fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Çiftçimizi kurtarmak

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Çiftçimizi kurtarmak

Eğer tarım milli olacaksa düştüğü/düşürüldüğü durumdan çiftçiyi kurtarmadan böyle bir seferberlik olamaz diye düşünüyorum. Burada bir kurtarma operasyonu yapalım senaryoları ortaya koyalım isterim.
  • Fidanligi.com

Cevap: Çiftçimizi kurtarmak

Çiftçiler ile ziraatçılar arasında ciddi bir duvar var. Basit bir toprak tahlili, bitki hastalığının teşhisi ve tedavisi için çiftçi ile ziraatçılar arasında duvar örülüyor. Haliyle ürünün planlanması ve pazarlanması da bilinçsiz bir halde çiftçiye devrediliyor. Sonuçta aldatılan ve zarar gören insanlar çiftçiliği bir meslek olarak yapmak istemiyor.

Comment

Sn Ebrar: Öncelikle kafaların değişmesi gerekli.Çitcimiz ve ziraatcimiz kendini sürekli geliştirmeyi ve yenilemeyi şiar edinmeli.Bazı insanlarımızda artık bu devlet memuru zihniyetini bırakmalı(Geldide geçiyor),İnsanlara yan gözle bakmak, savsaklamak, kendini beğenmek kül oldu;Ama bizde hala devam ediyor.Bütün bunlar şahsiyet ve eğitim meselesi,kimseyi suçlamıyorum ama, bu çok önemli başka türlü bu işler hallolmaz.Bu konu her işte temel...işi fazla karıştırırsak başımız ağrır. Esen kalınız.

Comment

Olayları irdeledikçe, sorumluluklar hatırlatılır ve sorumlu olanlar da üstüne düşen görevi yerine getirebilirler.

Comment

Sn Ebrar:Ümitsizliğe düşmek bize yakışmaz; ama bu sitede,bu siteyi sevanler bir sürü yazılar yazdılar.Basında medyada bir sürü faydalı bilgiler sunuldu;İnternetde işe yarama siteleri inceleyenler ve Kimsenin zevkine, görüşüne karışmak huyum yok ama;şu şunla çıktı,Amerikadan falanca popcu gelecek proğramlarını duydukca üzülüyorum.Demekki bu memleketde ekenomik kriz ve çitci sorunları önemli değil.Üstüne üstük dedem yaşındaki adamın torunu yaşındaki bayanla evlenmesi bu krizden çok önemli...neyse işi uzatmayalım başımız ağrımasın.Esen kalınız.

Comment

Merak etmeyin düzelecek. Çiftçilerimizin canı yandıkça çıkış yolu arayacaktır. Millet olarak zoru severiz. Son dakika gelmeden işe koyulmayız. Bakın Antalya’da ki çiftçiler yıllarca İstanbul esnafının canlarını yakmasından çok ders çıkarmışlar ve kendi çözüklerini kendileri bulmuş. Bence sabır son dakikaya kadar. Başka türlü harekete geçmiyoruz.

Comment

Elbette insanımızın zekası ve sağduyusu her zaman pratik çözümler sunmuştur. Ne var ki, mevcut sivil hareketler bile formalite zincirinde kendisine bir geçim alanı bulmuş, çözüm önerileri yerine insanlarımızı tek başına bırakılmıştır. İlçe tarım ve hatta kasabalarda tarım müdürlüklerine bağlı mühendisler bulunduğu halde, neden hâlâ çiftçilerimizle aralarında bir duvar oluyor ve çiftçilerimiz kendi problemlerini kendileri çözmek zorunda bırakılıyor?

Comment

İl Tarım Müdürlüklerdeki ziraat mühendisleri Valiye,ilçedekileri de Kaymakama bağlı.Yani sen ağzınla kuş tutsan bu ziraat dan anlamayan siyasalcıların emrindesin.Ben bizzat yaşadım.Adamın kafası basmıyor ama kaymakam olmuş.O tarımı angarya görüyor sen ne yaparsan yap adam yok dedi mi iş bitti.Şimdi ne yapsın ziraat mühendisleri.En iyisi etliye de sütlüye de karışmamak. Karışırsan işin ucunda sürgün var. O zaman ben niye karışayım. Köylünün üretimine. Sivas da bir vali doktora yapmış bir ziraat mühendisini çağırıyor ve odasındaki çiçekleri göstererek " Çocuk şu çiçekleri sula ve dışarı çık" diyor.Bizzat başına gelen arkadaşım anlattı.Şimdi siz bu ülkede Ziraat mühendisleri iş yapmıyor diyorsunuz. Ziraat mühendisleri ziraat dan anlamayanlara bağlı olduğundan maalesef çalıştırılmıyor.Malumunuz en son Kırklareli Valisi de İl Tarım Müdürlüğünde ki Ziraat Mühendislerine " Hadi bakayım sizi sınava tabi tutacağım "diye sınav yapmıştı.Kendisi ne kadar anlıyorsa.İşte mühendis arkadaşlarımızın durumu bu.

Comment

Evet, aynen katılıyorum Ubeyd beye. Vali ve Kaymakamlar tarım işine karışmamalılar. Yozgat valisi de Hiç bir İl Tarımdan kimseye danışmada, Yozgat gibi 1500 rakımlı yere 350 bin adet Yalova cevizi getirdi ve ertesi yıl hepside soğuğa dayanamadı öldü.

Comment

Evet, bütün bu hadiseler sivil bir dayanışmayı gerektirmiyor mu? Elbette bizim sıkıntımız ziraatçıların duyarsızlığı veya çiftçilerin yeniliğe açık olmaması değil. Hasta-doktor ilişkisindeki yakın iletişim bir şekilde çiftçi- ziraatçı arasında kurulamıyor veya kurdurtulmuyor. İşte, sorun da bu iki önemli ögenin birbirinden habersiz edilmesinden kaynaklarıyor.

Comment

Evet, bütün bu hadiseler sivil bir dayanışmayı gerektirmiyor mu? Elbette bizim sıkıntımız ziraatçıların duyarsızlığı veya çiftçilerin yeniliğe açık olmaması değil. Hasta-doktor ilişkisindeki yakın iletişim bir şekilde çiftçi- ziraatçı arasında kurulamıyor veya kurdurtulmuyor. İşte, sorun da bu iki önemli ögenin birbirinden habersiz edilmesinden kaynaklanıyor.

Comment

Üstat Çok haklısınız;Bu sözlere diyecek bir kelime yok,ben işi birazda ilerleteyim.Biz kendimiz temsil edecek insanları iyi seçmeliyiz.Bu Muhtardan başlayıp, vekilden çıkacak.Bu da bilinçli ve eğitimli insanların işidir.arkasıda kendisinden gelir.Örneğini verelim;şu an bizi temsil eden parlemontoda kaç tane bu işlerin içinden gelen Ziraatci vekil var,İl ve belediye encümenlerinde terzisi, bakklı var ama malesf ziraatcisi nerde? Ziraat odalarındaki başakan ve yöneticilerinin kaç tanesi Ziraatci veya bu işten gelmekte?Kimseyi hakir görmüyorum ama;İlk okul mezunu odacıya, dışardan Lise diplomasası alıp,Park ve bahçeler müdürü yaparsanız,bu işi siyasi kafaya göre değerlendirirseniz ve İmamı belediye başkanı yaparsanız, oda bilmediği için memleketde ağaç komaz keser."İŞİ EHLİNE VERİNİZ". Bu işlerin örneğinin artırsak fizana gider.Yukardaki değerli kardeşlerimiz diyorki: " düzelir". Burada bir ata sözü var."Göle su gelene kadar, Kurbağa'nın gözü çıkar." Rahmetli ebe'm derdiki:" İyi Diyonda guzum, bizim eskiyen pabuç ne olacak!". Tokatda feryat eden vatandaş ne yapacak!!.Dünyada en iyi yatırım insana yapılandır.diyorum.Esen kalınız.

Comment

Evet Burası Türkiye arkadaşlar Ubeyd abi ne güzel sölemiş çiçeklerimi sula diyen vali olsa can kurban çocukları varki başbakandan daha etkinler maaşallah bu konuda. Fazla bu konulara girmek istemiyorum. Sevgili arkadaşlar çiftçiyi kurtarmak derken herhalde köylüyü ve tarımı kasteddiniz çiftçi zaten kendini kurtarıyor. Antalya fuarında Ubeyd abi ile beraberdik o beni ii anlar adamlar bazı olayları aşmış çiftçiler onun için biz köylüyü kurtaralım. Bir de bu tarım il ve ilçe müdürlüklerindeki arkadaşlara kızanlar varya onlar damdan düşmemiş ondan konuşuyorlar adamlara araziye gitmek için ödenek yok tahlil için ödenek yok araştırma için ödenek yok zaten olsada mısır desteği ayçiçeği desteği ... şu desteği bu desteği derken adamlar zaten mühendiskiği unuttular artık VHKİ memuru oldular onun için normal yeniliklere kapalı kalmaları kızmayalım. Arkadaşlar tarımın Politikası olmayan ülkede tarım gelişmez. Ebrar arkadışımız çiftçi mühendisten soğumuş diyor ziraat mühendisi çizme giyip tarlaya girmrdikçe köylüde bilgiye saygı göstermeyi öğrenip ben öğrenmeliyim demedikçe zor arkadaş. Bizim bir kaç deli var yılmadan anlatacak onlarıda bir kaç gübre satacam diye yırtınanlar engelliyor hayırlısı olsun inşaallah

Comment

Genel başlığımız, Mili Tarım Segferberliği ve alt başlığımız çiftçimizi kurtarmak. Burada benim anlatmak istediğim kısa ve öz olarak şu; Çiftçi ile ziraatçılar arasında ciddi bir duvar var. Bu duvar bizzat siyasi politikalardan veya kişisel veya arz- talep dengesinden olabilir. Neden olması beni çok da fazla ilgilendirmiyor çünkü kişisel olarak yapacak birşeyimiz yok. Fakat ne yapabiliriz konusunda çözüm önerileri üretebiliriz.

Comment

50 adet çiftçi bir araya gelse kişi bazşı en az 1000 lira katarak en az 50 bin lira sermayeli bir şirket kursalar. Sadece küçük bir irtibat bürosuyla pazarlama tecrübesi olan bir kaç ziraat mühendisi çalıştırsalar şirket mantığı ile basit anlamda kurumsallaşmış olmazlar mı?

Comment

Working...
                              X