fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

siz sorun biz cevaplayalım

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: siz sorun biz cevaplayalım

Buharla Sterilizasyonu:
    Sterilizasyon buharla ve kimyasal maddelerle yapılır.Buharideal olarak en iyi sistemdir.İnsan sağlığına zararsızdır.Ancak uygulama için özel ekipmanlar gerektirmesi kullanımı güçleştirmektedir.Buhar, harcın 30 cm kadar altına yerleştirilmiş delikli borularla verilir, veya plastik örtü altından yüzeyden uygulanır.Sterilizasyondan önce harç kuru olmalıdır.Buhar-hava karışımı için ısıtma süresinin 71 derece 30 dakika tutulması yeterlidir.Toprak ph'ın 5.5-6.5 arasında ideal olarak 6.3 olarak tutulması önemli bir noktadır.
    Toprak sıcaklığının yükseltilmesi ile yapılan sterilizasyon, kimyasal sterilizasyondan daha iyidir.Çünkü kimyasal sterilizasyonda etki alanının sınırlı olmasına karşılık fiziksel sterilizasyonun etki alanı çok daha fazladır.Önemli olan topraktaki hastalık ve zararlının ne olduğunu belirlemek ve toprak sıcaklığını ona göre yükseltmektir.Örneğin bütün mantarlar 50 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda birkaç dakikadan fazla yaşayamadıkları, nematodlar ve ot tohumlarının 54 derecenin, tel kurtları ve bakterilerin 71 derecenin, virüslerin türüne göre değişmekle beraber ortalama 80-90 derecenin sıcaklıklarda canlılıklarını kaybettikleri bilinmektedir.
    Önemli Not:Sterilizasyondan sonra hemen dikim yapılmaz, ortam yıkanır ve nitrojen mangan gibi maddelerin zararlılığını belirlemek için, bunlara hassas olan aslanağzı çiçeği fideleri 2-3 hafta ortamda yetiştirilerek kontrol yapılır.

Comment

merhaba benim karanfillerim bu sene boş tomurcuk verdi sebebi ne olabilir tavsiyelerinizi bekliyorum

Comment

Karanfil(Dianthus) Birçok nedeni olur.Bitki besin maddelerinin noksanlığı, ani sıcaklık iniş çıkışları, aşırı sulamadan kaynaklanan sorunlar olabilir.
        Önerilerim:Çok su vermeyin, bol güneş ışığına maruz bırakın,Besince zengin ve kireçli topraklarla onun dışında organik veya inorganik gübre veya solisyonlarla takviye yapmanız fayda sağlayaktır.Suda erimiş kimyasal gübre kullanmanızı öneririm.Uzun aralıklarla ve bol su vermelisiniz.

Comment

uzmansel danışmanı kaan bey; benim bir iç mekan bitki aranjmanı hazırlamam lazım tema olarak sonbahar seçili bir ödev, saksım ve ek aksesuarlarım hazır lakin bitkilerin seçiminde kararsızım, saksımın ebatları 30x20x20 desem yardımcı olabilir misiniz?

Comment

Merhaba ben Atlas çiçeği arıyorum. Bana dal verebilecek arkadaşlar var mı?

Comment

Selamlar Kaan bey , öncelikle yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Salonumda Difenbahya yetiştiriyorum. Boyu yaklaşık 1 metre kadar oldu. 25 tane yaprağı olmuş. Bitkim çok güzel büyüyor.
              Derdim alt tarafta ,yapraksız gövdenin çok ince kalması.Çok çabuk boy atıyor ve yaprak çıkarıyor.Ama gövdede kalınlaşma yok. Kırılacak diye aklımız çıkıyor. Uzun sopalarla destek yaptık. Tahminim biraz daha uzarsa bu gövde bu bitkiyi taşıyamıyacak. Ne yapmalıyım.Kırılırsa çok üzüleceğim.

Comment

andronovo Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                Selamlar Kaan bey , öncelikle yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Salonumda Difenbahya yetiştiriyorum. Boyu yaklaşık 1 metre kadar oldu. 25 tane yaprağı olmuş. Bitkim çok güzel büyüyor.
                Derdim alt tarafta ,yapraksız gövdenin çok ince kalması.Çok çabuk boy atıyor ve yaprak çıkarıyor.Ama gövdede kalınlaşma yok. Kırılacak diye aklımız çıkıyor. Uzun sopalarla destek yaptık. Tahminim biraz daha uzarsa bu gövde bu bitkiyi taşıyamıyacak. Ne yapmalıyım.Kırılırsa çok üzüleceğim.
                Dieffenbachia maculata saksı içinde 2.5- 3.0 metreye kadar boylanabilir.Bitki fizyolojik olarak ağırlığını taşıyabilcek şekilde gelişim gösterir.Sizin destek cubuklarınız ise bitkiyi rahatlatacaktır.Rüzgar ve fiziksel zarar görmemesi, faktörlerlere maruz kalmaması yeterli olucaktır.Endişeye gerek yok.Ayrıca bitkinizin yaprak ve saplarındaki özsu çok zehirlidir.

Comment

torbalarda çim yetiştilip şaşırtma ile ekilen çim tohumunun cinsini öğrenmek istiyorum bu konuda yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekürler

Comment

calısmalarınızı okudum cok guzeltesekur ederız verdınız bılgılere telefon numarası verırsenız sevınırım selamlar.rusen sesli [email protected]

Comment

İstediğiniz zaman gerek mail olarak gerekse telefon ile ulaşabilirsiniz.
                      KERİM KAAN KANDAZ
                      0506-555-90-82 E-mail : [email protected]
                      PEYZAJ TEKNİSYENİ-SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ TEKNİKERİ

Comment

Soru: Yardımcı Olursanız Sevinirim

SLM
                        İSTANBUL Z.BURNUNDA OTURUYORUM
                        10 GÜN ÖNCE YALOVDAN GEÇERKEN BİR SERADAN JUMBO LİMON SATIN ALDIM AĞACIN BOYU BİR METRE KADAR FAKAT ÜSTÜNDEKİ LİMON 650 GR.
                        BEN BU KONULARDA ÇOK ACEMİYİM BALKONDA BEN BUNU NASIL YETİŞTİRİRİM
                        NASIL TOPRAK ALMAM LAZIM (MARKA) NE KADAR BÜYÜK SAKSI ALMAM GEREK VE DAHA NELERE DİKKAT ETMEM GEREK.ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER

Comment

Cevap: Soru: Yardımcı Olursanız Sevinirim

OKTAYS Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                          SLM
                          İSTANBUL Z.BURNUNDA OTURUYORUM
                          10 GÜN ÖNCE YALOVDAN GEÇERKEN BİR SERADAN JUMBO LİMON SATIN ALDIM AĞACIN BOYU BİR METRE KADAR FAKAT ÜSTÜNDEKİ LİMON 650 GR.
                          BEN BU KONULARDA ÇOK ACEMİYİM BALKONDA BEN BUNU NASIL YETİŞTİRİRİM
                          NASIL TOPRAK ALMAM LAZIM (MARKA) NE KADAR BÜYÜK SAKSI ALMAM GEREK VE DAHA NELERE DİKKAT ETMEM GEREK.ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER
                          Limon iklimsel anlamda neler ister onu açıklamak ile başlayalım.
                          Tüm turunçgiller gibi limonda sıcaklık ister 12 derecede sıcaklıkta gelişim başlar.23 derecede ise max. gelişim gösterir.37-39 derecede gelişim durur.45 derece ve üstünde ise ölüm olur.Balkonda sıcaklığı yüksek tutmaya rüzgardan korumaya özen gösterin. 0 derecede don etkisine maruz kaldıgından olumsuz etkilenmeye başlar. -8, -9 derecede ise limon ağaçları donar ve ölür.
                          Toprak isteğinede baktığımız zamanda bol humuslu, derin, süzek (suyu iyi akıntılı), kumlu-tınlı ya da killi tınlı topraklarda yetiştirilir.İyice derinlere inen köklerinin oksijen gereksinimi fazla olduğundan, limon ağacı kesinlikle ağır topraklarda yetiştirilmemelidir. Limonun yetiştirildiği yerde taban suyunun, yüzeyden 1,5 m. aşağıda olması gerekir. Aksi takdirde toprakta drenaj işlemi yapılmalıdır. Toprağın kirecine karşı da duyarlı olan limon ağaçları için en uygun toprak pH'ı 5,5-6 olmalıdır.
                          Sulama: Tüm turunçgiller gibi, limon ağaçlarının yıllık su gereksinimi de toprak ve iklim durumu ile ağaç gelişmesine bağlı olarak 800-1.200 cm. arasında değişir. Sulama dönemi olan nisan ortalarından ekim ayı ortalarına kadarki yedi aylık sürede, havaların kurak, sıcak ve yağışsız olduğu zamanlarda ağaçlara toplam 600-700 mm. su verilmesi gerekir.

Sulama yetersiz yapılırsa, limon ağacı köklerini toprakta yayar. Gelişimi yavaşlar, ürün verim ve niteliği düşer. Aşırı sulamada kökler havasız kalacağından kök çürüklüğü hastalığı oluşur. Yine ağacın meyve verimi ve niteliği düşer. Limon ağacının sulama zamanının gelip gelmediği en kolay şöyle anlaşılır: Ağacın yaprakları akşam saatlerinde güneş batmadan önce solgunluk gösteriyor ve gece canlanıyorsa sulama zamanı gelmiş demektir, öğle zamanında meydana gelen geçici solgunluğa aldanılmamalıdır.
                          Gübreleme: Tüm turunçgiller gibi, hepyeşil yapraklı limon ağacı da topraktan fazla besin kaldırdığından, gübreye gereksinimi çok olur. Ağaçlara, bulunduğu ortam, yaş ve gelişmelerine uygun ve dengeli gübreleme yapmak için bütün bu faktörlerin ortak etkisini ortaya koyan yaprak ve toprak analizleri uygulanmalı; buna göre verilecek azotlu, fosfatlı ve potaslı kompoze fenni gübre miktarları saptanmalıdır.

Ayrıca limon ağaçlarına, eksikliği duyuluyorsa magnezyum, demir, mangan ve çinko da verilir. Limon ağacına, mineral gübrelerden başka, gerek görülürse iyi yanmış çiftlik gübresinin 2-3 yılda bir verilmesi de büyük yararlar sağlar.

Budama: Tüm turunçgiller gibi, limon ağaçlarına da şekil ve ürün budaması uygulanır ve genellikle bu ağaçlara kâse biçimi verilir. Şekil budaması ağaçların ürünlenmesiyle birlikte başlar. Turunçgillerden olan ağaçların budanması ustalık isteyen bir iştir. Bu nedenle budamanın, ağacı iyi tanıyan kişiler tarafından uygulanması olumlu sonuçlar verir. Ağaçların kurumuş, kırılmış, ezilmiş, hastalanmış, yaralanmış ve berelenmiş, yaşlanmış dalları kesilip çıkarılmalıdır. Ayrıca obur dalların da ayıklanıp çıkarılması gerekir.

Hasat (Derim): Tüm turunçgiller gibi, limon ağaçları da sonbaharda başlayıp ilkbahara kadar meyveler tam olgunlaştıkça hasat edilir. Hasatta meyveler elle tutulup sapı bükülerek kopardır ya da daha iyisi meyve sapı keskin bir bıçakla kesilir. Hasat sırasında dal uçları kesinlikle kırılmamalı; meyve toplama işi açık, kuru, güneşli ve ılık havalarda yapılmalıdır. Meyvelerin üzerinde çiy ve kırağı varsa bunların kuruması beklenmelidir.

Hastalık ve zararlılarıyla mücadele: Limon ağaçlarına dadanan zararlı ve hastalıklarla, en yakın tarım kurumuna danışılıp tavsiyeleri alınarak ve uygun koruma ilaçları kullanılarak zamanında, eksiksiz ve aksatılmadan mücadele sürdürülmelidir.

YARDIMCI OLABİLECEĞİM BAŞKA BİR KONU VARSA BEKLERİM.TOPRAK ALIMINDA MARKA VEREMİYORUM REKLAMA GİRER SONUÇ OLARAK.İSTEDİĞİNİZ ZAMAN YAZABİLİRSİNİZ İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER
                          KERİM KAAN KANDAZ
                          PEYZAJ TEKNİSYENİ- SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ TEKNİKERİ
                          GSM :506-555-90-82

Comment

merhabalar benim iş yerinde 3 adet menekşe çiçeğim var. Bunları çoğalmak istediğimde en kolay yolla dalından çoğaltıldığını öğrendim ve yaprağın sapını toprağa koydum üzerinden 5-6 ay geçmesine rağmen hala yeşil olarak duruyor fakat herhangi bir filiz göremiyorum. galiba yaprak sapını fazla derine gömdüğümü düşünüyorum.... acaba afrika menekşesi çoğaltması hakkında bilgi verebilirmisiniz.. çoğaltıp arkadaşlara hediye etmek istiyorum...

Comment

Merhaba Uğur Bey ;
                              Yaprak çeliği ile üretim için en uygun zaman ilkbahar ve yazdır.Gözsüz yaprak çeliği ile yapılır.Üretim için öncelikle uygun yaprak seçimine dikkat edilmelidir.Çok büyük, yaşlı yapraklar alınmamalıdır; bunlar bitkinin en altında bulunur, kolaylıkla çürürler ve köklenme yetenekleri zayıftır.Genç yapraklarda uygun değildir; bunlar küçük yavaş büyüyen bitkiler verirler.Büyümesini tamamlamış, orta büyüklükteki yapraklar alınmalıdır.Bunlar en güçlü ve sağlıklı yapraklar olup, hızlı büyüyen, sağlıklı bitkiler verir.
                              Yarı yarıya torf(peat)ile saf kumu karıştırarak bir harç uygulanır.Evde yağmur suyu doldurulmuş ve ağzı kağıtlanmış bir kavanozda yazın 15 gün gibi kısa bir sürede yaprak sapı köklenir.
                              Yardımcı olabileceğim başka bir konu varsa sorularınızı bekliyorum.

Comment

Teşekkürler Kaan Bey,
                                Ben suya komadan drek topraga dikmiştim tuttular ama devamını getiremediler.. bir de sizin dediğiniz gibibi deneyeceğim saolun....

Comment

Working...
                                X