Son günlerde altay cevizi diye yeni bir ceviz türünden bahsediliyor. Ve yoğun tartışmalara konu oluyor. İnternetten biraz araştırdım üreticileri bu konuda bir hayli iddialı. 4. yılda verime yatan altay ceviz 8. yılda tam verimliliğe ulaşıyor ve 100 kg verim verdiği iddia ediliyor. Ben ceviz bahçesi kurmayı düşünen biri olarak bu konuda kafam çok karışık. Bu ceviz türünün aşılı olmaması ve verim konusunda çok yüksek rakamların konuşulması beni bu konuda bir hayli şüphelendiriyor. Ceviz yetiştirciliği konusunda tecrübeli arkadaşlardan ve altay ceviz konusunda araştırma yapma imkanı bulan altay ceviz bahçesini yerinde gören arkadaşlar varsa bu konuda izlenimlerini ve fikirlerini paylaşırlarsa çok memnun kalırım..
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Altay cevizi
Collapse
X
-
Bir zamanlar yüksek getiri vaadler veren bankerler vardı. Ben onlara benzetiyorum.crdck51 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterSon günlerde altay cevizi diye yeni bir ceviz türünden bahsediliyor. Ve yoğun tartışmalara konu oluyor. İnternetten biraz araştırdım üreticileri bu konuda bir hayli iddialı. 4. yılda verime yatan altay ceviz 8. yılda tam verimliliğe ulaşıyor ve 100 kg verim verdiği iddia ediliyor. Ben ceviz bahçesi kurmayı düşünen biri olarak bu konuda kafam çok karışık. Bu ceviz türünün aşılı olmaması ve verim konusunda çok yüksek rakamların konuşulması beni bu konuda bir hayli şüphelendiriyor. Ceviz yetiştirciliği konusunda tecrübeli arkadaşlardan ve altay ceviz konusunda araştırma yapma imkanı bulan altay ceviz bahçesini yerinde gören arkadaşlar varsa bu konuda izlenimlerini ve fikirlerini paylaşırlarsa çok memnun kalırım..Last edited by ykaya1948; 05.12.14, 16:32.
-
Kardeşim bu konuyu çok araştırdım sadece balon çıkıyor. Hatta tarım il müdürlüğünde görevli arkadaşlarla görüştüm böy bir ırkın onaylı ve destekli olmadığını öğrendim. Satan kişilerin bıraktıkları bildiri ve kaynaklara baktım "tohumdan ekip" çıkan fideler satılıyormuş...?
Deneme olarak bir-iki dik ama çok büyük yatırımlara girme derim. Ben vazgeçtim, yeni arazime tamamen güvenli ve sertifikalı chandler cinsi ceviz fidanları dikeceğim Allah izin verirse.
Comment
-
yasak ceviz
Arkadaşlar bakanlık tarafından yasaklanmış olan bir cinsten bahsediyorsunuz. lütfen şunu asla unutmayınız aşısız fidan, anacının özelliklerini asla ve asla taşımaz. alacağınız cinsin ne olduğu sizin seçiminiz olacaktır. aşısız fidan alıp dikmek bile bile lades olacaktır. aşısız diktiğiniz fidandan anacının özelliğini almasını, anacı kadar verim vermesini, anacının meyvesinin özelliklerini taşımasını beklemeyiniz.Last edited by ncp1963; 17.12.14, 07:22.
Comment
-
Altay cevizi için agaclar.nette bir yazı yazmıştım aynen burada da alıntılayarak yayınlıyorum biraderim dediğim kişi Yrd. Doç Dr. Sebahattin YILMAZ'dır):
"Juglans sigillata Dode
Biraderiminde teyidiyle bu cevizin Juglans sigillata olduğu kanısına varmış bulunmaktayız. İnceleyiniz:
Juglans sigillata Dode
Görsel bir şeyler
Juglans sigillata - Wikipedia, the free encyclopedia
Juglans sigillata information from NPGS/GRIN
Ceviz türleri bütün dünyada orjin olarak tespit edilmiş durumda aşağıdaki dosyadaki 6 ve 7. sayfadaki varyetelerden birisi olmak zorunda bilim bunu tespit etmiş, yeni bir tür bunların melezlemeleri dışında pek mümkün değil.
http://www.ars.usda.gov/
Bu bir ceviz midir cevizdir, ancak doğru tür ise verime rağmen iç kalitesine hiç bir şey diyemiyorum gerçi Altay ceviz görüntüleride yayınladı."
Alıntı
Bilim her şeyi tespit etmiş, standart tohumluk kalitesinde kalitede bir ceviz için adına Altay cevizi denilsede yenilebilme ve değerlendirme özelliklerine göre benim şahsi görüşüm bildiğimiz ceviz türü olan Juglans regia ya karşı görsel özellikleri mükemmel ancak kalite özellikleri çok düşük olan Juglans sigillata'nın hiç şansı yok. Zaten çok büyük ihtimalle günümüzde trend olan chandler, fernor ve pedro çeşidi de sigillatadan muhtemelen ıslah aşamasında gen almış ve kalite özellikleri kazandırılmış gibi duruyor, yani olabileceklerin en iyisi bir tohumluktan ziyade ıslah edilen çeşitler için elde edilmiş görünüyor (hibrit trend çeşitler için).
O cevizi alanlar beş seneye kadar çeşit değiştirmek üzere arayışlara başlarlar. Yatırım yapanlar heyecanlarından söz dinlemiyorlar, üzülüyoruz ancak piyasa şartlarında yapacak çok fazla bir şeyimizde yok, bakanlık yasal şartlarda yapacağını da yaptı fakat ticari seçenekler elleri kolları bağlıyor geriside alıcının ferasetine kalıyor onlar göremezse ya da görmek istemezse bizim yapacağımız bir şey yok maalesef. Allah yardımcıları olsun.Last edited by Selahattin YILMAZ; 24.12.14, 15:48.
Comment
-
biraz tamahkarlıktan biraz üşengeçlikten birazda soğuk bölgelerde diğer yabancı türlerin adaptasyon sorunu etkili oluyor. insanoğlu üç kuruşa beş köfte istiyor. birde iç anadoluda soğuktan amerikan cevizlerinin etkilenmesi benim gibi yeni yeni ceviz sevdasına düşenleri etkiliyor. marketlerden ve kuruyemişçilerden aldığımız gösterişli amerikan ve şili menşeli cevizlerde yerli cevizlerimiz gibi lezzet ve yağ yok. yerli çeşitler ise [ben bunlara osmanlı cevizi diyorum] ilk bahar erken donlarından etkilenip verim vermiyor yada 6 gramdan 15 grama kadar farklı büyüklüklerde ceviz veriyor buda sadece halk pazarında alıcı bulabiliyor. bu sebeplerden getirisi yüksek bir ceviz bahçesi için iç anadoluya uygun cevizi az buz fernor olarak gösteriyorlar. oda tam uyumlu değil gibi. birde eskiden beri gelen 200 300 yıllık yada 50 yıllık ağaçlar hep aşılı değil. aşı nezamandan beri diğer faktörlerin önüne geçti bilmiyorum. bana kalırsa yakında kısırlaştırılmış karpuz gibi domates gibi vb. kendi bahçemizde diktigimiz sebze meyvelerin tohumları için ya fide yada mecburen fidan almak zorunda bırakılarak yeni bir furya açmış oluyoruz gibi geliyor bana. bu dikilen yabancı cins cevizler selami bayrağın kitabından okuduma göre ekonomik ömrü 35-50 sene yerli aşılı olanlar ise 90-100 sene. sonra sök. tekrar dik. satarken 200 senelik yatırım deniyor. birde aşı yapılacak anaç olarak anadolu cevizi özelliklede kaman anıt ağacının cevizi aranmakta. böyle giderse yakında çöğür yapacak tohumuda elimizden kaptıracağız gibi geliyor bana. sırf bu yüzden ilk yıllar bakım yapıp sonra bakım gerektirmeyen soğuğa dayanıklı ve baharda geç uyanıp sonbaharda erken yaprak döken özellikle orta asya iran kırgızistan gibi daha soğğuk yerlerden elde edilmiş ceviz fidelerinden aşısız kazık kökü kuvvetli ceviz alıp dağa bayıra dikmeyi insanlık için bir borç olarak görüyorum. işte bunun için toros ve altay cazip geliyor. internette çok bilgi kirliliği var ve bu cevizleri satanlarda rant kavgasından birbiri ile çekişmekte. bu yüzden ne fidancılara nede ülkemizdeki cevizleri selekte eden profösörlere tam manası ile güvenemiyoruz. herkes benim yoğurdum ak diyor. tabi bu arada bu işten rant elde etmek isteyenlerde ceplerini dolduruyor. araştırıyorum çok rüzgar alan ovada 1000 rakımda ceviz olmaz deniliyor. bizim köydede hakkaten yok. bende araştırırken bol rüzgar alan ve daha yüksek rakımda daha soğuk yerde bu cevizin olduğunu görüyorum ve diyorum. aşısız ceviz oluuur amaaa ticari anlamda ceviz olmaz. onun için soğuk yerler için ufak tefek deneme için hem toros 1 hem altay1 hemde iran menşeli cevizlerin ağaçlandırma için uygun olabileceğini düşünüyorum. ama kapama bahçe kesinlikle denenmeden yapılmamalı. söylediğim gibi üç kuruşa beş köfte yok.
Comment

Comment