fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Çiftçimizi kurtarmak

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

Cevap: Çiftçimizi kurtarmak

mühendislerin sahada çalışanları ayrı bildigim kadarıyla aynı zamanda mühendisler teknikerler hep okullarda en basında kendilerinin bile bilmediği yabancı bi sürü kelimeyle doldurulurlar zamanla sahaya cıktıkca yada bilgi yerlestikce agız alışkanlığı oldukca bu kelimeleri kullanırlar ki okulda da zaten bu söylenir(gidince bu kelimeleri kullanın ki sizin egitimli oldugunuzu anlasınlar ) diye birde işin gerçegi şu köy halkı dısardan gelen bi insanın bilgisini kabul etmek istemez birde söylenenler zor gelirse aman çok bilmiş ben 50 yıldır bu meslekle ugrasıyorum denir ve kendi bildiklerini okurlar bi yandan da bakılırsa tarım il müdürlüklerine baglı olanlar baş nereye giderse ayaklarda oraya sistemini uygularlar üstüne de yabancı kelimeler eklenince.... bizim orada ziraat mühendisleri köyde sözü gecen insanlarla baglantı kurup köy kahvesinde oturup ciftcilerin genel sorunlarını dinliyodu yani duvarları kaldırmanın tek yolu ciftciyle köylüyle üreticiyle sıkı dostluktur

Comment

Sevgili arkadaşlar;
      o kadar derin bir konuya dalmışsınız ki, ne diyeceğimi bilmiyorum. Yukarıda yazılanların hepsine katılıyorum. Düşünce olarak katılmadan daha öte sürekli yaşıyorum.
      Tarım İl Müdürüne gidiyorsun: ''Allah üzümü veriyor, onun kalitesini, cinsini, verimliliğini araştırıp uğraşmak sana mı düştü? '' diyor.
      İlçe Tarım müdürlüğüne gidiyorsun: '' Bölgenin en son don ortalaması tarihini biz nereden bilecekmişiz'' diyor.
      İlçe Tarımda çalışan Mühendis arkadaşlara soruyorsun: '' Bakanlık olarak hiç bir konuda hedefimiz belirlenmiş değil, hiç bir alanda ciddi uğraş içine girmemiz istenmiyor, ne yapacağımız, ne yaptığımız belirsiz '' deniyor.
      Daha hangi örnekleri vereyim ki, Allah hepimize kolaylık versin. fıttırmak işten değil. Selam ve sevgilerimle.

Comment

Çiftçiyi kurtarmanın en önemli yolu eğitimden geçer.Eğitimi de bilgi ve becerisi çok olan deneyimli ve halkın seviyesine inebilen teknik elemanların vermesi doğru olan.Çiftçiyi ve eğitim verdiğin bölgeyi tanımak çok önemli.Ürün mozaiği ne, arazileri sulama durumu,bölgede hastalık ve zararlılar neler,Çiftçi daha çok neyden şikayetçi gibi konuları belirleyip eğitim konusu ve yapılacak faaliyet ona göre planlanmalı.Birde Eğitim çalışması yapılırken Muhtar veya önder çiftçi tesbit eder ve çiftçilere de kendi arazilerindeki ağaçlardan zarar görmüş olanları görsel bir şekilde sunarsanız çiftçi size inanır ve kabullenir.Sonra bakın bakalım sizi tutabilen var mı?Başarı sağlıyormusunuz o zaman farkedersiniz.Önemli olan neyi ne zaman,ne şekilde ve kimle yapacağınıza karar vermektir.

Comment

Önyargılar ve bakış açıları değişmediği müddetçe, çiftçiler ile ziraatçılar arasındaki kopukluk daima olur. Bunun için illaki öğretim ön planda olamıyor.

Comment

ön yargı ve bakış açısı önemli ve aşılması zor bir konu.Ama çiftçiyi kendi bilgi ve deneyimine inandırırsan emin olun size geri dönüşü çok güzel oluyor.Ama önemli olan inandırıcılık.

Comment

mertonata katılıyorum benim tanıdıgım cok sevilen mühendisler var ve calıştıkları yerden özellikle cagarılıyorlar sözüm meclisten dısarı bazı ziraat mühendisleri de köylüyü asagılayıp kücük görüyor köyde imece diye bişey vardır dayanışma yardımlaşmadır bu her konuda böyledir köylüler birine yapılan birşeyi hazmedemez unutmaz ve herkes o insana cephe alır burada olan mühendislerimiz lütfen üzerine alınmasın bu sözlerimi yani anlatmak istedigim ingilizce bilmeyen biriyle Türkçe konuşmak gibi bir şey... bu sekilde olan ve deneyimi olan bi insanın tutunamayacıgı yer yoktur saygılar ...

Comment

Burada benim bahsettiğim ön yargılar, yalnızca çiftçilerin ziraatçılara bakış açısı değil. Toplumumuz birbiri ile barışık ve birbirine anlayışlı bireylerden oluşmakta. Benim bahsettiğim, sorunların çözümü noktasındaki işbirliğindeki kopukluk. Bazı katı kuralların iletişime mani olması. Göreve talip oluyorsunuz, önünüze saçtan samandan alakasız engeller getiriliyor. Galiba buradaki seferberliğe dahil olan arkadaşlarla sıraladığımız ve sıralayacağımız sorunlardan sonra çözüm önerileri de getirip, hayata geçirebiliriz inşallah.

Comment

kendi kendimize yetmeliyiz.

ne demiş atalarımız el elin eşegini türkü söyleyerek ararmış.

bizler evlatlarımızı kibirli bilmezlerin emirlerine amade olsun diyemi okutacagız?

kesinlikle hayır.

evlatlarımızı kendilerine ve cevresine ışık olsun diye okutacagız.

üretmenin hazzına varmalarını saglarsak kimse onların önünde duramaz.

saygılarımla

Comment

Bu bölümü açan tecrübesini ve görüşlerini paylaşanlara teşekkür ediyorum. Önemli bir konu olması sebebiyle...
                    Babam yaşlarında 3 çiftçi ile tanıştım. Malatya, Kastamonu ve İst. çatalcadan, üçüne de yerkirazı ve siyah domates tohumlarından hediye ettim. Bu ürünlerin değerli olduğunu anlattım. Yetiştirirseniz satış ve pazarlama konusunda yardımcı olmaya çalışırım dedim. O kadar heyecanlandılarki değişik bir ürün yetiştirmek ve para kazanmak kendi bölgesinde ilk olmayı istemek gibi bir tavır gördüm. Gözlerindeki o parıltıyı o heyecanı onlarda gördüm. Yüzlerindeki o gülümseme beni mutlu etti. Arada bir yanıma gelirler sohbet ederiz. Keşke tüm çiftçilerimiz bu şekilde mutlu, umutlu ve seviçli olsa. Çiftçilerimiz de ben şunu görüyorum. Belki başka sorunlar olabilir ancak bilinen ürünlerin üretimi para kazandırsa da, değişik türlerde ki ürünlerin Ülkemize kazandırılıp çiftçimizin önüne koyup üretimini yaptırtmak ve yurt dışına pazarlanması konusunda yardımcı olmak gerekir.

Comment

ben yaban mersini yetiştirmek istiyorum fakat masrafıda ağır nasıl yapabilirim tşk

Comment

konu ıcın cok tesekkur ederım ben cıftcıyım
                        konuyu bırde benım gozumle degerlendıerlım sayın robın alp yunanıstandakı ayaklanmadan bahsetmış bu bızde asla olmaz nedenı TURK olmak hele hele kırsalda turk olmak TURK ınsanı asla devlete karsı durmaz elınden ekmegını alsanda
                        ıkıncı ıllakı ıs sıyasete dayanıyor dedıgınız gıbı secım onu destekleme muslukları acıldımı cıfcının gonlu hos banane yarından
                        ama bence hepsı yalan cıftcı egıtımsız bılıncsız pazar planlaması urun planlaması yok gecen yıl kım neyden para kazandı ıkıncı yıl hurra gucu ımkanı olan pazarı dusunmeden dalar ıse herkezde traktor varlıgı konusu
                        ee napsın mıllet arası yapısı gıddıkce daralıyor yerı gelıyor kardesın kardese faydası yok maalesef mecburen alıyor traktoru bırlık olmak kolay degıl cunku bılgı yok gorsel olmadan olnuyor cabasını cok verdık ama olumlu ornekler alınmaz olumsuzlar alınır elındekı az cok bırıkımı kooperatıf bırlık gıbı yerlerde batırmak ıstemez
                        devlet arazı toplulastırmasından mırasın bolunmesınden baslamalı bu ıse mekanısasyonun gelısmesı buna baglı uretım ve planlamda devlete baglı su anda bence devlet bedava bılmem ne fıdanı dagıtıyor bılmem kac sene sonra cevız yarı yarıya ucuzluyor varmı boyle mantık pancar kooperatıflerı gıbı olmalı kotayı koy ole ek ama kota sahıbıne gerekne her destegıde vereceksın az daha kırsala dayanayım mazot bellı adam motoruna atık yag koyar tarla surer yarın motor ne olmus onemlı degıl cunku gunu kurttarmıs ucuz ılac kullanır cunku para yok kalıntı umurunda degıl bılmezde pestısıtı fln gubre pahalı dıye tavuk gubresı bılmem ne organık gubre ıcınde ne kadar azot fosfor farketmez adı gubre onu atanda sanslı zaten eskısı gıbı kullanan yok gıderek kısıtlıyor ıster ıstemez
                        cok uzun oldu galıba kusura bakmayın yazacak cok sey vaar aslında

Comment

ne yapmak lazım ben fındık üreticisiyim mavi yemiş de üretmek istiyorum

Comment

iyi günler arkadaşlar
                            devlet destekli çapa makinası alınıyomuş öyle bir duyum aldım doğrumudur

kriterleri nelerdir bana yardım eden olursa çok memnun olurum

nereden öğrenebilirim bana yardım eden olursa çok memnun olurum saygılar

Comment

Sayın fatmçavdar,
                              Aşagıdaki link herhalde sizi biraz aydınlatır. Saygılarımla.
                              http://www.lpghaber.com/Tarim-Bakanl...eri-75010.html

Comment

Bu yorum ve yazıların en başındada söyledim şimdide söylüyorum sevgili dostlarım tanımları karıştırıyorlar.
                                Bir Çiftçi demek planlı üretim demektir. O bizde yeni başladı
                                Köylü ise türk futboluna ve futboldaki sarkık libero sistemine benzer.
                                Şimdi nasıl yani diyenler olacaktır az sabrederseniz okursunuz dostlarım.
                                Köylü mantığında şu vardır bildiği ürünleri yetiştirmek ve olursa olur olmazsa seneye ümit beklemektir. bunların birde araştıranları vardır onlarda araştırır ama hemen para kazanacak ve onu zengin edecek ürünü düşünür ve onu yapmaya çalışır. Araştırırkende zaten kendisi çok bilir bildiklerini sana uygulatmaya çalışır aklı sıra. Yetiştirme metodlarındada anneanne seinden kalam usulleri denemeye devam eder. Sen bir şey anlatmaya çalıştığın zaman ise başlar yok ziraat mühendisleri şöyle yok devlet böyle demeye onun için zaten köylü kalır ve öylece ölür. Sana eski yaptıklarını anlatır veya gençlik çapkınlıklarını yani alakası olamayan olayları. Bu yüzdende sana bir adım gelmez.
                                Ben evet köylüyü azarlayan bir ziraat mühendisi tipiyim ama daha kimseyle kavga etmedim ve gittiğim hiç bir yerde arkamdan kötü laf duymadaım. Sebebini Allaha şükür biliyorum.
                                Ama çiftçi öyle değildir; araştırır sorar ve seni bıktırır ve yorar almak istediği her şeyi alır bilmediklerinide öğrenmeni sağlar. Adam sanayici 1800 (da)dönüm meyve bahçesi projesi yaptırmış ve uygulamaya başlamış ve 5 yıl sonra elini sanayiden çekip bu işle uğraşmak istiyor neden sizce demekki bu işte ekmek var.
                                Bakın Çanakkalede meşhur bir avukat var köyün en istenmeyen yerlerini aldı ıslah etti ve bugün avukatlıktan daha iyi para kazanıyor ve işin garip tarafı burada uğraşmktan mutlu. Oğlu Mütercim tercüman oda bu işle uğraşıyor.
                                Size bunun gibi çok örnek gösterebilirim.
                                Çiftçi para kazanır. Kazanmasaydı bursanın Ağaköyü Dünyanın 2. zengin köyü olmazdı daha çook örnek verebilirim ama önce çiftçi olmak isteyin yeter.
                                Ben 3 yıldır bu satırlarda iyi tarım veya kontrollü tarımı savundum 2001 yılından itibarende hep çiftçilere anlattım. Hatta köylere kendi paramla gidip eurogap anlattım ama dinlemediler. Şimdi ise bana gelip nedir bu europgap diyorlar. NE yani illaki migrosmu yapması gerekiyordu saygılar sunarım namı değer kardelen

Comment

Working...
                                X