fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Takvimde Bugün

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• 11 Eylül 2011

Bugün 11 Eylül 2011 13 Şevval 1432 Ağustos: 29 Hızır 129 ABD, İkiz Kulelerin Vurulması (2001) - Bursa'nın Kurtuluşu (1922) - (Söğüt) Ertuğrul Gazi'yi Anma Günü

HADİS-İ ŞERİF

Kıyamet günü benim şefaatimle en ziyade saadete erecek olan kimse, samimi olarak ve içinden gelerek "La ilahe illallah" diyen kimsedir. Ravi: Buhari

BENLİĞİMİ ARIYORUM

Kervan geçmez ıssız dağda,
    Meyve yüklü, yeşil bağda,
    Döne döne, solda sağda,
    Benliğimi arıyorum.
    Meltem-poyraz, esen yelde,
    Bendin aşıp akan selde,
    Şehir şehir, belde belde,
    Benliğimi arıyorum.
    Deli değil, akıl başta,
    Dolaşarak, dağda taşta,
    Olgun değil, bu genç yaşta.
    Benliğimi arıyorum.
    Yavru gibi, kucaklarda,
    Harap olan, ocaklarda,
    Köşelerde, bucaklarda,
    Benliğimi arıyorum.
    Çalı değil, gül olarak,
    Meltem iken, yel olarak,
    Bir can iken, bin olarak,
    Benliğimi arıyorum,
    Coşan ırmak mavi gölde,
    Dağ başında doğan dölde,
    Serap görüp, kumlu çölde,
    Benliğimi arıyorum,
    Ata yurdu illerinde,
    Nasırlaşmış ellerinde,
    Arı Türkçe dillerinde,
    Benliğimi arıyorum.
    Ahmed Gülmen ■ Eskişehir

10 TAVSİYE

ABD'li yazar Michael Pollan yeni kitabı 'Gıda Kuralları'nda öze dönme çağrısı yapıyor. Çok sayıda diyetisyen, antropolog, doktor, hemşire, yeterli sayıda anne ve büyükanneyle konuşan yazar Michael Pollan beslenme alışkanlıklarını Gıda Kuralları kitabında kaleme aldı. işte 10 tavsiyesi:
    1. Ekmek ne kadar beyazsa, ölümünüz o kadar yakındır. Beyaz unun şekerden farkı yok.
    2. Sütün rengini değiştiren mısır gevreklerini yemeyin.
    3. Büyükannenizin tanımadığı gıdaları satın almayın!
    4. Acıktığınızda yemek yiyin!
    5. Tabağınızda ne kadar renkli yiyecek varsa, o kadar sağlıklıdır.
    6. Bir hazır yiyecek paketinin üzerindeki 'içindekiler' bölümü ne kadar uzunsa, o kadar işlem görmüş demektir!
    7. Yemeğinizi tadını çıkarabilecek kadar yavaş yiyin!
    8. Bir gıdanın raf ömrü ne kadar uzunsa, o kadar çok işlemden geçmiş demektir.
    9. Masadan tam doymadan kalkın! Japonlar, %80, Çinlilerse %70 oranında doymuşken kalkılmasın! önerir.
    10. Sebzelerin suyunu da içini Bunlar besin değeri açısından çok zengindir. Basın:

FIKRA

Temel ile Dursun beraberce iş gezisine çıkmışlar.temel dursun un her gece ''Allahım,anamın düşündüğü düşman başına,karımın düşündüğü

GÜNÜN SÖZÜ

Baba malı tükenir. TÜRK ATASÖZÜ

YEMEK MENÜSÜ
    · DOMATES ÇORBA
    · YAPRAK SARMA
    · EV USULU MANTI
    · YOĞURT

ÇOCUĞUNUZA İSİM
    Erkek: ALTUNÇ: (Tür.) Er. 1. Bakır alaşı­mı. 2.Kırmızı bakır. 3. Kırmızı, al gözlü.
    Kız: BUYAN: (Tür.). 1. Mutluluk, uğur, talih. 2. İyi biliş, sevab. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.

MANİ

Oruçlunun uykusu,
    Elbette ibadettir,
    Hoca, Allah korkusu,
    Ne büyük saadettir.

BİLMECE
    Yeşil mantolu, kırmızı entarili, siyah düğmeli.
    Cevabı Yarın.
    Dünkü Cevap: Telefon

Comment

• 12 Eylül 2011

Bugün 12 Eylül 2011 14 Şevval 1432 Ağustos: 30 Hızır 130 Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtialle İdareye El koyması (1980) - İlköğretim Haftası - Mudanya, Urla ve Kırkağaç'ın kurtuluşları (1922)

HADİS-İ ŞERİF

Kişinin namazının uzunluğu ve hutbesinin kısalığı onun fıkhının (ilminin) alametidir. Öyle ise, hutbeyi kısa, namazı uzun tutun. Ravi: Müslim

OSMANLIYA KÖR BAKANLAR

117 devlet kuran bir milletiz. 32 beyliğin, 38 devletin, 17 Hanlığın, 16 İmparatorluğun, 10 Cumhuriyetin, 4 Atabeyliğin altında bizim imzamız var. Dünyada, bizden daha çok devlet kuran, bizden daha çok devlet batıran ikinci bir millet yok. Bütün dünya tarihinin en muhteşem bölümlerinde biz varız. Dünyanın 3 büyük imparatorluğu şunlar: Roma İmparatorluğu, İngiltere İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu. Osmanlı, 624 yıl hüküm sürdü. Ve değerli tarihçimiz Yılmaz Öztuna'nın Büyük Türkiye Tarihi'nde belirttiği gibi, Devlet-i aliyye 322 yıl, dünyanın lider devleti olarak selâmlandı. 3. Murat devrinde yani 1595 yılında, Devlet-i aliyye, bugünkü Türkiye'den 25 misli daha büyük topraklar üzerinde, (23 milyon 337 bin 600 km2'lik bir vatanda) göz kamaştırıyordu.
      Osmanlı devlet adamları ve Osmanlı tarihçileri, o devletimizden "imparatorluk" diye bahsetmediler. Devletimizin resmî ismi: Devlet-i aliyye veya Devlet-i seniyye idi. Devlet-i aliyye: Ebediyete kadar devam edecek devlet demektir. Devlet-i seniyye ise yüce devlet, büyük devlet karşılığında bir tamlama. Ama ne yazık ki, Cumhuriyet dönemimizde basılan tarih kitap-larımız, Devlet-i aliyye veya Devlet-i seniyye yerine, "Osmanlı İmparatorluğu" ismini kullandı. Bu sıfat yanlıştır; çünkü Osmanlı, emperyalist duygularla hareket etmedi. Osmanlının hedefi ilây-ı kelimetullah idi. Yani Osmanlı, Allanın kelâmını, yüceltmek, Kur'ânı sevdirmek ve yaymak için seferber oldu.
      Milletimiz ilk defa, Karahanlılar Devleti zamanında (940-1040) Müslümanlıkla bütünleşti. Dünyanın bütün İslâm devletleri arasında, İslama en çok hizmet eden, İslâmın ve Türk'ün bayrağını en yücelerde dalgalandıran Deviet-i aliyye'dir.
      Osmanlı'nın 624 yıllık hükümranlık devresinde, doğrusuyla yanlışıyla, güzeliyle-çirkiniyle, Osmanlı, bizim gururumuz ve şerefimizdir. Osmanlı bizim Anadolu'da, varlık sebebimizdir. Ama bu muhteşem devlete kör bakanlar da var.

FIKRA

komutan teftis sirasinda bir askere sorar :
      - Oglum nerelisin?
      - Marasliyim komutanim
      Komutan askere bir tokat patlatir ve tekrar sorar :
      - Oglum nerelisin?
      - Marasliyim komutanim
      Komutan askere bir tokat daha patlatir ve tekrar sorar :
      - Oglum bak iyi düsün nerelisin?
      - KAHRAMAN Marasliyim komutanim
      - Aferin iste böyle, diyerek diger askere (Temel) döner :
      - Oglum sen nerelisin?
      - Kahraman Trabzonluyum Komutanim ..

GÜNÜN SÖZÜ

Baba bilgisiyle adam olunmaz. TÜRK ATASÖZÜ

YEMEK MENÜSÜ
      · Yayla çorba
      · Kıymalı karnabahar
      · Sigara böreği
      · Yoğurt

ÇOCUĞUNUZA İSİM
      Erkek: ALTUNAY: (Tür.) Er. - Ay'ın san renkli hali
      Kız: ALTINTAÇ: (Tür.) Ka. - Altından taç.

MANİ

Orucu şöyle bilin,
      Zekâtıdır bedenin,
      Defteri sevap dolar,
      Onu eda edenin.

BİLMECE
      Denizler gerçekte mavi boya olsaydı ne olurdu?
      Cevabı Yarın.
      Dünkü Cevap: Karpuz

Comment

• 14 Eylül 2011

Bugün 14 Eylül 2011 16 Şevval 1432 Eylül: 1 Hızır 132 Ruslarla, Edirne Antlaşması'nın İmzalanması (1829) - İstanbul'da Küçük Kıyamet denilen büyük selsele (1509) - Bergama, M.Kemalpaşa ve Karacabey'in kurtuluşları (1922)

HADİS-İ ŞERİF

Bir kısım insan vardır, Allah (c.c)'ün mülkünden haksız bir surette mal elde etmeye girişirler. Halbuki bu, Kıyamet günü onlara ateştir, başka bir şey değil. Ravi: Buhari

BUYUK İSTANBUL DEPREMİ

Osmanlı Devleti zamanında, tarihe geçen en büyük deprem, 14 Eylül 1509 tarihinde oldu. Bu çok şiddetli deprem, bir anda İstanbul ve Trakya bölgesini yerinden oynattı. Aralıklarla 45 gün devam eden bu depremde, 13 000 kişi öldü. 109 cami ve mescid, 1070 ev harap oldu. Deniz o kadar kabarıp dalgalandı ki, sahil boyundaki İstanbul surlarını aştı. Deprem dalgasının Galata kulesinin önlerine kadar geldiği söylenir.
        Aynı deprem; Gelibolu, Silivri, Edirne ve Dimetoka'yı da harabeye çevirdi. Çorlu halkının ise, üçte ikisi öldü. Sultan II. Bâyezid Hân, depremden sonra çok hızlı bir imar faaliyetine girişti. Her ev başına 20'şer akçe toplandı. Anadolu ve Rumeli'den 77 000 işçi, 3 000 usta getirtildi. 65 gün içinde, kış gelmeden İstanbul ve diğer yıkılan yerleşim yerleri, eskisinden daha iyi olaraK imar edildi.

FIKRA

Filozof sokrates ve esi bir türlü iyi gecinemezlermis. Birgün esi Sokratese- verip veristirir ve agzina geleni söyler. Kocasi hicbir tepki göstermeyince- de bir kova suyu alip basindan asagi bosaltir. Bunun üzerine Sokrates hicbir sey olmamis gibi cevap verir. Bu kadar gök gürültüsünden sonra bir saganak zaten bekliyordum...

GÜNÜN SÖZÜ

En tatlı gelen sevinç ve en kötü gelen acı aşktır. BAİLEY

YEMEK MENÜSÜ
        · TARHANA ÇORBA
        · PİLİÇ IZGARA
        · SPAGETTİ
        · MEVSİM SALATA

ÇOCUĞUNUZA İSİM
        Erkek: BURHANEDDİN: (Ar.) Er. - Dinin delili. Burhaneddin Mahmud b. Taceddin el-Buhari (Öl. 1149). Hanefi fıkıh alimi. Önemli yapıtı. el-Muhit el-Buhari'dir. - Türk dil kuralı açısından "d/t" olarak kullanılır.
        Kız: ALTINBAŞAK: (Tür.) Ka. - Değerli kimse.

MANİ

Davulcu çıkar yola,
        Bakar hep sağa, sola,
        Selam verir herkese,
        Orucunuz hayrola!

BİLMECE
        Yerin altında kırmızı minare
        Cevabı Yarın.
        Dünkü Cevap : Deve

Comment

• 15 Eylül 2011

Bugün 15 Eylül 2011 17 Şevval 1432 Eylül: 2 Hızır 133 Ömer Muhtar'ın Şehadeti (1931) - Yassıada'da DP'li 11 devlet adamını idam kararı (1961) - Ayvalık'ın kurtuluşu (1922) - Mersin Fuarı

HADİS-İ ŞERİF

Kim (malını arttırmak için) insanlardan dilenirse, o mutlak surette ateş talep etmiş olur. Öyleyse ister azla yetinsin isterse çoğaltmayı istesin, (artık kendisi bilir). Ravi: Müslim

Namazın Çeşitleri

Uygulamadaki Namaz çeşitleri;
          Farz Namazlar
          Sünni fıkıhçılara göre günlük kılınan beş vakit namaz her müslümana farzdır. Bunların dışında erkeklere farz olan cuma namazı ve farz-ı kifaye olan cenaze namazı vardır. Sünni fıkıhçılar bir emrin farz olabilmesi için onun Kuranda açıkça ve hiçbir yoruma ihtimal vermeksizin emredilmiş olması gerektiğini belirtirler. Ancak namaz için böyle bir şart ileri sürmezler. Beş vakit namaz farzı için gerekçe gösterilen Kuran ayetinde namaz iki vakittir. Üçüncü bir vakte ise sadece işaret edilmiştir. Emir ifade etmez.
          Cuma NamazıAyrıca gün içinden başka olarak bir gün için özel ibadet vakti de Kur'an 'da bulunmaktadır. İnananlar, Cum'a Sûresi'nin 9. Ayetinde -Cuma günü tabiri geçerek- o gün çağrı yapıldığında ibadete gitmeleri için uyarılmışlardır
          Cum'a Sûresi 9. Ayet:
          62:9 : Ey inananlar! Cuma günü, namaz/dua için çağrı yapıldığında, Allah'ı anmaya/Allah'ın Zikri'ne koşun! Alış-verişi bırakın! Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır.[8]
          Sünnet Namazları Kur'an'da böyle bir namazdan bahsedilmemektedir. Fakat İslamiyet tarihinde çeşitli mezheplerde farklılık gösterse de her vakit için ayrıca bir sünnet namazı bulunmaktadır.
          Vacib Namazlar
          Kur'an'da böyle bir namazdan bahsedilmemektedir. Yine İslamiyet tarihinde çeşitli mezheplerde var olan namazlardandır. Vacip gerekli olan demektir. Din bilginlerine göre Farz NamazlarınıGünlük olarak yatsı namazından sonra kılınan vitir namazı ile bayram namazları vaciptir.
          Nafile Namazlar
          Herhangi bir yükümlülüğü olmadan, içten gelerek kılınan namazlardır. Beş vakit namaza bağlı olan sünnetler, ramazan geceleri kılınan teravih namazları, kuşluk namazları, gece namazları başlıca nafile namazlardır.
          Cenaze Namazı
          Kur'an'da böyle bir namazdan bahsedilmemektedir. Fakat vefat eden kişiler için geleneksel olarak var olan bir namaz çeşididir. Her ne kadar Kur'an da Yasin Sûresi 70. Ayeti'nde Kur'an için şu şekilde bahsedilmiştir.

FIKRA

Toplanti
          Toplanti sert geciyor ve üyeler arasinda siddetli tartismalar oluyordu Bir ara üyelerden biri ayaga firlayip bagirdi. Görünen o ki, bu toplantiya katilanlarin yarisi aptal... Bunun üzerine bircok üye ayaga kalkarak tepkilerini söyle dile getirirler. Sözünü geri al. Geri al sözünü, yoksa ben sana yapacagimi bilirim... BU sert tepkiler üzerine, ilk sözü söyleyen kimse ayaga kalkar ve der ki Peki peki geri aliyorum Bu toplantiya- katilanlarin yarisi aptal degil...

GÜNÜN SÖZÜ

Üç gazete, beni yüz sancaktan daha çok korkutur. NAPOLEON

YEMEK MENÜSÜ
          · FIRIN PİLİÇ
          · ŞEHRİYELİ PİLAV
          · KAZANDİBİ
          · MEVSİM SALATA

ÇOCUĞUNUZA İSİM
          Erkek: ALTAY: (Tür.) Er. 1. Asya'da Batı Sibirya ile Moğolistan'ı ayıran dağlık bölge. 2. Altay dağlan bölgesinde ya­şayan Türklerin genel adı.
          Kız: ALTIN: (Tür.) Ka. 1. Parlak, san renkte, paslanmayan, kolay işlenebi­len, ziynet eşyası olarak da kullanılan maden, zer, zeheb. 2. Örfte kadın adı olarak kullanılır. Zerrin (bkz. Zerrin).

MANİ

Herkes sevinçle coşar,
          Çoğu camiye koşar,
          Teravih kılmak için,
          Camiler dolup taşar.

BİLMECE
          Uzaktan baktım hiç yok yakından baktım pek çok
          Cevabı Yarın.
          Dünkü Cevap: Havuç

Comment

• 16 Eylül 2011

Bugün 16 Eylül 2011 18 Şevval 1432 Eylül: 3 Hızır 134 Süleyman Hilmi Tunahan (k.s.)'nin Vefatı (1959) - Taksim-Levent Metrosu açıldı (2000) - Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın idamları (1961)

HADİS-İ ŞERİF

Tırnaklarınızı kesiniz, kestiklerinizi gömünüz, dişetlerini yemek kırıntılarından temizleyiniz. Misvak kullanınız. Sararmış dişle, kokar ağızla yanıma gelmeyiniz. Ravi: Tirmizi

RADYODA İLK MEVLİD YAYINI

İsmet Bozdağ'ın Kültür İhtilâlimiz kitabında, Başbakan Yar dımcısı Samet Ağaoğlu anlatıyor:
            "9 Mart 1951 günü Başbakanlıkta çalışıyordum. Telefon çaldı, Cumhurbaşkanının, Başbakanı aradığını söylediler; "bağlayın" dedim. Sayın Bayar, çok yüksek tonda bir sesle şöyle diyordu: !
            - Nedir bu yaptığınız!.. Devlet'in radyosunu camiye çevirmişsiniz!.. Bu konuda kiminle mutabıksınız acaba?.. Eğer demokrasiden anladığınız bu ise, yanıldığınızı göreceksiniz!.. İcraatınızın içinde, Radyo'yu camiye dönüştürmek olmamalıydı!..Telefonu yüzüme kapattı. Ben, Başbakan Yardımcısı olduğum hâlde, radyoda Mevlid okunması kararı alındığını bilmiyordum. Başvekil, Basın Yayın Genel Müdürü Halim Alyot'a talimat vermiş... Radyo da, bu talimat gereği, "Mevlid" akşamı münâsebeti ile yayına geçmiş. Evet, böyle olmuş ama, bir Cumhurbaşkanı, bir Başbakan Yardımcısına telefonu açıp hakaret ederse, üstelik telefonu da yüzüne kapatırsa, yapılacak tek iş vardır: İstifa etmek...
            Ben de öyle yaptım. Hemen oracıkta istifamı yazdım ve Başvekile gittim ve olayı kısaca anlattıktan sonra istifamı verdim! Menderes dedi ki:
            - Bu konu, senin istifanı değil, Bakanlar Kurulunun istifasını gerektirir.
            Adnan Bey arabasına bindi ve Çankaya'ya çıktı. Cumhurbaşkanı orada kendisine, "İstifasının kabul edilmediğini" ısrarla söylemişse de fikrinde direnerek demiş ki:
            - Beyefendi... Bu, bir prensip anlaşmazlığıdır. Fikirlerinize saygım var. Ancak bendeniz, zât-ı devletiniz gibi düşünmüyorum!..
            Dünyanın bütün ülkelerinde ve hatta bizim gibi lâik devlet olan Fransa'da bile radyoları, kiliselerindeki âyinleri halka duyururlar.
            Türkiye'de tek bir radyo var. O radyo da dinen kutsal kabul edilmiş bir günde mevlid naklediyor. Benim vatandaşım dinleyecek
            ve Devletinin kendisinden olduğunu anlayacak!..
            Bayar, ne kadar olayı kapatmaya çalıştıysa da Menderes'in direnmesini kıramamış, böylece ayrılmışlar..."

FIKRA

Tek Basina
            Okula yeni gelen ögretmen ilk dersinde ögrencilere ilginç bir çagrida bulunmus:
            "Kendini geri zekali hisseden varsa ayaga kalksin..."
            Sinifta çit yok. Nihayet biri kalkmis:
            "Sen kendini geri zekali mi hissediyorsun?"
            "Hayir", demis çocuk, "ama sizin tek basina ayakta kalmaniza gönlüm razi olmadi da…"

GÜNÜN SÖZÜ

Bildiklerini saatin gibi kullan; kendine sakla. Herkesin ortasında sık sık çıkarıp caka satma. CHESTERFİELD

YEMEK MENÜSÜ
            · TAVUK SUYU ÇORBA
            · PİLİÇ ŞİNİTSEL
            · MISIRLI PİLAV
            · MEVSİM SALATA

ÇOCUĞUNUZA İSİM
            Erkek: ALTAN: (Tür.) Er. 1. Sabahın güneş doğarkenki zamanı. 2. Hakanlara ve­rilen unvan, sultan, padişah.
            Kız: BUSE: (Fars.) Ka. - Öpüşmek, öpmek. - İslâmî ahlâka aykırı olduğu için isim olarak kullanılmaz.

MANİ

Gölge verdi Ramazan,
            Belayı bulur azan,
            Hoca, kaçmasın fırsat,
            Oruç tut sevap kazan!

BİLMECE
            İstanbul da süt pişti kokusu buraya düştü
            Cevabı Yarın.
            Dünkü Cevap: Karınca

Comment

• 17 Eylül 2011

Bugün 17 Eylül 2011 19 Şevval 1432 Eylül: 4 Hızır 135 Adnan Menderes'in İdamı (1961) - Bandırma'nın Kurtuluşu (1922) - Sıcakların azalmaya başlaması

HADİS-İ ŞERİF

Ümmetim yağmur gibidir, evveli mi, ahiri mi daha hayırlıdır bilinemez. Ravi: Tirmizi

ADNAN MENDERES

17 Eylül 1961'de Demokrat Parti devri Başbakanı Adnan Menderes idam edildi. Demokrat Parti dönemine adını veren kişilerin başında olan Adnan Menderes, bu partinin de kurucularındandı. 14 Mayıs 1950 tarihinde DP'nin iktidara gelmesiyle Başbakan olmuş, 27 Mayıs 1960 ihtilâline kadar da bu görevde kalmıştı.
              Yassıada Mahkemelerinde yargılanan Adnan Menderes hakkında verilen cezanın Millî Birlik Komitesi'nin tasdikiyle İmralı Adası'nda asılmak suretiyle şehit edilmiştir.
              İmralı Adasında bulunan naaşı, 17 Eylül 1990'da, Topkapı'da yaptırılan Anıt Mezar'a, devlet töreni ile nakledilmiş, itibarları devletçe iade edilmiştir.

O ZEYBEK (MENDERES)

Zeybeğimi, birkaç kızan, vurdular;
              Çukurda üstüne taş doldurdular.
              Bir de, ya kalkarsa diye kurdular...
              Zeybeğim, zeybeğim, ne oldu sana?
              Allah deyip, şöyle bir doğrulsana...
              Zeybeğim, kalkamaz, dinlemez mi?
              Odası mühürlü, girilemez mi?
              Şu ters akan sular çevrilemez mi?
              Ne günedek böyle gider bu devran?
              Zeybeğim, bir sel ol, bir çığ ol, davran!
              Kır at zincirlenmiş, ufuk sahipsiz...
              Han kayıp, hancı yok, konuk sahipsiz...
              Baş köşede sırma koltuk sahipsiz...
              Kızanlar, dört yandan, hep abandınız!
              Zeybeğin kanına ekmek bandınız!
              Nezip Fazıl Kısakürek

FIKRA

temel hak oyunlarında karadeniz ekibinde oynuyor ege li bir misafiri de bunu izlemeye geliyor ve çek beğeniyor temel in horon oynmasını hızlı ve seri bir oyun karadeniz horonları.neyse egeli arkadaşı sorar temel çok güzel horon oynuyorsun zeybek te oynarmısın temel gülüyor ya o kadar düşündükten sonra onu dedemde oynar...

GÜNÜN SÖZÜ

Dünyada en zor şey, insanın kendini bilmesidir. THALES

YEMEK MENÜSÜ
              · YAYLA ÇORBA
              · PİLİÇ IZGARA
              · SPAGETTİ
              · MEVSİM SALATA

ÇOCUĞUNUZA İSİM
              Erkek: ALPTEKİN: (Tür.) Er. - Kahraman şehzade. Birleşik isim. Alp: Kahra­man, Tekin: Şehzade.
              Kız: BURÇİN: (Tür.) Ka. - Dişi geyik.

MANİ

Orucunu tutana,
              Uyku ibadet olur.
              Bu aya kavuşana,
              Yağanlar rahmet olur.

BİLMECE
              Açarsam dünya olur yakarsam kül olur
              Cevabı Yarın.
              Dünkü Cevap: Mektup

Comment

• 18 Eylül 2011

Bugün 18 Eylül 2011 20 Şevval 1432 Eylül: 5 Hızır 136 Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya Sularında Batması (1890) - Pakistan'ın kurucusu M.Ali Cinnah'ın vefatı (1948) - Biga,Çan ve Erdek'in kurtuluşları (1922)

HADİS-İ ŞERİF

Birbirlerini sevmede, birbirlerine merhamette, birbirlerine şefkatte mü'minlerin misali, bir bedenin misalidir. Ondan bir uzuv rahatsız olsa, diğer uzuvlar uykusuzluk ve hararette ona iştirak ederler Ravi: Buhari, Edeb 27

CEP TELEFONU

3G'nin hep iyi yönleri anlatıldı. Ama 3G'nin de kötü yönleri var ve dahası hayatımızı karartacak derecede tehlikeleri
                Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Şeker çok önemli uyarılarda bulunuyor:
                • Kalp ameliyatı geçirmiş olanlar İstanbul gibi büyük metropollerde yaşayamaz hâle gelecek.
                • Alerji vakalarında büyük artışlar gözlenecek.
                • Çocuklarda erken ergenlik ve obezite, kadınlarda menopoz sorunlarında artışlar ortaya çıkacak.
                • Bu sistemde iletişim aracı olarak kullandığımız, bir odayı dolduran bütün elektrik aksamını bir telefona soktular. Bu teknoloji ile beraber bugüne kadar 1 baz istasyonu olan yerde, artık 9 tane baz istasyonu olacak! Daha çok baz istasyonu, daha çok radyasyon, daha çok manyetik kirlilik demek!
                • 2G'nin DNA'yı olumsuz etkilediği, kansere sebep olduğu birçok ülkede yapılan bilimsel araştırmalarla ispatlandı.
                • Bir baz istasyonuna ilk 300 m mesafede oynayan çocukların, diğer çocuklara oranla %500 daha fazla kanser olma riski taşıdıkları yine bilimsel araştırmalarla ispatlandı. Anne ve babalar cep telefonunu çocuklara ödül olarak kesinlikle vermemeli! Çünkü bu ödül değil, onların hayatından sağlıklarını çalan ölümcül bir alet!
                • Dikkat edin; baz istasyonlarında örümcekler yaşamaz, kuşlar da çevresine yuva yapmaz!

FIKRA

Bizim Temel, bir tv kanalinda yarismaya katilir.
                Kazandigi parayi eksik verirler.
                Temel sebebini sorar.
                E, oyle vergi kesiyoruz" cevabini alir.
                Bunun uzerine Temel, avukata basvurur. Avakut ona Televizyonu mahkemeye ver der.
                Aradan zaman gecer avukat yolda Temeli gorur, ona sorar.
                Ula televizyonu mahkemeye verdin mi ?
                Temel cevaplar.
                Verdim ama ertesi cün keri ketirdim oni...
                Insan yine de televizyonsuz yapamayi! sonradan geri aldımm onu

GÜNÜN SÖZÜ

İnsanın, cahil olduğunu bilmesi bilgiye atılmış ilk adımdır. DİSRAELİ

YEMEK MENÜSÜ
                · ETLİ TÜRLÜ
                · BULGUR PİLAVI
                · YOĞURT
                · SÜTLAÇ

ÇOCUĞUNUZA İSİM
                Erkek: ALPSOY: (Tür.) Er. - (bkz. Alpkan). Yiğit ve cesur soya mensub.
                Kız: BURÇAK: (Tür.). - Baklagillerden, taneleri yemiş olarak kullanılan bir bitki. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.

MANİ

Dinle beş vakit ezan!
                Oruç tut sevap kazan!
                Nimetlerle doludur,
                Şu mübarek Ramazan.

BİLMECE
                Dört ayaklı ayı üstünde kabadayı
                Cevabı Yarın.
                Dünkü Cevap: Harita

Comment

• 19 Eylül 2011

Bugün 19 Eylül 2011 21 Şevval 1432 Eylül: 6 Hızır 137 Son Sahabi Amr Bin Tufeyl (r.a.) Vefatı (718) - Gaziler Günü - Güz Yağmurlarının başlaması - İtfaiye Haftası

HADİS-İ ŞERİF

Kıyamet günü geldi mi, ben peygamberlerin imamı, hatibi ve (onlar arasında) şefaat (etmeye yetki) sahibi olacağım. Bunda övünme yok...Ravi: Tirmizi, 3617

BATI MEDENİYETİ

Kadın hakları savunuculuğu diye, kadının en kıymetli varlığına, iffetine sataşıyorlar, hatta işi serbest cinsi hayat tavsiyesine kadar götürüyorlar.
                  Fransız Medeniyeti Kanunu’nda “Çocuklar, deliler ve kadınlar kısıtlıdır.” hükmü vardı. İngiltere'de 16. asırda kadın murdar
                  Sayıldığı için kutsal kitaba el süremezdi. Ancak 18.asırda kadının İncil okumasına müsaade edilmiştir. İngiltere'de 1805'e
                  kadar kadınlar miras haklarından mahrum idiler. Bat.'da nasıl Hım, dini taassuba karşı bir reaksiyon olarak gelişmiş ve daima onunla çatışma halinde bulunmuşsa, bugünkü batili kadın da Hıristiyan toplumun kendisine reva gördüğü aşağılayıcı muameleye karşı bir reaksiyon tarzında açılıp saçılmış her türlü ar perdesini yırtma gayreti içine düşmüştür.
                  Hâlbuki, Islâmın böyle bir derdi hiç yoktur. Dinimiz, kadının erkekleşmesine, erkeğin de kadınlaşmasına yol açacak davranışları yasaklamıştır. Peygamber Efendimiz; "Kadına benzemeye çalışan erkeğe, erkeğe benzemeye çalışan kadına da, Allah lanet etsin!" buyurmuştur. İslâmiyet hiçbir zaman kadını yeryüzündeki fitne ve fesadın kaynağı olarak görmemiş, ona cemiyet içindeki saygıdeğer yerini kazandırmıştır.
                  Bütün dinler zina ve fuhşu yasaklar. Ancak İslâmiyet böyle davranışları teşvik ve tahrik edici sebepleri de önlemeye çalışmış, bunun için kadının güzelliklerini teşhir etmesini istememiştir...

FIKRA GİBİ

1960'lı yıllar, Elâzığ Akıl Hastanesinden her nasılsa 423 akıl hastası kaçar ve Elâzığ'ın cadde ve sokaklarına dağılırlar.
                  O zamanın ünlü doktoru Mutemet Yazıcı hastanenin başhekimidir. "Doktor bey, ne yapalım?" diye akıl danışırlar.
                  Mutemet Bey personeline; "Bana bir düdük verin ve arkama yapışarak gelin!" der.
                  Doktor önde birkaç personeli arkasında düt düt diye trencilik oynayarak Elâzığ'ı dolaşırlar. Bütün deliler bu kuyruğa girip vagon olurlar. Hastaneye geldiklerinde sayı 612 kişidir...

FIKRA

Temel'e hocası sormus:
                  1881'de ne
                  oldu?
                  Atatürk dogdi.
                  1914'de ne oldu?
                  Ataturk 33 yasina basti.

GÜNÜN SÖZÜ

Bazı şeyleri yarım bileceğine, bir şey bilme daha iyi. NİETZSCHE

YEMEK MENÜSÜ
                  · MERCİMEK ÇORBA
                  · KADINBUDUKÖFTE
                  · MEVSİM SALATA
                  · FIRIN SÜTLAÇ

ÇOCUĞUNUZA İSİM
                  Erkek: ALPMAN: (Tür.) Er. - Yiğit, cesur, kahraman.
                  Kız: BURCU: (Tür.) Ka. - Güzel koku.

MANİ

Oruç sabrın yarısı
                  Ateşe perde olur.
                  İbadetin sırası,
                  Oruçlu felâh bulur.

BİLMECE
                  Ufacık sandık içine un bastık
                  Cevabı Yarın.
                  Dünkü Cevap: Sandalye

Comment

• 20 Eylül 2011

Bugün 20 Eylül 2011 22 Şevval 1432 Eylül: 7 Hızır 138 Bayramiç, Mihallıççık ve Sivrihisar'ın Kurtuluşu (1922) - Peygamberimizin Hicreti (622) - Hicri Şemsi yılbaşı (1390)

HADİS-İ ŞERİF

İki kişinin arasını düzelten, hayır söyleyip, hayır tebliğ eden kimse yalancı değildir. Ravi: Müslim, 2605

HİCRET VE HİCRİ ŞEMSİ SENEBAŞI

Bugün, 1390 Hicrî Şemsî (Hicrî Güneş) yılı başlıyor. Şemsî sene, Güneş senesi olup, uzunluğu milâdî yıl kadardır. Her yıl Eylül'ün 20'si, Hicrî Şemsî yılbaşıdır. Peygamber efendimiz, Mekke'den hicret edip, Milâdî 622 yılının 20 Eylül tarihine rastlayan Pazartesi günü, Medine yakınlarındaki Kubâ köyüne vâsıl olmuşlardı. Kamerî senebaşı işe, milâdî 622 senesine rastlayan, Muharrem ayının 1. günü olan Temmuz ayının 16'sı Cuma günü idi.
                    Peygamberimiz "sallallahü aleyhi ve sellem" 53 yaşında iken, izn-i İlâhî ile Medine-i Münevvere'ye hicret eyledi. Safer ayının 27. Perşembe (9 Eylül) günü sabah erken evinden çıkarak, öğleden sonra Ebû Bekr-i Sıddîk'ın evine geldi. O gece, beraber çıkarak, Mekke'nin 5.5 kilometre güneydoğu tarafında bulunan Sevr dağındaki mağaraya geldiler. Denizden 759 metre yüksek olan bu dağın yolu çok bozuk idi. Mübarek ayakları kanadı. Mağarada 3 gece kalıp, Pazartesi gecesi buradan çıktılar.
                    Bir hafta yolculukla, Eylül ayının 20. ve Rebî'ul-evvelin 8. Pazartesi günü, Medine'de Kubâ köyüne geldiler. Gece ile gündüzün eşit olduğu, Eylül'ün 23. gününü de burada geçirip, ertesi günü, Rebî'ul-evvelin 12. Cuma günü Medine'ye vâsıl oldular.
                    Ömer-ül-Fârûk "radıyallahü anh" halîfe iken, bu seneki Muharrem ayının 1. günü, yani hicretten 70 gün evvel, Müslümanların Hicrî Kamerî Sene başlangıcı kabul edildi. Kubâ köyüne geldikleri Eylül ayının 20. günü de, Müslümanların Hicrî Şemsî Sene başlangıcı oldu. Acemlerin Şemsî Senesi, bundan 6 ay evvel, yani Mart'ın 20. günü olan Mecûsi bayramında başlamaktadır. Bir şemsî sene (Güneş senesi) 365.242216 gündür. Yani, 365 gün, 5 saat, 48 dakika, 47.46 saniyedir.
                    Bir Kamerî Sene (Ay senesi) 354.367706 gündür. Yani, 354 gün, 8 saat, 48 dakika, 28.8 saniyedir.

FIKRA

Temel'e
                    sormuslar:
                    Aptal mi, güzel mi olmak istersin?
                    Cuzelluk geçicidur, demis.

GÜNÜN SÖZÜ

Bütün bildiğim, bir şey bilmediğimdir. SOKRATES

YEMEK MENÜSÜ
                    · ETLİ TÜRLÜ
                    · MEYHANE PİLAVI
                    · YOĞURT
                    · AYVA TATLISI

ÇOCUĞUNUZA İSİM
                    Erkek: ALPKIN: (Tür.) Er. - Keskin kılıç.
                    Kız: BUKLE: (Fars.) Ka. - Kıvrılmış, küçük lüle şeklinde saç.

MANİ

Ramazan çok yüce,
                    Teravih kıl her gece!
                    İkaz edip herkesi,
                    Oruç tut ailece!

BİLMECE
                    Adamın biri baltası ile ormana gidiyormuş. Derin bir çukura düşmüş. Orada üç gün, üç gece kalmış, Orada ne yemiş?
                    Cevabı Yarın.
                    Dünkü Cevap: İğne

Comment

• 21 Eylül 2011

Bugün 21 Eylül 2011 23 Şevval 1432 Eylül: 8 Hızır 139 Peygamberimiz (s.a.v.)'ın Kuba'ya Mescidine gelişi (622) - Kore Savaşı için, askerlerimiz Güney Kore'ye gitti (1950)

HADİS-İ ŞERİF

Ümmetimin en edepsizi Ashab-ı Kiram'ın aleyhinde fena lisana (kötü söze) cüret eden şerir kimsedir. Ravi: Menavi

İNSANSIZ UÇAKLAR

Heron, gelişmiş bir insansız hava aracıdır. Şu anda; Türkiye, İsrail ve Hindistan tarafından kullanılıyor. Fransa ise Eagle adı verilen Heron'un farklı bir modelini kullanıyor.
                      Uçak, entegre GPS alıcısıyla yönlendirilebilme, aldığı görüntüyü eşzamanlı olarak başka alıcılarla paylaşabilme gibi birçok gelişmiş özelliğe sahip. Türkiye terörle mücadelede daha etkin olabilmek amacıyla şimdilik 6 adet uçak aldı. Türkiye'ye gelen uçaklara Aselsan'ın ASELFLİR - 300 adı verilen kamera ve hedefleme sistemi entegre edildi.
                      Heron insansız hava araçları aynı anda 6 hedefi izleyebiliyor. İstihbarat toplamasının yanı sıra, uçak, helikopter ve karadan ateşlenecek güdümlü füzeler için hedef aydınlatması yapabiliyor. Heronların bazı özellikleri:
                      Çıktığı yükseklik 35 000 feet
                      Servis Tavanı .. .10 000 m.
                      Azami Hız 207 km
                      Havada kalma ..52 saat
                      Uçuş Menzili .. .3 300 km
                      Uzunluk 8.94 m
                      Kanat Açıklığı 16.60 m
                      Max Kalkış Ağırlığı 1150 kg.

FIKRA

Temel karisi Natasa'ya gerdek gecesi
                      sormus:
                      -Birlikte uyudugun ilk erkek ben miyum?
                      Natasa
                      kikirdamis.. Uyursan evet!

GÜNÜN SÖZÜ

Bilgi, sevgiyle zekanın anasıdır. A.W.HARE

YEMEK MENÜSÜ
                      · MERCİMEK ÇORBA
                      · Z.Y.PIRASA
                      · GÜL BÖREK
                      · YOĞURT

ÇOCUĞUNUZA İSİM
                      Erkek: ALPKAN: (Tür.) Er. - Yiğit soydan gelen.
                      Kız: BUKET: (Fars.) Ka. - Çiçek demeti.

MANİ

Hayallere dalmasın!
                      Zorluklardan yılmasın!
                      Hoca, iftara tez gel!
                      Gözüm yolda kalmasın!

BİLMECE
                      Adamın biri 13. kattan düşmüş, ölmemiş. Niçin?.
                      Cevabı Yarın.
                      Dünkü Cevap: Bal yemiş (Bal-tası)

Comment

• 22 Eylül 2011

Bugün 22 Eylül 2011 24 Şevval 1432 Eylül: 9 Hızır 140 Yavuz Sultan Selim'in Vefatı (1520)- Güneş, Terazi (Mizan) Burcu'nda

HADİS-İ ŞERİF

Kişi sevdiğiyle beraberdir. Ravi: Tirmizi

GÜNÜN TARİHİ

Yavuz Sultan Selim Hân, 1516'da çıktığı Doğu Seferi'nden 1518'de, İstanbul'a dönmüştür. Bu zaferden sonra kendisini karşılamak için yapılacak gösteri ve merasimden kaçarak, bir gece Boğaz'dan sessizce Topkapı Sarayı'na geçmiştir.
                        Selim Hân, 2 yıl süren bu seferinde, ordusunun başında, Lübnan; Suriye, Filistin, Irak, Mısır, Yemen, Bingâzi, Cezayir ve Arabistan! Osmanlı Devleti'ne kazandırmıştır. Yakalandığı şirpençe hastalığından 2 ay hasta yatıp, 22 Eylül 1520 tarihinde vefat etmiştir.

YAVUZ SELİM HÂN ve HASAN CAN

Yavuz Sultan Selim Hânın sırdaşı ve yoldaşı olan, bir çok dil de bilen ve âlim bir zat olan Hasan Can'a, bir gün Sultan der ki:- - Bu gece rüyamda Mu hammed Bahşî hazretleri-- ni gördüm. Beyaz bir elbi- se giymiş, yolculuğa ha- zırlanıyordu. Hasan Can, gayriihtiyari olarak cevap verir: Hasan Can kaftanı alır, pa rayı da fakirlere dağıtıp se vâbını Muhammed Bahşî Sultanın bu cevaba canı sıkılır.
                        - Sen bilmez misin? Rüyalar tâbire bağlıdır. Eğer şeyh hazretlerine birşey olursa, sakın gözüme gözükme!
                        Çok geçmez, Muhammed Bahşî hazretlerinin vefat haberi gelir. Hasan Can hâl ehlidir," telâşlanmaz. Sultan'a der ki;
                        - Araştıralım. Eğer benim tâbirimden sonra ve fât ettiyse cezaya razıyım. Ama önce vefat etti ise, Sultanım bu fakire bir hediye verse gerek.
                        Araştırmalar sonunda Hasan Can haklı çıkar. Sultan, kaftanını çıkarır, bir kese altınla birlikte hediye eder:
                        - Ahiret yolculuğu olsa gerektir. hazretlerinin ruhuna hediye eder.

GÜNEŞ TERAZİ BURCU'NDA
                        Bugün, 22 Eylül. Güneş Terazi (Mizan) Burcu'na girmiş ve sonbahar mevsimi başlamıştır. Bu mevsim, 90 gün sürer ve 21 Aralık'ta biter. Güneş, Terazi Burcu'nda 31 gün kalacak ve Ekim'in 23. günü Akrep Burcu'na girecektir.

FIKRA

RESSAM TEMEL
                        Clinton, Küba'ya gelecekmis.. Kübalilar toplanmis, bir hosluk yapacaklar.. Ulkenin en iyi ressamina basvurmuslar.. Bir tablo yap..
                        Adi, 'Clinton Kübada' olsun" diye.. Ressam "Hadi ordan" demis..
                        "Ben adami görmedim bile.. Adam hayatinda Küba'ya gelmedi.
                        Simdi ben nasil 'Clinton Küba'da' diye resim yaparim?.."
                        Tesadüf bu ya.. Bizim Temel, puro almaya Havana'ya gelmis o sirada.. konusmayi duymus..
                        "Ben size istediginiz tabloyu yaparim. Bana bir sandik puro verirseniz" demis ..

GÜNÜN SÖZÜ

Gençken bilgi ağacını dikmesek, yaşlandığımız zaman gölgesine sığınacak bir yerimiz olmayacaktır. S.R.CHAMFORT

YEMEK MENÜSÜ
                        · EZO ÇORBA
                        · ARNAVUT CİĞERİ
                        · PİYAZ
                        · TAHİN HELVA

ÇOCUĞUNUZA İSİM
                        Erkek: ALPHAN: (Tür.) Er. - Yiğit hüküm­dar.
                        Kız: BUHAYRA: (Ar.) Ka. 1. Küçük deniz. 2. Mısır'ın kuzeybatısında bir şehir.

MANİ

Hep gezer tozar oldum,
                        Nefsimden bizar oldum,
                        Her gün davet beklerim,
                        Kendime kızar oldum.

BİLMECE
                        Temel her şimşek çaktığında saçını, başını düzeltiyormuş. Niçin?
                        Cevabı Yarın.
                        Dünkü Cevap: Öldürmeyen Allah öldürmez.

Comment

• 23 Eylül 2011

Bugün 23 Eylül 2011 25 Şevval 1432 Eylül: 10 Hızır 141 Devlet Demir Yollarının (DDY) Kuruluşu (1856) - Suudi Arabistan Develeti'nin kuruluşu (1932) - Gece ve Gündüzün eşitliği

HADİS-İ ŞERİF

Kim bir günde yüz kere "Sübhanallahi ve bihamdihi" derse hataları dökülür, hatta denizin köpüğü kadar (çok) olsa bile. Ravi: Buhari

DEMİRYOLLARIMIZ

Dünyada ilk demiryolu 1830'da İngiltere'de Liverpol-Mancester arasında yapılmıştır. Osmanlı Devleti'nde ise 1851'de Kâhire-İskenderun, 1856-60 Köstence-Çernova, 1856-66 İzmir-Aydın, sıra ile; Dedeağaç-Manastır, Haydarpaşa-Ankara, Mudanya-Bursa, Eskişehir-Konya, Adana-Halep-Şam-Kudüs, Adana-Bağdat, Ha-midiye-Hicaz... demiryolları yapılmıştır. O zaman dünyada en uzun demiryolu Osmanlı Devleti'ndeydi. Bugünkü sınırlarımız için-de 4138 km'si kalmıştır.
                          1870'de Avrupa şehirlerini İstanbul'a bağlayacak 1274 km'lik demiryolu yapılmaya başlanır. İlk etapta 15 km'lik Yedikule-Küçükçekmece arası bitmiş ve tren çalışmaya başlamıştır. Fakat, Yedikule'nin şehre uzak olmasından Demiryolu'nu yapan şirket Sirkeci'nin ilk istasyon olmasını ister. Yolun Topkapı Sarayı içinden geçmesi gerekmektedir. Sarayda bulunan bazı köşk ve bahçelerin yıkılması lâzımdır. Kurulan komisyon bir karar alamaz ve iş padişah Sultan Abdülaziz Hâna intikal eder.
                          Osmanlı padişahlarının bütün teknolojik gelişmeler için takındığı tavır, verdiği şu ibretli cevaptan anlaşılır: "Memleketime demiryolu yapılsın da, isterse sırtımdan geçsin, razıyım." (Tarih ve Medeniyet-'Ekim-94)
                          1856 - 1922 yılları arasında Osmanlı Devleti'ne ait topraklarda şu hatlar yapılmıştır:
                          · Rumeli Demiryolları 2383 km normal hat,
                          · Anadolu-Bağdat Demiryolları 2424 km normal hat,
                          · İzmir-Kasaba ve uzantısı 695 km normal hat,
                          · İzmir-Aydın ve şubeleri 610 km normal hat,
                          · Şam-Hama ve uzantısı 498 km dar ve normal hat,
                          · Yafa-Kudüs 86 km normal hat,
                          · Bursa-Mudanya 42 km da hat,
                          · Ankara-Yahşihan 80 km dar hat. Toplam 8 618 km

FIKRA

Temelâ??le Dursun, â??Uzun yaşama ilacıâ? uydurması ile milleti dolandırıyormuş...
                          Kalabalık bir yere tezgahı açmışlar... Temel bağırarak ilacı methetmiş ve;
                          â??-Bakın işte, ispatı benim... Ben 350 yaşındayımâ? demiş...
                          Oradan geçen ihtiyar bir kadın, Temelâ??in yardımcısı Dursunâ??a sokularak usulca sormuş;
                          -Evladım, dedikleri doğru mu acaba?...
                          â??-Valla teyze, tam bilemeyeceğim... Çünkü ben yanına yeni girdim... 120 senedir çalışıyorum...â?

GÜNÜN SÖZÜ

Herkesin sizden iyi bir şekilde söz etmesini mi istiyorsunuz? Öyleyse kendinizi övmeyin.PASCAL

YEMEK MENÜSÜ
                          · TARHANA ÇORBA
                          · ISPANAK BEŞAMEL
                          · PATLICANLI BÖREK
                          · YOĞURT

ÇOCUĞUNUZA İSİM
                          Erkek: ALPGİRAY: (Tür.) Er. - Yiğit hü­kümdar. Kırım veliahtı. Bir ara Kırım Hanı da oldu.
                          Kız: BİTENGÜL: (Tür.) Ka. - Güllerin bitmesi.

MANİ

Herkese özendik mi?
                          Oruca sevindik mi?
                          Sabırla oruç tutup,
                          Nefsimizi yendik mi?

BİLMECE
                          Bir gün filin birine araba çarpmış. Fili hastaneye kaldırmışlar. Arkadaşı sinek de yanında gitmiş. Niçin?
                          Cevabı Yarın.
                          Dünkü Cevap: Fotoğrafının çekildiğini sanıyormuş.

Comment

• 24 Eylül 2011

Bugün 24 Eylül 2011 26 Şevval 1432 Eylül: 11 Hızır 142 İran-Irak Savaşı'nın (1980) - II. Selim'in Tahta Çıkışı (1566) - Uyvar Kalesi'nin fethi (1663) - Harp Okulu'nun, İstanbul'dan Ankara'ya nakli (1936)

HADİS-İ ŞERİF

Rabbini zikreden kişi ile zikretmeyen kimsenin benzeri diri ile ölü gibidir. Ravi: Buhari

UÇAN KALE UÇAĞI

Tasarımdan üretimine kadar Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.'nin de (TUSAŞ) ortak olduğu ve "Uçan Kale' olarak da isimlendirilen A400M askerî nakliye uçağı üstün özelliklere sahip bulunuyor.
                            TUSAŞ'tan yapılan yazılı açıklamaya göre; ilk uçuşunu, 11 Aralık 2009'da, İspanya Sevilla şehrinde gerçekleştiren A400M, asken bir nakliye uçağı olarak, başta Türk Haya Kuvvetleri olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri, NATO ve Birleşmiş Milletler'de taktik ve stratejik ulaştırma ihtiyacının karşılanmasında önemli roller üstlenecek.
                            A400M programı çerçevesinde, kurucu ülkelere toplam 184 uçak. (Almanya,. Belçika, Fransa, İngiltere, İspanya, Lüksemburg, Türkiye, Malezya) üretilerek teslim edilecek.
                            Türkiye'nin 10 adet sahip olacağı A400M uçağının başlıca özellikleri: Azamî kalkış ağırlıaı130 ton Azamî Yük ağırlığı 32 ton Seyir hızı 555 km 20 ton yükle 6 500 km menzil ve 9 500 m seyir irtifasına sahip.
                            Kargo bölümünde; 120 adet paraşütçü veya 66 adet sedye, 10 adet sıhhî personel veya 2 adet helikopter taşıyor. Ayrıca, havadan paraşütçü ve. yük atabilme özelliği var.

FIKRA

lkokulda üç çocuk, bebeklerin nasıl dünyaya geldiklerini konuşuyormuş.
                            Dursun:
                            - Bizim ailede hep leylekler getirir.
                            Fadime:
                            - Bizde hep cül bahçesinde bulunur.
                            Temel:
                            - Biz façiruz, bizde hep pepekleri annem kendisi yapayi.

GÜNÜN SÖZÜ

Bekar gözüyle kız alınmaz. TÜRK ATASÖZÜ

YEMEK MENÜSÜ
                            · MERCİMEK ÇORBA
                            · KABAK DOLMA
                            · YOĞURT
                            · BÖREK

ÇOCUĞUNUZA İSİM
                            Erkek: ALPERTUNGA: (Tür.) Er. - Efsane­vi Türk hükümdarı ve destan kahra­manı. M.Ö. 626 yıllarında yaşayıp İranlılarla uzun savaşlara giren Turan (Saka) hükümdarı olduğu söylenir.
                            Türk, İran, Arap, Hint, Eski Yunan ve Asur kaynaklarında kendisinden deği­şik adlarla bahsedilir.
                            Kız: BİRSİN: (Ar.) Ka. - Yonca.

MANİ

Biz ikramı severiz,
                            Çok teşekkür ederiz,
                            Yemek yedik yorulduk,
                            Diş kirası isteriz.

BİLMECE
                            Çarığı çattım bacaya attım.
                            Cevabı Yarın.
                            Dünkü Cevap: Kan vermek için

Comment

• 25 Eylül 2011

Bugün 25 Eylül 2011 27 Şevval 1432 Eylül: 12 Hızır 143 Yıldırım Bayezit'ın Niğbolu Zaferi (1396) - Zeki Müren'in vefatı (1996) - Kemer Barajı'nın açılışı (1958)

HADİS-İ ŞERİF

Kimse, öfkeli iken iki kişi arasında hüküm vermesin. Ravi: Buhari

CAN BEDENDEN ÇIKAYINCA

Kara haber tez duyulur, unutsun beni demişsin,
                              Bende kalan resimleri, mektupları istemişsin.
                              Üzülme sevdiceğim, bir daha çıkmam karşına,
                              Sana son kez yazıyorum, hatıralar yeter bana.
                              Kurumuş bir çiçek buldum, mektupların arasında,
                              Bir tek onu saklıyorum, onu da çok görme bana.
                              Aşkların en güzelini, yaşamıştık yıllarca,
                              Bütün hüzünlü şarkılar, hatırlatır seni bana.
                              Kırıldı kanadım kolum, ne yerim var ne yurdum,
                              Gurbet ele düştü yolum, yuvasız kuşlar misali.
                              Selvi boylum senin için, katlanırım bu yazgıya,
                              Böyle yazmışsa Yaradan, kara toprak yeter bana.
                              Unutma ki dünya fâni, veren Allah alır canı,
                              Ben nasıl unuturum seni, can bedenden çıkmayınca.
                              (Barış Manço)

NİĞBOLU ZAFERİ

Osmanlıların Avrupa'da ilerlemelerinden sonra, sıranın kendilerine geldiğini anlayan Macar Kralı, öteki Avrupa devletlerinden yardım istedi. Bunun üzerine Fransa, İngiltere, Almanya ve diğer ülkelerin askerleri Macaristan'da toplandılar. Bu ordu, Türkleri Avrupa'dan çıkarmak için harekete geçti. Geçtikleri yerlerdeki halka zulmederek ilerleyen Haçlılar, Niğbolu Kalesi'ni kuşattılar. Yıldırım Bayezid Hân, bunu duyunca ordusunun başında hemen harekete geçti. Kaledeki Türk askerleri çok azdı. Ancak kale komutanı Doğan Bey, çok değerli bir komutandı. Kaleyi teslim etmeyerek Yıldırım Bayezid'e zaman kazandırdı. Osmanlı Ordusu kısa zamanda Niğbolu önlerine geldi. Burada 25 Eylül 1396 günü tarihin en büyük meydan savaşlarından, biri yapıldı. Haçlı ordusu yenildi. Bu savaşta Haçlılar 100-120 bin, Osmanlılar ise, 60-70 bin kişi idiler.

FIKRA

Saatlerin geri alınacağını duyan Dursun, evdeki tüm saatleri toplayıp, Bunları geri alâlım diye saatçiye götürmüş.
                              Saatçi Temel, uyanık bir gülümsemeyle Dursunâ??a;
                              â??Yemezler, bir saat geri alınacak. Sadece bir tanesini geri alırımâ? demiş.

GÜNÜN SÖZÜ

Topluma en büyük eserleri, çocuksuz adamların evlenmemiş olanları vermişlerdir. BACON

YEMEK MENÜSÜ
                              · PATLICAN MUSAKKA
                              · BULGUR PİLAVI
                              · CACIK
                              · MEYVE

ÇOCUĞUNUZA İSİM
                              Erkek: ALPEREN: (Tür.) Er. - Yiğit, baha­dır.
                              Kız: BİRSEV: (Tür.) Ka. - Tek sevgili.

MANİ

Hürmet et Ramazan’a,
                              Kavuşuruz ihsana,
                              Bu ayda oruç tutmak,
                              Kolaydır müslümana.

BİLMECE
                              Yedi delikli tokmak bunu bilmeyen ahmak.
                              Cevabı Yarın.
                              Dünkü Cevap: Terazi

Comment

• 26 Eylül 2011

Bugün 26 Eylül 2011 28 Şevval 1432 Eylül: 13 Hızır 144 I. Viyana Kuşatması (1529) - Dil Kurultayı'nın ilk toplanması (1932) - Türk Dil Bayramı

HADİS-İ ŞERİF

Allahım, şikak ve nifaktan ve kötü ahlaktan sana sığınırım Ravi: Ebu Davud

UZAY MEKİĞİ TANKLARININ GENİŞLİĞİ

ABD'nin uzaya gönderdiği uzay mekiğinin yakıt tanklarının genişliği 4 feet, 8.5 inçtir. (yaklaşık 1.5 metre) Uzay mühendisleri bu tankları genişletmek istemişler, ancak başaramamışlardır. Çünkü; bu tanklar fırlatma rampasına trenle gönderilmek zorundadır ve söz konusu tren yolu tünellerden geçmektedir. Tünellerin genişliği ise tren raylarının arasındaki genişlik olan 4 feet 8.5 inçten biraz fazladır.
                                Vaktiyle tren rayları İngiltere'de böyle yapılmıştır ve ABD demiryolları İngiliz göçmenler tarafından inşa edilmiştir. İlk tren raylarını yapanlar eski tramvay yolu yapımcılarıdır ve tramvay yolunun genişliği tam olarak budur. Bu ölçü vaktiyle at arabalarını yaparken kullanılan genişliktir. Arabalar için başka bir ölçü kullanıldığında tekerlekler engebeli arazi üzerinde kalmakta ve kısa sürede bozulmaktadır. İngiltere'deki uzun yollar Roma İmparatorluğu tarafından kendi savaşçıları için açılmıştır. Bu ilk savaşçıların arabaları yan yana getirilmiş 2 atın çektiği araçlardır ve 2 atın vücudunun genişliği kadardır.
                                Sonuç: Füzelerinin tasarımı 2 000 yıl önce yan yana getirilen 2 atın genişliği ile belirlenmiştir. Bu ölçüyü değiştirmek Amerikalı uzay aracı mühendislerinin bile harcı değildir.

FIKRA

Bir yangında evin çatısında mahsur kalmış bir anne ve kucağında kundaklı bir bebeği... Aşağıdakiler anneye,gerilmiş olan brandaya önce çocuğunu sonra da kendisini atmasını öneriyorlar, fakat o kabul etmiyor,ne yaptılarsa kabul etmiyor. Alevler onlara ulaşmak üzere iken bu sırada onları seyretmekte olan Temel,barikatları aşarak binanın dibine kadar gelir ve kadına seslenir:
                                -Abla korkma,at bebeği...bana.Ben sürmene Spor'un kalecisiyim...

GÜNÜN SÖZÜ

Bekar bir adam, son saniyede daha iyisini bulan kadınların bir hatırasıdır. ANONİM

YEMEK MENÜSÜ
                                · İZMİR KÖFTE
                                · PEYNİRLİ MAKARNA
                                · MEVSİM SALATA
                                · MEYVE

ÇOCUĞUNUZA İSİM
                                Erkek: ALPDOĞAN: (Tür.) Er. - Doğuştan yiğit olan.
                                Kız: BİRSEN: (Tür.) Ka. - Sadece sen, tek sen.

MANİ

Gözlerden akan yaşla,
                                Sahurda yenen aşla,
                                Yiyip oruç tutalım,
                                Şu Hoca Demirbaşla.

BİLMECE
                                Uzaktan baktım bir karataş yanına gittim dört ayak bir baş.
                                Cevabı Yarın.
                                Dünkü Cevap: Baş

Comment

Working...
                                X