fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ceviz Hastalıkları

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: Ceviz Hastalıkları

my15 ilginiz için gerçekten çok teşekkür ederim. verdiğiniz bilgiler gerçekten eğitici ve yararlı bilgiler. ileriki zamanlarda çok da işime yarayacağını düşünüyorum. şu konuda bir ekleme yapmak isterim. 10 * 10 dikim dediğniz gibi önemli. ancak bu dikim sıklığı yerli çeşitlerde daha uygun. sizde biliyorsunuz bunlar uç dallarda daha çok meyve veren ve çok gelişen ağaçlar. ileriki zamanlar düşünüldüğünde de gerçekten ulu ağaç formuna geldiklerinde iyi gelir getirecek ağaçlar. Ancak fransız amerikan çeşitleri dediğimiz yerli çeşitlerden geç yapraklanan, erimi dolayısı ile daha az gelişen yan dal verime daha çok yatan fernor, chandler, pedro vs. gibi çeşitlerde 8*4,8*8,7*7 hatta amerikada artık 6*3 gibi dikimler önerilmektedir. bunları da yerinde gezdik gördük gerçekten ticari olarak da kısa sürede de verime yattıklarından oldukça doyurucu oluyorlar. tabiki bu sistemlerin uygulanabilmesi için bu çeşitler için gerekecek yoğun budama şekillerini iyi bilmek gerekiyor. gerçekten her çeşit ayrı budama istiyor. Ancak dediğiniz gibi eğer budama yapılamıyorsa yeterli bilgi yoksa bu çeşitlerde az mesafelerden çok 8*8 gibi dikim aralıkları daha uygun oluyor. Bu şekilde bir katkı yapmak istedim. bilmiyorum katılır mısınız. tekrar teşekkür ederim yararlı ve eğitici bilgileriniz için..

Comment

Cevap: Ceviz Hastalıkları

Hakan1986 söyledikliniz tamamen doğrudur ve katılıyorum. Ben şimdiye kadar yurt dışına gitme imkanım olmadığından göremedim ama özellikle ABD'de yandal verimi olan çeşitlerin sık dikildiğini biliyorum. Buna çit dikim diyorlar. Sıra arası mesafenin yarısı yada üçte biri sıra üzeri mesafe oluyor. Mesela sıra arası 8 m ise sıra üzeri 4m yada 7x3,5 m gibi yada 9x3 m gibi tasarlanıyor ve ağaçlara bakıldığında çit gibi birbirine sıralı şekilde gözüküyormuş. Yani görmedim ama bir panelde anlatılmıştı.
      Burada budama çok önemli. Budamayı bilmek kadar budama alet ve ekipmanları çok önemli. Arazinin düz, taban arazisi olması ve makinalı budamaya uygun olması gerekmekte. Ayrıca sulama imkanı çok iyi olmalı gübre çok daha fazla kullanılmalı. düzenli gübreleme mecburen yapılmalı.
      Ayrıca budamada traktöre bağlayıp çekerek kullanılan Budama makineleri kullanılmakta. bu makinalar sıra üzerinde doğru büyüyen bütün sürgün ve dalları kestiğinden ağaç sıraları yandan bakıldığında bir çit gibi görüldüğünü biliyorum. Bana göre budamada işin espirisi genellikle doruk dal hakim tutularak ağacın tacının genişliği yukarıya doğru azaltılmaktadır. Türkiyede kurulması planlanan her alana uygun mudur? Her çiftçimiz bu sistemi başarıyla uygulayabilir mi? Uygulama imkanına sahip olabilir mi? Bunların iyi belirlenmesi gerekir. Bana göre Ülkemizde belli bölgelerde bazı durumu uygun olan çiftçilerimizce başarı ile uygulanabilir. Ama Genele yayılması ve uygulanması zordur. Bu işe ehil olmak, zaman ve maddiyat ayırmak gerekir. iyi günler.

Comment

Merhaba,
        Bahçecilikte yeniyim ceviz bahçemiz var 2010 yılında dikilen bazıları kurumuş bazıları ayakta ayakta olanların bazılarında da yağraklarında kurumalar var birçok tez aldık ancak sonuca ulaşamadık aşağıda fotoğraglarını yayınlıyorum konuyla ilgili ilmini-bilmini bilen ve nasrettin hoca misali başına gelen varmı bilgileriniz ve desteğinizi için şimdiden teşekkürler.

Yaprak kurumaları
        Click image for larger version

Name:	IMG_1831.jpg
Views:	1
Size:	582.8 KB (Kilobyte)
ID:	77278 Click image for larger version

Name:	IMG_1839.jpg
Size:	648.2 KB (Kilobyte)
ID:	77279Click image for larger version

Name:	IMG_1860.jpg
Size:	734.8 KB (Kilobyte)
ID:	77282Click image for larger version

Name:	IMG_1846.jpg
Size:	615.3 KB (Kilobyte)
ID:	77280Click image for larger version

Name:	IMG_1851.jpg
Size:	680.1 KB (Kilobyte)
ID:	77281

fidan kök kurumalarını bir sonraki konuda devam edeceğim

Comment

Merhaba,
          Dediğim gibi 2010 yılında kurulan bahçe geçen yılda kuruyan noktalar fidan yenileme ile değiştirilmişti anca yine kurumalar var bu konuyla ilgilide bilgi sahibi arkadaşlar varmıdır ? desteğiniz için şimdiden tşk.

Kök kurumaları

Click image for larger version

Name:	IMG_1864.jpg
Size:	394.3 KB (Kilobyte)
ID:	77283 Click image for larger version

Name:	IMG_1867.jpg
Size:	401.0 KB (Kilobyte)
ID:	77286Click image for larger version

Name:	IMG_1868.jpg
Size:	370.7 KB (Kilobyte)
ID:	77287Click image for larger version

Name:	IMG_1866.jpg
Size:	352.3 KB (Kilobyte)
ID:	77285Click image for larger version

Name:	IMG_1865.jpg
Size:	367.4 KB (Kilobyte)
ID:	77284
          Last edited by biger; 23.11.12, 14:04.

Comment

sayın biger kök kuruması sudanda olabilir.hastalıkta olabilir.0539 432 34 85 nolu telden bana ulaşırsanız daha detaylı olarak konuşarak çözüm bulabiliriz belki

Comment

sevgili kardeşim biger,
              resimlere bakarak size yorumlarımı aktarayım.
              sanırım bahçeniz taşlık,kurak ve geçirgen bir yapıda dolayısıyla;
              a- bu tür geçirgen topraklar mayıs- ağustos döneminde en az 10-15 günde bir sulamak gerekir
              b- fidan civarları çapalanmamış ( otlar temizlememiş) topraktaki besin maddesi zaten az ise olanıda otlar tüketmiş fidanınız bu yüzden gelişmeyebilir
              c-fidan çukurları derin ve geniş kazılmadıysa büyümesi yavaş olur(toprak derinlerine doğru kayalık taşlık ise çok daha derin ve geniş kazmak gerekir)
              d- sonbahar sonu ve ilkbahar başında mutlaka borda bulamacı ile ilaçlamak gerekir dal, gövde ve köklerdeki zararlıları betaraf edilmeli
              e- fidan aralarını sürmek yerine, fidanın etrafı sık sık çapanmalı
              f- ahır gübresi yetersiz ise kimyasal taban gübresi verilmeli
              g-ilk yillarda alt çatal dallar kesilerek fidanın tek dal uzaması sağlanır daha sonra tepe alma ve şekil verme yapılmalı
              h-toprak analizi yaptırarak eksik olan besin maddeleri vermek gerekir
              eğer tüm bu saydıklarım yapıldıysa o zaman kurumasına sebep olan hastalığı aramak gerekir.

kolay gelsin
              Last edited by ykaya1948; 24.11.12, 14:35.

Comment

Toprakları yakında tanımadıkça başarılı üretimler sağlanamaz.

biger Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                Merhaba,
                Bahçecilikte yeniyim ceviz bahçemiz var 2010 yılında dikilen bazıları kurumuş bazıları ayakta ayakta olanların bazılarında da yağraklarında kurumalar var birçok tez aldık ancak sonuca ulaşamadık aşağıda fotoğraglarını yayınlıyorum konuyla ilgili ilmini-bilmini bilen ve nasrettin hoca misali başına gelen varmı bilgileriniz ve desteğinizi için şimdiden teşekkürler.

Yaprak kurumaları
                [ATTACH=CONFIG]2738[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]2739[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]2742[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]2740[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]2741[/ATTACH]

fidan kök kurumalarını bir sonraki konuda devam edeceğim

Arkadaşım biger, Konu başlığındaki açıklamalarına yerinde cevap getirerek hem sizi hemde konuya ilgi gösteren arkadaşlarımıda bilgilendirmiş olacağım.

Bir çok forumlarda toprakla ilgili konu başlıklarına gerekli bilgi paylaşımları ortaya koyarak bahçe tesisi yapacak arkadaşlarımı, konunun uzmanlarına yönlendirirken konuya ilişkin kanaatlerimi ortaya koyarken bitkilerin toprak isteklerinin bilinmesinin önemi içinde aynı zamanda topraklarımızında içeriğinin tanımlanması ve topraklarımızda hangi bitkilerin daha sağlıklı yetiştirilmesinin uygun olacağının araştırılmadığı için bu türlü sorunların yaşanacağı bilgilerini paylaşmıştım.

Arkadaşların konuyu cevaplamada hep yabancı ülke ve topraklardaki uygulamalar üzerine örnek yöntemler önermeleri bence bizim topraklarımıza hangi türlerin hatta hangi meyve fidanlarının daha uygun olacağını açıklamaktan uzak görüldüğünü belirtirken bu yaşanan olumsuzlukların, benim açıklamalarımın doğruluğunuda belirtmektedir.
                Yaşamın şifreleri topraklarda saklıdır.

Comment

Şimdii...Açılan konu Başlığına göre yorum yaparsak: Konu:"CEVİZ HASTALIKLARI".Cevzizn bilinen en belli,başlı hastalıkları:Yaprakta :ANTAKROZ, üstelik;Antakroz,meyve içinin siyahlığı ve dolgunluğu,ilerdeki aşamalarda;Sürgün uçlarında kurumalara kadar ilerlemekte.Kültürel önlemlerle birlikte ilaçlı mücadeleyle başarılı sonuçlar alınmakta.CEVİZ İÇ KURDU:etmeni Elma iç kurdunu yapan kelebektir.Kültürel önlemler ile epeyce mesafe alınabilir,Dayanıklı çeşitler dikilebilir.İlaçlı mücadelesi mevcutdur.Bunun yanında cevizin Fungal ve Virüs hastalıkları mevcutdur.lakin;Pek çoğu ülkemizde mevcut değildir.Ancak;Siyah Çizgi denilen hastalık karadeniz bölgesinde mevcutdur.Korkumuz bu hastalıkların ülkemizde yaygınlaşmasıdır.Fidan alırken hassas davranılması uygun olacaktır.Kamuya düşen görev gerekli önlemleri almaktır.

Comment

Ceviz bitkisinin endomik özeliklerinin belirsizliği.

TABİATCI Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                    Şimdii...Açılan konu Başlığına göre yorum yaparsak: Konu:"CEVİZ HASTALIKLARI".Cevzizn bilinen en belli,başlı hastalıkları:Yaprakta :ANTAKROZ, üstelik;Antakroz,meyve içinin siyahlığı ve dolgunluğu,ilerdeki aşamalarda;Sürgün uçlarında kurumalara kadar ilerlemekte.Kültürel önlemlerle birlikte ilaçlı mücadeleyle başarılı sonuçlar alınmakta.CEVİZ İÇ KURDU:etmeni Elma iç kurdunu yapan kelebektir.Kültürel önlemler ile epeyce mesafe alınabilir,Dayanıklı çeşitler dikilebilir.İlaçlı mücadelesi mevcutdur.Bunun yanında cevizin Fungal ve Virüs hastalıkları mevcutdur.lakin;Pek çoğu ülkemizde mevcut değildir.Ancak;Siyah Çizgi denilen hastalık karadeniz bölgesinde mevcutdur.Korkumuz bu hastalıkların ülkemizde yaygınlaşmasıdır.Fidan alırken hassas davranılması uygun olacaktır.Kamuya düşen görev gerekli önlemleri almaktır.
                    Sayın TABİATCI; Mesajınız gerçekten açıklayıcı bilgilerle dolu, müsadenizle katkı sağlar düşüncesi içinde bu konunun anlaşılması için cevizin yetiştirilmeside göz önünde bulunması gerekenler bu bitkinin kültüre alma yönü ile etkinlik sağlamak için bu bitkinin endomik yapısının öncelikle bölgeye uyumunun bilinmesi gerekmektedir.

Bu tür kapsamlı çalışmalar büyük yatırımlarla desteklenmedikçe ceviz bitkisinin üzerine bahçeler tesisi hep sorunlar yumağı içinde kalacaktır, bu işlere özenti duyarak başlamak sonu gelmez maceralara girmemize neden olarak hastalıkların arkası kesilmiyecek devamlı sorunlar yaşanacaktır.

Ceviz fidanı ticareti içinde olanlar ne kadar bölge için uyumlu çeşitleri seçme becerisi gösterselerde dahi, ceviz bitkisinin endomik yapısını bögenin endomisine uydurmak olası değildir, bir bitkinin bölgeye uyumunu anlamak hiç te zor olmasa gerek, geçmişte ekilmiş en yaşlı ağaçlara bakarak bir yaklaşımda bulunabiliriz.

Bulunduğumuz bölgenin hangi tür ağaçların yetişmesini sağlıyorsa buradan yola çıkarak fikir edinilerek, en sağlıklı bitkilerin yetişitirilerek bahçe tesis edilebilir, benim burada anlatmak istediğim insanların ceviz fidanı yetiştirme konusundaki isteklerinin bilimsel temele dayalı olmadığını, özentilerinin bir göstergesi olarak geşmişte o topraklarda ceviz fidanının yetişmiş örneklerini aramadan bu işe girişmelerinin nedenleri sorgulanmadıkça ceviz hastalıkları ile uğraşmak topraklar için menfi sonuçlar doğurmıyacaktır.
                    Yaşamın şifreleri topraklarda saklıdır.

Comment

merhaba biger,
                      ben siteye son zamanlarda fazla giremedim. E-mailime gelen resimlerden haberim oldu hemen cevap yazıyorum. Bu belirtiler hastalık değil. POTASYUM bitki besin elementinin noksanlığıdır. Şiddetli potasyum noksanlığı görülmekte. Bence toprak analizi yaptırın. Analiz sonucuna göre gübreleme proğramı uygulanması sorunu çözer. Yanlız Analiz yaptırırken sadece N, P, K değilde bazı mikro iz elementlerin analizinde de fayda var. Çünkü çinko, demir veya mangan alımındada sorun var gibi. Size tavsiyem bilinçsiz gübreleme yapmayın. Bir besin elementini çok fazla vermiş olursunuz, oda toprakta yeterince fazla ise bir işe yaramaz. Yaramadığı gibi de diğer besin elementlerinin alımını engeller Şimdilik iyi günler.
                      Last edited by my15; 28.11.12, 10:14.

Comment

Merhabalar, katlama usulu ile köklendirdiğim cevzilerden bir kısmını torf, gübre perlit karşımına koydum. yaklaşık 10 cm iken bir kısmının uç kısmı (ilerde taç olacak olan kısmı) karadı. katlamaya koymadan evvel yada karışım toprağa ekmeden evvel herhangi bir ilaçlama yapmadım. açıkcası bu aşamalarda ilaçlama yapılacak mı bılemıyoru. Yaşar akca hocanın kıtabında katlamadan evvel fungosit ilaçları ile ilaçlayın demıs ama nasıl uygulanacağı konusunda bır sey yazılı degıl. size sorum şu olacak: bu karartı veya yanık durum mantardan kaynaklı olabilir mi? eğer oyle ıse ne yapmam gerekır? ayrıca katlamadan cıkan cevızlerın hepsını ılaclamalımıyım? selamlar

Comment

Bütün tohumlar katlama yapılmadan evvel tedbir olarak mutlaka ilaçlanmalı.Bunun yanında katlama yapılan metaryal mutlaka temiz olmalı.tercihen torf,perlit kullanılmalı.Eğer dere kumu kulllanılacaksa,kum mutlaka güneşte kurutulmalı,bunun yanında tohum ilaçlamasıyla mutlaka ilaçlanmalıdr.Diğer yandan;yanaklarından açma yapan cevizler mutlaka yerlerine dikilmelidir.Geçikme halinde,çeşitli arazlar ortaya çıkabilir.Bunun yanında;sizin durunuzu göz önüne alırsak;tahminen kara leke olabilir.Size en yakın tarım kuruluşu,yada yetkili birinden yardım alarak ilaç reçetenizi yazdırıp mücadele ediniz.Aksi halde tüm tohumluklarınızı kaybetme rizkiniz yanında,hastalık diğer bitkilerinize yayılabilir.Kolay gelsin,başarılar dileğimle.

Comment

Working...
                          X