fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Çiftçimizi kurtarmak

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

Cevap: Çiftçimizi kurtarmak

Sayın Tabiatçı abim. Ülkede inan Ziraat Mühendisine ihtiyaç yok. 35 bini zaten boş geziyor. Ha gübre konusuna gelirsek, ben burdan tüm ziraatçılara bir çağrıda bulunmak istiyorum; Ey Ziraatçılar! İster bedava ister parayla, Analiz manaliz yaptırıpta kendinizi yormayın kardeşim. Toprağınıza sadece ve sadece hayvan gübresi atın. Oran'ı veriyorum; İyi ama çok iyi yanmış, 4 traktör hayvan gübresine 2 traktör kanatlı gübresi katın. Alkali (PH) seviyesi yüksek topraklarda, bunu ölçmek içinde Labaratuarlara gitmeye gerek yok, piyasada kalem gibi PH metreler var, 30-40 liraya, ondan birtane alın her zaman lazım olur. Evet ne diyorduk, alkali (PH) seviyesi yüksek (8'İn üzeri) topraklarada bu oranın içerisine 2 çuval Kükürt katın ve güzelce karıştırın. Ha Kükürt katmasanızda olur. Toprağa, dikkat buyurun, toprağı devirmeden, yırtarak karıştırın. Hah işte bu ya, 4-5 yıl kullanın. Niye gidip Dünyanın parasını veriyorsunuz Gübre için arkadaş..

Comment

Sayın fsimsek;
      sizin hayvan gübresinin traktörü kaç tl haberiniz varmı?Kanatlı gübresi ne kadar?...Ha bir de bunları tarlanıza atsanız ne olacak?..Eğer toprağınız basit ve kovalent protein bağlama yeteneğini kaybetmişse,siz deil 2 traktör,20 traktör d hayvan gübresi atsanız verim almazsınız...Afaki konuşmaya gerek yok...Bu işin eğitimini almış kişilere biraz saygı gösterin...Onlar çözüm bulacaklardır...35 bin işsiz ziraat müh. bilgisizlikten işssiz kalmadı.yanlış politika ve çiftçinin çok bilmişliğinden...Ziraat müh. bu tarlaya dekara 5 kilo azot atacaksın diyor,çiftçi 1 çuval atıyor...Biz önce kafaları değiştirmemiz lazım diye düşünüyorum...
      Saygılar...

Comment

hüseyin ovak Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
        Sayın fsimsek;
        sizin hayvan gübresinin traktörü kaç tl haberiniz varmı?Kanatlı gübresi ne kadar?...Ha bir de bunları tarlanıza atsanız ne olacak?..Eğer toprağınız basit ve kovalent protein bağlama yeteneğini kaybetmişse,siz deil 2 traktör,20 traktör d hayvan gübresi atsanız verim almazsınız...Afaki konuşmaya gerek yok...Bu işin eğitimini almış kişilere biraz saygı gösterin...Onlar çözüm bulacaklardır...35 bin işsiz ziraat müh. bilgisizlikten işssiz kalmadı.yanlış politika ve çiftçinin çok bilmişliğinden...Ziraat müh. bu tarlaya dekara 5 kilo azot atacaksın diyor,çiftçi 1 çuval atıyor...Biz önce kafaları değiştirmemiz lazım diye düşünüyorum...
        Saygılar...
        Sayın Hüseyin Ovak; Hayvan gübresini tarlanıza atsanız ne olacak diyorsunuz. Bunu söylerken ciddimisiniz? Şayet ciddi iseniz, açıkçası hayvan gübresinin faydalı olmayacağını ben ilk kez sizden işitiyorum. Yanlız burada bir sorun var, Ya yıllardır hayvan gübresinin faydası yönünde toprağa kazandırdıklarını anlatanlar yalan söylüyor ve işi bilmiyor, yada siz bir şey bilmiyorsunuz. Siz ne söylerseniz söyleyin yinede ben Hayvan gübresinin tüm gübrelerden daha faydalı olduğuna inanıyorum ve bu düşüncemide sürekli savunacağım. Diğer taraftan Hayvan Gübresi kaç lira diyorsunuz. Ben size sorayım, Kaç lira? araştırında bizde öğrenelim. Eğer sabit bir fiyatını bulursanız, demekki değer verilmeye başladığını gösterir ki buda sevindirici bir olaydır. Toprağın basitliğinden ne söylemeye çalıştınız tam olarak anlayamadım. Şayet düşündüğümü kastediyorsanız, bir defa bu şekilde basit olmasının nedeni Hayvan gübresi değil, sizlerin yılardır kimyasal gübre merakınızdır. Kimyasallarla topraklarımızı mahvettiniz. Bu toprakları nasıl düzelteceğiz, açıklayında bizde bilgi sahibi olalım. Hayvan gübresi atsanız verim almazsınız diyorsunuz. Şuan kimyasal atıpta istediği verimi alan varmı? doğrusu merak ediyorum. Gelişi güzel (Afaki) konuşmayın diyorsunuz. Bugüne kadar afaki konuşmayanların Tarımı ne hale getirdiklerini gördük. Sonra ben gelişi güzel konuşupta ne söylemişim? Somut bir örnek vermeni bekliyorum. Şayet veremezsen benim hakkımdaki bu düşüncen Afaki kalacak. Bu işin eğitimini alanlara saygısızlık yapma diyorsunuz. Bu işin eğitimini almış kişilerin avukatlığını yapmak sanamı düştü. Şayet sende eğitimliysen, kendi adına konuş. Kendi adınıza konuşursanız daha hür ve bağımsız olursunuz. Boş kalan Ziraat Mühendislerinin bilgisizlikten boş kaldıklarını söylemediğim halde (kayıtlarda mevcut bakın) eline almışın karayı sür Allah sür. Lütfen karayı sürmeden önce dikkat et, ezbere konuşma. Çiftçinin Ziraat Mühendisini dinlemediğini söylüyorsunuz. Çiftçi/İnsan inanmadığını uygulamaz. Çiftçi/İnsan psikolojisinden anlamak lazım. En azından onları ikna edebilecek kabiliyette insanların görev yapması daha doğru olur. Ama malesef Tarım teşkilatları vurdumduymaz ve güven mermeyen adamlarla dolu. Saygılarımla..8)

Comment

sayın fsimsek,
          sizin fikirlerinize katılıyorum. çok doğru gözlem ve analiz yapmışsınız tebrik ederim.Türkiye'de toprak analizinin öneminden hep bahsediliyor fakat analiz yapıldıktan sonrası yok. sonrasını ya kimse bilmiyor yada devlet sırrı söylenmiyor.

Comment

Değerli kardeşlerim:Yanlış anlaşılmasın,Gübrelemeye karşı değlim.Yerinde ölçülü ve dengeli verilecek tüm gübreler ve bitki düzenleyiciler mutlaka verilmeli.Tabi ülkemizde değerlendirilemeyen ve boşa atılan bu ahır gübreleride mutlaka değerlendirilmeli.Ama bunun değerlendirilmesi bile,bilinçli,akılcı ve ilmi olmalı.Burada daha önceki yazılarımdan okuyanlar görmüşlerdir ve Bilenlede bana hak vereceklerdir.Bu gübreler olgunlaştırlıcak,gerekirse zenginleştirilecek tarlaya yada bahçeye öyle verilecektir.Bu ahır gübresi bile verilmeden önce bile mutlaka toprak analizi şart!!.yani öyle armut piş,ağzıma düş işini bırakalım;Elbetde her işin emeğin bir maliyeti olacaktır.Lütfen yukardaki yazılarımı iyi okuyup değerlendiriniz.Diğer bir Husus,şayet bu ahır gübresini toprağa iyice olgunlaştırmadan verirseniz bu kezde tarlaınıza yada bahçenize ot tohumlarını ve böcek larvalarınıda elinizle vermiş olursunuzki Ondan sonra,O eleştirdiğiniz ziraat mühendislerinden veya zirai ialç bayilerinden,yardım istersiniz.Ayrıca bu atık maddelerin içindeki virüsleri de yabana atmayalım.Diğer husularıda madem konu açıldı bahsetmeden geçemiyeceğim bazı ahır gübreleri;özellikle Tavuk,güvercin,hindi vs kanatlı hayvanların oluşturduğu gübrelerde aşırı tuz oluşturduğundan bitkilerinizi yakabilirsiniz.Ayrıca fazlaca verdiğiniz ahır gübreleri demir dengesi az olan topraklarda demiri notralize ederek bitkilerde demir eksikliğine yol açtığı bilinmektedir.Ziraat Mühendislerinim işsizliğine gelince;bu iş sadece bu kardeşlerimizi kapsayan bir hadise olmayıp;malesef,ülke sorunumuzdur.Öğretmenden,Ziraat Mühendisinden,Mimardan vs.Bir sürü kardeşimiz kimisi polis olmuş,kimisi itfaiyeci ne acıki; hakir görmüyorum ama,garsonluk ve otobüs muavini bile olan kardeşlerimiz var.Hatda bu işe girdiği için kendini şanslı sayanlar bile var.Yine yineliyorum."Bir pire için,bir yorgan yakılmaz".Her mesleğin içinde elbetde iyiside vardır,kötüsüde.Elbetde bazı kuruluşlar modernize edilebilir.İlmi ve akılcı her düzenlemenin yanındayım amaaa kırıcı olmamak kaydıyla.Ben Tarım bakanlığına bağlı kuruluşcu değilim.Ancak yıllardır bilfiil tarıla iç içeyim.Üstüne,üstük bazı İnsanlardan bende şikayetciyim.Ama bu değildirki hepsi kötüüü!!.hepinize başarılı ve sağlıklı bir şubat ayı dileklerimle,esen kalınız.

Comment

Sayın Tabiatçı abiciğim. Hayvan Gübresinin kontrollü ve çeşitli işlemlerden geçtikten sonra verilmesi gerektiği düşüncelerinize katılıyorum. Ama mutlaka değerlendirilmesi ve bilimsel çalışmalar ışığında toprağa kazandırılması gerektiğinide düşünüyorum. Ziraat Mühendislerinin boş kalmasında Devletin olduğu kadar, Ailelerin'de suçu vardır. Çocuğumuz bir Üniversite bitirsinde neresi olursa olsun düşüncesiyle hareket eden Aileler, bitirdikten sonra iş alanları varmı yokmu diye araştırmadan, ezbere tercih yapmaktadırlar. Tabiki çocukta, aman bir Üniversite bitireyimde şu babamın, anamın dilinden kurtulayım diye, oda araştırmadan gelişi güzel yerleri tercih etmektedir. Tabiki, Eğitim sistemi bazı şeyleri bu insanların tercihine bırakmadan, ileriye dönük bir düzenleme ve planlama yapması gerekir. Örneğin özellikle şu dönemde, en az 20 yıl süreyle Ziraat Fakülteleri kapılmalı diye düşünüyorum..

Comment

değerli Kardeşim:Ben Orta Anadolu'da yaşıyorum.Yıllarca bu ahır gübrelerinin kerme(bir çeşit yakacak) yapılarak yakılmasına çok üzülürdüm.Kömürün çoğalmasıyla birlikte;Hayvan çiftliklerinin önü adete dağ gibi yığılır;Ona,buan bu gübrelerin değerlendirilmesi için serzenişte bulunurdum.Bazı Çiftlik sahipleri bu atık maddeleri hatda derelere bile döktüler ve buna ben şahit oldum.Bugün bile azda olsa bunu değerlendirmeyen veya yanlış değerlendiren insanlarımız mevcut.Ama Çok şükürkü çiftliğinin yanına tesis kurup,bu atıkları değerlendiren ve para kazanan akıllı insanlarımızda çoğalmaya başladı.Memleketimizde hayvancılık mevcut bunlar usulünce değerlendirilse hatda yanlarıan biyogaz tesisi kurulsa belkide mutlu olacak insanlardan biriside benim.Yıllarca bu gübreler bu şekilde dururken,avuç dolusu döviz verip,dışardan kimyasal gübre satın almak bana akıl karı gelmiyor... Ancak bu ahır gübrelerinin yanında Kimyasal gübre fabrikaları,organik bitki düzenleme tesisleri bilim ışığında olmazsa olmaz diyorum.Bu Konuda Bu sitede Ziraat Müh.Sn Hakan Erzincanlı Kardeşimizin çok güzel yazıları mevcut,okumadıysanız tavsiye ediyorum.Şu an malesef hiç bir işin Garantisi yok.Medyamızdan izliyorum.Gün geçmesinki işci çıkarılmasın.İçim inanın kahroluyor.Bu Ziraat Fakültelerinin elbetde düzenlemesine gidilmesi,hatda 1 yıl hazırlık olmak üzere +5 yıl olması,Ara eleman Olarak ziraat Meslek liselerine önem verilmesi taraftarıyım.Amma hem teorik,hemde pratik adamakıllı olacak.Malesef kapatma işide biraz zor gibi görünüyor.o işe hiççç girmeyelim.o iş biraz siyasiii...bende o işi sevmemmm!!! Esen kalınız

Comment

Evet, Ziraat fakültelerinin belirli bir süre kapatılması/dondurulması ilk aşamada siyasi gibi görünebilir fakat inanın bu önerinin bence üzerinde düşünülmesi gerekir. Yök başkanı, önümüzdeki yıllarda Üniversite Mezunu genç kalmayacak diyor. Düşünebiliyormusunuz, Memlekette herkez Üniversite mezunu ve işsiz. Yeni Yeni İstihtam alanları oluşturulmadan, Üniversitelere alınan öğrenci oranına son derece dikkat edilmesi gerekirken, nelerle karşılaşıyoruz ve neler söyleniyor. Ara eleman konusunda fikirlerinizi destekliyorum. Şuan ara Eleman olarak, İlkokul ve Ortaokul mezunu torpilli gençler istihtam ediliyor. Memlekette hala dayısı olan iş bulabiliyor. Böyle düşünülmesini ortadan kaldırmak içinde, KPSS diye saçma sapan bir sınav getirdiler. ÖSY sınavında eliyorsun ve seçerek alıyorsun, bir daha niye böyle bir sınava tabi tutuyorsun öğrencileri. Madem bu sınav o kadar gerekli ve önemli, daha önceden bu sınava tabi tutulmadan Devlet kademelerine yerleştirilenleride bu sınava tabi tut. Kazanırlarsa kaldıkları yerden devam etsinler. Sadece şuan mezun olanları niye bu sınava tabi tutuyorsun. Bu gençlerin günahı ne. Öncekilerden daha sonra Dünyaya geldilerse bunda ne kabahatleri var. Yanlış Yanlış ve yanlış. Yanlışlarla dolu uygulamalara sürekli yeni bir yanlış ekleniyor malesef. Bu gidişlede düzeleceğe benzemiyor..

Comment

SnF Şimşek:Biz konunun dışına çıktık.şahsi kanaatim,Çiftçilerimize ne gibi çözüm önerileri verebilir,fikirlerimizle nasıl yardımcı olabilir?,bunu nasıl gündemde tutabiliriz.Zira belli kişi ve kuruluşları eleştirmek bize ve siteye bir yarar sağlamıyor.Elbetde bahsetdiğiniz konular ülkemizin ve bizim konularımız ama;site yöneticileri veya medaratörler yukardaki konuyu açsınlar yada site gördüğüm kadarı ile içerik bakımından zengin.Orada gündeme getiriniz ve çözüm önerileriyle tartışalım.Zira bu konu çifçimizle ilgili vede sizin önerlerinizi bekliyorum.Esen kalınız.

Comment

Sevgili Dostlarıma Bu konu her açıldığında aynı şeyi söylüyorum ama hala anlatamıyorum neden bilmiyorum herhalde sorun bende neyse tekrar anlatayım ARKADAŞLAR bakın çiftçiyi kurtarmaya gerek yok o zaten kendini kurtardığı için çiftçi olmuştur. Kurtarılması gereken bir şey varsa o da köylü mantığıyla yürütülen tarım yani köylüdür. Çünkü çiftçi zaten düzenli ve planlı tarımla uğraşan kişi demektir o zaten para kazanır. O nun kurtarılma derdi olmaz onun zaten bir danışmanı veya ziraat mühendisi ilişkisi vardır. Ayrıca tarım bakanlığının çeşitli mercileri ile zaten işli dışlıdır. Onun için onu kurtarmanın derdine düşmeyin onun kalitesini arttırmaya çalışın asıl sizin derdiniz ne olmalı biliyormusunuz köylüyü kurtarmak olmalı. Çünkü o mühendisi kabul etmez o zaten ya çok bilir yada mühendisin bilmediği bir konuyu takip etmeye çalışır hani açığını buluyumda ben senden çok biliyorum deyim diye onun için o kafadan hiçbir şey olmaz. Eğitim Şart bunun içinde Avusturalyanın tarımını geliştirdiği veya rusyanın bitmek üzere olan tarımını kalkındırdığı politikalar belli ( amerika zaten orada var neden keşfedelim diye uğraşıyorsunuzki ) Bu sistemi bu ülkede uygulamaya çalıştılar ama sırf birilerini karalamak bu kadar aptalca yapılır bizim buğday bilmeyen ekonomist arkadaşımı buğday tarlasına zooteknist arkadaşımıda bahçe ürünlerinin en çok yetiştiği yere yollamak gibi bir çok bilmişlik yaparak mahçup ve küçük duruma düşürdüler.
                      Size 2005 yılında tırakyada başıma gelen gerçek bir olayı anlatacağım tarım danışmanlarının ilk yılı idi yanlış hatırlamıyorsam. bir köye genç bir kızımızı görevlendirmişler tarım ekonomisi mezunu ve yeni mezun şehirde yetişmir kibar bayan bir meslektaşımız. Oturuyoruz ve konu buğdayda ve ayçiçeğinde bitki besleme ve gübreleme; Muhtar dediki hangi bölüm mezunusun dedi bende hayırdır dedim niçin sordunuz yaa bizdede var bir ziraat mühendisi hangi hoca okuttuysa hiçbir şey bilmiyor ben öğrettim her şeyi dedi senide öğretmeyelim burada dedi. Ben tebessüm ederek Üstad ben öğrenmeyi severim bildiğimden fazlasını öğretenin ayağını öperim ama sende öğretecek ahlak yokki neyi alsam senden şüphe ederim dedim ve konu açıldı gitti. Ama buna rağmen silahla tehdit edilenler de olmak üzere gerçekten arkadaşlar bulundukları bölgelerde güzel işler yaptılar yani amerikayı yeniden keşfetmeyelim sadece olanı ülkemize uyarlayıp geliştirelim okadar saygılarımla

Comment

Sayın şimşek üniversite mezunu işsiz olmaz diye bir kural yok ayrıca bu ülkede işsizlikten çok iş beğenmeme var bakın örnek devlet bu sene 2 yıllık üniversite mezunu hizmetli aldı yani odacı şu anki maşı 1136 tl dir ama inanırmısınız tanıdığım hiçbir iki yıllık mezunu arkadaş başvurmadı devlette liselerden almıştır ama dikkatimi çekti bu kadrolara 60 puanla girenler var demekki iş ihtiyacı yokki adamın hizmetli olmak istemiyor. Bakın avrupada almanyada tv lerede çıktı eski milletvekili devlet memurluğu yapıyordu hizmetli olarak gel yaptırsana bizim millet vekillerine sıkmayın araştırın ve öle konuşun sevgiler

Comment

Yani, sölediklerinizden şunları anlıyorum. Hata Ziraat Mühendisinde değil, laf anlamaz söz dinlemez Çiftçide. Ziraat danışmanları Tarım Ekonomisini bitirse bile işini yapıyor fakat, çiftçi onu dalgaya alıyor. Devlet, hizmetli alacak fakat, kimse beğenmiyor ve müracaat etmiyor vs. vs. Allah aşkınıza arkadaşlar bu söylediklerinize kendiniz inanıyormusunuz? Kusura bakmayın ama, söylediklerinizi malesef dikkate alamayacağım. Çünkü çok afaki şeyler..

Comment

Sen hayatın okumayan ve tarım sektörünü bilmeyen bir zavallı olduğun belli ben işkembedeb atmam bu site ii bilir okumadan senin gibi yorum yapmam ben diyorumki herşey karşılıklı ama sen yine at gözlüğü takmış bir zavallı olarak yorumuna devam ediyorsun allah yolunu açık etsin anlamamak için uğraşıyorsan zaten okuma ama anlamak için uğraşıyorsan bu sitede anlatmak için uğraşan çok zeki ve senin gibileri yetiştirmeye çalışan ve yetiştiren çok insan var. Ayrıca ben çiftçi ile ilgili tek laf etmiyorum önce oku ben zaten çiftçi kendini kurtarır ve ziraat mühendisi ile çalışır diyorum sen okuduğunu anlayamayacak ve onu kavrayamayacak kadar basit bir adam olamassın sen sadece yorum yapmak için uğraşıyorsun sen hangi ülkede yaşıyorsun. Ayrıca köylü ayrıdır çiftçi ayrıdır anlayamadıysan anlatayım sana ayrıca benim ziraat mühendisini kabul etmiyor dediğim köylü çiftçi değil zavallılık yapma sadece öğrenmeye çalış kendini küçük düşürüyorsun

Comment

Yukarıda yazılanları okdum bir çok konuda Sayın Kardelen Katılıyorum. Tek eksik bana göre köylümüzü eğitmek ve öğretmek. Doğru bildiğini sandıklarının yanlış olup doğru olanları anlatabilmek gerekir. Bazı Anneler vardır. bebeklerini yetiştirirken benim sütümü yediğimi içtiğim çorbayı içsin yeter diye düşünüp büyütür sonrada o büyüyünce bana bakar der. (Sağlıklı olursa Tabiki) Bazı anneler vardır. bilinçli hareket edip çocuğunu nasıl beslemesi gerektiğini hastalıklı olup olmadığını ileriki yıllarda sağlıklı olması için bugünden yapması gereken aşıların olup olmadığını. kendisi bilmesede bilenlere ve uzmanlarına danışarak yada araştırmasını yaparak önlemlerini alıp yetiştirir.
                              Bilinçli çiftci gereken bilgileri bulur bilenlere danışıp ne yapması gerektiğini öğrenir. Bilmeyen yetiştiriciyede ukalalıklarına rağmen öğretmeye ve ikna etmeye yetişien insanların öğretmesi gerekir. Diye düşünüyorum.
                              Burada yazışmalarda atışmak yerine gerçekden bilgi paylaşımı ve yazılanları anlamaya çalışılmalı. Anlaşılmayan detay varsa tekrar sorulmalı ve aydınlatılmalı.Bir birimizi Üzerek veya rencide ederek bir birimize faydamız olmaz.
                              Köylüye öğretmemiz gereken çok bilgi olduğu kesindir. Lakin bizimde onlardan öğreneceklerimiz mutlaka vardır.
                              Çok uzatdım kusura bakmayın iyi akşamlar.

Comment

Sayın tektekin uzatmak önemli değil önemli olan mantık çerçevesinde yazmakki zaten siz onu yapmışsınız. Ben o yazılnlarda bir ibare kullandım bunuda bu konu ilk çıktığından beridir kullanıyorum. İfadem hiç değişmedi hep aynı görüşteyim şunu söylüyorum KÖYLÜ ZİRAAT MÜHENDİSİNİ KABULLENMEDİKÇE VE ZİRAAT MÜHENDİSİDE ÇİZMEYİ GİYİP TARLAYA GİRMESİNİ BİLMEDİKÇE BU ÜLKEDE TARIM GELİŞMEZ YANİ ÖZETLE : Herkes birbirine karşı saygılı olacak ve diyecekki herkesin bir bildiği doğru nokta vardır bende teorik var köylüde uygulama birleştirirsek başarılı oluruz diyecek işte o zaman tarım gelişir siteye hoş geldiniz saygılar sunarım

Comment

Working...
                                X