fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

toprak vitaminleri

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• toprak vitaminleri

toprakta kimyasal ilaç kullanmaya karşıyım. sitenizden, bir kısım toprak zararlılarına karşı doğal ilaçları yapmayı öğrendik, yazanlara ve emeği geçenlere çok teşekkürler.

peki, toprak vitaminleri konusunda da böyle materyallerin olması gerektiğini düşünüyorum. ne bileyim, bitkinin gelişimi için potasyum gerekli ve bu da en çok patates artıklarında var.
    toprağın ıslahı ve iyileşmesi için kireç gerekli bu da yumurta kabuklarında var.
    toprak verimini arttırmak için kimyasal ilaçlar benzeri, doğal atıklardan neleri kullanabileceğimiz hususunda görüş bildiren ve bizleri eğitenler olursa sevirinim.
    saygılarımla

Cevap: toprak vitaminleri

Sevgili mavikartal5, toprak vitaminleri deyince sizin söylediğinizden anladığım besin elementleri. Bu elementler bol miktarda yanmış odun külünde var ayrıca zeolit gibi madenler de (tarım için olanı kullanılmalı) bahsetiğiniz ihtiyacı gayet güzel karşılamaktadır. Yapacağınız kompost ile bahsettiğiniz bitki artıkları yoluyla da toprağa kazandırabilir. Bunun dışında toprağın canlılığını sağlamak için toprağa sirke, ekşimiş yoğurt, turşu küfü, ekmek/bira mayası gibi fermentasyon ürünleri bolca sulandırılarak verilebilir, kendi enzim gübrenizide kendiniz yapabilirsiniz ve bunların hepsi bahsetiğiniz vitaminler kapsamındadır. Vaktim olsa bu bilgileri foruma eklemek isterim ancak ne derece olur bilemiyorum.

Comment

sayın hocam,
      size e-posta atmak istiyorum ancak ulaşamıyorum.
      e-posta adresinizi gönderebilir misiniz?
      saygılarımla

Comment

Selehattin Yılmaz bey, bu odun küllerini asmalarda kullansak faydası olur mu? Bizim ekmekliğimiz var ve annem bu odun küllerini özellikle sebzeler için biriktiriyor. Ben içimden pek faydası olacağını düşünmüyordum ama sizin cevabınızı okuyunca eski insanlar boşuna kullanmamışlar dedim.

Comment

Bir bitki topraktan makro ve mikro elementler dediğimiz besin maddelerini alır ve bunları gövde dal ve yaprak formuna karbon ve su yardımıyla dönüştürür onca dokular birer tuğla gibi hücrelerle adeta tuğlaların üst üste dizilmesiyle oluşur. Siz bu gövde dal ve yaprakları çürüttüğünüz zaman veya yakıp kül ettiğiniz zaman su buharlaşır karbon ise yarar geriye kalanlar ise potasyum ağırlıklı bazik formda küldür. Yoğun attığınızda toprağın pH değerlerini düşürür ama çürmüş kompost veya yanmış hayvan gübresi ile topraktaki pH dengelersiniz. Konvansiyonel ya da kimyasal tarım insanlara pazarlşama teknikleri ile bu külü içindeki maddeleri tek tek satıyorlar, organik çözümler geliştikçe bilgi dağarcığımıza ekleniyor bu bilgiler de. Organik ilaç yapımında ise çevrede hastalanmayan zararlı böcekler tarafından saldırılmayan bitkiler kullanıldığında ise kendi böcek ilacınızı yapıyorsunuz.

Şimdi külleri umarım nerelerdce kullanacağınız konusunda önünüzü görüyorsunuzdur.

Comment

selahattin abi yanmış tezekte aynı görevi görürmü evinde tezek yakanlarda aynı iş için bu külü kullana bilirmi biz hiç kömür yakmayız yılda belkide biriktirsek 1 ton kül çıkar herhalde de o açıdan sordum tarlamızı bu küllerle güzelleştire bilirmiyiz veya bazı ağaçların dibine döksek zararlı olurmu birde ben külün tarlada zararlı diye biliyodum çok atarsak zararlı olurmu tarla için veya bu kullanacağımız kül tarla için çok deyerli bir gübre olurmu yoksa çok azmı etki eder mesela biz tarlada yemek yapmak çay bişirmek için kullandığımız külleri hep aynı yere atarız benim çiçekliğe ama orda mütiş bir fark yok aynı fazla bi belkide hiç fark yok. öle veya en iyi nerde kullanırsak daha iyi sonuç alırız sence

Comment

Kömür hariç yanan bir çok organk maddenin külünü kullanabilirisiniz.

Comment

güzelmiş..

Comment

Working...
                X