fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Çiftçimizi kurtarmak

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

Cevap: Çiftçimizi kurtarmak

Basit bir girişimci grubu bile olsa tek başına hareket etmekten daha avantajlı olunur. Ürünün elde edilmesinde planlılık olduğu gibi, satışında da birik ruhu ile kazanç elde edilir.

Comment

Kişisel tecrübe ile ve gözlemlerime dayanarak söylüyorum. Kurumsal yapılara gelen iş miktarı ve talepler oldukça yüksek. Özellikle iyi organize olmuş yapılarda yönetimden tutunda her biriminde işyeri disiplini içerisinde yapılan çalışmalar standardize olmuş (yani ISO kalite belgeleri almış) yapılarıyla inanılmaz gelecek vaadediyor. Özellikle de belirli alım şartnameleri olan farklı alıcı kurumsal yapıların ihtiyacını karşılamak yönünde hizmet sunuyorsanız (çiftçi bu yapıların çok uzağında olduğu için şirkete yönelmeli ve profesyonel kişileri çalıştırmalı).

Örneğin: Hale gelen meyve sebzelerin direkt alım merkezleri vasıtasıyla boylama, paketleme ve ambalajlama aşamalarında belirli gıda tüzük ve satndartlarına uygun işyeri ortamları çiftçinin sahip olduğu kurumsal birimler olsa emeğin ziyan olmadığı çiftçinin de ortağı ve aynı zamanda çalışanı olduğu şirketler le ortaya konabilecek sinerjiyi düşünebiliyormusunuz?

Comment

Uzun bir süredir rahatsızlığımdan dolayı aranızda bulunamamıştım. Görüyorum ki başlangıcından beri ne olursa olsun belli bir mesafe katedilebiliyormuş.
        "Milli Tarım Seferberliği" mücadelesini ilk başlattığım dönemde Sevgili Ebrar'ın yazdığı bir mesaj beni gerçekten yüreklendirmişti "Kimin geldiği önemli değil, kimin gelmediği de... Unutma, yolcu değişir, yol değişir, ama menzil değişmez."
        Bence elimizden geldiğince menzile bakarak yola devam etmeliyiz.
        Her ne kadar sorunlar arasında çiftçi-ziraatçi ilişkisi olsa da bugün Tarım Bakanlığı bünyesine baktığımızda bir çok kadronun ziraatle alakası olmayan kişilerce işgal edildiğini ve kadrolaşma yoluyla gerçekten bu işin gerçek uzmanlarının yollarının tıkandığını hepimiz biliyoruz. Balık baştan kokuyor. Öncelikle siyasal kadrolaşmanın önüne geçilmesi gerekmezmi ?

Comment

Selahattin bey demişya nasıl olur bunun cevabı lapseki umurbey de var adamlar ispanyay mal pazarlıyorlar cevap bu birlikten kuvvet doğar ne dersiniz Size bir örnekte izmir ödemiş bademliden varmı arttıran. Ama tarım politikası şart arkadaşlar onlar bir çok zorlukla mücadele içindeler

Comment

Bununla beraber mademki bu konuda en çok canı yanan, bu olaylardan kaybı olan sevgili çiftçilerimizin hiç mi suçu yoktur ? Seçim dönemlerinde bir çuval una oyunu satanların hiç mi günahı yoktur ?
            Kapı komşumuz Yunanistan'da 16 yaşındaki bir gencin polis tarafından öldürülmesi sonucu yüzbinlerce genç sokağa dökülmüştür. Olaylar halen devam etmektedir ve ulusal televizyon kanalı işgal edilmiştir. Peki bizim çiftçimiz nerededir ? Neden kılı bile kıpırdamaz ? Gübreye %80 - %120 zam yapıldığında neden susar ? Ürününe istediği taban parasını alamadığında neden isyan etmez ?
            Evet bizler ülke tarımının gelişmesi için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ve bunun semeresi de en çok çiftçinin işine yarayacaktır. En basitinden kendisi için yararlı olacak bir bilgilendirme seminerine bile zorlamayla getirmez miyiz çiftçimizi..
            İşin bir de bu tarafını görmeliyiz bence..
            Saygılarımla..

Comment

Sevgili robinalp, eğer çevrenizde siyasileri suçlayan birilerini görürseniz siyasi olarak tıkanmış kişilerdir, çiftçiyi suçlayan birilerini görürseniz (sizi kastetmiyorum elbette hani nasrettin hocanın hesebı hiç mi hırsızın suçu yok) tıkanmış kişilerdir, çiftçinin birilerini suçladığını görürseniz de işte o tıkanmış çiftçidir. Ve o tıkanmış insanlarla bir yere varamazsınız eleştiri hastası olmuştur ve konu gündeme geldiğinde sadece ortam gerilir çünki kendilerini değil başkalarını suçlarlar, başkalarını suçladıklar kendilerinde hata görmedikleri içinde aynı hatayı yapmaya devam ederler.

Çiftçi ise tıkanır çünki hesapsızlığı ile para girdisi dengesini kuramaz kar edeyim derken borç batağına saplanır, kendini geiştirmediği/değiştirmek istemediği/kendini nasıl için geliştirmesi gerektiğini bilmediği için tıkanır.

Çiftçinin tıkandığı kadar onu tıkayan sebepler de var. Çünki çiftçiyi sadece gübre yada mazot tıkamaz aslında çiftçiyi hesapsız harcama ve yatırım gözüyle baktığı traktörü tıkar (elbette tek sebep değil) zaten o da mazota endekslidir biraz ilerler ama mazotta kalır işte. Sorun kendilerine anlatıldığında Türk milletinin genel özelliğidir para vermez akıl verir ve çiftçiye de akıl veren çoktur ve aklı karışıktır ve yine bir aklı denemenin maliyeti de onları tıkayan etkilerden birisidir. Öyle bir çıkmaz ki sadece kurumsallaşma ve gerçek piyasaları bilen ve ona ayak uyduran yapılar onları kurtarabilir aksi halde kodamanlar para için kimseyi dinlemez. Sonuç: İllede kurumsallaşma. Adına kooperatif deyin, şirket deyin, birlik deyin ama illede kurumsallaşma.

Comment

Kardeşlerim:Bu Konuların burada tartışılması bile büyük bir kazanç.Fikir birliği, gönül birliği ve çözüm önerileri sunarak bile kazanımlar elde edbiliriz.Elbetde bu memlektde cesur yürekli ve bilgili insanlara ihtayaç çok!! Ama bu iş Nasrettin Hoca'nın Fil işine dönerse yazık olur.Çözüm önerilerinin not edilip, kurulacak bir komisyonca değerlendirildikten sonra, ilgili yerlere gönderilmesine ne dersiniz? esen kalınız.

Comment

Sayın Tabiatçı ; ilgi ve önerilerinize teşekkür ederim. Zaten bu platformu başlatmamızın asıl nedeni, burada dile getirdiğimiz sorunları ve çözüm önerilerini belli bir sentezden geçirdikten sonra ilgili makamlara ulaştırmaktı."Milli Tarım Seferberliği"'ni forumumuzun ön tarafına taşımamızın, sorun ve çözüm önerilerinin de alt başlıklar altında toplanmasını istememiz bu yüzdendi. Sayın Selahattin Yılmaz "Çiftçimizi Kurtarmak" başlığıyla bir alt başlık oluşturdu. Yine ben "Tarım Sektöründe Ziraat Tekniker ve Teknisyenlerinin İstihdamı" alt başlığını oluşturdum. Sayın Selsaraç " GDOlar yada genetiği değiştirilmiş Organizmalar hakkında" gibi çeşitli alt başlıklar oluşturdular. Bence bu çeşitliliği arttırıp konuya ilgi duyan arkadaşlarımızın, sorunları ve çözümlerini önerebileceğimiz konulardaki düşüncelerini bu başlıklar altında toplamalıyız ve öncelik sırasını belirleyip sizinde bahsettiğiniz şekilde bir komisyon oluşturup bunları ilgili mercilere iletmeye çalışmalıyız. Ne dersiniz ?

Comment

Sayın Arkadaşlar. Hatalar olmuyormu? Tabiki oluyor. Fakat devlet daireleri arasında insanlarımızın en rahat hareket ettiği yer inanın Tarım İl-İlçe Müdürlükleridir. Zira teknik elemanlar olarak her zaman çiftçinin içinde olmak mecburiyetindedirler. Aslında tüm kamu çalışanları halkın hizmetindedir ve onu memnun etmek için vardır.
                    İstinalar kaideyi bozmamalı.
                    Bazı sorumsuz kişiler yüzünden görevini layıkı ile yapan kişileride küstürmemeliyiz.
                    Bakın ben size bir olay anlatayım. 1984 yılında görevli iken gravat takmama yüzünden şikayet edildim. Van Vali muavini çağırdı. Neden gravat takmadığımı sordu.
                    Efendim? Ben ziraat çıyım. Bazen elma agacının tepesinde, bazen ahırda gübre içerisindeyim. Eğer gran tuvalet olursam çiftçim bana inanır mı dedim? Bu yüzden takmadığımı söyledim. Bir şey demedi.
                    Eger biz vatandaş olarak tavrımızı koyarsak, kimse engel çıkaramaz.
                    Şunuda lütfen unutmayalım. Ziraatçılar kadar halkımıza yakın olan kamu personeli bulamazsınız.
                    Ayrıca. Ülkemizde sayısal olarak en büyük güç çiftçidir. El ele verseler başaramıyacağı hiç bir şey yoktur.

Comment

Şu an ikamet ettiğim köyün 12 bin dönüm sulu arazisi ve 7 bin dönüm kuru arazisi mevcut.
                      Tarımsal mekanizasyon yönünden düşünürsek bu arazi için kaç traktör yeterli olur. Sizler bunun hesabını yapın.
                      Ben size olan traktör sayısını yazayım.

45 adet çift çeker traktör.
                      60 adet traktör. 60-90 beygir gücü arasında.

Toplam 105 traktör. Atıl olarak duran iş gücünü sizler hesap edin. Ben bir yorum yapmak istemiyorum.

Comment

Eyvah eyvah. O köyde ne şirket kurulur du ama, ne birlik kurulur du. Memleket kalkınır ya hu.

Comment

Selahattin YILMAZ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                          Eyvah eyvah. O köyde ne şirket kurulur du ama, ne birlik kurulur du. Memleket kalkınır ya hu.
                          Selahattin Bey.
                          Doğru söylüyorsunuz. Fakat bizim hiç mi suçumuz yok? Demekki çiftçi kardeşlerimizi yeteri kadar aydınlatmamışız.
                          Aslında bu bizim asli görevimiz. Siz bu konu hakkında ne dersiniz?

Comment

Bu iş bir saatin dişlileri gibi en ufak parçasından en büyük parçasına kadar tümüyle bütünlük içerisinde işleyen bir mekanizma. Her kimki sebebi sadece bir yere bağlıyorsa hata eder. Sorunun çözümü eğitimle çözüleceği kadar yapıcı olmak, kurumsallaşmayı benimsemek, dünya gerçeğinde t6arım bakışına sahip olmak ve akademik destek almaktadır diye düşünüyorum.

Comment

Saygı değer kardeşlerim:Öncelikle insan eğitimi çok önemli,bu işe gönül veren kardeşlerimiz eğitimli,tutduğunu koparan ve girişken olmalı ki bunu davayı anlatmalı,izah etmeli vede ses getirmeli.Bence çiftci komple bir çiftci olmalı yani çok yönlü olmalı.Bilgili,araştırıcı,ilmi ve üretici olmalı.Bence hayvancılıkla,tarla ziraati ve sebzecilik birbirini tamamlayan unsurlardır.Örnek verelim;Buğday tarımıyla yan gelip yatmak,artık çoookk demode oldu.Çitci ekdiği buğday'ın sapını ve samanını hayvan'a verecek,hayvandan elde etdiği gübreyi,tarlaya verecek, gelecek yıl bu tarlaya buğday yerine başka bir ürün ekecek,uygun görürse korunga ve fiğ ekecek ve bal arılarıyla bu ürünün çiçeğinden bal alacak,sapnı ve samanını hayvanına yem olarak verecek ve bu döngüyü ilmi ve akılcı şekilde devam ettirecektir.Devletimize ve kamuya düşen görevde bu çeşit insanlara yardımcı olacak,gerekli hallerde eğitim ve kredi gibi konularla insanımıza yardımcı olacaktır. Esen kalınız.

Comment

Sayın TABİATÇI. Tüm fikirleriniz çok güzel ve doğru. Katılıyorum.

Sadece bir konuda düşüncemi belirtmek istiyorum. Samanı artık yem olmaktan ne zaman çıkaracağız? Alternatif olarak samanın da silajı yapılıp besin maddelerince zenginleştirebiliriz.
                                Bundan 34 sene önce Tahirova Türk-Alman Örnek ve tatbikat Çiftliğinde (Balıkesir-Gönen) Teknik eleman olarak çalışıyordum. Saman sadece altlık olarak kullanılıyordu. Biz ise şu an dahi yem olarak kullanıyoruz.
                                Saygılarımla.

Comment

Working...
                                X