fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Organik Tarım Strateji Belgesi (Devamı)

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Organik Tarım Strateji Belgesi (Devamı)

KAYNAK:EGE İHRACATCILARI BİRLİĞİ
    Ülkemizde 1980 yılından itibaren uygulamaya konulan ihracata dayalı kalkınma stratejisi
    çerçevesinde tarım ürünleri ticareti de DTÖ kuralları çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Organik tarım
    ürünlerimiz ağırlıklı olarak ihraç edilmekte olup, başlıca ihraç pazarlarımız Avrupa Birliği ülkeleridir. Bu
    bağlamda, organik ürünlere yönelik pazarlama stratejilerinin ağırlığının ihracat odaklı olması
    gerekmekte ve uluslararası pazarlarda rekabet gücümüzün artırılması amacıyla firmalara dış pazarlara
    yönelik güncel Pazar bilgilerinin sağlanmasının önemli olduğu düşünülmektedir. Firmaların ihracat
    stratejisin bir parçası olarak, Pazar çeşitlendirmesinin gerçekleştirilmesi ve bu çerçevede Uzakdoğu
    ülkeleri, Amerika ve Ortadoğu ülkelerine yönelik Pazar bilgilerinin ve bu pazarlardaki potansiyelin
    firmalara aktarılması gerekli görülmektedir.
    İç Pazar potansiyelinin belirlenmesi ve iç pazara yönelik gerçekleştirilecek politikaların
    uygulanabilirliğinin belirlenmesi amacıyla üniversitelerin/araştırma kurumlarının ilgili bölümleri
    tarafından gerçekleştirilecek Pazar analizlerinin önemli olduğu ve bu çerçevede iç Pazar hacminin
    daha iyi anlaşılacağı düşünülmektedir.
    Çizelge 3: Yıllara göre ihracat değerlerimiz
    YIL MİKTAR ( kg ) TUTAR ( $ )
    1998 8.616.687 19.370.599
    1999 12.049.949 24.563.892
    2000 13.128.934 22.756.297
    2001 17.556.280 27.242.407
    2002 19.182.859 30.877.140
    2003 21.083.351 36.932.995
    2004 16.093.000 33.076.319
    2005 9.319.328 26.230.250
    3.7-Destekleme
    Avrupa Birliği ile uyum çalışmalarını dikkate alarak, tarım sektörü ile ilgili kesimlerin karar
    almalarını kolaylaştırmak, sektörün kalkınma hedef ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesini
    sağlamak ve Tarım Çerçeve Kanunu ile bu Kanuna dayalı olarak ikincil mevzuatın temelini oluşturmak
    için hazırlanan 30.11.2004 tarih ve 2004/92 sayılı Yüksek Planlama Kurulu Kararı ile kabul edilen
    Tarım Strateji Belgesi (2006/2010) çerçevesinde, Bakanlığımızca yürütülen Çiftçi Kayıt Sistemine
    kayıtlı çiftçilere yapılan Doğrudan Gelir Desteği uygulamalarında ödeme miktarını farklı düzeylerde
    belirlemek ve bu amaçla “Organik Tarım” tekniği ile üretim yapan üreticilere 30.04.2005 tarih ve 25825
    sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Bitkisel Üretimle İlişkili Olarak, Doğrudan Gelir Desteği Ödemesi
    Yapılmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No:2005/21)” ile ilave doğrudan gelir desteği ödemesi yapılacaktır.
    5488 sayılı Tarım Kanunu 25.04.2006 tarih ve 26149 sayılı Resmi Gazete de
    yayınlanmıştır.Bu Kanunun 19.maddesinin ( f ) bendi gereği Erozyon ve olumsuz çevresel etkilere
    maruz kalan tarım arazilerinde, işlemeli tarım yapan üreticilerin, arazilerini doğal bitki örtüleri, çayır,
    mera, organik tarım ve ağaçlandırma için kullanmalarını teşvik etmek üzere, kendilerine belirli bir
    süreyi kapsayacak şekilde, çevre amaçlı tarım arazilerini koruma programı destekleri sağlanacaktır
    Bu Kanunun 19.maddesinin (g) bendi gereğince “Diğer destekleme ödemeleri” başlığında
    organik üretim desteği sağlanacaktır.
    T.C.Ziraat Bankası A.Ş.Genel Müdürlüğü ve Tarım Kredi Kooperatiflerince organik tarımsal
    üretime yönelik yatırım ve işletme kredisi verilmesine imkan sağlayan 25.02.2004 tarihli Bakanlar
    Kurulu Kararı ile tarımsal kredilere uygulanan cari faiz oranından % 60 indirimli olarak azami 12 ay
    vadeli işletme ve 3 yıl vadeli yatırım kredisi kullandırılmıştır. Söz konusu uygulama 2005 yılında da
    sürdürülmüş ancak, işletme kredileri 12 aydan 18 aya, yatırım kredileri ise 3 yıldan 5 yıla çıkarılmıştır.
    31.12.2005 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile 2006 yılında da tarımsal kredi cari faiz oranlarından %60
    indirim yapılmak suretiyle azami 18 ay vadeli işletme ve 5yıl vadeli yatırım kredisi kullandırılmaktadır.
    Çizelge 4: 2004-2005 Yıllarında organik tarımla ilgili kullandırılan krediler
    2004 2005
    KREDİ (YTL) MÜTEŞEBBİS
    SAYISI
    KREDİ
    (YTL)
    MÜTEŞEBBİS
    SAYISI
    Organik Tarım
    İşletme 2.253.000 93 1.637.000 24
    Yatırım 927.000 20 4.140.000 190
    Organik Girdi
    Üretimi
    İşletme 233.000 3 632.000 8
    Yatırım
    TOPLAM 3.413.000 116 6.409.000 222
    4- GZFT ANALİZİ :
    Güçlü Yanlar Zayıf Yanlar
    - AB mevzuatına uyumlu yasal düzenlemenin
    bulunması,
    - Organik tarım faaliyetlerinin denetim ve
    kontrolünden sorumlu OTK ve OTB bulunması,
    -Organik tarım stratejilerinin belirlenmesi için
    UYK bulunması,
    -Doğal kaynaklar ve biyoçeşitliliğin zenginliği,
    - Toprak ve su kaynaklarının kirlenmemiş olması,
    -Tarımsal biyolojik çeşitliliğe müsait iklim ve
    ekolojinin bulunması,
    - Organik hayvancılığın yaygınlaştırılmasına
    imkan sağlayan çayır ve meraların mevcut
    olması,
    - Organik tarımı destekleyici geleneksel bilgi ve
    tecrübenin varlığı,
    - Organik tarımın yaygınlaşması bölgeler
    arasındaki gelişmişlik farkının azaltılmasında ve
    köyden kente göçün önlenmesinde etkili
    olacaktır.
    -Organik ürün fiyatının yüksekliği,
    -Hastalık ve zararlarla karşı dayanıklı çeşitlerin
    az olması,
    - Üreticilerin bilinç,eğitim , bilgi eksikliği ve
    örgütlenmede yetersizlik ,
    - Ülkemiz arazilerinin çok küçük ve parçalı
    olması,
    - Pazar sıkıntısı,iç ve dış pazarın dengeli
    gelişmemesi,
    - Organik tarım konusunda yürütülen AR-GE
    çalışmalarının yetersiz olması, sonuçların
    uygulamaya konulmaması,
    - Ürün analizlerinin yapılabildiği akredite bir
    laboratuarın olmaması ve bu nedenle maliyetlerin
    artması,
    - Kamu örgütlenme yapısının dağınıklığı,
    - İstatistiği bilgi eksikliği,
    -Organik tarımla uğraşan işletmelerin ölçeklerinin
    küçük olması,
    -Organik tarımın geliştirilmesi ve
    yaygınlaştırılmasına imkan tanıyan uygun
    destekleme politikalarının olmayışı,
    Fırsatlar Tehditler
    - AB destekli organik tarım projesinin 2006 - Organik girdi temininde büyük oranda dışa
    yılında başlaması,
    -Sektördeki örgütlenmenin geliştirilmesine fırsat
    tanıyacak Üretici Birlikleri Kanununun çıkmış
    olması,
    -Organik ürünlerin daha yüksek fiyatla alıcı
    bulması,
    - Dünyada organik ürünlere olan talebin artması,
    - Organik tarım sektöründe istihdamın artması,
    - Agro-ekoturizm ve sağlık turizmine yönelik
    taleplerin artması,
    -Tüketici bilincinin gelişmesi ile sağlıklı, kaliteli
    organik ürünlere talebin artması,
    -Coğrafi konum nedeniyle ana pazarlara yakınlık,
    -Dış pazarlara erişim imkanının güçlenmesi.
    bağımlılık,
    -Rakip ülkelerde devlet desteklerinin artması,
    -Organik gıda fiyatlarının konvansiyonel ürünlere
    oranla yüksek olması,
    -İhracat pazarlarında pazara girişteki teknik
    engellerin artması,
    4. GEREKÇE
    Rio Zirvesi’nin önemli sonuçlarından biri olan ve 1992’de imzalanan Biyolojik Çeşitlilik
    Sözleşmesi’nin onaylanması, 29 Ağustos 1996 tarih ve 4177 sayılı Kanun’la uygun bulunmuş ve 21
    Kasım 1996 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla onaylanıp, 27 Aralık 1996 tarihli Resmî Gazete’de
    yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Anlaşmanın 11. maddesi tarafların, “biyolojik çeşitlilik unsurlarının
    korunması ve sürdürülebilir kullanımı için ekonomik ve sosyal açıdan güvenilir teşvik tedbirleri
    alacaklardır” hükmünü getirmiş, Türkiye de, anlaşmanın onaylanması ile birlikte, bu konuda bir
    taahhüdün altına girmiştir.
    Ayrıca 5488 sayılı Tarım Kanunu 25.04.2006 tarih ve 26149 sayılı Resmi Gazete de
    yayınlanmıştır. Kanunun 9.maddesinde “Biyolojik çeşitlilik, genetik kaynakların korunması ve
    biyogüvenliğin sağlanması” hükmü getirilmiştir. Bu doğrultuda organik tarımın biyoçeşitliliğe
    katkılarından dolayı desteklenmesi deklere edilmiştir.
    Başta insan, hayvan ve bitki sağlığı olmak üzere, tüm ekolojik denge bozulmuş, kullanılan
    kimyasal sentetik maddeler ve zirai mücadele ilaçları, canlılar üzerinde olumsuzluklara neden
    olmuştur. Zamanla; insan, hayvan, bitki sağlığı ve çevreyi koruma bilinci, toplumdan topluma farklılık
    gösterse de önemli ilerleme kaydetmiş ve insanoğlu geleceğini kurtarma adına yeni arayışlara
    başlamış ve Organik tarım tüm dünyada büyük önem kazanmıştır.
    Bu bağlamda Ülkemiz tarım arazilerini kirlenmeden gelecek kuşaklara aktarmak ve topluma
    sağlıklı gıdaları temin etme ve tüketme şansı vermek için organik tarımın geliştirilmesi ve
    yaygınlaştırılması amacıyla ulusal organik tarım strateji belgesi hazırlanmıştır.
    Organik tarım tanımının doğru yapılması, alternatif bir üretim biçimi olarak hedeflerinin tam
    olarak belirlenmesi, ekosistemin doğal yapısının korunması ve stratejik önemi açısından toplum
    bilincinin oluşturulması gereklidir. Ulusal Organik Tarım strateji, organik tarım açısından Türkiye’nin
    Avrupa Birliği ile entegrasyonuna da temel teşkil eden bir belge olacaktır.
    6. ORGANİK TARIMIN HEDEFLERİ
    6.1-Mevzuat
    Organik tarım sektörünün yapılanmasında karşılaşılan engellerin tanımlanması ve çözümlerin
    geliştirilmesi, organik tarımla ilgili bütün uluslar arası komitelerin ve kurumların rollerinin ve
    sorumluluklarının tanımlanması, uygulama, izleme ve değerlendirme konularında ülkemizi güçlü bir
    konuma getirecek tedbirlerin başında gelmektedir.
    Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde Avrupa Birliği organik tarım politikalarını gözeten yapılanmaları
    ve uygulamaları dikkate almak,
    Dünyada organik tarım konusundaki yeni yaklaşımlara uyum sağlama ve bunlara özgü politikalar
    geliştirilmeli,
    AB dışındaki ülkelerin organik tarım ile ilgili mevzuatlarının dış ticarete yönelik yakından takip
    edilmesi hedeflenmektedir.
    6.2-Kurumsal Yapı
    Organik tarımla ilgili daha geniş ve etkin bir kurumsal yapılanmanın sağlanması,
    Organik tarımla ilgili çalışan teknik elemanların uzmanlık vasıflarının geliştirilmesinin sağlanması,
    Kırsal Kalkınma Planlarının hazırlanması, organik ve tarımsal–çevre programlarının
    birleştirilmesi,
    Güncel veri toplama ve paylaşmanın sağlanması, tüm üretim-tüketim zincirinde aksaklıkların
    belirlenerek önlenmesine yönelik çözümler geliştirilmesi ve uygulanması. Ayrıca tüm süreçte
    izlenebilirliği sağlanması, ileride olabilecek aksaklıkları erken teşhis ve telafi sistemi kurulması,
    Taşra ve merkezdeki yapılanmanın güçlendirilerek idari yapının geliştirilmesi hedeflenmektedir.
    6.3-Eğitim ve İletişim
    Avrupa Birliği ve diğer ülkeler tarafından yürütülen organik tarımla ilgili eğitim programlarına
    etkin bir şekilde katılım sağlanması,
    Üreticilerin pazarlama, üretim ve işleme konularında bilgiye kolayca erişebilmeleri için
    örgütlenmelerini teşvik etmek amacıyla eğitimler düzenlenmesi,
    İlgili Bakanlık, Kurum/Kuruluş ve Sivil Toplum Örgütleri ile birlikte organik tarım ve organik
    ürünlerin tanıtımı ile ilgili eğitim programları, konferanslar ve seminerler düzenleyerek, üretici ve
    tüketicilerin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi,
    Hizmetiçi eğitim programlarında, organik tarımın temel ilkeleri, çiftlik planlaması, farklı ürün
    gruplarında yetiştirme tekniği, hasat sonrası işlemler, işleme, pazara hazırlama ve pazarlama, veri
    tabanı, kontrol ve sertifikasyon gibi farklı konulara da yer verilmesi,
    Avrupa Birliği hibe fonlarından yararlanmak üzere eğitim projelerinin yapılması,
    Sonuçlanan organik tarım araştırma proje çıktılarının uygulamaya aktarmak üzere yazılı ve
    görsel eğitim araçlarının hazırlanarak, dokümantasyon ve yayım faaliyetleri yapılması,
    Ülkemizde var olan geleneksel bilginin değerlendirilmesi ve onaylanması, kayıt altına alınması
    ve yaygın olarak kullanıma kazandırılmasıyla organik tarımda maliyeti yükselten girdiler için alternatif,
    daha ucuz ve ülke ekolojisine uygun seçenekler ortaya konulması,
    Organik tarımın ve organik gıda ürünlerinin tanıtımı ve tüketici bilincinin artırılmasına yönelik
    olarak görsel medya başta olmak üzere medya araçlarının etkin bir şekilde kullanılması, bu amaçla
    içerik açısından zengin, yaratıcı ve etkili tanıtım spotlarının hazırlanması, sektör temsilcilerinden
    oluşan bir tanıtım grubunun oluşturulması ve bu konuda halkla ilişkiler ve reklâm şirketlerinden
    profesyonel destek alınması yerinde olacaktır.
    6.4-Üretim
    Ülkemizde küçük ve parçalı tarım işletmelerinin yaygın olduğu göz önüne alındığında organik
    tarımda üretici örgütlenmesinin teşvik edilmesi,
    Organik tarımda üretim planlamasının yapılması,
    Ülkemizin avantajlı olduğu organik tohum, şeker, fosfat kayaçları, zeolit gibi ürünlerde üretim
    imkânlarının artırılarak, girdilerde yerel kaynakların kullanımının ön plana çıkarılması,
    Diğer organik girdiler konusunda yapılacak ihtiyaç analizleri sonucunda, sektörün ihtiyaç duyduğu
    girdilerin üretiminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması,
    Organik tarımın temel felsefesine uygun olarak bitkisel ve hayvansal üretimin kapalı sistemde
    yapılmasının geliştirilmesi ve organik tarımsal sanayi ile entegrasyonu için müteşebbislerin teşvik
    edilmesi,
    Kontrol ve sertifikasyon maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla üreticilerin bir araya gelerek büyük
    ölçekli projelere yönelmelerinin teşvik edilmesi,
    Doğa koruma alanları ile çevresel açıdan hassas bölgelerde uygun üretim tavsiyelerinin özendirici
    bir şekilde yapılarak organik tarımın bölge halkı için sürdürülebilir bir geçim kaynağı olarak
    yaygınlaştırılması,
    2010 yılında işlenen tarım alanlarının %3 ü, 2020 de ise %8 i gibi hedeflerin öngörülmesi ve bu
    hedeflere ulaşmak için yapılması gerekenlere yer verilmesi gerekir.
    Ülkemizdeki mevcut durum göz önüne alındığında açıklanmış kayıtlı rakamlar ve organik
    tarımdaki gelişmelere paralel olarak 9. Plan için 2007-2013 yıllarını kapsayan (7yıllık bir dönem)
    aşağıdaki projeksiyonu veriyoruz.
    6.5-Araştırma
    Organik tarımsal üretimin yaygınlaştırılması ve üretimin artırılması için araştırmaların konu ve ürün
    bazında yapılması,
    Organik tarım araştırma projelerinin, geniş katılımlı, çoklu disiplinli, sorunları giderici ve
    uygulanabilir olması,
    Kriter 2000 2005 2006 (Tahmin) 2013 (Hedef)
    Organik Tarım Alanlarının Toplam
    Tarım Alanı İçerisinde Oranı (%) 0,1 0,8 1,0 3,0
    Organik bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretimine uygun lokal tür ve çeşitlerin ıslahına yönelik
    çalışmalara öncelik verilmesi,
    Organik ürünler ile konvansiyonel ürünlerin karşılaştırmalı ekonomik analizleri yapılarak araştırma
    sonuçlarının etüt edilmesi,
    Dış pazar araştırmaları yanında iç pazarda organik tarım ürünlerine yönelik potansiyel talebin
    belirlenmesi için araştırmaların yapılması,
    Araştırma sonuçlarının eğitimle uygulamaya aktarılması ve program öngörüsünün araştırma
    projesinde yer almasının sağlanması,
    Avrupa Birliği hibe fonlarından yararlanmak üzere araştırma projelerinin yapılması,
    Eko-sistemin korunmasına yönelik çevre dostu alternatif mücadele ve bitki besleme yöntemlerinin
    belirlenmesi için araştırma çalışmalarına öncelik verilmesi.
    Araştırma programları çerçevesinde teknolojinin geliştirilmesi ve mevcut sorunlara çözüm
    aranması yönünde çalışmaları yürütmek,
    6.6-Pazarlama
    Organik tarım ürünlerinde ve organik girdilerde marka yaratılarak iç ve dış pazardaki talebin
    artırılması,
    Organik ürün çeşitliliğinin ve işlenmiş ürün sayısının artırılması,
    Ülkemizde iç pazarın geliştirilmesi için tüketici ihtiyaçlarının araştırılarak, okullar, hastaneler ve
    resmi kurumlarda organik ürün tüketiminin teşvik edilmesi,
    Bebekler, çocuklar, yaşlı insanlar, hastalar gibi hassas tüketici gruplarına yönelik spesifik
    promosyon kampanyalarının geliştirilmesi sağlanmalıdır.
    Organik tarımın tekstil, kozmetik, agro-ekoturizm gibi diğer sektörlerle entegrasyonunun
    sağlanması,
    Potansiyel üreticilerle nihai pazarın buluşturulması sağlanmalıdır.
    Dış pazara yönelik tanıtım fonu ve grubunun oluşturulması
    Dış ticaret verilerinde organik tarım ürünlerinin ayrı bir kalem olarak görülmesini sağlayacak bir
    istatistik toplama sisteminin kurulması,
    İhracatta işletmelerin rekabet gücünü artırıcı bilgilendirme ve danışmanlık hizmetlerinin
    sağlanması hedeflenmektedir.
    6.7-Destekleme
    Organik tarımın gelişmesi için; ürüne ve üretime yönelik destekler, konvansiyonel tarımdan
    organik tarıma geçiş desteği, pazarlamaya yönelik desteklerin sağlanması ve ülkemizde ekonomik
    gelişmede dezavantajlı bölgelerin belirlenerek organik üretim yapan üreticilere alan ya da üretim
    miktarına göre bir destekleme verilmesi.
    Organik tarımın çevreye sağladığı olumlu katkılarının çevre programları içerisinde ilaveten
    desteklenmesi,
    Organik tarım yapan üreticilerin, kontrol ve sertifikasyon ücretleri ile analiz ücretlerinin
    desteklenmesi,
    Üretim-tüketim zincirinde depolama, paketleme, işleme ve nakliye gibi hasat sonrası işlemlerin
    geliştirilmesi için teşvik ve kredilerin verilmesi ,
    Avrupa Birliğinde olduğu gibi Ülkemizde de organik ürünlerin pazarlanması, üreticilerin eğitimi ve
    danışmanlık hizmetleri üretici birlikleri tarafından yapılmalı ve üretici birliğine bağlı üreticilerin
    desteklerden daha fazla yararlanması sağlanmalıdır.
    Organik tarım ve gıda pazarının geliştirilmesine yönelik olarak mevcut desteklerin mali
    düzenlemeler ile pekiştirilmesi gerekmektedir.
    7. FİNANSMAN KAYNAKLARI
    Organik tarımın yaygınlaştırılması ve üretimin artırılması için değişik finansal tedbirler almak organik
    tarım sektörünü güçlendirecektir.

Cevap: Organik Tarım Strateji Belgesi (Devamı)

Hayvancılığı geliştirmediğiniz, Hayvancılığın gelişmesi ve yaygınlaşması için de Mera arazilerini hayvan otlatmaya açmadığınız müddetçe Organik Tarım 1 mm. ilerleyemez. Düşünebiliyormusunuz, hayvan mera arazisine gidince,baklagil ve buğdaygil yem bitkisinin yerinde, bir bakıyor ki kup kuru buğday anızı. Böyle olunca ne oluyor; durmadan işlenme sonucu, meyilli ve ana kaya seviyesi yüksek bu alanlardaki toprak, erozyona maruz kalmış. Böylemi ilerleyecek Türk tarımı. Böyle Tarım'a ben sadece, 'im..

Comment

Cevap: Organik Tarım Strateji Belgesi (Devamı)

Sayın Fsimsek. Bu yazınız harika. Doğru söze ne denir?

Comment

Working...
      X