Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Fermantasyonla sývý gübre yapmak.

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Fermantasyonla sývý gübre yapmak.

Arkadaþlar kompost uygulamalarýyla bahçe ve mutfak atýklarýyla organik bileþiklerden gübre
    ve bitki besinleri oluþturmanýn mekana ve atýklarýn çokluðuna baðlý olarak bazý arkadaþlarý
    bu konuda kararsýzlýða götürdüðünden.
    Sizlere her mekanda uygulanabilirliði açýsýndan pratik gelebilecek fermantasyon esasýna
    dayalý atýklardan nasýl bitki besin erikleri hazýrlamanýn gereðine inandýðýmdan bu konu
    baþlýðýnda paylaþýmlara davet ediyorum.
    Hepinize selamlarýmý sunarak ilk açýklamalarýmda bahçemizde bitkilere ve saksýlarýmýzdaki
    çiçeklerimize doðal olarak mutfak atýklarýmýzla besin eriyiklerinin hazýrlanýþaný
    açýklýyalým.

Arkadaþlar bu teknik atýklarý farklý mikro organizmalara yaptýrmaktan ibaret örnekle süt
    nasýl yoðurt olarak bize daha besleyici bir hale geliyorsa, mayalý piþirdiðimiz ekmek nasýl
    daha besleyici ve leziz oluyorsa, atýklarýn bertafýnda ayni yoðurt ve ekmek gibi,
    mayalýyarak femantasyona tabi tutarak farklý bileþik olan bu atýklarý kapalý bir kap içinde
    sulu fakat havasýz bir ortamda minerilizasyon iþlemine tabi tutarak, kompost süresinden daha
    kýsa sürede amacýmýza ulaþýp bitkilerimize hem organik hemde ekonomik çaylar oluþturabiliriz
    Yaþamýn þifreleri topraklarda saklýdýr.
  • Fidanligi sponsor reklami

Cevap: Fermantasyonla sývý gübre yapmak.

Çok güzel uygulamalar, bilgilendirmeleriniz için teþekkürler..

Comment

Fermantasyon baþlýðýna katýlýma teþekkürler.

--------------------------------------------------------------------------------

Arkadaþlar konu baþlðýma aktif veya pasif katýlýmlarla ilgi duyan üye arkadaþlara ilgilerinden dolayý en iyi dileklerimle katýlýmlarý için teþekkürlerimi sunarým.

Yeþil adým kompost kovalarýyla mutfaklardaki organik atýklardan sývý gübre yapmak daha kolay.

Comment

Nasýl yaptýðýnýzý anlatýr mýsýnýz Kadir Bey.

Comment

Sývý gübre üretme çalýþmalarým.

biomer Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
          Nasýl yaptýðýnýzý anlatýr mýsýnýz Kadir Bey.
          Sayýn biomer; Ýlginiz için öncelike teþekkürlerimi sunarým, Çalýþma konularýmýn odaðýnda organik atýklarýn kompostlaþtýrma sürecini hýzlandýrma adýna yaptýðým çalýþmalar içersinde mikro organizmalarýn iþlevlerini tanýmýþ, lakin bunlarý temin etme yolundaki sýkýntýlarý aþma yolunda, mutfaktan çýkan bozulmuþ yemeklerin de kompostta kullanmanýn çareleri içinde düþünürken, bu yemeklerin gýda niteliðini bozan bakterileri kompost iþlevinde sürece katký saðlar kanaati doðmuþtu.

Bu düþünceyi havasýz ortamda oluþturacak olursam vede fermantasyon iþlemine tabi tutarsam her türlü mutfaktan çýkan organik atýklarý sývý eriyik haline gelecek þekilde çözünmeyi saðlýyacaktým, ayný zamanda bu eriyiði kompost oluþturmada organik atýklarýn nemlemdirerek fermantasyon iþleminde aktifleyici olarakta kullanmaktayým.

Atýklarýn fermantasyonu tamamlanmasýylada damlama sulama tankýna hümik asilerle beraber ilave ederek damlama sulama sisteminde bitki besini takviyesi için kullanmaktayým.

Kompost kovasýnda kalan atýklardan kalan posalarýda kompost içeriðine azot malzeme karþýlýðý olarak katmaktayým.

Comment

Eray Kadir Bey,çalýþmalarýnýzý hep okudum anladýðým kadarýyla da uygulamaya çalýþtým.Þimdi sývý gübreyi yaptýðýmý sanýyorum.Bugün 15 gün oldu,beyaz bir öryüyü gördüm suyun yüzeyinde.Þimdi soruma geliyorum:1-Bu sývý bidonda dursa ben de mutfaktaki atýklarý hep üstten koysam,çiçekler için ihtiyacým olan sývýyý alsam üzerine de su ilave etsem olurmu? 2-bu sývýyý(Gübre) bahçedeki aðaçlara bu mevsimde kullansam olurmu?(içanadolu bölgesinde)3-aðaç baþýna kaç litre dökmem lazým ya da sebzeye meyveye bir ölçüsü varmýdýr?4-Þayet sývý gübreyi yeniden tekrar etmem gerekirse sývýyý pet þiþelere çekip dýþarýda soðukta bekletebilirmiyim?( yazýn kullanmak için)

Comment

jaklin peres Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              Eray Kadir Bey,çalýþmalarýnýzý hep okudum anladýðým kadarýyla da uygulamaya çalýþtým.Þimdi sývý gübreyi yaptýðýmý sanýyorum.Bugün 15 gün oldu,beyaz bir öryüyü gördüm suyun yüzeyinde.
              Sývý gübre yüzeyinde oluþan beyazlýk oksijenli ortamlarda oluþan mantar türü bakteriler olup ilk kullanýmda uzun beklemeden sonra bunlarýn renkleri sarý, yeþil ve siyah olacaklardýr, beyaz ve sarý görünümlerinde kullanýmýnda zararlý deðillerdir,yeþil ve siyah halleri zararlý olduklarýna iþaret edebilir.

Þimdi soruma geliyorum:1-Bu sývý bidonda dursa ben de mutfaktaki atýklarý hep üstten koysam,çiçekler için ihtiyacým olan sývýyý alsam üzerine de su ilave etsem olurmu?
              Sývý gübreler siterili edilmeden uzun zaman saklanamazlar, saklanmalarýný þu þekilde açýklamak mümkün görülebilir, konserve ve salça yapar gibi vakumlu kavanozlarda belli bir zaman için saklanabilir.

Oluþturulan gübreler zamamanýnda kullanýlýrsa gereken fayda saðlanabilir, oluþturulan sývý gübrelerin ph larý asidiklik arz ederler, 3.5- 5.5 aralýðýnda olduklarýndan topraklara ve bikilere doðrudan verilemezler, bitkilerin sulama sularýna katýlarak kullanýmlarý sakýncalarý ortadan kaldýrmaktadýr.

2-bu sývýyý(Gübre) bahçedeki aðaçlara bu mevsimde kullansam olurmu?(içanadolu bölgesinde)3-aðaç baþýna kaç litre dökmem lazým ya da sebzeye meyveye bir ölçüsü varmýdýr?4-Þayet sývý gübreyi yeniden tekrar etmem gerekirse sývýyý pet þiþelere çekip dýþarýda soðukta bekletebilirmiyim?( yazýn kullanmak için)
              Oluþturulan sývý gübreleri daha sonra kullanmak için, talaþ ve kepeðe emdirilerek kuytu bir yerde nemini kurutma suretiyle daha sonralarý bu talaþ ve kepeeðe emdirilmiþ sývý gübremizi bitkilerimizin topraðýna karýþtýrarak kullanabiliriz.

Atýklarýnýzýn sývý gübre oluþumundan sonra kalan posalarýnýda bahçe topraðýna ilave edebiirsiniz, hatta bunlarý sebze dikim zamanýndan 1-2 ay kadar önce karýþtýracak olursanýz, bu organik mataryeller baþta solucanlar ve diðer toprak canlýlarý tarafýndan en iyi bitki besinlerine dönüþtüreceklerdir.

Sn. jaklin peres sizi bu çalýþmalardan ötürü topraklar adýna kutlarým, siz bu çalýþmalarla iyi yönde olduðunuzu belirterek, þahsým adýnada þükranlarýmý sunarým, sevgiler saygýlar sizinle olsun.

Comment

Eray-Kadir kardeþim esas ben sonsuz teþekkürlerimi belirtirim sizlere.Ne güzel þeyler öðreniyorum.Ama þunu da belirteyim çocuklarým yakýnda evden atacaklar beni.Her köþede bir bidon var.Kiminde sirke kiminde gübre.Sirkemde çok güzel olmuþ ama ph ölçemiyorum malesef.Asit miktarý çok fazla galiba boðazýmý yaktý.Ben tam bu iþler için dünyaya gelmiþim ama elimden tutan yok dermiþim.Öyle bir öðrenme potansiyeli varki bende ama etrafýmdaki insanlarýn hiç birisi bu potansiyeli ortaya çýkarmama etken deðiller.Tam tersi köstek oluyorlar.Sizlerle ayný bölgede yaþamayý çok isterdim. Herþey için çok teþekkür ederim.

Comment

eray kadir bey,çalýþmalarýnýzý hep okudum anladýðým kadarýyla da uygulamaya çalýþtým.þimdi sývý gübreyi yaptýðýmý sanýyorum.bugün 15 gün oldu,beyaz bir öryüyü gördüm suyun yüzeyinde.þimdi soruma geliyorum:1-bu sývý bidonda dursa ben de mutfaktaki atýklarý hep üstten koysam,çiçekler için ihtiyacým olan sývýyý alsam üzerine de su ilave etsem olurmu? 2-bu sývýyý(gübre) bahçedeki aðaçlara bu mevsimde kullansam olurmu?(içanadolu bölgesinde)3-aðaç baþýna kaç litre dökmem lazým ya da sebzeye meyveye bir ölçüsü varmýdýr?4-þayet sývý gübreyi yeniden tekrar etmem gerekirse sývýyý pet þiþelere çekip dýþarýda soðukta bekletebilirmiyim?( yazýn kullanmak için)
                  kardesim sen burda ne anladýn ký ben býr sey anlamadým kadýr bey kýzmayýn am daha acýk býr sekýlde ýfadde ederseniz mutlu olurum
                  ilginiz için tesekkur ederim

Comment

Working...
                  X