fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

chandler çeşidine tozlayıcı

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: chandler çeşidine tozlayıcı

aslında biraz benim anlatmak istediğim farklı bizim ağaçlar 10 yaşında civarı ve şu günlerde bu ağaçlar sürgün verdi ve ilk sürgünler meyve sürgünü ve şu günlerde bu sürgünlerin birazını ilkbahar geç donları öldürdü ama cevizler şebin ve yalova cinsi çoğunluğu ama chandler ceviz duyduğuma göre geç yapraklanıyormuş o yüzden bu kadar araştırma yapıyorum yani aslında bizim ağaçları şu an soğuk öldürdü ama chandler olsa yaprak açmayacağı için öldüremezdi aslında bütün sorularımın cevabını buldum gibi chandler ceviz zaten kışın biraz alacağım bu sene diktiğim cevizleri söker kışın yerine chandler dikeceğim::S

Comment

bu cevizleri sökmenize gerek yok. chandlara aşılayabisiniz. ekiz fidandan ramazan beyle görüş. yardımcı olur. chandlar fidanı alabileceğin en iyi yerdir. aşılama konusunda ve fidan alma kobnusunda yardımcı olacaktır.

Comment

bünyamin Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
        bu cevizleri sökmenize gerek yok. chandlara aşılayabisiniz. ekiz fidandan ramazan beyle görüş. yardımcı olur. chandlar fidanı alabileceğin en iyi yerdir. aşılama konusunda ve fidan alma kobnusunda yardımcı olacaktır.

arkadaşım çok sağol seneye alacağım zaten fidanları ve zaten hepsini aşılayamam ama bu sene biraz 30 kadar küçükleri aşılamıştım muhtemelen birazı tutmaz onları dediğin gibi cahndler aşılaya bilirim ama aşılık bulmak sorun olur aslında bende iki tane damızlık için cahndler almıştım ama onlarda baya uzun vaktimi alır aşılık bulup aşılaya bilmem için 3 sene falan geçmesi lazım en iysi küçük ağaçları yenilemek lazım ama büyükleri chandleri deneyip gördükten sonra neticeye ve şartlara göre aşılaya bilirizde aşılamaya bilirizde bir bitki antifirizi var onu deneyeceğiz başarılı olursa aşılamak gereği kalmaz gibi kafam baya karıştı ama neticeye ulaşacağız baya bilgi topladım bu konuda cevizle alakalı ama kafam karıştı ve sonuç olarak chandlerde karar kıldım gibi bişi o zaman haticeye deyil neticeye bakacağız

Comment

ekiz fidancılık ağaçlar ne kadar büyük olursa olsun kabuk aşı yapıyor tutma şansı çok büyük bir görüş istersen

Comment

arkadaşlar yeni dikilmiş ceviz fidanlarını ilk üç yıl soguklardan ve güneşin gövde yanıklığı yaptığı yerlerde korumanın en basit yolu son baharda agaç yapraklarını döktüğünde bildiğiniz plastik boya ile tüm gövdeyi boyamaktır
            ayrıca chandler çeşidinde tozlayacı fernor uygundur Franquetta de uygun ancak verim çok düşük olduğu için fernor tercih edilmelidir
            bu arada kaman 1 pedro tozlayıcısıdır
            murat özkan 05369321156
            www.amerikancevizi.com

Comment

10 dönüm ceviz için az. Daha başka meyve ağaçları öneriyorum. Eğer illa ceviz diekcekseniz okuduğum ingizlice yazılar fernor yazıyor. Daha bir kaç çeşit var ama ülkemizde yok sanırım...
              Büyük olasılık her 10 ağaca bir tane tozlayıcı edineceksiniz. Bu da 1 dönüm tozlayıcıya gidecek demek. Tozlayıcı da bildiğim kadarı ile verimi düşük. Naptı kafadan -10% düşük verim...

Benim önerim (başka yerde bulamayacağınız).
              Eğer tarla(bahçeniz) dağ eteğinde ise tozlayıcıları boş başka alanlara DA dikmeniz. Veya komşunuzdan izin alıp o tarlaların köşelerine dikmeniz. Artık neresi boş ise.
              Uygun rüzgar şartları ile 10 km den de tozlaşma olduğunu okumuştum bir yerde.
              Rüzgarı yönünü iyi hesap edebilirseniz dağda bir kaç yere de ekebilirsiniz tozlayıcı.

Ben olsam 250 metre aralıklar ile 10 tane dikerdim dağa, şöyle rüzgarın sizin tarlaya doğru gittiği bir yerlerde, açık dağalanda. Güneş alabilen, çam ağaçların seyrek olduğu bir yerde.(Tabi yeri bilmiyorum ama bunu okuyanın kafasında bir fikir olmuştur)

Comment

Akça hocaya göre %5 tozlayıcı yeterli. Ben öyle yapmayı düşünüyorum.

Comment

Şimdi Ülkemiz tabiat varlığı son derece zengin vede pek çok çeşit bize bakıyor ancak;Nedendir bilinmez, bizim yabancı özentimize şaşmamak elde değil.Bu giysiden tutunuz,araca-gerece kadar.Üstelik bu konuda araştırma yapmak isteyen ve mücadele yapmak isteyenlerin önüne adeta set çekilirrrr!!!.Yıllardır ülkemizde varolan Kaman1 çeşidine daha yeni tescil getirildi.Oda Bu sitenin Ceviz Uzmansel Danışmanı Sayın Mehmet SÜTYEMEZ Hoca'nın gayretleriyle.Bunun gibi kaman2,kaman3,Kaman4 ve bir Ceviz Padişahı olarak gördüğüm KAMAN5 çeşidide tescil bekliyor.Bu sitede bir kaç kez ismi zikredilen ve şuan ceviz fidan işiyle İştigal eden emekli Orman Teknikeri bir vatandaşla bu yıl epeyce sohbet imkanım oldu.Aynen şöyle diyor. "Güzel bir ceviz çeşidi buldum veda bu devlet kademesinde yıllardır görev yaptım. O cevizi tescil ettirmek istedim.Amaaa..heyhat!!! yıllardır emek verdiğim,beraber çalıştığım arkadaşlarım bile mevzuat dediler.Artık;bıktım,usandım vede peşini bıraktım" diyor ve kendileri;Bakınız bizim sahip çıkamadığımız bu değerli çeşitleri biri alıp götürecek vede bize parayla geri satacak.Ne kadar acı değilmi?Bundan yaklaşık 3 yıl önceydi arabamla gezerken bir dostumun bahcesinde 6 adet ceviz ağacı gördüm.Kendisi biraz yaşlı vede rahatsız.Ona sordum"Ağbi bu cevizlerin hangisi iyi,tavsiye edebilirmisin?,aşılık alcam da".Aynen şöyle dedi."Şooo..baştaki cevizin Emsali yokkk!!".Kendisini kırmayıp iki adet aşılık alıp,Bahçede kendiliğinden çıkan,iki cevize dilcikli aşı yaptım ve tutdu.Yazın sonunda aşı kalemi aldığım,o cevizin yanına vardım.One?? gözlerime inanamadım.Yapraktan çok ceviz vardı,Hemen meyvesinden bir tene aldım.Elimle basınca kırıldı,içi bembeyaz,Lezzet sanki baklava.Üç yıl bu cevizi takip etdim.Paradise göstermedi yani her yıl aynı meyveyi verdi.Üstelik geç çiçekleniyor,iç kurduna ve Antakroza mukavim.Ammaa...Garibin şansı yok.Ne ilaç görüyor,nede su,nede budama.Üstelik sahibi Yaz sonunda sırıkla hasat ediyorki sormayınız.Ne dal kalıyor,nede budak.Bir arkadaşımın oraya bu yıl 20 tane kadar aşıladım.Bendede iki ağaç var .Epeyce büyüdü.İsmini ilimize hatıra olarak KIRŞEHİR40 cevizi koydum.Geçen gün buna benzer bir ceviz daha buldum.Araştırıyorum,bekliyorum Ammaa..benim gibi yaşı belli yere gelmiş,az ilim tahsil etmiş vede çoluk,çocuk sahibi adam na yapsın? Bu iş benim işim değil gardaşım.Ancak,vicdanımda elvermiyor ki..Şimdi yorumu varın siz yapınız.bizim bu çeşitler Chedler midir nedir Onu sollarda.. işte garipler bekliyor.Ne diyelim .....

Comment

Evet haklısın hemşerim.Anadolu pek çok bitkinin gen merkezidir. İnşallah gayretli insanlarımız çıkacak ve bunlara sahip olacaktır. Bende sezon başında 3-4 kalem isterim.

Comment

Sn Tabiatçı,
                      Şu an sizdekiler örnek resimdekilerden daha mı verimli. 3-5 fikir vermiştir.

Comment

aslında resimdekiler çok güzel ve hayret vericiler ama sankim tarla uyduruk bi yerdeymiş gibi cevizler güzelde tarla bişiye benzemiyo

tabiatcı abime gelince ona laf yok o bu ülkedeki ender insanlardan birisi hadi bakalım o cevizi yetiştirenler tabiatcı abimizin yarısı ola bilsinlerde görelim tabiatcı abi belki tanınmamış bir insan ama örnek alınacak birisi o bizde daha iyi cevizler var diyorsa vardır onun derdi sadece bizdede öyle cevizler var diyo chandler kadar verimli cevizler var demek istiyo yani o amarikadan aldığımız cevizlere boşuna servet ödüyoruz demek istiyo chandler ceviz güzel gibi görünüyo ama o cevizden hiç tarla kuran yok sadece bu adamların sitesinde resimler var onlarda türkiyedemi deyilmi belli deyil bildiğime göre chandlerin ve yabancı cevizlerin en önemli özelliği geç yapraklanması ama doğru yalan bilemem görmeden ama ilk bahar geç donlerının görüldüğü yerlerde iyi olabilir belki ama tabatcıa binin demek istediği elalemin amerikalısının cevizine sayip çıkacağımıza armut piş ağzıma düş yapacağımıza kendi yerli ırklarımıza sayip çıkalım amarikaya servet ödemeyelim demek istiyo bildiğime göre bu cevizlerin kalemleri amarikadan geliyo falan sizler tabiatcı abiyi anlamadan yargılıyonuz karşı çıkıyonuz onunda dediği gibi

Üstelik bu konuda araştırma yapmak isteyen ve mücadele yapmak isteyenlerin önüne adeta set çekilirrrr!!!.

Comment

TABİATÇI rumuzlu abimizi, bu sene EdirnE'de yapıalcak olan Ceviz Çalışma Grubu toplantılarına bekliyorum. Umarım elinde güzel örneklerle ve belgelerle gelir. Zira üretim artık hobi olmaktan çıkmış durumda...Her düşüncenin dinlenmesi gerekir....

Fakat, en önemli mesele, bir amerikalının önüne sunulan 5 chandler fidanının aslında 2 tanesini chandler olmadığını ispat etmesi gibi bir durum da ülkemizde var iken, önerilen ceviz türlerinin de aşılı-sertifikalı ve gerçek olmaları gerekmektedir. Adaptasyon sorunu da var, ama o sonraki aşama.

Comment

Sn WM1TR:Bendeniz bir kamu görevlisiyim vede imkinlarım kısıtlı,asıl iştigal alanım arıcılık.Oda bal arısı üreterek üç-beş kuruş kazanarak nafakamızı kazanmak.Şu an ikisi Üniversitede 3 çocuk var.Habire çalışarak,budamaşı vs ile günümüz geçiyor.Bu arada yaşımızda ilerledi.Babama ait 3,5 dönüm bir meyve bahçesi var.Kendiminde 640 mt kare olmak üzere,birazda hazine arazisine kaydık toplam=1,5 dönüm üzüm bağı var.çevresine biraz kayısı,badem ve birkaç tane ceviz diktim.Babamın bahçesinin kenarlarında 6 adet ceviz ağacı var.Bunlar yaklaşık 30 yaşında.Babam şu an 82 yaşında ve sağlığı iyi,benimde sözümü pek dinlemez,kendi bildiğine gider.Bende hürmeten ne derse yaparım,sesimi çıkarmam.Ama;eş,dost ve akrabanın işini parasız olarak aşı,fidan dikme,budama olarak yardımcı olurum.Bu arada gezerken,bazı fidanları ve çeşitleri gözlemlerim.bu tesbit etdiğim cevizi yaklaşık 3 yıldır gözlemledim ve bu yıl ziraat Müh kardeşimizde epeyce aşı yaptı vede sonuçlar gayet olumlu.herhalde beni anladınız umarım.sağlıklı günler dileğimle..

Comment

Üstelik bu konuda araştırma yapmak isteyen ve mücadele yapmak isteyenlerin önüne adeta set çekilirrrr!!!.

abi gitsene senin için bir fırsat bakarsın cevizini beyenirler yalova cinslrindendemi kötü olacak bizde var az verimli 1li 2li zaten ben o toplantıyı toprak tv de izledim onlarda ne yapacaklarını bilmiyola ceviz konusunda ben gibiler bir çıkış yolu arıyolar umudu chandlerde görmüşler bakarsın senin cevizde güzeldir

Comment

Eğer ortak akılda buluşacaksak, eğer gerçekten de ulusal cevizlerimize sahip çıkacaksak, eğer bu işten para kazanıp ithalattan ihracata çevirmek istiyorsak, eğer onbinlerce liralık yatırım yapıp her yıl acaba don mu vuracak yoksa antraknoz mu diye düşünmeyeceksek, bu tip çalışma toplantıları çok önemli.

Her ne kadar ben yerli-yabancı ayrımı yapmasam da, sırf bu "adaptasyon" sorunu nedeniyle yerli cevizlere acaba mı diyerek yaklaşıyorum. Bir gün birisi Chandler'dan daha verimli-sağlıklı-dayanıklı-sürekli aynı verimli-tadı iyi olan bir yerli tür sunarsa ve tescil ederse emin olun tüm memleket bir anda o cevize hücum edecektir.

Comment

Working...
                                X