22 haziran 2011 tarihi itibariyle aþaðýda çeþit ve türleri verilen ürünlerin, tohum yastýklarýna ekimi gerçekleþtirilmiþtir. bu yýl için geç kalýnmýþ dahi olsa, su sorunu dahil çok bir beklentim yoktur. resimleri birkaç gün içinde yükleyeceðim.
saygýlar.
bamyalar (3 çeþit)
biber acý inebolu
biber acý samandað
biber acý mor
biber dolmalýk yassý
biber dolmalýk yeþil
biber isot
biber kandil dolmalýk
biber kýrmýzý etli
biber yalova çarliston
börülce kýrmýzý ivrindi
börülce menderes
börülce özbek köyü
darý -koca darý- ivrindi
darý ödemiþ
darý patlak
domates aksaray
domates aksaray/tuzzen
domates köy menderes
fasulye çalý burhaniye
fasulye güz balya (barbunya)
fasulye horoz ivrindi
fasulye ispir þeker
fasulye kýrmýzý meksika
fasulye maþ
fasulye sýra
fasulye simav piyazlýk
fasulye siyah küba piyazlýk
fasulye soya
fasulye tire
kapari
acur saruhanlý
balkabaðý adapanazý
balkabaðý uzun
boz kabak menderes
kabak çerezlik
karpuz ceylanpýnar mordoðan
karpuz yaðcýlar köyü
kavun büyükdere dilimli-yuvarlak
kavun türkmen
salatalýk
sayýn cumhur tonba
resimleri çektim, çektim de bilgisayara yüklenmesinde bir sorun var. artýk onu da pazar günü kýzýmýn sýnavýndan sonra o halledecek.
saygýlar
Kamudan 10 yýl önce emekli oldum. Sadece geleceðe yönelik saklamak amacýyla son 2-3 yýldýr aðaç tohumlarýný toplamaya baþladým, takiben birkaç saksýmda da aðaçlarým oldu halen meyve vermiyorlar.
Derken ve gezerken geçen sene Ýzmir fuarýnda ekoloji mantýðý ile tanýþtým. Birileriyle tanýþtým. Yerel tohum peþinde koþan insanlar. Garibime gitti. O zamanlar bir Özel Güvenlik Eðitim Kurumunda Eðitim Müdürü olarak çalýþýyordum ve köysel alandan gelen kursiyerlerden yerel tohum istedim. Hiç unutmuyorum birisinin dedesinden de bol miktarda tohum geldi. Kendi tohumlarý. Dedeyi tanýmýyorum ama selamlaþýyorduk. Ama bir çok köyde artýk yerel tohum hiç yok!
2010 yýlýnda Torbalý Karaot Tohum Derneði þenliklerini bilmiyordum. Ege Üniversitesinden Tayfun Hoca ile karþýlaþtým ki, Seferihisar Yerel Tohum Takas Þenlikleri öncesiydi. Bazýlarýnýzýn belki de aklýndadýr, bu þenliði yaymak için de bireysel olarak çaba harcadým. Gittim, gördüm, giderken tohum götürdüm ve dönüþte deðiþik yeni tohumlar aldým.
Tabi bu arada arazi arayýþlarým baþladý. Emekli olmanýn kötü yaný da parasýzlýk. Artýk daha az bir ücretle geçinmek zorundasýnýz. Neyse, arazi iþini araþtýrdým. Özel Aðaçlandýrma konusunu araþtýrdým bir süre, asma ekemiyorsunuz, sebze ekemiyorsunuz. Hazine arazisi araþtýrdým meyve aðacý ekemiyorsunuz, asma ekemiyorsunuz.
Temiz, kimyasal açýdan kirlenmemiþ araziyi temin etmek için, yüksek yerlerden birilerinden söz aldým, þubat mart 2011 aylarý için “tamam yardýmcý olurum” dediler ama nedense olmadý (?*!)
Ýkinci arazi arayýþým baþladý, yakýnda bir köy var, onlarýn arazisini araþtýrmalýydým ancak mayýs baþýný da beklemek zorundaydým. Zira köyde geleneksel olarak her yýl düzenlenen Mezar Mevlidine katýlmalýydým. Katýldým ama konuþacak aðabeyimizin o gün iþi çýkmýþ ve muhtarla konuþamadýk. Yine de umutluydum.
Gezerken adaþým olan kiþiyle sohbete daldýk, internetteki yazýmý ve balkonumu gösterdim. Hoþuna gitti. Ýstediðim bölgede arazisinin olduðunu söyledi. Ýnternetten gösterdi yerini. Birkaç yýllýðýna kullanýmýma verdi araziyi. Arazi tanýmý aþaðýdadýr.
Yapacaklarýmý, düþüncelerimi eyleme dönüþtürmenin zamaný. Þimdiye kadar düþüncelerimi, olabilecekleri yazdým ve buna bir önlem olarak da yapacaklarýmý.
Yemen’deki ateþ sýçrarsa… tek gözü kör olan adam harekete geçerse…
• Bahçenin bulunduðu þehir
Ýzmir Karþýyaka ilçesi Doðançay köyü/mahallesi ile bir göçmen köyü olan Sancaklý köyü arasýnda ýlýman iklim sahip Ege topraklarý
• Bahçenin büyüklüðü
3 ayrý parsel halinde 10 dönüm
• Güneþ, rüzgar, yaðýþ, tuzluluk vb koþullarý
Bilindiði üzere Ege Bölgesi ülkemiz ortalamasý üzerinde yaðýþ alan bir bölgedir. Geçmiþ yýllarýn istatistiklerine göre yýllýk yaðýþ miktarý m2/700 mm3’tür. Arazi genel olarak güneye bakan bir yönde olup, tepeden kuzey rüzgarlarýna maruz kalmamaktadýr. Tuzluluk; inanýn ben de bilmiyorum.
• Bölgenin Soðuða Dayanýklýlýk Haritasýndaki yeri
Genelde kýþlarý ülkemiz geneline göre ýlýman geçmektedir. Güney cepheye bakmasýna karþýn tepe oluþu ayrýca kuzeyden gelen soðuk rüzgarlara mukavemetini ben de bilmiyorum. Zira kuzey taraftan Manisa daðlarý ile örtülmüþ durumdadýr. Bu nedenle iklimlendirme haritasýna göre 9b ila 9 a arasý diyebilirim.
• Bahçenin türü (konut, iþyeri, hobi, yazlýk, özel uygulama vb)
Yaklaþýk 10 yýldýr arazi boþtur. Ýnþaat yapýlmak amacýyla satýn alýnmýþ ancak hali hazýrda geçici olarak Geleceðin Tohum Bahçesi (GETOB) amaçlý kullanýmýma verilmiþtir.
• Bahçenin geçmiþi hakkýnda bilgi verir misiniz? Önceki hali nasýldý?
Arazinin þu anki mevcut hali resimlerde de görülmektedir.
• Kaç yýldýr bahçenizle uðraþýyorsunuz?
Yaklaþýk 1-2 yýldýr balkon bahçeciliði ile meþguliyetim var. Ancak öncesi zaman diliminde her Egeli gibi görevim gereði gittiðim ülkemizin deðiþik yerlerinde maydanoz, roka, tere, taze soðan ve sarýmsak ekimim hiç eksik olmadý. Böyle büyük dereceli ekim için ilk deneyimim. Hatalarým olacaktýr elbette zira ziraat mühendisi deðilim. Ama bu iþte ustalaþmýþ ve sýkýþtýðýmýzda imdadýmýza koþan üstatlarýmýzý, her zaman yanýmýzda görmek sorunlarýn aþýlmasýný kolaylaþtýracaktýr eminim.
• Baþlangýçta tasarým yaptýnýz mý? Profesyonel yardým aldýnýz mý?
Herhangi bir tasarým yapmadýðým gibi profesyonel yardým almadým ve almayý da düþünmüyorum. Ancak, üyesi olduðum site/sitelerden edindiðin ve edineceðim bilgiler ile sorunlarým karþýsýndaki üyelerimizin çözüm geliþtirmelerini de bir katký olarak deðerlendiriyorum. Ayrýca yine sýkýþtýðýmda profesyonel ve uzman kiþilerin yönlendirmede ve katkýda bulunacaðýna da inanýyorum.
• Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiþ planý var mý? Varsa ekleyiniz
Hali hazýrda oturmuþ ve kesinleþmiþ bir planým ve düþüncem yok. Resimleri yukarýdadýr.
• Bakýmý nasýl yapýlýyor? (profesyonellerce, kiþisel)
Sadece kendim ilgileniyorum.
• Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?
Arazide hiçbir yatýrým yoktur.
• Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mý?
Ýþte bu güzel bir soru : bu sayfada anlatmaya çalýþtýðým Geleceðin Tohum Bahçesi (GETOB) düþüncemi uygulamaya koymak ve eyleme geçmek. Bu düþüncemi uygularken ve olgunlaþtýrýrken aþamalarýn birçoðunu sizlere sunmaktan büyük bir zevk duyacaðým. Ancak yapacak olduklarýmdan küçük bir kýsmýný da ilgili kiþiler dýþýnda hiç kimseyle paylaþmamaya da kararlýyým.
• Bahçede bulunan bitkilerin listesi (aðaçlar, çalýlar ve diðer bitkiler)
• Özellikle ilgilenip, yetiþtirdiðiniz bitkiler var mý?
Yavaþ yavaþ. Elimdeki tohumlarýn tamamýný ekmek ve öncelikle tohumlarýný almaya çalýþmak. Bu arada sizlerden de tohum desteði almak. Sanýrým böyle bir düþünceye elinizdeki kendi ürettiðiniz tohumlardan bana da göndermeniz, elimdeki tohum tür ve çeþitliliðini arttýracaktýr. Elimde mevcut olan sebze tohumlarý ile aðaç ve çiçek tohumlarý takip eden sayfada listelenmiþtir. Bunlardan ayrý olarak hali hazýrda balkonumda var olan aðaçlar ve fideler de araziye aktarýlacaktýr, muz aðacým dahil.
• Varsa çok özel bir bitkinizin adý?
Tüm meyve ve sebzeler baþta olmak üzere, hayvan yemine yönelik ürünler, endüstriyel ürünler, týbbi ürünler önceliðimdir. Takiben yiyeceðe, saðlýða yönelik her türlü aðaç tohum ve/veya çeliði. Hali hazýrda herhangi bir ürüne yönelmiþ deðilim. Ancak zamanla uygulamayý parasal yönden destekleyecek þekilde 1-2 ürün bulmak zorundayým.
• Üretim, çoðaltma yapýyor musunuz?
Tohumlarý üretmek ve çoðaltmak en büyük hedefim.
• Bahçedeki su durumu ve sulama koþullarý nasýl?
Hali hazýrda su yoktur. Ancak yapacak olduðum setler ve havuzlarla yaðmur sularýný toplamayý düþünüyorum.
• Su tasarrufu için neler yapýyorsunuz?
Halen suyum yok.
• Toprak özellikleri
Taþlýk, kumluk, kayalýk, yýllardan beri de tarýmsal amaçlý kullanýlmamýþ toprak.
• Kompost yapýyor musunuz?
Taþlýk, kumluk bölgeyi tesviye ederek, kompostlarla topraklandýrmaya çalýþmak da amaçlarým ve hedeflerim arasýndadýr.
• Bahçenizde yaptýðýnýz hatalar oldu mu?
Henüz iþin baþýndayým. Hiçbir hatam yok, zira daha yeni baþlýyorum…
• Ýyi ki yapmýþým dedikleriniz neler?
Adaþým olan arkadaþýmla konuþurken konu buraya kadar geldi. Elinde atýl vaziyette bu arazinin olduðunu ve kullanýmýma verebileceðini söyledi. Ýnternet üzerinde açýklama yaparak gösterdiðinde bu arazi çok hoþuma gitti. En azýndan arazinin en üst kýsmýnda kayalýk bölgenin olmasý yaðmur sularýný, fazla fire vermeden toplamamý kolaylaþtýracak diye düþündüm. Ayrýca arazinin meyilli olmasý da setleme ve havuzlamamý da kolaylaþtýracak ve tesviye iþlerini bitirdiðimde düþündüðümden daha da çok suyum olacaðýný biliyorum.
• Bahçenize ne kadar zaman ayýrabiliyorsunuz?
Þimdilik haftada 1-2 gün ayýrabilirim. Ancak ilerleyen zamanlarda haftada 1 gün zaman ayýrabilirim.
• sorunlar
düþüncemin baþlangýcý bellidir. Yerel tohumlarý korumaya yönelik, genelde ekimle canlý tutmaya yönelik bazen da belli/belirsiz yerlere gömerek saklama yoluyla bir uygulamadýr. Arazinin uzun yýllar boþ kalmasý iþimi daha da kolaylaþtýracaktýr. Sonu? Sonu ise hiç belli deðil ve hiç de düþünmedim. Zamanla karþýlaþacak olduðum sorunlarý yine burada sizlerle paylaþacaðým.
Hayallerinizin gerçekleþmesine çok sevindim. Pazar günkü sýnavda kýzýnýza baþýlar diliyorum. Sizde artýk kýzýnýzdan nasýl resim yükleyeceðinizi öðrenmelisiniz. Çünkü yeni arazideki geliþmeleri bizlere yeni resimleri ekleyerek bilgilendirin. Ýnþallah her þey istediðiniz gibi olur. Saygýlarýmla,
hali hazýrdaki mevcut tohumlarým
Tohumlarý listelerken tür ve çeþit kavramýný halen anlamýyorum. Listelerken ayrý yerlerden aldýðýmý belirtir yöre veya isimler vardýr. Kimbilir belki sizin de isminiz yazýlýdýr, bu konuda affýnýza sýðýnýyorum. Çeþitliliði saðlamak için sizlerden gelecek tohumlarý da bekliyorum. Hali hazýrda 200’den fazla tohum stokum vardýr. Bu tohumlarý yaklaþýk 1 yýllýk süreçte edindim. Kimisi avuçla, kimisi de taneyle, 2-3 tane olan tohum türüm de mevcut.
Sizlerin göndereceði tohumlarý da merakla bekliyorum. Ancak sizin kendi üretiminiz olmasý kaydýyla. Baþka bir yöreye veya ülkeye ait olabilir ancak ülkemiz topraklarýnýn tohumu olmasý en önemli kuraldýr.
Diðer taraftan, bölgede ekim yapýlan ve tohumculuktan uzaklaþmýþ 2 köy ve 1 mahalle (önceden köy idi) var ve öncelikle de tohumlarýmý buradaki çiftçilerle paylaþmak isterim.
Ancak, aþaðýdaki tohumlar þu an için paylaþýma açýk deðildir. Ayrýca, sadece saksýlarýmda olan ve bir tek fideye sahip olduðum birkaç ürün, aþaðýdaki liste dýþýndadýr.
bu arada listeden de görüleceði üzere kýþlýk tohumlarda sýkýntý yaþýyorum. zira balkonlarda ekilmiyorlar. ayrýca çiftçilerin bir çoðu da kýþýn ekemiyor veya ekmiyor. bana kýþlýk ürünlerin tohumlarýndan gönderebilecek üyelerimiz var mý acaba?
saygýlar
Comment