fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Fermantasyonla sıvı gübre yapmak.

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Fermantasyonla sıvı gübre yapmak.

Arkadaşlar kompost uygulamalarıyla bahçe ve mutfak atıklarıyla organik bileşiklerden gübre
    ve bitki besinleri oluşturmanın mekana ve atıkların çokluğuna bağlı olarak bazı arkadaşları
    bu konuda kararsızlığa götürdüğünden.
    Sizlere her mekanda uygulanabilirliği açısından pratik gelebilecek fermantasyon esasına
    dayalı atıklardan nasıl bitki besin erikleri hazırlamanın gereğine inandığımdan bu konu
    başlığında paylaşımlara davet ediyorum.
    Hepinize selamlarımı sunarak ilk açıklamalarımda bahçemizde bitkilere ve saksılarımızdaki
    çiçeklerimize doğal olarak mutfak atıklarımızla besin eriyiklerinin hazırlanışanı
    açıklıyalım.

Arkadaşlar bu teknik atıkları farklı mikro organizmalara yaptırmaktan ibaret örnekle süt
    nasıl yoğurt olarak bize daha besleyici bir hale geliyorsa, mayalı pişirdiğimiz ekmek nasıl
    daha besleyici ve leziz oluyorsa, atıkların bertafında ayni yoğurt ve ekmek gibi,
    mayalıyarak femantasyona tabi tutarak farklı bileşik olan bu atıkları kapalı bir kap içinde
    sulu fakat havasız bir ortamda minerilizasyon işlemine tabi tutarak, kompost süresinden daha
    kısa sürede amacımıza ulaşıp bitkilerimize hem organik hemde ekonomik çaylar oluşturabiliriz
    Yaşamın şifreleri topraklarda saklıdır.
  • Fidanligi.com

Cevap: Fermantasyonla sıvı gübre yapmak.

Çok güzel uygulamalar, bilgilendirmeleriniz için teşekkürler..

Comment

Fermantasyon başlığına katılıma teşekkürler.

--------------------------------------------------------------------------------

Arkadaşlar konu başlğıma aktif veya pasif katılımlarla ilgi duyan üye arkadaşlara ilgilerinden dolayı en iyi dileklerimle katılımları için teşekkürlerimi sunarım.

Yeşil adım kompost kovalarıyla mutfaklardaki organik atıklardan sıvı gübre yapmak daha kolay.

Comment

Nasıl yaptığınızı anlatır mısınız Kadir Bey.

Comment

Sıvı gübre üretme çalışmalarım.

biomer Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
          Nasıl yaptığınızı anlatır mısınız Kadir Bey.
          Sayın biomer; İlginiz için öncelike teşekkürlerimi sunarım, Çalışma konularımın odağında organik atıkların kompostlaştırma sürecini hızlandırma adına yaptığım çalışmalar içersinde mikro organizmaların işlevlerini tanımış, lakin bunları temin etme yolundaki sıkıntıları aşma yolunda, mutfaktan çıkan bozulmuş yemeklerin de kompostta kullanmanın çareleri içinde düşünürken, bu yemeklerin gıda niteliğini bozan bakterileri kompost işlevinde sürece katkı sağlar kanaati doğmuştu.

Bu düşünceyi havasız ortamda oluşturacak olursam vede fermantasyon işlemine tabi tutarsam her türlü mutfaktan çıkan organik atıkları sıvı eriyik haline gelecek şekilde çözünmeyi sağlıyacaktım, aynı zamanda bu eriyiği kompost oluşturmada organik atıkların nemlemdirerek fermantasyon işleminde aktifleyici olarakta kullanmaktayım.

Atıkların fermantasyonu tamamlanmasıylada damlama sulama tankına hümik asilerle beraber ilave ederek damlama sulama sisteminde bitki besini takviyesi için kullanmaktayım.

Kompost kovasında kalan atıklardan kalan posalarıda kompost içeriğine azot malzeme karşılığı olarak katmaktayım.

Comment

Eray Kadir Bey,çalışmalarınızı hep okudum anladığım kadarıyla da uygulamaya çalıştım.Şimdi sıvı gübreyi yaptığımı sanıyorum.Bugün 15 gün oldu,beyaz bir öryüyü gördüm suyun yüzeyinde.Şimdi soruma geliyorum:1-Bu sıvı bidonda dursa ben de mutfaktaki atıkları hep üstten koysam,çiçekler için ihtiyacım olan sıvıyı alsam üzerine de su ilave etsem olurmu? 2-bu sıvıyı(Gübre) bahçedeki ağaçlara bu mevsimde kullansam olurmu?(içanadolu bölgesinde)3-ağaç başına kaç litre dökmem lazım ya da sebzeye meyveye bir ölçüsü varmıdır?4-Şayet sıvı gübreyi yeniden tekrar etmem gerekirse sıvıyı pet şişelere çekip dışarıda soğukta bekletebilirmiyim?( yazın kullanmak için)

Comment

jaklin peres Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              Eray Kadir Bey,çalışmalarınızı hep okudum anladığım kadarıyla da uygulamaya çalıştım.Şimdi sıvı gübreyi yaptığımı sanıyorum.Bugün 15 gün oldu,beyaz bir öryüyü gördüm suyun yüzeyinde.
              Sıvı gübre yüzeyinde oluşan beyazlık oksijenli ortamlarda oluşan mantar türü bakteriler olup ilk kullanımda uzun beklemeden sonra bunların renkleri sarı, yeşil ve siyah olacaklardır, beyaz ve sarı görünümlerinde kullanımında zararlı değillerdir,yeşil ve siyah halleri zararlı olduklarına işaret edebilir.

Şimdi soruma geliyorum:1-Bu sıvı bidonda dursa ben de mutfaktaki atıkları hep üstten koysam,çiçekler için ihtiyacım olan sıvıyı alsam üzerine de su ilave etsem olurmu?
              Sıvı gübreler siterili edilmeden uzun zaman saklanamazlar, saklanmalarını şu şekilde açıklamak mümkün görülebilir, konserve ve salça yapar gibi vakumlu kavanozlarda belli bir zaman için saklanabilir.

Oluşturulan gübreler zamamanında kullanılırsa gereken fayda sağlanabilir, oluşturulan sıvı gübrelerin ph ları asidiklik arz ederler, 3.5- 5.5 aralığında olduklarından topraklara ve bikilere doğrudan verilemezler, bitkilerin sulama sularına katılarak kullanımları sakıncaları ortadan kaldırmaktadır.

2-bu sıvıyı(Gübre) bahçedeki ağaçlara bu mevsimde kullansam olurmu?(içanadolu bölgesinde)3-ağaç başına kaç litre dökmem lazım ya da sebzeye meyveye bir ölçüsü varmıdır?4-Şayet sıvı gübreyi yeniden tekrar etmem gerekirse sıvıyı pet şişelere çekip dışarıda soğukta bekletebilirmiyim?( yazın kullanmak için)
              Oluşturulan sıvı gübreleri daha sonra kullanmak için, talaş ve kepeğe emdirilerek kuytu bir yerde nemini kurutma suretiyle daha sonraları bu talaş ve kepeeğe emdirilmiş sıvı gübremizi bitkilerimizin toprağına karıştırarak kullanabiliriz.

Atıklarınızın sıvı gübre oluşumundan sonra kalan posalarınıda bahçe toprağına ilave edebiirsiniz, hatta bunları sebze dikim zamanından 1-2 ay kadar önce karıştıracak olursanız, bu organik mataryeller başta solucanlar ve diğer toprak canlıları tarafından en iyi bitki besinlerine dönüştüreceklerdir.

Sn. jaklin peres sizi bu çalışmalardan ötürü topraklar adına kutlarım, siz bu çalışmalarla iyi yönde olduğunuzu belirterek, şahsım adınada şükranlarımı sunarım, sevgiler saygılar sizinle olsun.

Comment

Eray-Kadir kardeşim esas ben sonsuz teşekkürlerimi belirtirim sizlere.Ne güzel şeyler öğreniyorum.Ama şunu da belirteyim çocuklarım yakında evden atacaklar beni.Her köşede bir bidon var.Kiminde sirke kiminde gübre.Sirkemde çok güzel olmuş ama ph ölçemiyorum malesef.Asit miktarı çok fazla galiba boğazımı yaktı.Ben tam bu işler için dünyaya gelmişim ama elimden tutan yok dermişim.Öyle bir öğrenme potansiyeli varki bende ama etrafımdaki insanların hiç birisi bu potansiyeli ortaya çıkarmama etken değiller.Tam tersi köstek oluyorlar.Sizlerle aynı bölgede yaşamayı çok isterdim. Herşey için çok teşekkür ederim.

Comment

eray kadir bey,çalışmalarınızı hep okudum anladığım kadarıyla da uygulamaya çalıştım.şimdi sıvı gübreyi yaptığımı sanıyorum.bugün 15 gün oldu,beyaz bir öryüyü gördüm suyun yüzeyinde.şimdi soruma geliyorum:1-bu sıvı bidonda dursa ben de mutfaktaki atıkları hep üstten koysam,çiçekler için ihtiyacım olan sıvıyı alsam üzerine de su ilave etsem olurmu? 2-bu sıvıyı(gübre) bahçedeki ağaçlara bu mevsimde kullansam olurmu?(içanadolu bölgesinde)3-ağaç başına kaç litre dökmem lazım ya da sebzeye meyveye bir ölçüsü varmıdır?4-şayet sıvı gübreyi yeniden tekrar etmem gerekirse sıvıyı pet şişelere çekip dışarıda soğukta bekletebilirmiyim?( yazın kullanmak için)
                  kardesim sen burda ne anladın kı ben bır sey anlamadım kadır bey kızmayın am daha acık bır sekılde ıfadde ederseniz mutlu olurum
                  ilginiz için tesekkur ederim

Comment

Working...
                  X