçen yýl ýsý-42),yaz sýcaklýklarý (+40) oldu.Araþtýrmalarým neticesinde; bu formlara uygun 6 adet ceviz tesbiti yaptým.Bir tanesi;Mayýs 10'da çiçeklenmekte,meyvesi orta boy ve Ekim sonunda meyve hasadý yapýlmakta.Fakat fazla verimli bir tür deðil. 2,numaralý ceviz Nisan sonunda çiçeklenmekte verimi gayet güzel,hasadý Ekim 20'de olmakta,Ýçi gayet dolgun ve iç yað oraný mükemmel,her türlü hastalýða direnci mükemmel,iç kurduna mukavim,yani hiç çürük yok!,Lakin meyvesi azcýk ufaklý.3 numaralý ceviz:Nisan 25 i gibi çiçeklenmekte,verim süper,içi beyaz,yað oraný iyi,Lakin,iç kurdu ve Antakroz'a hassas.4.Numaralý ceviz:Verim süper,çiçeklenme Nisan 22 gibi,içi beyaz,hastalýklara ve içkurduna dayanma mükemmel,kabuk ince,lakin;yað oraný azcýk az.Yani tabiri caizse:"Her güzelin bir kusuru var".Þimdi birisi çýkacak bunlarý selekte edecek ve süper bir ceviz yapacak.Yorumlara açýðým.Benim bölgemde Chandler'in iþim zor.Dikenlerin çoðu þikayetci.Tabi kusuru sadece bitkide aramakta bence uygun deðil,iklim þartlarý,bakým,toprak yapýsý vs.gibi konularda etki etmekte.Hersese saðlýklý ve hayýrlý günler dileðimle.Esen kalýnýz.

Comment

Sayýn tabiatcý,
                  Yorumlarýnýza aynen katýlýyorum. Çok faydalý olmuþtur.
                  Sayýlý birkaç araþtýrmacýnýn yaptýklarý ýslah çalýþmalarý halen devam etmekte olup tescil edilip piyasaya sürülen hiçbir ceviz çeþidi bulunmamaktadýr... Bildiðiniz gibi piyasadaki tüm yerli çeþitler seleksiyon sonucu tesbit edilmiþlerdir. Bunlar içinde geççi olduðu iddia edilenler de chandlerdan en az 15-20 gün önce çiceklenmektedir. Yerli çeþitlerin Karasal iklimde yetiþtirilebilmesi için bence mikro klima bölgeler olmasý gerekiyor. Yani arazinin oldukça eðimli (ilkbahar geç donlarýnýn esinti nedeniyle daha aþaðýlara akabileceði) göl veya baraj kenarý (soðuðun kýrýlabilmesi açýsýndan) olmasý lazým. Mesela Bitlis Adilcevaz, Kýrþehir Kaman ve Çorum Oðuzlar gibi... Bu bölgeler hem daðlýk (eðimli) ve hem de göl baraj kenarýdýr.
                  Sizce sakýncasý yoksa denediðiniz 4 çeþit cevizin cinsleri nedir? Sanýrým bunlarýn bir kýsmý henüz tescillenmemiþ olsa gerek.
                  En iyi dileklerimle.

Comment

Sn.Tabiatcý,
                    yorumlarýnýza tamamen katýlýyorum ve bizlerle paylaþtýðýnýz içinde teþekkür ederim,gözlemlerinizde hangi cinslerin birbirlerini döllediðinide (ayný günlerde çiçek açmasý gibi) paylaþýrsanýz memnun oluruz.
                    kolay gelsin.

Comment

slm arkadaþlar ben yeni üyeyim tokat almusa 250 adet chandler diktim sizce 950 rakýmda olurmu birde bizim oranýn topragý kýrmýzý toprak orman topragý yani sert

Comment

birde çok güzel barajýmýz var köyümün yanda

Comment

suat bey 950 rakýmda chandler olur.tepebudamasýný 60 ila 80 cm arasý yapmanýzý tavsiye ederim

Comment

teþekür ederim göksal bey benim fidanlar zaten küçük geldi bu sene yapma dediler

Comment

bu arada benim fidanlarý erdogan taka.dan geldi yani sizin oradan galiba

Comment

Working...
                              X