fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Fernor, Fernette, Chandler, Pedro, kaman1 ile 2013 te kurduğum ceviz bahçem..

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

serkan bey merhabalar.

önce meteorolojiden bölgeniz için son yıllarda oluşan ilkbahar geç donları ile sonbahar erken donları tarihlerini gösteren raporu alın. ilk bahar geç donları ile sonbahar erken donları arasında geçen süre kaç gün, kaç yılda bir iki don tarihi arasında 170 günden daha kısa zaman geçiyor. bunları öğrenin sonra çeşit seçimine bakalım.

Comment

Necip bey ilginiz için teşekkürler elazig ili 1970-2006 yillari arasi don raporu resimdeki gibidir. Buna gore fidan önerimiz ne olur. Bide güvenlifidan aalabileceğiniz bir yer belirtebilir misiniz..Click image for larger version

Name:	elazig.jpg
Views:	1
Size:	21.1 KB (Kilobyte)
ID:	77550

Comment

serkan bey merhabalar

resim çok küçük hiç birşey okunmuyor. bahçe kuracağınız yerde mevcutta yaşlı ceviz ağaçları varmı??? barajla aranız kaç km?? arsanın cephesi baraj tarafındamı ?? açık kök fidan biraz zor bulursunuz bu saatten sonra ama şansınızı deneyin.. internete füpaş yazıp aratın .

Comment

Necip bey çevremizde baraj yoksa yeni yapilan bi sulama göleti olacak aramizda yaklasik 3 km var ve bahçe goletin asagi kisminda kaliyor acik kok mu veya tüplüfidan ttavsiyemiz ne olur... Şuan acil kok bulamayiz zaten ilkbahar ekim için uygun olurmu ..

Comment

Bide fernor uygun olurmu. Fernora tozlayici olarak ne onerirsiniz.

Comment

selam göletin size koruma etkisi olmaz anladığım kadarı ile tamamen karasal iklime sahip bir yerdesiniz. şunu asla unutmayın, ilkbahar geç donu ile sonbahar erken donu arasındaki donsuz geçen gün sayısı minumum 170 gün olmalı. bu gün sayısındada ağacınız sorunsuz yaşar ama vermesi gereken kadar meyve vermez. fernor karasal iklime sahip yerlere önerilen bir cins tozlayıcısıda rondede montigniac ve fernette %5 kadar tozlayıcı dikseniz yeter bununda %60 ı ronde kalanı fernette olabilir.

şimdi yok satıyor ama açık kök mevsimi biterken eğer bulabilirseniz elde kalan açık köklerden satın alıp fidancı ile anlaşıp normalden büyük tüpe aldırın, fidanlar uyanana kadar fidancının sorumluluğunda kalsın uyandıktan sonra teslim alın. normal tüplüden çok daha iyi gelişim gösterir. sebebi aşı yeri eski olduğu için sadece kök yarasını tamire uğraşacak. bulamazsanız mayıs sonu normal tüplü fidan alın.

Comment

necip bey yararlı bilgileriniz için teşekkür ediyorum. bide bahçeniz sizin tapulu yerinizmi yoksa hazineden kiralamamı yaptınız kiralama yaperken geçen prosodür uzun sürüyormu muhtalık milli emlağa ait özel ağaçlandırma sahalarına karışabiliyormu bu konudada çok bilgi kirliliği var.

Comment

arazi kendime ait tapulu yerim.. kiralamada milli emlakta adamınız yoksa işiniz çok zor, milli emlaktan birini ayarlarsanız işiniz kolaylaşır.

Comment

Verim

Bir ceviz çeşidinin ağacından;

4. yaşında; 25kg, 6 .yaşında, 60-70 kg, 7. yaşında 100-115 kg, 8 yaşında 140-160 kg, 9.yaşında 180-200kg vs vs ÜRÜN ALINABİLİRMİ

Soruyu bana soran sevgili okuycumun, bu sorusu geldiğinde iyiki 9. yaşta durdu!!! Dedim, yoksa soru devam etseydi 20. yaşta 400 kg ceviz alınır mı bir ağaçtan diye bekledim… ve off çektim……..

CEVAP: Gelen bu suale.. Şimdi ben ne cevap vereyim. Şaştım kaldım…

Önce bu soruyu bana soran ceviz üretici adayımızın bana şaka yaptığını ya da, beni sınadığını zannettim, ısrar edince ciddi olduğunu … vs söyledi ve bana kızarak tekrar etti…. Ben ne deyim Ya rabbi bu soruya…

diyecek lafım yok, yazacak kelime kalmadı… bunlar benim ülkemde oluyor maalesef…

Çünkü yıllar önce;

Apomiktik ceviz diye bir moda başlatıldı,

Sonra susuz yani kurakta ceviz çok daha iyi olur diye bir şaşa meydana getirildi,

Bunu 40- 50 dekar ceviz bahçelerinden yüzbinler dolar kazanılacağı yaygarası takip etti vs..

Şimdilerde yukarıdaki soru…. Yani ceviz verimi….

Yani 7. 8. yaşında 140- 150 kg ürün veren ceviz … soruları akın akın gelmeye başladı, Nereden çıktı, kimden geldi, farklı bir ceviz dünyası varda haberim mi yok şaştım kaldım…..

Yok böyle bir şey yok

Yıllardır, ceviz ıslahı, ceviz çeşitleri üzerine çalışmaktayım, ülkemizdeki ve Dünyadaki standart tüm ceviz çeşitleri ile ilgili ya çalışma yaparak sonucunu gördüm, ve ya ilgili akademik yayınları okuyarak ceviz çeşitleri ile ilgili bilgiler okudum, derledim … ama böyle bir veri böyle bir verim değerine rastlamadım okumadım, kimsede okumamıştır rastlamamıştır.

Milli ve uluslar arası tüm ceviz toplantılarına katılırım, cevizle ilgili tüm kaynakları inceledim ama böyle verim değerine sahip bir çeşidin varlığı ile ilgili bilimsel veriye şahit olmadım.

Dünya ceviz yetiştiriciliğinde söz sahibi ABD ve diğer ülke kaynaklarına göre verimli sayılan standart bir ceviz ağacının tam verim çağındaki(10 yaş sonrası) ürün miktarı 45-65kg/ağaç dır. Ülkemiz verimli çeşitlerin verimi de buna yakın değerlerdir. Konuyu daha uzatmaya gerek yok.

**Konu basit mantık çerçevesinde incelendiğinde sonuca gitmek çok basittir;

4. yaşında 20-30 kg !..?
                    5. yaşında 35-45 kg !..? …………………….. 4. yıldan- 5. Yıla ürün Artış miktarı: +15 KG
                    6. yaşında 60-70 kg !..? …………………….. 5.yıldan – 6. Yıla ürün Artış miktarı: +25 KG
                    7. yaşında; 100-115 kg !..?…………………….. 6.yıldan- 7. Yıla ürün Artış miktarı: +40 KG
                    8. yaşında;140-160 kg !..?…………………….. 7. yıldan- 8. Yıla ürün Artış miktarı: +40 KG
                    9. yaşında; 180-190kg !..?

***Standart Bir Ceviz Çeşidine ait “Tek Bir Ceviz Ağacından”; Bu verim değerlerinin alındığına dair bir araştırma ya da bilimsel makaleye rastlamadım.

Gelişme çağındaki bir ceviz ağacının bir önceki yıla göre veriminin bir sonraki yılda 25-40 kg artması mümkün değildir.

DÜNYA akdemik kaynaklarında, Tam verim çağında 140-160 kg ürün veren standart ve ya herhangi bir CEVİZ ÇEŞİDİ nin varlığına dair bilimsel bir kayıt mevcut değildir.

Allah aşkına bir ağaç her yaşta (takip eden her bir yılda) 25- 40 kg ürün artıracak kadar gelişir mi, büyürmü? biraz mantık lütfen,

Bir ağacın gelişmesi ve sürgün verme yeteneği; bitki fizyolojisi ve çevre şartları ile ilgilidir. En yüksek gelişmede bile bir ceviz ağacı yaş başına maximum 3- 10 kg verim artışı sağlayabilir.

Bir ceviz ağacının her gelişme yılında 25-40 kg daha ürün verecek ölçüde gelişmesi, bitkisel Fizyoloji veya Botanikle izah edilemeyecek kadar gerçekten uzaktır.

8 veya 10 yaşındaki bir ceviz ağacını köküyle gövdesiyle yaprağı ile tartsanız 150 kg gelir mi!!!!! )

Ben böyle bir duruma itibar etmem…

Yaklaşık 20 yıldır ceviz ile ilgili çalışma yapan bir araştırıcı olarak, bilgilerimi pratik olarak paylaşmak istedim. Problemin çözüm yeri elbette devletimizin ilgili kurumlarıdır.

alıntıdır.. sayın sütyemez hocaya sevgilerimle.
                    Last edited by ncp1963; 15.01.15, 09:09.

Comment

cevizin insan sağlığına etkileri

İnsan beyni ile yeşil kabuklu cevizin yapılarını incelersek tüylerimizi diken diken edecek bir gerçekle karşılaşırız.

Yeşil kabuk kafa derisine, tahta kabuk kafatasımıza, cevizin zarı beyin zarımıza ve meyvesi beynimize benzeyen bu yapının tüm meyveler arasında gümüş iyonu içeren tek meyve olmasıda beynimizle olan inanılmaz bağlantıyı gözler önüne serer. Çünkü bu gümüş iyonuna ihtiyacı olan tek organ beyindir.
                      Minyatür beyin görünümündeki Ceviz beyin için gerekli olan gümüş iyonlarını ihtiva eden tek meyvedir ve Asyada beyin gıdası olarak kabul edilir.
                      Ceviz; fosfor, kalsiyum, potasyum ve demir açısından zengin bir besin maddesidir. Dolayısıyla zihin yorgunluğunu giderici, kemik ve dişleri güçlendiren, kas rahatlatıcı etkisi ve kansızlığa çözüm getiren bir besin kaynağı olarak oldukça önemlidir. Omega 3 ve bol miktarda yağ asitleri ihtiva eden bir besindir. Sağlık adına birçok faydası bulunan omega 3 yağ asitleri daha iyi düşünebilme, zihinsel fonksiyonların işlevselliğinin artırılması, zeka geliştirme, romatoid artrit, egzama ve sedef hastalığı türü hastalıklarda faydalıdır.
                      Kardiyovasküler sağlığının korunmasında da büyük rol oynayan ceviz, evimizden ve çocuklarımızın yemek listelerinden eksik olmaması gereken çok besleyici bir besindir. Uzmanlar, günde 2 tüm cevizin tüketilmesini öneriyor.

Cevizin Faydaları;

Ceviz, içeriğinde bol miktarda Omega 3 yağ asitleri bulundurduğundan, kalp rahatsızlıklarına iyi gelir, yüksek kan basıncını azaltır.
                      Yapılan araştırmalar sonucu ceviz, kabuklu yemişler arasında en çok antioksidan içeren besin olarak kabul edilmiştir. Antioksidanlar, E vitamininden 7 kat daha güçlüdür.
                      Ceviz, bir aminoasit olan arginin içerir. Bu madde ise damaların esnekliğini korumaya yardımcı olur, damar çatlamalarını önler.
                      L-arginin E Vitamini, magnezyum, folik asil yönüyle yeterince zengin olan ceviz, kalp hastalıklarını önler.
                      Arter duvarımızın esnek olmasını ve pıhtılaşmayı kısmen önleyerek kan dolaşımınızın daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. L-Arginin maddesi, ceviz ve yer fıstığında bol miktarda bulunur.
                      Ceviz, kötü kolesterolü ve toplam kolesterolü en aza indirir.
                      Kalp ve damar sağlığı açısından her gün 2 tüm ceviz yenmesi önerilmektedir.
                      Amerikada bazı bölgelerde küçük ceviz paketleri üzerine kalp ve damar sağlığına faydalıdır yazıları yazmaktadır. Tıpkı bizim sigaraların üzerine zararlıdır yazdığımız gibi.
                      Ceviz, vücuttaki gizli veya görülen tümörlerin gelişmesini yavaşlatarak tedavi sürecinde zaman kazandırır.
                      Kalın bağırsak, prostat ve göğüs kanserlerinde önleyici etkiye sahiptir.
                      İçerdiği gümüş ve selenyum, çocuklarda zeka gelişimini destekler.
                      Haşlanmış buğday ile tüketilirse zihin ve beden gelişimini destekler.
                      Ve sayamadığımız daha bir çok faydası bulunan ceviz, kararınca ve yerinde tüketildiği taktirde, aşırı kaçılmadığı taktirde en büyük besin kaynağınız olacaktır.
                      Kalbinizi korumak için omega 3 yağ asitleri içeren ceviz tamda size göre…

Günde kaç ceviz yemeliyiz?

Günlük yenmesi gereken ceviz miktarı, 30-50 gram arasındadır. Bu da 2-3 tüm cevize tekabül etmektedir. Daha fazlasını tüketmek vücutta aşırı yağlanma ve kiloya sebebiyet verecektir.

Cevizin Zararları Nelerdir?

Ceviz, aşırı tüketildiği zaman yani günde 4 taneden fazla tüketildiği zaman, vücut ihtiyacı olan kadarını depolayıp, arta kalan fazla yenilen kısmını ise kiloya ve yağa çevirecektir. Bu da vücut için oldukça zararlıdır.

Cevizin Besin Değerleri: (100 gram)
                      Tiamin 0,48 mg.
                      Kalori: 654
                      Fosfor: 380 mg.
                      Kalsiyum: 83 mg.
                      Demir: 2.1 mg.
                      Potasyum: 225 mg.
                      A vitamini: 30 İ.U.
                      C vitamini: 3 mg.
                      Yağ: 64.4 gr.
                      Karbonhidrat: 15.6 gr.
                      Niasin: 1.2 mg.
                      Protein: 15.0 gr.

Comment

ceviz silkeleme makinası yaşlı ağaçlarda güzel iş çıkarıyor.
                        ara kol hidrolik olunca gerdirme çok kolaylaşıyor.. halatı bağladıktan sonra normal gerginliğe traktörle getirip, ince ayarı hidrolik kolla yapmak işi çok kolaylaştırıyor. hatta silkeleme sırasında hasas olarak gerdirip gevşetmek bile mümkün oluyor.

bizim buralarda yaşlı ve heybetli ceviz ağacı çok fazla bu ağaçlarda gayet başarılı oluyor.

makinanın handikapı, halat bir makaranın üzerinden geçiyor. makara halatın git gel hızına ulaşamayınca sürtünmeden dolayı halatı koparıyor.

genç ağaçlarda bu şekli ile kullanılmaz kullanılırsa ağaçlara zarar verir.

Last edited by ncp1963; 16.01.15, 10:55.

Comment

Necip hemşerim ben bu makinayı hiç sevmedim.Ağaçlara zarar veriyor.Hat da geçirgen topraklarda ki cevizlerin köklerini bile oynatma durumu var.Diğer yandan,kelepçeyle fazla sıkarsanız ağaç gövdesinde ciddi yaralanmalar olmakta.

Comment

osman bey evet hakılısınız bende onu belirttim. genç ağaçlar için hiç elverişli değil. yaşlı ağaçlarda yan dallara bağlamak zorunda kalınca, bir ağacı birkaç seferde çırpıyor ve köklere zarar veremiyor. ama genç ağaçlarda gövde ince olacağı için topraktan sallama yapıyor buda hiç iyi değil.

Comment

cevizin kimyasal analizi
                              Eklenen Dosyalar

Comment

mrb necip bey. budamayı ne zaman yapcaksınız acaba? fernor kalemine ihtiyacım varda 30-40 kadar

Comment

Working...
                                X