fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

ceviz ve deneyimlerimiz

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• ceviz ve deneyimlerimiz

Evet arkadaşlar sitemiz bahçeselde cevizle ilgili hemen hemen her türlü bilgi var.
    Fakat özellikle cevizin türkiyedeki yayılışı, hangi ceviz türlerinin hangi şartlar altında ve nerelerde yetiştiğini ortaya koyan bir bölüm maalesef yok; bu bölümdeki amacımızı kısaca şöyle ortaya koyabiliriz ceviz türlerinin Türkiyedeki yayılışını sadece ve sadece kendi deneyimlerimizi bu başlık altında paylaşarak bir harita oluşturmaktır. Malum cevizle ilgili internette birçok arap saçına dönmüş bilgi mevcut birinin söylediğini diğeri yalanlar vaziyette bir durum sözkonusu.
    Aşağıdaki bilgi formunu kullanırsak herhalde kısa ve öz bir şekilde cevize gönül verenlerede faydalı olacağımızı düşünüyorum.
    BÖLGE :
    YER :
    ÇEŞİT :
    TOPRAK ÇEŞİDİ :
    YILLIK EN DÜŞÜK SICAKLIK :
    YILLIK EN YÜKSEK SICAKLIK :
    ÇEŞİDİN UYANMA TARİHİ :
    GENEL İKLİMSEL ÖZELLİKLER :
    İLKBAHAR GEÇ DON OLAYI TARİHLERİ :
    ÇEŞİTİN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ :
    VERİM DURUMU :

Cevap: ceviz ve deneyimlerimiz

ilk bilgi formunu da ben doldururken siz site sakinlerinden de devamını bekliyorum.
    BÖLGE :akdeniz ( göller bölgesi)
    YER :burdur/ yeşilova/ akçaköy
    ÇEŞİT : chandler (90 adet)
    RAKIM :1150-1250
    TOPRAK ÇEŞİDİ :kireçli- kırmızı orman toprağı ( terrarosa)
    YILLIK EN DÜŞÜK SICAKLIK : -9C ocak ayı
    YILLIK EN YÜKSEK SICAKLIK :33C temmuz
    ÇEŞİDİN UYANMA TARİHİ :1-7 mayıs
    GENEL İKLİMSEL ÖZELLİKLER : akdeniz ve karasal iklimleri geçiş bölgesi olduğundan kendine has bir iklim yapısına sahiptir.
    İLKBAHAR GEÇ DON OLAYI TARİHLERİ : 12 nisan 2011 sıcaklık : -4C ye düştü
    ÇEŞİTİN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ : tüplü vaziyette aldığında 25-30 cm olarak 2010 kasım ayında diktiğim fidanlar bugün itibariyle 1m ye yaklaştılar. hiçbir hastalık ve don olayından kesinlikle etkilenmediler göller bilgesi için uygun bir çeşit
    VERİM DURUMU : Kasım da dikilmelerine rağmen haziranda daha bir yaşını doldurmadan meyve çıkardılar. 3 sene sonra ticari anlamda ürün alacağımıza inanıyorum.

Comment

Cevap: ceviz ve deneyimlerimiz

Oncelıkle merhabalar,bahcem Ankara ili Beypazarı İlcesı Yogunpelıt koyunde 13500 mk 230 adet cevız fıdanı dıktım. 20 adet kaman 1, 5 adet sebın 5 adet bılecık ,40 adet pedro ,160 adet chandler . Yerlı cesıtlerı 2009 yılının mart ayıda dıktım,chandler ve pedroları 2010 yılının ekım ayında ... yabancı cesıtlerın 40 adedını tuplu gerı kalanını koklu olarak dıktım ... yerlı cesıtlerımın hepsı ılkbahar ve sonbahar donlarından cok etkılendıler ve neredeyse hıc gelısme gostermedıler ... yabancı cesıtler oldukca ıyı gelıstıler va tuplu fıdanlardan meyve bıle aldım....meyve kalıtelerı de oldukca ıyıydı.(tuplu fıdanların boyu max. 50 cm, meyve adedı fıdan basına max. 3 adet)..
      Bu sıtedekı degerlı ustadlardan cok sey ogrendım asagı yıkarı 3 seneden berı hergun takıp edıyorum ama mesaj yazmıyorum sadece okuyup bılgı dagarcıgımı gelıstırıyorum. yenı baslayacak arkadaslara da cok okumalarını ve arastırmalarını ama her soylenen kulaktan dolma bılgıye aldırmamalarını tafsıye ederım... bana da ankara da karasal ıklımde yabancı cesıtler olmaz dıyenler olmustu mesela... deneyıp gormek lazım herseyden once ...
      bahce topragım kıllı yuzde 60 killi topragın dezavantajları oldugu gıbı avantajlarıda var sırta dıkım yaparak ve oldukca organık madde takvıyesı yaparak hıc bır sorun yasamadıgımı belırteyım.. ancak taban suyu olan yerlerde kesınlıkle bu ısın olmayacagını gordum...
      sonuc olarak burada paylasım yapan herkese tesekkur ederım bana cok faydası oldu.. ve bu ıse gonulvermıs gercekten sırf para kazanmak ıcın degılde bu ısı sevgıyle yapacak arkadaslara hemen baslamalarını tafsıye ederım ..sadece para kazanmak ısteyenler bence para kazanacak baska ısler arasın cunku bu ıs cok zor ve emek,kalenderlık,ilgi ve sabır ısteyen bır ıs... burada ve dıger forumlarda pek cok polemık ve gereksız tartısmaları gordum ... ozellıkle cok bılgılı ve benımde mesajlarını dort gozle bekledıgım bazı ustalar ottan copten sebeplerle kustuler.bılgının altın degerınde oldugu bu donemde ıcım kanayarak bu sacmalıgı seyretmek zorunda kaldım bu yuzden kımseyle polemıge gırmek ıstemıyorum...ankarada ve yakın yerlerde cevız bahcesı olanlarla gorusmek ısterım gercekten... herkese sevgı ve saygılarımı sunarım...

Comment

https://gardensel.com/tr/ konu ile ilgili yardımcı olursanız sevinirim..

Comment

Sayın bozy
          Ben de Polatlı'da 8 sene önce 250 adet maraş18 diktim. 8 senede 5 sene soğuk vurdu. O yüzden hepsini kesip fernor aşılamak istiyorum. Bahçelerin rakımı 900 m. Beypazarı'nda diktiğiniz chandlerlerin şu anki durumları nasıl? Geçen yıl kış erken gelmişti... 2012 baharında uç kurumaları oldu mü? Chandlerlerin Karasal iklime pek uygun olduğunu düşünmüyorum. O yüzden sizin chandlerlerin merak ediyorum.

Comment

sayın ysraydın chandlerlar karasal iklimde olmaz diye bir şey yok.ben çankırıda 2000 yılında belkide türkiyede ilk kapama chandler bahçesini kuranlardanım.üründe ilkbahar donlarında bir sorun şimdiye kadar olmadı. rakım 870 mt.siz bordo bulamacı yapmadıysanız veya çok erken yaptıysanız ondan etkilenmiş olabilir.degerli bir çeşit tür degiştirmeyin bence.ama yardım isterseniz aşı yapma konusunda yardım edebilirim.
            metin akkuş
            tel:0 533 348 64 50
            mail:[email protected]

Comment

Sayın Metin Akkuş,
              Karasal iklimde chandlerin uygun olmayacağını hem Sayın Prof. Y. Akça'nın tavsiyesinden hem de gecen sene sonbaharda ilk kırağı 15 ekimde düştüğü için hem hasat zamanına denk gelebilir hem de o yılın sürgünlerinde uç kuruması yapabilir. Zaten sayın bozy'inin forumun başka bir yerinde ertesi yıl ilkbaharında uç kuruması olduğuna dair sorunu olduğunu okumuştum... Ayrıca bizim bölge RUTUBETLİ olmadığı için ben bordo bulamacı atmıyorum. Denemelerimde de bordo bulamacı da çiceklenmeyi en fazla 1-2 gün geciktiriyor. O yüzden düşünmüyorum.
              Ayrıca sayın Göksal Taka vasıtasıyla size 300 adet fernor aşı kalemi siparişimin iletilmiş olması lazım.
              ilginize teşekkür ediyorum.
              Last edited by ysraydin; 25.11.12, 23:11.

Comment

Şimdi...Yukardaki yorumlar ışığında, Evvelen yorumlarını bizimle paylaşan tüm arkadaşlara teşekkürler.Bende, bazı bildiklerimi yazmak istiyorum.ANKARA: koskoca bir il ve çok değişik iklim ve arazi yapısına sahip.Mesela; Kızılırmak kenarında olan Kesikköprü oldukca nemli,rakımı düşük ve ılıman bir yer.Bunun yanında;Elmadağ ise ANKARA'nın en yüksek ve sert arazi yapısına sahip,üstelik;Aynı ilçeninde değişik coğrafi ve arazi yapısı bile çok değişik.Chandler cevizi;ABD'nin Kaliforni'ya eyaletine göre yetiştirilen bir tür.Dolayısıyla;dikilecek arazilerin bu durum göz önüne alınması gereklidir.Bu cevizin en önemli avantajı,geç uyanması.lakin;ülkemizin Karasal iklime sahip ve ve ısının(-42) dereceye varan yerlerinde bu ceviz hoşaf olur???.Gelelim;Fernor çeşidine bu çeşit bir Fransız türü.Geç uyanması ve soğuk iklimlere adaptasyonu iyi.lakin;Mevsimi kısa süren bölgelerde meyveler kabuk bırakmakta sorun yaratmakta.Yani;geç uyandığından ve Sonbaharı erken gelen bölgelerde problem çıkmakta.Ancak;Chandlere göre tercih edilebilir.O halde çözüm ne?:Yapılacak işlem şu:Burada Üniversite ve Mühendislere,ilim adamlarına iş düşmekte:O bölgeye uyumlu türler araştıralarak bulunmalı,melezleme çalışmalarına yönelmeli ve vatandaş bu konuda bilinçlendirilmelidir.Ben kendi bölgemi örnek olarak vereyim.İl:KIRŞEHİR,Rakım:978,geçen yıl ısı-42),yaz sıcaklıkları (+40) oldu.Araştırmalarım neticesinde; bu formlara uygun 6 adet ceviz tesbiti yaptım.Bir tanesi;Mayıs 10'da çiçeklenmekte,meyvesi orta boy ve Ekim sonunda meyve hasadı yapılmakta.Fakat fazla verimli bir tür değil. 2,numaralı ceviz Nisan sonunda çiçeklenmekte verimi gayet güzel,hasadı Ekim 20'de olmakta,İçi gayet dolgun ve iç yağ oranı mükemmel,her türlü hastalığa direnci mükemmel,iç kurduna mukavim,yani hiç çürük yok!,Lakin meyvesi azcık ufaklı.3 numaralı ceviz:Nisan 25 i gibi çiçeklenmekte,verim süper,içi beyaz,yağ oranı iyi,Lakin,iç kurdu ve Antakroz'a hassas.4.Numaralı ceviz:Verim süper,çiçeklenme Nisan 22 gibi,içi beyaz,hastalıklara ve içkurduna dayanma mükemmel,kabuk ince,lakin;yağ oranı azcık az.Yani tabiri caizse:"Her güzelin bir kusuru var".Şimdi birisi çıkacak bunları selekte edecek ve süper bir ceviz yapacak.Yorumlara açığım.Benim bölgemde Chandler'in işim zor.Dikenlerin çoğu şikayetci.Tabi kusuru sadece bitkide aramakta bence uygun değil,iklim şartları,bakım,toprak yapısı vs.gibi konularda etki etmekte.Hersese sağlıklı ve hayırlı günler dileğimle.Esen kalınız.

Comment

Sayın tabiatcı,
                  Yorumlarınıza aynen katılıyorum. Çok faydalı olmuştur.
                  Sayılı birkaç araştırmacının yaptıkları ıslah çalışmaları halen devam etmekte olup tescil edilip piyasaya sürülen hiçbir ceviz çeşidi bulunmamaktadır... Bildiğiniz gibi piyasadaki tüm yerli çeşitler seleksiyon sonucu tesbit edilmişlerdir. Bunlar içinde geççi olduğu iddia edilenler de chandlerdan en az 15-20 gün önce çiceklenmektedir. Yerli çeşitlerin Karasal iklimde yetiştirilebilmesi için bence mikro klima bölgeler olması gerekiyor. Yani arazinin oldukça eğimli (ilkbahar geç donlarının esinti nedeniyle daha aşağılara akabileceği) göl veya baraj kenarı (soğuğun kırılabilmesi açısından) olması lazım. Mesela Bitlis Adilcevaz, Kırşehir Kaman ve Çorum Oğuzlar gibi... Bu bölgeler hem dağlık (eğimli) ve hem de göl baraj kenarıdır.
                  Sizce sakıncası yoksa denediğiniz 4 çeşit cevizin cinsleri nedir? Sanırım bunların bir kısmı henüz tescillenmemiş olsa gerek.
                  En iyi dileklerimle.

Comment

Sn.Tabiatcı,
                    yorumlarınıza tamamen katılıyorum ve bizlerle paylaştığınız içinde teşekkür ederim,gözlemlerinizde hangi cinslerin birbirlerini döllediğinide (aynı günlerde çiçek açması gibi) paylaşırsanız memnun oluruz.
                    kolay gelsin.

Comment

slm arkadaşlar ben yeni üyeyim tokat almusa 250 adet chandler diktim sizce 950 rakımda olurmu birde bizim oranın topragı kırmızı toprak orman topragı yani sert

Comment

birde çok güzel barajımız var köyümün yanda

Comment

suat bey 950 rakımda chandler olur.tepebudamasını 60 ila 80 cm arası yapmanızı tavsiye ederim

Comment

teşekür ederim göksal bey benim fidanlar zaten küçük geldi bu sene yapma dediler

Comment

bu arada benim fidanları erdogan taka.dan geldi yani sizin oradan galiba

Comment

Working...
                              X