fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Şebin yanlış seçimmi ?

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Şebin yanlış seçimmi ?

Merhabalar, Denizli Baklan ilçesinde ikamet etmekteyim. Rakım 950 mt. ve kışlar çok soğuk geçiyor. Yaklaşık 4,5 dekar boş arazimiz vardı. Hem boş kalmasın hem ilerde çocuklarımıza ek gelir olsun diye 2013 yılında 30 2014 yılında 40 adet ceviz diktik. Çeşit seçiminde çok bilgimiz olmadığı için Bu yörede ceviz denildiğinde parmakla gösterilen bir fidancıdan yardım istedik. Bize bulunduğumuz yörenin çok soğuk olduğunu ve tarlada suyumuzun olmaması (tankerle sulanacaktı) nedeniyle ithal değil yerli ceviz dikmemizi önerdi (64 şebin 7 bilecik). Fidanların gelişimi şu an için mükemmel olmasa da iyi derecede. Amma velakin,,,, fidanlar büyüdükçe aldı beni bir heyecan. Kitaplar aldım, araştırdım, soruşturdum. Neredeyse tüm kaynaklar ithal ceviz özelliklede chandler diyor. Zamanında araştırmadan şebini tercih ettiğim için çok pişman oldum. Şimdi değerli forum üstadlarına bir kaç sorum olacak.

1-Şebin ile chandleri karşılaştıracak olursak. Verim yönünden ne kadar bir fark olacaktır.

2-Don olayına karşı şebinmi yoksa chandlermi daha avantajlıdır.

Tarlama komşu bir tarlada chandler ceviz diktiler. Tarla sahibiyle konuştuğumda chandlerin şebinden iki kat daha fazla verim verdiğini söyledi. Gerçekten doğrumu çok merak ediyorum. Velhasılıkelam şu durumda ne yapmalıyım. Tüm fidanları söküp yeniden dikmekte gözümü korkutuyor açıkçası. Lütfen bir yol gösterin. Çeşit değiştirme aşışımı yapmalıyım. Çeşit değiştirme yapsam kaç yıl kaybederim.

sayın mecnun24 merhabalar.

cins seçimi zorbir karar, komşunuz hem haklı hem haksız. nasıl oluyor bu dediniz.

ismine doğru şebin herşey doğru gider iyi bakılırsa, (ilkbahar geç donu olmayacak, su,gübre eksikliği aksatılmadan düzenli olarak verilecek, koruyucu ilaçlamalar aksatılmayacak) chandlere yakın verim verir. ama şebin, chandlerden erken uyandığıiçin ( ilkbahar geç donlarından etkilenecek)ve daha iri taç yaptığı için sizin dikim ölçülerinizle ağaçlarınız birbirine girer. siz 4,5 dekar alana şebin olarak en fazla 50 ağaç dikebilirdiniz ama görünen o ki 71 ağaç dikmişiniz. dekara 16 ağaç gibi şebin için çok fazla çünki şebin uç dallarda verimli bir cins yan dal verimi düşük ne kadar büyük taç o kadar çok meyve kısaca.

chandler şebinden geç uyanacağı için ilbahar geç donlarından daha az etiklenecek dolayısı ile daha verimli olacak. birde üstüne yandal verimli olunca daha çok verecek, şebinleriniz 2014 mart sonunda olan soğuklardan ne kadar etkilendi ? gözlemleyebildinizmi? bu sene komşunuzun ağaçlarının uyanma tarihleri ile sizin ağaçlarınızın uyanma tarihlerini takip edin göreceksinizki sizin ağaçlarınız daha erken uyanacak.

kısaca ağaçlarınızı kesinlikle sökmeyin, çeşit değişimi için acele etmeyin, yakınlarınızda yetişmiş bahçeleri gezin bölgenize chandlermi uygun, fernormu uygun bir araştırın. fidanlarınızın köksistemi iyice oturunca aşılama ile çeşitlerinizi istediğiniz cinse değiştirirsiniz. önemli olan kök sisteminin oturmasıdır. güçlü bir kökle aşı yılı dahil üçüncü yıl aşı için kestiğiniz taç büyüklüğüne ulaşırsınız.

birde az su ile ceviz ağacı olur ama yavaş büyür ve verimsiz olur.. size o fidanı satan biraz sahtekarmış diyelim fazlasını söylemeyelim. yan komşunuz kuyu açmışsa oradan bir şekilde su almaya bakın ve düzenli olarak sulayın. mutlaka toprak analizi yaptırın ve önerilen gübreleri düzenli olarak kullanın.
    Last edited by ncp1963; 26.01.15, 07:44.

Comment

Sayın ncp1963 ilginiz için çok teşekkür ederim. 8 x 8 mesafeyle diktim ama, tarla 4,5 dekardan biraz daha büyük olabilir tam bilmiyorum. 2014 donlarında fidanlarımda hiç bir kuruma yada donma belirtisi görmedim, hatta bir kaç tane ceviz veren fidan vardı. Komşum daha yeni diktiği için gözlemleyemedim açıkcası. Bu yörede eski bahçeler hep şebin türünde ancak yeni kurulanlar ise chandler. Fernor ise hiç yok gibi. Chanlerin uyumunu zamanla göreceğiz artık, bu yörede çok yeni. Su komşuda da yok malesef Ceviz bahçelerinin hemen hemen hiçbirinde su yok zaten. Taşıma suyla sulanıyor hep. Fidanlarım chandler olsa bile taşıma su sulayacağımı varsayarsak, o zaman chandlerin tek avantajı geç uyanması kalıyor. Ama çok büyük sorun buralarda. Her sene bademleri don vurur burda ondan biliyorum. O halde benim muhakkak chandlere dönmem en akıllısı gibi duruyor. Ben en iyisi gelişimi çok kötü olan dört - beş fidanı kökleyip chandler ile değiştireyim, en azından ilerde çeşit değiştirme için elimde kendi bildiğim aşı kalemlerim olur değilmi ? Kaç yaşında türü değiştirsem daha başarılı olur. Hangi aşıyı önerirsiniz ? Teşekkürler..

Comment

Sayın ncp1963
        ilginiz için çok teşekkür ederim. 8 x 8 mesafeyle diktim ama, tarla 4,5 dekardan
        biraz daha büyük olabilir tam bilmiyorum. 2014 donlarında fidanlarımda hiç bir
        kuruma yada donma belirtisi görmedim, hatta bir kaç tane ceviz veren fidan
        vardı. Komşum daha yeni diktiği için gözlemleyemedim açıkcası. Bu yörede eski
        bahçeler hep şebin türünde ancak yeni kurulanlar ise chandler. Fernor ise hiç
        yok gibi. Chanlerin uyumunu zamanla göreceğiz artık, bu yörede çok yeni. Su
        komşuda da yok maalesef . Ceviz bahçelerinin hemen hemen hiçbirinde su yok zaten. Taşıma suyla sulanıyor
        hep. Fidanlarım chandler olsa bile taşıma su sulayacağımı varsayarsak, o zaman
        chandlerin tek avantajı geç uyanması kalıyor. Ama çok büyük sorun buralarda. Her
        sene bademleri don vurur burda ondan biliyorum. O halde benim muhakkak chandlere
        dönmem en akıllısı gibi duruyor. Ben en iyisi gelişimi çok kötü olan dört - beş
        fidanı kökleyip chandler ile değiştireyim, en azından ilerde çeşit değiştirme
        için elimde kendi bildiğim aşı kalemlerim olur değilmi ? Kaç yaşında türü
        değiştirsem daha başarılı olur. Hangi aşıyı önerirsiniz ? Teşekkürler..

Comment

sayın mecnun24

fidanların kök gelişimi tamamlandıktan sonra, ağaç kalınlığına göre yarma ve ya kabuk aşısı yapabilirsiniz( buna aşıcınız fidanın durumuna göre karar verir). gelişimi zayıf dediğiniz fidanlar azda olsa gelişim gösterdi ise sökmeyin, aşı için kalemi yan komşunuzdanda alabilirsiniz. tüplü fidan dikildiği yıl yerine adapte olmaya ve aşı yerini tamire uğraşır kısaca ilk yılı yerinde sayarak geçirir. ikinci yılında sürgün yapar, üçüncü baharında tepe vurabilirsiniz. yeni fidanla zaman kaybedersinz. yok gelişimleri çok zayıfsa hiç durmayın şimdi açık köklü fidanla değiştirin. mart başındada yeni diktiğiniz fidanı aşı yerirnin üzerinde 5-7 göz kalacak yükseklikten kesin, baharda uyandığında sürgünler 10-15 cm olunca en tepedeki sürgünü bırakıp diğerlerini alın tek sürgünle iyi bakım şartlarında 180- 220 cm arası sürgün alırsınız. birdahaki bahara tepe vurumunu yapar yandal oluşturursunuz.

Comment

950 rakım her iki cins için de risk demektir. İleride göreceksiniz üç- 5 yıl don olayı olmasa bile mutlaka zarara uğrayacaksınız. 950 rakım chandler ve şebin için istenilmeyen bir rakımdır. Hem erken hem geç donlar fidanınız için her zaman risktir. Keşke 950 rakımlara daha dayanıklı yerli çeşitleri deneseydiniz. Örneğin Kaman ve sütyemez ceviz çeşitlerini dikeydiniz. Son günlerin modası haline geldi ama etraflıca araştırılmadan chandler ve şebin hastalığı devam ediyor.

Comment

Keşke sayın Ubeyd, keşke ilk önce araştırsaydım. Ama yaptık bir cahillik.Ama bu saatten sonra sökmekte olmayacak Sayın ncp1963 hocamın dediği gibi. Artık bu saatten sonra yapılacak olan, iyi bir bakımla gelişimlerini sağlamak ve zamanı geldiğinde de gerekirse çeşit değiştirme aşısı yapmak sanırım. Affınıza sığınarak aklıma takılan birkaç şeyi daha sormak istiyorum. Bu sene diktiklerimi anladım, aşı yerinin 5-7 göz yukarısından keseceğim. Baharda açan sürgünler 10-15 cm olunca sadece birini bıkarıp diğerlerini budama makası ile (?) alacağım. Geçen sene ve daha önceki sene diktiğim fidanlarda bu işlemleri yapmamıştım. Onlarada bu işlemleri bu baharda yapmalımıyım ? (5-7 göz yukarıdan kesme ve bir sürgün haricindekileri alma). 5-7 gözün bir standardı varmı bazı sitelerde 80 cm geçiyor, bazılarında 120 cm. Son olarak tepe kesince ve sürgünleri alınca alınan yerlere aşı macunumu yoksa sututmu vurmalıyım ? ilginize çok teşekkürler, Allah razı olsun.

Comment

mecnun24 merhaba

açık kök fidanı diktiğimizde üstü ne kadar kısaltırsak kökler o kadar hızla kendini toparalar. yıpranmış, kopmuş, kesilmiş, köklerin orjinali boyuntundaki sürgünü beslemeye çalışması çok zor olduğu için köke yardımcı oluyoruz. kısaca fidanın hem yaralı hırpalanmış kökünü tamir etmeye hemde çok uzun bir üst yapıyı beslemeye çalışmak yerine kısacık bir üst yapıyı besleyip bir kaç sürgün yapıp tüm gücünü köklere yöneltmesine yardımcı oluyoruz. ( tepe sürgünü lider olarak bırakıp diğerlerinide alarak gücünü tek bir sürgün ile köklerine harcaması yönünde teşvik ediyoruz bu işlemin mantığı bu) yeşil budama yapıyoruz haziran sonuna kadar olan sürede dipten alıyoruz istemediğimiz sürgünleri. hazirandan sonra oluşan istenmeyen sürgünlerin sadece uçlarını büküp zedeleyerek bırakıyoruz uçları koparmıyoruz. koparsada sıkıntı yok.

açık kök fidanda tepe vurmanın nedeni. fidan sökülmeden önce yerinde sağlam köklerle besleyebildiği en yüksek ve kalın dalı oluşturdu. siz onun köklerini keserek yerinden yoldunuz aldınız. kök ve üst yapı oranı kök aleyhine bozuldu, bozulan bu dengeyi eşitlemek için tepe vurumu yapıyoruz.

aşı macunuda olur sututta olur. hatta bir galon sututa bir çaybardağı hazır toz bordobulamacı karıştırırsanız, hem dezenfeksiyon işlemini hemde kaplama işlemini aynı anda yapmış olursunuz.

işi şöyle anlatyım.

bu sene tepe vurumunu yaptınız tek sürgüne düşürdünüz iyi bir bakımla 200 cm civarı sürgün aldınız birdahaki baharda uçtan aşağı doğru kontrol ederek iniyorsunuz uç taraf köşelimsi olur (gelişme tamamlanmadığı için) yuvarlaklığın başladığı yerden köşeliliğin kaybolduğu yerden seçeceğimiz bir gözün üzerinden kestik, yani tepe vurduk. fidanımız tepesini vurduğumuz için altta kalan hemen hemen tüm gözlerden sürmeye çalışacaktır, bunların içinden sarmal şekilde tacı oluşturmak istediğiniz yükseklikten başlayarak üç veya dört adet, tepedende en üsttekini lider olarak bırakıp diğerlerini aynı bir önceki yıl yaptığımız gibi haziran sonuna kadar yeşil olarak, haziran sonundan sonra sürerse uç burkarak durduracağız, bir sonraki bahar keserek çıkartıp atacağımız sürgünlerin fidanın enerjisini kullanmasına izin vermeyeceğiz.

taze kesim yaptığımız (haziran sonuna kadar) yerlere birşey sürmenize gerek yoktur. ağaç sıvı salgılar ve taze olduğu için hızla yarasını kapatır. diğer kesimlerde mutlaka macun ve ya sutut kullanmalıyız.

taç yüksekliği ( bahçe içinde traktör çalışacaksa, silkelemede makina kullanılacaksa) makinalı tarım yapılacak yerlerde yüksekten, yok ben bahçemin işlerini çapa makinası ve elle hallederim diyorsanız daha alçaktan yapılabilir.

sizin fidanların yapısı nedir bahçeye ne zaman diktiniz varsa resimlerseniz elimden geldiği dilim döndüğünce yardımcı olmaya çalışırım.
                Last edited by ncp1963; 27.01.15, 12:18.

Comment

Abiciğim, (rumuzundaki 1963'ü doğum yılın farzediyorum) fidanlarım şebin ve bilecik (63-8). Dikme zamanı ise çok çok karışık. 2013 ocağında 30 adet fidan diktim küçük olan tarlaya. Lakin fidan temininde çok geç kaldığım için diktiğim fidanlar çok küçüktü, cılızdı. Üzerlerinden kesilmişti. Kalleş fidancı sutut sürsende olur sürmesende olu dedi. Bende önemsemedim pek. Yaz aylarında fidanlar hep kesilen yerlerinden kurudu. Ana dal kurudu, yanlardan sürgün verdi.

2014 ocağında az daha büyük olan başka bir tarlaya 41 adet fidan diktim. Bu sefer bir ay önceden fidan teminine gittim, fakat daha önceden ismimi yazdırmadığım gerekçesiyle gene fidan alamadım. O kızgınlığımla bir semt pazarındaki fidancıdan aldım. Fidanlar çok güzeldi, fakat genede 12 fidan zayiat verdim. Fidanlar aşı yerinin altından sürdü. Yani her iki yılda bir fiyasko.

2015 ocağında ilk senenin gelişmeyen ve üstleri kuruyan fidanlarını ve ikinci senenin aşı yerinin altından süren fidanlarını hep kökledim sonbahardan.
                  Kasım girer girmezde gittim paramı verdim 30 adet fidanımı ayırttım. 3 ocakta tatilden istifade geniş geniş rahat rahat kendi kafama göre güzelce diktim. Ama bu seferde üç gün sonra bir kar bir soğuk aldı heryeri. Umarım bu senede hüsran olmaz.

Yani fidanların dikim zamanı bayağı karışık abi. Benimde o aklımı karıştırıyor. Hangi fidan kaç yaşında bilmiyorum. Sadece en son diktiklerimi biliyorum.
                  Onlara anlattıklarınızı uygulayacağım. Kalanlarıda gelişimlerine göre artık, Becerebildiğim kadarıyla yapmaya çalışacağım.

İlk zamanlarda dikerim, yılda bir çapalarım, iki defa sularım, olursada olur olmazsada olur diyordum. Fakat fidanları gördükçe durum değişti. Tarlanın
                  başında durup yeşil yeşil yükselen fidanları görmek inanılmaz bir haz anlatamam. Gözüm gibi bakacağım artık bahçeme.

Bahçem merkezde değil abiciğim, ben merkezdeyim. Nasipse mart başında tepelerini kesmek ve gerekenleri budamak için gideceğim. Ozaman resimleri çekip yükleyeceğim nasipse. Anlattıkların için çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun.

Comment

ne yazıkki 63 doğum tarihim

tutmayan konusunda kendini üzme fidandan, dikenden, aşıdan, kökten, bakım hatasından, aldığınyerdeki topraktan gelen bir hastalıktan ve birçok sebepten dikilen fidan tutmayabilir.
                    tutmuş gbi durup gelişemeyen olur. iyi bir bakımla hızla büyür kendini üzecek hiç birşey yok.

insanları o şekilde kandırıyorlar, ceviz bakım istemez koca bir yalan

aklına takılan sormak istediğin birşey olursa siteye girdikçe cevaplamaya çalışırım.

bol şanslar diliyorum.

Comment

Sayın Necip Abi, verdiğin bilgiler ışığında bahçem için eylem planımı yaptım. İlk önce mart
                      ayında gidip gelişimi çok kötü olan beş fidanı chandler cinsi (ve tozlayıcısı) fidanla değiştireceğim.
                      Çünkü onlarında gelişimlerini izlemek ve şebinle kıyaslamak istiyorum. Ocakta diktiğim fidanların tepelerini alıp
                      sutut ile kapatacağım. Toprak analizi için gerekli toprak örneklerini alacağım, çıkan tahlil sonucuna
                      göre artık gübrelerinide zamanında vereceğim. Önümüzdeki 4-5 yıl çeşit değiştirme yapmayacağım
                      gelişimlerini ve don karşısındaki durumlarını izleyeceğim. Eğer şebinler hem ürün yönünden hemde
                      don olayında başımı çok ağrıtırsa ilerde kademeli olarak (her yıl 10-15) çeşitlerini değiştireceğim.
                      Ozamana kadar yeni diktiğim chandler fidanlarda büyür inşallah ve elimde yeterince üstelikte kendi bildiğim
                      aşı kalemlerim hazır olmuş olur. Böyle düşünüyorum.
                      Baharda diplerini çapalayacağım ama, Ceviz tarlasının traktör ile sürülmesinde bir sakınca varmı ? Köklerine birşey olurmu ?
                      Verdiğin bilgiler için tekrar teşekür ederim abi Allah razı olsun. Ben amatör olarak yazılım dilleri ile ilgileniyorum.
                      bilmiyorum böyle yazılımlara ihtiyacın olurmu ? Nebileyim fidanların bakımlarını not alabileceğin, yada gübre stok takibi için.
                      ihtiyacın olursa access yahut c# tabanlı proğramlar yazabilirim.

Comment

fidanları değiştirmek için mart ayında fidan bulmakta zorlanabilirsin, eğer 5 adet fidan koyacak cam balkon v.s türevi bir yerin varsa şimdiden açık köklü olarak fidanlarını alıp büyük fidan poşetinde tüpe al baharda bahçeye giderken götürürsün. daha sağlıklı fidanların olmuş olur.

toprak analizini doktolabta yaptırmanı tavsiye ederim, analizin temel analiz olmasın. tam analiz istediğini belirtirsen fidan başı ay ay kaç gram hangi gübreden vereceğini belirten bir tablo gönderirler.

mevcut chandler ler gerçekten ismine doğru ise çeşit değişimi için beş yıl beklemeyeceğinden eminim

bahçende 10 cm den derin kesinlikle hiçbir işlem yapmamanı tavsiye ederim.

yazılımla ilgili birşeye ihtiyacım olursa aklımda olsun

Comment

Necip Abicim, dediğin gibi fidan bulmada sıkıntı yaşıyorum. Çoğu yerde bitmiş. bikaç yerde buldum, sertifikalı, ancak sarı etiketli mavi değil. Sen daha iyi bilirsin, sarı etiket güvenilirmidir ?

Comment

Mecnun24 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                            Necip Abicim, dediğin gibi fidan bulmada sıkıntı yaşıyorum. Çoğu yerde bitmiş. bikaç yerde buldum, sertifikalı, ancak sarı etiketli mavi değil. Sen daha iyi bilirsin, sarı etiket güvenilirmidir ?
                            selam

fidan güvenirliğinden önemlisi fidancı güvenirliğidir. doğru fidancı bulursan gerisi önemli değildir.

Comment

Working...
                            X