Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Altay cevizi

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Altay cevizi

Son günlerde altay cevizi diye yeni bir ceviz türünden bahsediliyor. Ve yoðun tartýþmalara konu oluyor. Ýnternetten biraz araþtýrdým üreticileri bu konuda bir hayli iddialý. 4. yýlda verime yatan altay ceviz 8. yýlda tam verimliliðe ulaþýyor ve 100 kg verim verdiði iddia ediliyor. Ben ceviz bahçesi kurmayý düþünen biri olarak bu konuda kafam çok karýþýk. Bu ceviz türünün aþýlý olmamasý ve verim konusunda çok yüksek rakamlarýn konuþulmasý beni bu konuda bir hayli þüphelendiriyor. Ceviz yetiþtirciliði konusunda tecrübeli arkadaþlardan ve altay ceviz konusunda araþtýrma yapma imkaný bulan altay ceviz bahçesini yerinde gören arkadaþlar varsa bu konuda izlenimlerini ve fikirlerini paylaþýrlarsa çok memnun kalýrým..
  • Fidanligi sponsor reklami

crdck51 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Son günlerde altay cevizi diye yeni bir ceviz türünden bahsediliyor. Ve yoðun tartýþmalara konu oluyor. Ýnternetten biraz araþtýrdým üreticileri bu konuda bir hayli iddialý. 4. yýlda verime yatan altay ceviz 8. yýlda tam verimliliðe ulaþýyor ve 100 kg verim verdiði iddia ediliyor. Ben ceviz bahçesi kurmayý düþünen biri olarak bu konuda kafam çok karýþýk. Bu ceviz türünün aþýlý olmamasý ve verim konusunda çok yüksek rakamlarýn konuþulmasý beni bu konuda bir hayli þüphelendiriyor. Ceviz yetiþtirciliði konusunda tecrübeli arkadaþlardan ve altay ceviz konusunda araþtýrma yapma imkaný bulan altay ceviz bahçesini yerinde gören arkadaþlar varsa bu konuda izlenimlerini ve fikirlerini paylaþýrlarsa çok memnun kalýrým..
    Bir zamanlar yüksek getiri vaadler veren bankerler vardý. Ben onlara benzetiyorum.
    Last edited by ykaya1948; 05.12.14, 16:32.

Comment

Kardeþim bu konuyu çok araþtýrdým sadece balon çýkýyor. Hatta tarým il müdürlüðünde görevli arkadaþlarla görüþtüm böy bir ýrkýn onaylý ve destekli olmadýðýný öðrendim. Satan kiþilerin býraktýklarý bildiri ve kaynaklara baktým "tohumdan ekip" çýkan fideler satýlýyormuþ...?

Deneme olarak bir-iki dik ama çok büyük yatýrýmlara girme derim. Ben vazgeçtim, yeni arazime tamamen güvenli ve sertifikalý chandler cinsi ceviz fidanlarý dikeceðim Allah izin verirse.

Comment

yasak ceviz

Arkadaþlar bakanlýk tarafýndan yasaklanmýþ olan bir cinsten bahsediyorsunuz. lütfen þunu asla unutmayýnýz aþýsýz fidan, anacýnýn özelliklerini asla ve asla taþýmaz. alacaðýnýz cinsin ne olduðu sizin seçiminiz olacaktýr. aþýsýz fidan alýp dikmek bile bile lades olacaktýr. aþýsýz diktiðiniz fidandan anacýnýn özelliðini almasýný, anacý kadar verim vermesini, anacýnýn meyvesinin özelliklerini taþýmasýný beklemeyiniz.
        Eklenen Dosyalar
        Last edited by ncp1963; 17.12.14, 07:22.

Comment

Altay cevizi için agaclar.nette bir yazý yazmýþtým aynen burada da alýntýlayarak yayýnlýyorum biraderim dediðim kiþi Yrd. Doç Dr. Sebahattin YILMAZ'dýr):

"Juglans sigillata Dode

Biraderiminde teyidiyle bu cevizin Juglans sigillata olduðu kanýsýna varmýþ bulunmaktayýz. Ýnceleyiniz:

Juglans sigillata Dode

Görsel bir þeyler

Juglans sigillata - Wikipedia, the free encyclopedia

Juglans sigillata information from NPGS/GRIN

Ceviz türleri bütün dünyada orjin olarak tespit edilmiþ durumda aþaðýdaki dosyadaki 6 ve 7. sayfadaki varyetelerden birisi olmak zorunda bilim bunu tespit etmiþ, yeni bir tür bunlarýn melezlemeleri dýþýnda pek mümkün deðil.

http://www.ars.usda.gov/

Bu bir ceviz midir cevizdir, ancak doðru tür ise verime raðmen iç kalitesine hiç bir þey diyemiyorum gerçi Altay ceviz görüntüleride yayýnladý."

Alýntý

Bilim her þeyi tespit etmiþ, standart tohumluk kalitesinde kalitede bir ceviz için adýna Altay cevizi denilsede yenilebilme ve deðerlendirme özelliklerine göre benim þahsi görüþüm bildiðimiz ceviz türü olan Juglans regia ya karþý görsel özellikleri mükemmel ancak kalite özellikleri çok düþük olan Juglans sigillata'nýn hiç þansý yok. Zaten çok büyük ihtimalle günümüzde trend olan chandler, fernor ve pedro çeþidi de sigillatadan muhtemelen ýslah aþamasýnda gen almýþ ve kalite özellikleri kazandýrýlmýþ gibi duruyor, yani olabileceklerin en iyisi bir tohumluktan ziyade ýslah edilen çeþitler için elde edilmiþ görünüyor (hibrit trend çeþitler için).

O cevizi alanlar beþ seneye kadar çeþit deðiþtirmek üzere arayýþlara baþlarlar. Yatýrým yapanlar heyecanlarýndan söz dinlemiyorlar, üzülüyoruz ancak piyasa þartlarýnda yapacak çok fazla bir þeyimizde yok, bakanlýk yasal þartlarda yapacaðýný da yaptý fakat ticari seçenekler elleri kollarý baðlýyor geriside alýcýnýn ferasetine kalýyor onlar göremezse ya da görmek istemezse bizim yapacaðýmýz bir þey yok maalesef. Allah yardýmcýlarý olsun.
          Last edited by Selahattin YILMAZ; 24.12.14, 15:48.

Comment

selahattin hocam

ne yazarsak yazalým, ne dersek diyelim halkýmýzda kolay köþeyi dönme arzusu tavanda olduðu sürece, bu türden yanýltmacalara herzaman kapýlar sonuna kadar açýk bekliyor olacaðýz.

Comment

biraz tamahkarlýktan biraz üþengeçlikten birazda soðuk bölgelerde diðer yabancý türlerin adaptasyon sorunu etkili oluyor. insanoðlu üç kuruþa beþ köfte istiyor. birde iç anadoluda soðuktan amerikan cevizlerinin etkilenmesi benim gibi yeni yeni ceviz sevdasýna düþenleri etkiliyor. marketlerden ve kuruyemiþçilerden aldýðýmýz gösteriþli amerikan ve þili menþeli cevizlerde yerli cevizlerimiz gibi lezzet ve yað yok. yerli çeþitler ise [ben bunlara osmanlý cevizi diyorum] ilk bahar erken donlarýndan etkilenip verim vermiyor yada 6 gramdan 15 grama kadar farklý büyüklüklerde ceviz veriyor buda sadece halk pazarýnda alýcý bulabiliyor. bu sebeplerden getirisi yüksek bir ceviz bahçesi için iç anadoluya uygun cevizi az buz fernor olarak gösteriyorlar. oda tam uyumlu deðil gibi. birde eskiden beri gelen 200 300 yýllýk yada 50 yýllýk aðaçlar hep aþýlý deðil. aþý nezamandan beri diðer faktörlerin önüne geçti bilmiyorum. bana kalýrsa yakýnda kýsýrlaþtýrýlmýþ karpuz gibi domates gibi vb. kendi bahçemizde diktigimiz sebze meyvelerin tohumlarý için ya fide yada mecburen fidan almak zorunda býrakýlarak yeni bir furya açmýþ oluyoruz gibi geliyor bana. bu dikilen yabancý cins cevizler selami bayraðýn kitabýndan okuduma göre ekonomik ömrü 35-50 sene yerli aþýlý olanlar ise 90-100 sene. sonra sök. tekrar dik. satarken 200 senelik yatýrým deniyor. birde aþý yapýlacak anaç olarak anadolu cevizi özelliklede kaman anýt aðacýnýn cevizi aranmakta. böyle giderse yakýnda çöðür yapacak tohumuda elimizden kaptýracaðýz gibi geliyor bana. sýrf bu yüzden ilk yýllar bakým yapýp sonra bakým gerektirmeyen soðuða dayanýklý ve baharda geç uyanýp sonbaharda erken yaprak döken özellikle orta asya iran kýrgýzistan gibi daha soððuk yerlerden elde edilmiþ ceviz fidelerinden aþýsýz kazýk kökü kuvvetli ceviz alýp daða bayýra dikmeyi insanlýk için bir borç olarak görüyorum. iþte bunun için toros ve altay cazip geliyor. internette çok bilgi kirliliði var ve bu cevizleri satanlarda rant kavgasýndan birbiri ile çekiþmekte. bu yüzden ne fidancýlara nede ülkemizdeki cevizleri selekte eden profösörlere tam manasý ile güvenemiyoruz. herkes benim yoðurdum ak diyor. tabi bu arada bu iþten rant elde etmek isteyenlerde ceplerini dolduruyor. araþtýrýyorum çok rüzgar alan ovada 1000 rakýmda ceviz olmaz deniliyor. bizim köydede hakkaten yok. bende araþtýrýrken bol rüzgar alan ve daha yüksek rakýmda daha soðuk yerde bu cevizin olduðunu görüyorum ve diyorum. aþýsýz ceviz oluuur amaaa ticari anlamda ceviz olmaz. onun için soðuk yerler için ufak tefek deneme için hem toros 1 hem altay1 hemde iran menþeli cevizlerin aðaçlandýrma için uygun olabileceðini düþünüyorum. ama kapama bahçe kesinlikle denenmeden yapýlmamalý. söylediðim gibi üç kuruþa beþ köfte yok.

Comment

Working...
              X