fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Solucan Gübresi Yapımı

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: Solucan Gübresi Yapımı

Saksıdaki solucanlar.

Sayın Arkadaşlar, solucanlar konusunun bir uzmanı olarak sizi solucanlar konusunda, saksıdaki solucanların bitki köklerine yaptıkları etkileri açıklıyarak, bilgilendirmek benim için büyük zevk olacak.
    Arkadaşlar senelerdir saksıda çiçek yetiştiren insanlarımız, solucanların saksılarındaki çiçeklerinin köklerinde gördüklerinde çiçeklerinin gelişmediğini, kuruduğunu söylemişler, fakat solucanların geniş toprakları bırakıpta bu dar mekanlarda yaşamanın doğanın bir kuralı olduğunu kabul etmemişler, solucanda bu sınırlı dar mekanda yaşamanın sırlarına vakıf olarak hayatını sürdürme çabalarının bir nişanesi olarak bitkilerle ortak yaşıyarak hayatını sürdürmüş, lakin bitki sahiplari bitkilerini yeterli besleyemediklerinden verilen besinler saksıdaki iki canlıya yeterli gelmediğinden doğanın güçlü olanı tutmasından dolayı bitkilerin saksılardaki yaşamı sekteye uğramıştır.
    Bizler akıllı varlıklar olarak gereken tavrı koyarsak bu canlıları saksı içinde beraberce yaşatabiliriz, bizim burada yürüteceğimiz mantık şöyle olmalıdır, bitkinin sahibi tarafından saksıya konulan besin maddelerinin nasıl oluyorda birisinin lehine olarak işlediğini bulmaktır, olaya saksıdaki bitki tarafından yaklaşınca göreceğizki, bitki topraktaki besinleri alabilmek için bir çaba sarf ederken köklerinden bir sagı ve enzim salar bunun sebebide bitki köklerinden alacağı besini emebilmek için önce onu bu salgıda eriterek kök hücrelerinden geçecek forma sokmaktadır.
    Lakin ayni ortamdada komşusu solucan yaşamaktadır, enzim ve salgılar la bitki tarafından ön sindirimi sağlanmış olan bu bitki besinine solucan talip olmuş, bitkinin köklerinden emilimini sağlayana kadar solucan bunları gasp edercesine el koymuş bitkiyi bundan mahrum etmiştir.
    Bu işlem saksı toprağındaki besin maddelerinin alımı boyunca sürüp gider saksı toprağındaki besin maddeleri tükenince bitki topraktan yaşımı için besin sağlıyamazken solucan toprağın içinde kendine besin meddeleri bulmakta zorlanmaz, bizlerde saksıdaki bitkinin durmunun faturasını solucanlara keserek işi solucanlerı saksıdan def ederek kurtulacağımızı sanırız.
    Bu solucanların tahliyesini toprağa yapabilirsiniz, ama kimse saksında bir daha solucan olmayacağı garantisine sahip değildir. Ancak solucanın saksıdaki zararlarından kurtulmak istiyorsak, solucanları saksıda besleme başırısını gösterdiğmizde bu sorun bitecektir.
    Nedir bu yöntemin cevabı derseniz, saksının altındaki tabağa solucanın sevdiği çürüntülerden, sıvı eriyiklerden sunmaktır. Tabii saksının üstünden değil, altına bırakılacak, üstünden de fazla sulama yapılmıyacak.
    Solucanları bu yöntemle beslersek solucanlar da bizim saksımıza zarar vermeden faydalanarak gübrelerini bırakacaklar. Böylece saksımızdaki bitkilerimizi daha doğal yetiştrebiliriz.

Arkadaşlar saksıdaki çiçeğin köklerine solucanların verdiği zararı nasıl meydana geldiğini açıklıyacak olursak konuyu daha anlaşılır duruma getiririz, arkadaşlar solucanlar bitki köklerinden besinlemek için, bitkinin köklerinden salgılanan öz suya gelirler, bitki bu öz suyu kullanarak topraktaki besinleri alırlar. Bu öz suya solucanlar bayılırlar vede severek tüketirler.
    Sonuçta bitki topraktan besin alamadıkları için bitki kökleri kuruyarak işlevini yitirirler. Bizim yapacağımız şey daha önceki mesajımda belirttiğim gibi solucanları bitki köklerindeki salgıya benzer besin erikleri hazırlıyarak solucanlara sunarak saksıda gereken huzur sağlanmış olur.
    Daha önceki mesajımda belirtmiştim onlara nasıl besin eriği hazırlamayı, şimdi burada nasıl sunacağımızı belirteyim bu eriyi saksıya üstünden tatbik edecek olursak bu eriyik tamamen ayrışmadığından toprakta sorun yaratır.
    Bizde bu besin eriyini saksı tabağınından sunarsak bu eriyik tabandaki toprak tarafından emilerek saksı dibindeki solucanlara sunulur .
    Arkadaşlar toprağa veya saksı toprağına doğrudan organik atık bırakılamaz bu atıklar toprak faunası tarafından işleme sonucunda toprak bitki besleme işlevi bloka olarak işlevini yitirir, bakteriler topraktaki bütün besin eriyiklerini ve oksijeni tüketmiş olurlar.
    Yaşamın şifreleri topraklarda saklıdır.

Comment

sayın selahattin bey bu konuyu bende duydum dedim ki solucandan gübre mi elde edilir ama sonra beni bu konuda aydınlattılar ve bende düşündüm mantıklı bi iş hem maddi yönden hemde verim alma yönün den biraz araştırdım solucanları üremeleri senede 5 kat falan oluyomuş yani 500 solucan bir senede 2500 solucan ve hiç kaybedecek bişeyin yok bu işi denemek istiyoruz ama biz bu işin kuyuları olsun solucanı gübresini almak olsun hiç bi bilgimiz yok eğer sizde isterseniz sizi ziyaret etmek isterim sizinle konuşmak bu işi nasıl yaptığınızı görmek ben daha çok genç birisiyim berki bu tür işler için ama görmej denemek istiyorum yardımcı olursanız çok teşekkür ederim görüşmek dileğiyle

Comment

Bursa'dayım telefon numaram 0 5.. görüşelim elimden geleni yapmaya çalışayım...

Comment

Bursa'dayım telşefon (telsefon) nedir abi ya? Ahanda telefon numarasida var .Telefon sapigin olacam hehe.

Comment

mustafaduru Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
            Sevgili Selahattin Yılmaz; İsrail ve Kazakistan gibi birçok ülkenin tarımını esas olarak solucan gübresi ile yetiştirdiklerini okuyorum. Bir anlamda demek ki, bu gübreyi sadece organik tarım için kullanmıyorlar diye düşünüyorum. özelliklede kalite olarak düşük toprakların kalitesini yükseltmede ve toprağın daha iyi fonksiyon görmesini sağlamada işe yarıyor, hatta ürünlerin daha kaliteli olmasında etkin biçimde yararlı oluyor sanıyorum.. Belkide okuduklarımdan benim algılamam böyle, yada yazılanlar biraz abartılıdır. O nedenle bu gübreyi biraz daha yakından tanımak istiyorum. Eğer üretim olarakta özellikle solucan üretimi konusu çok zor olmayacaksa Gülnarbahçem yada bazı yerlerde denenebilirmi diye düşünüyorum.
            İnternette solucan gübresi ürettiğini iddia eden iki şirkete ulaştım ama hiç birinin telefonları cevap vermedi. Mail yazdım ama henüz cevap gelmedi.
            Haberleşmek ve görüşmek dileğiyle,
            Selam ve sevgiler. Hoşçakalın.
            merhaba Mustafa bey.
            Evet dediğiniz gibi Türkiyede bu işi yaptığını iddia eden 2 farklı kuruluş var.
            Benim bildiğim biri tuzlada fakan yaptığım araştırma öyle bir yerin olmadığını gösteriyor.
            Diğeri ise Antalyada artık bu konuyu araştırn herkesin bildiği Setar kuruluşunun bir şirketi var.
            Orası gerçek. Acar beyle yaptığım görüşmede sitede bir problem olduğunu söylemşti bana.
            dilerseniz Şuanda geçerli olan telefon numarasını size vere bilirim. Ancak pek bi bilgi vereceğini sanmıyorum. Yöntemlerini sır olarak saklıyorlar

Comment

Şu an internet işlerini yaptığım Ekosol Tarım Ve Hayvancılıktan bilgi alabilirsiniz, hata bu sevimli canlılardan da temin edebilirsiniz.

İletişim bilgileri.

http://www.ekosol.net/iletisim.html

Comment

Merhabalar;

Daha fazla bilgi için Nanonat Uygulama Tablosu - nanotim.com adresini kullanabilirsiniz. iletişim için İletişim - nanotim.com ve Nanotim Tarım Ürünleri | Facebook adresleri işinize yarayacaktır.

Comment

bunlar çok hızlı ürüyorlar,50 kg toprak alan saksıda en çok kaç tane olması gerekir,sonra bunları nasıl azaltırım,amatör bir toprak sevdalısına yardım edin

Comment

Bir tane yeter. Gerisi mide bulandırır.

Comment

hülya şeker Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                      bunlar çok hızlı ürüyorlar,50 kg toprak alan saksıda en çok kaç tane olması gerekir,sonra bunları nasıl azaltırım,amatör bir toprak sevdalısına yardım edin
                      Sevgili hülya şeker, iyi bir solucan gübresi kendi ortamında yaklaşık 6 hafta sonra hazır hale geliyor, Solucanlar genelde yoğun olarak belli bir bölgede olduğundan hemen yanına veya üzerine araya bir geçiş bölgesi ortamı sağlayarak daha fazla besinleri olan ortama geçişlerini sağlayabilirsiniz.

Bu işe ilk başladığımda bende ortamdan ortama nasıl solucanları geçireceğimi düşünüyordum bir kaç metot daha söyleyeyim hesabınıza geleni yapın. Fazla solucanlarınız konusunda da eğer fazla olduğunu düşünüyorsanız ben bana gönderebileceğiniz miktara talibim, ben solucanlarımın çoğunu yaz ayında yağan yağmurda toprağa kaçırdım, dilerseniz kargoyla bana gönderebilirsiniz.

Yöntemler:

1-Yan yana arasında bir delik bulunan iki kap şeklinde ortamdan solucan gübresi olmuş kısımdan taze kısma sürekli geçiş olur.

2-Kuru ortamdan nemli ortama geçiş yapıyorlar bundan da yararlanabilirsiniz

3-Soğuk ortamdan sıcak ortama geçiş oluyor (aşırı cıak olmayacak tabi) buda bir faktör

4-Alttan yukarılara doğru geçiş oluyor

bütün bunlar bir kenara esas sorununuz bence yumurtalar. Yumurtaları tanıyabilecek kadar gözlemleriniz geliştiyse mail atmanız yeterli.

Comment

Working...
                      X