Merhabalar, Denizli Baklan ilçesinde ikamet etmekteyim. Rakım 950 mt. ve kışlar çok soğuk geçiyor. Yaklaşık 4,5 dekar boş arazimiz vardı. Hem boş kalmasın hem ilerde çocuklarımıza ek gelir olsun diye 2013 yılında 30 2014 yılında 40 adet ceviz diktik. Çeşit seçiminde çok bilgimiz olmadığı için Bu yörede ceviz denildiğinde parmakla gösterilen bir fidancıdan yardım istedik. Bize bulunduğumuz yörenin çok soğuk olduğunu ve tarlada suyumuzun olmaması (tankerle sulanacaktı) nedeniyle ithal değil yerli ceviz dikmemizi önerdi (64 şebin 7 bilecik). Fidanların gelişimi şu an için mükemmel olmasa da iyi derecede. Amma velakin,,,, fidanlar büyüdükçe aldı beni bir heyecan. Kitaplar aldım, araştırdım, soruşturdum. Neredeyse tüm kaynaklar ithal ceviz özelliklede chandler diyor. Zamanında araştırmadan şebini tercih ettiğim için çok pişman oldum. Şimdi değerli forum üstadlarına bir kaç sorum olacak.
1-Şebin ile chandleri karşılaştıracak olursak. Verim yönünden ne kadar bir fark olacaktır.
2-Don olayına karşı şebinmi yoksa chandlermi daha avantajlıdır.
Tarlama komşu bir tarlada chandler ceviz diktiler. Tarla sahibiyle konuştuğumda chandlerin şebinden iki kat daha fazla verim verdiğini söyledi. Gerçekten doğrumu çok merak ediyorum. Velhasılıkelam şu durumda ne yapmalıyım. Tüm fidanları söküp yeniden dikmekte gözümü korkutuyor açıkçası. Lütfen bir yol gösterin. Çeşit değiştirme aşışımı yapmalıyım. Çeşit değiştirme yapsam kaç yıl kaybederim.
1-Şebin ile chandleri karşılaştıracak olursak. Verim yönünden ne kadar bir fark olacaktır.
2-Don olayına karşı şebinmi yoksa chandlermi daha avantajlıdır.
Tarlama komşu bir tarlada chandler ceviz diktiler. Tarla sahibiyle konuştuğumda chandlerin şebinden iki kat daha fazla verim verdiğini söyledi. Gerçekten doğrumu çok merak ediyorum. Velhasılıkelam şu durumda ne yapmalıyım. Tüm fidanları söküp yeniden dikmekte gözümü korkutuyor açıkçası. Lütfen bir yol gösterin. Çeşit değiştirme aşışımı yapmalıyım. Çeşit değiştirme yapsam kaç yıl kaybederim.

Ceviz bahçelerinin hemen hemen hiçbirinde su yok zaten. Taşıma suyla sulanıyor hep. Fidanlarım chandler olsa bile taşıma su sulayacağımı varsayarsak, o zaman chandlerin tek avantajı geç uyanması kalıyor. Ama çok büyük sorun buralarda. Her sene bademleri don vurur burda ondan biliyorum. O halde benim muhakkak chandlere dönmem en akıllısı gibi duruyor. Ben en iyisi gelişimi çok kötü olan dört - beş fidanı kökleyip chandler ile değiştireyim, en azından ilerde çeşit değiştirme için elimde kendi bildiğim aşı kalemlerim olur değilmi ? Kaç yaşında türü değiştirsem daha başarılı olur. Hangi aşıyı önerirsiniz ? Teşekkürler..
Comment