Duyuru

Collapse
No announcement yet.

GELECEĞÝN BAHÇESÝ

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

Cevap: GELECEÐÝN BAHÇESÝ

Bu tür giriþimler son derece iyi niyetli giriþimler olsa da nihayetinde yalnýz kalma tehlikesiyle ve artan maliyetler karþýsýnda baþarýsýzlýða mahkumdurlar. Bireysel olarak en fazla birkaç sene devam edebilirsiniz. Devlet eliyle olmadýðý sürece bu tür giriþimler hobi olmaktan öteye geçemez. Bence tohumlarý elinizde kendi baþýnýza korumaya almak yerine çevrenize daðýtmak ve üretimini teþvik etmekle, internetten tohum paylaþým aðlarý kurmakla daha baþarýlý olabileceðinizi düþünüyorum. Zor bir iþ seçmiþsiniz. Baþarýlar dilerim.

Comment

sayýn selsarac hocam,
      uyarýnýz için teþekkürler, yazýnýn devamýnda bu konu da ayrýntýlý olarak incelenmiþ ve deðerlendirilmiþtir. konuyla ilgili yaptýklarým, yapacaklarým, beklentilerim hepsi de yazýnýn devamýnda olacak. sabýrla
      saygýlar

Comment

4. tüm bunlarýn toplu olarak deðerlendirilmesinde; gerek doðasal olarak korunma, gerek yerel tohumlarýn korunmasý ve gerekse gelecekte hiçbir teknoloji ve enerjinin kalmayacaðýndan hareketle tohumlarý gen bankalarýnda saklamanýn yanýnda topraða ekili bir durumda saklamak da bir çözüm yoludur. buradan elde edilen tohumlarýn bir kýsmý da uygun ortamlarda saklanmaya çalýþýlacaktýr. (artýk benden sonra kalabildiði kadar…). bu amaçla insanlarýn kullandýðý/kullanabileceði her türlü meyve ve sebzenin ekili halde bulundurulmasý için tohum gen bankasý benzeri geleceðin tohum bahçesi (GETOB)’ni oluþturmaya çalýþýyorum… bir amatör olarak zira ben ziraat mühendisi deðilim.

not; tüm okurlara : sorularýnýz, önerileriniz olasý sorunlar ve çözümleri lütfen açýklamaktan kaçýnmayýnýz.

Comment

Yýllar evvel hatýrladýðým bizim yöreye has SarýKýz denen yerli patates (bizim deyiþimizle kompir) vardý.
          Daha çok tonaj veriyor,daha az hastalýklý diye diye hibrit tohumlarý piyasaya sürdüler.Yerli kompirimiz yok oldu gitti.
          Bence en güzeli yerli tohumlara dönmek,dönebilmek.Güzel bir tohum aðý kurarak ticari kaygýlar olmadan bu tohumlarý daðýtabilmek lazým.

Comment

haklýsýnýz sayýn ugurtelefon,
            patates deposu nevþehir, organik tohumla eke eke elden çýktý, þu anda nevþehir patates deposundan çýktý ardiyeye dönüþtü.
            yerli tohumlarý kullanmaya devam.
            saygýlar

Comment

Saklanacaksa organik ürünler, tohumlar saklanmalý, yoksa saklamanýn bir faydasý yok. Biraz daha fazla ürün alacaðýz, biraz daha fazla para kazanacaðýz diye insan saðlýðý ile oynayýp durdular. Þimdi nasýl geri döneriz diye uðraþýyorlar. Bunun için sertifikasyon firmalarý kurdular. Yetiþen ürünlerin içinde kimyasal kalýntý var mý? yok mu? diye inceliyorlar. Bilinçlenen ülkeler önce sertifikasý var mý? diye bakýyorlar, arkasýndan ürünün analizini yapýp kimyasal kalýntý var mý? diye bakýyorlar. Varsa al ürününü geri götür diyorlar. Bizimkilerde dýþarýya satamayýnca iç piyasaya sürüyorlar. Biz de bilinçsizce þekline, güzel görümüne bakýp pazardan marketten alýp alýp tüketiyoruz. Her keze saðlýklý bir hayat diliyorum.

Comment

Geleçegin bahçesine organik Tohum hediye edeçek varmý ? Varsa eðer hangi organik tohumu verecek lütfen yazsýn.
                Ben Baþlýyorum. Domates-Kabak-Mýsýr-Fasulye tohumlarý 20 sene öncesinin
                Saygýlarýmla.

Comment

sayýn behramkale,
                  görüþlerinize katýlýyorum ancak kesinlikle ihracat düþünmüyorum. kaldý ki bol bol ürün yapýp da ticaretini de düþünmüyorum. sadece yerel/yerelleþtirilmiþ tohumlarýmýzý, otlarýmýzý ve meyvelerimizi ekili vaziyette tutmayý hedef aldým. bu yüzden sertifikasyon iþlemi yapmayý düþünmüyorum.
                  diðer taraftan, 11 martta meydana gelen japonya depreminde, o kadar iyi yapýlan ve korunan nükleer santrallar bile zarar gördü. dünya üzerindeki tohum gen bankalarýnýn, böyle bir felakette zarar görmemesi mümkün deðil. hep birlikte birþeyleri ekili olarak tutarsak, belki benim Geleceðin Tohum Bahçesi (GETOB) tahrip olur ama içanadolu veya karadeniz bölgesindeki baþka bir GETOB tahrip olmaz.
                  saygýlar

Comment

sayýn hk50
                    görüþleriniz ve tohum yardýmýnýz için çok teþekkürler. ama biraz daha beklememiz gerekiyor. Geleceðin Tohum Bahçesi (GETOB) ile ilgili görüþlerimi yavaþ yavaþ bir açýklayayým, bilahare siz ve diðer forumdaþlardan zaten tohum yardýmý talep edeceðim. ben yaklaþýk 2 yýldan beri bekliyorum bu görüþlerimi açýklamak için. biraz daha bekleme zorunluluðun var. þimdilik emanetlerim sizde kalsýn. olur mu?
                    sabýrla ve saygýlar

Comment

Geleceðin Tohum Bahçesi (GETOB)

5. Geleceðin Tohum Bahçesi (GETOB)’nin oluþturulmasýndaki amaçlar ve gerekçeleri yukarýda anlatýlmaya çalýþýlmýþtýr. tüm bunlarýn ötesinde, genetiði deðiþtirilmiþ tohumlar, hibrit tohumlarý vb. bu türevde oluþturulacak tohum vermeyen üretimlere bir çözüm yolu yaratmaktýr. mevcut tohum gen bankalarýnýn (tohumlar, soðutuculu kasalarda belirli ýsýlarda muhafaza edilmekte ve ekimleri az miktarda düþünülmüþtür.) tahrip olmasýnýn yanýnda (11 mart Japonya depreminde çok saðlam yapýlan nükleer santrallerde de çatlama olmuþ ve hali hazýrda kullanýlamaz durumdadýr) benim veya -benim gibi- bizlerin ekecek olduðumuz araziler de yok olabilir ancak, bu bahçelerin çoðalmasý sonucunda bazýlarý tamamen ve/veya bazýlarý kýsmen kurtulabilir. her þeyin en iyisini Yüce Allah bilir. öte yandan; GETOB’lardan elde edilecek ürünlerin/tohumlarýn bir kýsmýný uygun ortamda saklayabilirsek (mezarlar ve evlerin bodrumlarý dahil), bizden sonraki nesillere günümüz þartlarýna uygun yerel, bozulmamýþ, GDO’suz, hibritsiz, kimyasal iþlemsiz tohumlarý aktarabiliriz.

sabýrla

Comment

6. bazý üyelerimiz ekim konusunda aceleci davranýyorlar. biliyorum ekim sezonu geldi, tohumlarý toprakla buluþturma zamaný geldi. Ancak, bazý adamlar ülkemizin, patates dýþalýmýna yönelmesi için 1970’li yýllardan beri beklediler. Bu beklemenin planlarý ise 1950’li yýllarda yapýldý. Muhtemelen de bu uygulama kararýný verenler, bu planý yapanlar çoktan öldü gitti. Aceleye hiç gerek yok, her þey yavaþ yavaþ. bir yaðmur tanesi olmalýyýz bazen. Damla damla birleþmeyi bilmeliyiz. Bazen de yeri geldiðinde birleþerek de okyanus olabilmeliyiz. Çývgýn gibi fýrlamalýyýz yerimizden. Kaynak gibi fýþkýrmalýyýz hep birlikte. Ama sabýrla. Unutmamamýz gereken bir ilke :

Yaðmur; damla damla yaðar ve okyanuslarý damlalar oluþturur.

sabýrla

Comment

7. yapýlan inceleme ve araþtýrmalarda tespit edilen bir nokta da; “insanlýk tarihinde hayatta kalabilmenin temel bir kuralý gelecek mevsim için tohum saklamak olmuþtur.” bu düþünceden hareketle, bir sonraki yýl ekeceðimiz ürünler için tohum üretmek ve muhafaza etmek zorundayýz. bizler, bizden önceki nesillerin emaneti olan tohumlarla büyüdük ve bu emanetleri bizden sonraya býrakmak zorundayýz.

ne dersiniz?

uygulamanýn geliþtirilmesi ve uygulanmasý aþamasýnda olumlu ve olumsuz tüm fikirlerinizi bekliyorum. olumlu fikirlerin ve paylaþýmlarýn beni destekleyeceðine; diðer taraftan olumsuz fikirlerin ve paylaþýmlarýn ise, karþýlaþabilecek olduðum sorunlarýn çözümünde öngörücü, uyarýcý ve yol gösterici olacaðýna, yolumu ve çizgimi daha da düzelteceðine, çýkmasý olasý sorunlarý daha kolaylýkla aþacaðýma katkýda bulunacaðýna inanýyorum.

sabýrla

not (buraya yazmak istemediðiniz eleþtirilerinizi ve görüþleriniz ile bu siteyle iletiþimimin kopmasý halinde bana mavikartal5@gmail e-posta adresinden ulaþabilirsiniz.)

Comment

Sizi kutluyorum. Çok güzel bir olayý gerçekleþtiriyorsunuz. Aslýnda hepimiz yapmalýyýz. Geçen sene ektiðim organik domateslerin tohumlarýný bu sene ekmek için sakladým. Þimdi onlarý çimlendireceðim. Bu sene ektikten sonra daha fazla tohum yapmayý hedefliyorum. Diðer ürünlerde de ayný þeyi yapmalýyýz. Sayýn mavikartal bu iþte öncülük ediyor. Ýnþallah bu bir baþlangýç olur ve hep beraber tohum biriktirme iþini hallederiz.

Comment

Geleceðin Tohum Bahçesi (GETOP)

8. ayrýca, Geleceðin Tohum Bahçesi (GETOB) benzeri bahçeleri oluþturmaya her birlikte baþlayalým. bahçelerinize istediðiniz ürünleri ekmek için seçimde herkes serbesttir, ancak; bir tek noktayý unutmamak gerekir: Anadolu’daki kazýlardan elde edilen bilgiler ýþýðýnda Anadolu insanlarýnýn ilk tohum yiyeceði arpa ve darýdýr (amerika’da darý, hindistan’da pirinç). bu siteye üye olanlarýn, konularda görüþ bildirenlerin, bu yazýyý okuyanlarýn, bahçesi olanlarýndan hiçbirinin arpa ektiðini düþünemiyorum. lütfen ilk ürün olarak ARPA ve DARI ile Nuh Peygamberden emanet olan ZEYTÝN ekmeyi unutmayalým. ARPA ve DARI ile ZEYTÝNin bahçelerimize ekiliþini de Geleceðin Tohum Bahçesi (GETOB)’nin bir niþan olarak kabul edelim. özellikle bu üç ürünü sürekli ekelim ve canlý tutalým.

sabýrla

Comment

9. balkon ve teras bahçeciliðine gelince; yürürlükteki kýsýtlayýcý tohum kanunu ile ilgileri yok. ayrýca ekim alaný itibariyle tür/çeþit azlýðý sorunu mevcuttur. bu nedenle balkon ve teras bahçeciliði yapan forumdaþlar; her þeyi ekin, tohumlarýný alýn, paylaþýn. belki verim düþük olacaktýr olsun, amacýnýzý; verimden çýkartýn, tohum korumacýlýðýna yönlendirin. az bir ürün alsanýz da tohumlarýnýz, tohumlarýmýz olacaktýr küçük çiftçiye ve geleceðe. el altýndan veya açýk açýk ve ücretsiz olarak daðýtýn küçük ve yerel çiftçilere. merak etmeyin onlarýn da sizlere verecekleri bir þeyleri olduðunu apaçýk göreceksiniz. böylelikle hem doðal ürünle beslenmiþ olursunuz, hem yerel tohumlarýmýzý ve türlerini korumuþ olursunuz ve hem de kim bilir, geleceðin tohum depolarýný oluþturmuþ olursunuz.

sade çiçekseverler, siz de aramýza katýlýn, çiçeklerin arasýnda 1-2 saksý da meyve-sebze yetiþtirin. belki yarýn, kendi tohumlarýnýzdan bana da verebilirsiniz, size verebilecek olduðum fazlaca çiçek tohumum yok ve olmayacak da. ben de sayenizde; çeþit ve tür sayýmý artýrabilirim.

sabýrla

Comment

Working...
                                X