Evet arkadaşlar sitemiz bahçeselde cevizle ilgili hemen hemen her türlü bilgi var.
Fakat özellikle cevizin türkiyedeki yayılışı, hangi ceviz türlerinin hangi şartlar altında ve nerelerde yetiştiğini ortaya koyan bir bölüm maalesef yok; bu bölümdeki amacımızı kısaca şöyle ortaya koyabiliriz ceviz türlerinin Türkiyedeki yayılışını sadece ve sadece kendi deneyimlerimizi bu başlık altında paylaşarak bir harita oluşturmaktır. Malum cevizle ilgili internette birçok arap saçına dönmüş bilgi mevcut birinin söylediğini diğeri yalanlar vaziyette bir durum sözkonusu.
Aşağıdaki bilgi formunu kullanırsak herhalde kısa ve öz bir şekilde cevize gönül verenlerede faydalı olacağımızı düşünüyorum.
BÖLGE :
YER :
ÇEŞİT :
TOPRAK ÇEŞİDİ :
YILLIK EN DÜŞÜK SICAKLIK :
YILLIK EN YÜKSEK SICAKLIK :
ÇEŞİDİN UYANMA TARİHİ :
GENEL İKLİMSEL ÖZELLİKLER :
İLKBAHAR GEÇ DON OLAYI TARİHLERİ :
ÇEŞİTİN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ :
VERİM DURUMU :
Fakat özellikle cevizin türkiyedeki yayılışı, hangi ceviz türlerinin hangi şartlar altında ve nerelerde yetiştiğini ortaya koyan bir bölüm maalesef yok; bu bölümdeki amacımızı kısaca şöyle ortaya koyabiliriz ceviz türlerinin Türkiyedeki yayılışını sadece ve sadece kendi deneyimlerimizi bu başlık altında paylaşarak bir harita oluşturmaktır. Malum cevizle ilgili internette birçok arap saçına dönmüş bilgi mevcut birinin söylediğini diğeri yalanlar vaziyette bir durum sözkonusu.
Aşağıdaki bilgi formunu kullanırsak herhalde kısa ve öz bir şekilde cevize gönül verenlerede faydalı olacağımızı düşünüyorum.
BÖLGE :
YER :
ÇEŞİT :
TOPRAK ÇEŞİDİ :
YILLIK EN DÜŞÜK SICAKLIK :
YILLIK EN YÜKSEK SICAKLIK :
ÇEŞİDİN UYANMA TARİHİ :
GENEL İKLİMSEL ÖZELLİKLER :
İLKBAHAR GEÇ DON OLAYI TARİHLERİ :
ÇEŞİTİN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ :
VERİM DURUMU :

-42),yaz sıcaklıkları (+40) oldu.Araştırmalarım neticesinde; bu formlara uygun 6 adet ceviz tesbiti yaptım.Bir tanesi;Mayıs 10'da çiçeklenmekte,meyvesi orta boy ve Ekim sonunda meyve hasadı yapılmakta.Fakat fazla verimli bir tür değil. 2,numaralı ceviz Nisan sonunda çiçeklenmekte verimi gayet güzel,hasadı Ekim 20'de olmakta,İçi gayet dolgun ve iç yağ oranı mükemmel,her türlü hastalığa direnci mükemmel,iç kurduna mukavim,yani hiç çürük yok!,Lakin meyvesi azcık ufaklı.3 numaralı ceviz:Nisan 25 i gibi çiçeklenmekte,verim süper,içi beyaz,yağ oranı iyi,Lakin,iç kurdu ve Antakroz'a hassas.4.Numaralı ceviz:Verim süper,çiçeklenme Nisan 22 gibi,içi beyaz,hastalıklara ve içkurduna dayanma mükemmel,kabuk ince,lakin;yağ oranı azcık az.Yani tabiri caizse:"Her güzelin bir kusuru var".Şimdi birisi çıkacak bunları selekte edecek ve süper bir ceviz yapacak.Yorumlara açığım.Benim bölgemde Chandler'in işim zor.Dikenlerin çoğu şikayetci.Tabi kusuru sadece bitkide aramakta bence uygun değil,iklim şartları,bakım,toprak yapısı vs.gibi konularda etki etmekte.Hersese sağlıklı ve hayırlı günler dileğimle.Esen kalınız.
Comment