fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Domates serası

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Domates serası

ben 21 yasında bitki koruma 1.sınıf öğrencisiyim okulu bitirdikten sonra antalya da seracılık yapmak istiyorum ancak yardıma ihtiyacım var ben ilk olarak başlarken sera kiralayacagım 10 dönüm sera kiralasam domates diksem ve ben ihracat yapmak istiyorum bunun nakliyesinden tutun kaç kişi çalıştırmam gerek kaç para vermem gerek herşey dahil bana ne kadara patlar ve ne kadar gelir bunu az çok tahmin edebilecek varmıdır..misal 12 ayın sanırım bi 10 ayı bu iş yapılır hollandaya göndersem senede ortalama 0,5euro ya satabilirmiyim...cvplarınızı bekliyorum

sayın ynsmre sitemize hoşgeldiniz. Okulu bitirdikten sonra bunların hepsi mümkün tabiki. Fiyat konusunda güncel bilgilerim yok ancak 10 dönüm değil de 1 dönüm ile başlarsınız. Önemli olan 1 dönümlük sermayeyi bari temin edebilmekte. Fiyat çok önemli değil önemli olan sermaye. Kazandıracağı mutlak bir iş nasıl olsa. Önce bu işin nasıl yapıldığını öğrenmek lazım... sonra hepsi peşinden gelir...

Comment

Arkadaşım burada sorunuza net ve sizi ikna edecek cevap vermek çok zor. Ancak madem Antalyalısınız Türkiye'de domates seralarının en iyisi Antalya Kumluca da oraya gidip bizzat yerinde görmeniz size en iyi yardımcı olacak kaynak olacaktır.Cesaretli ve araştırmacı olunuz. Göreceksiniz ki korkularınızın ve endişelerinizin yersiz olduğuna şahit olacaksınız.

Comment

cevaplarınız için teşekkür ederim abilerim.selsarac bey mutlaka ki kazandıracak bi iş ama devlette çalışmak istemiyorum ve devlette çalıstıgımdan daha fazla kazanmalıyım ki bi artısı olsun benim için sermaye olarak da 100bin lira ile girmeyi düşünüyorum bu işe dayım sera işi ile ilgilenmekte ve dönümü5-6bin liraya kiraya verenler var diyor on dönümü 50-60bin yapar geriye kalan 40bin lirayla bu işi gerçekleştirebilirmiyim sizce ve bu 100bin lirayı kurtarabilirmiyim domates ile 100bin lirayla batmak cok kötü olur yani u beyd bey sizede çok teşekkür ederim ancak ben kahramanmaraşlıyım yukardada belirttiğim gibi dayım antalyada bu işle ugrasıyor bende gelecek yazdan itibaren gidip seralarda çalışarak kendimi geliştirmeyi işi öğrenmeyi istiyorum açık söylemek gerekirse okulda alınan bilgiyle bu işler yapılamaz sadece devlete atanıp kalınır bu ve bunun gibi işler için sizinde söylediğiniz gibi biraz çaba gerekiyor

Comment

birde kazandıracagı mutlak bir iş demişsiniz bu işte batma riski yokmu yani her yıl en azından harcadıgım parayı çıkarabilirmiyim.birde şunu merak ediyorum dediğim gibi hollanda veya herhangi bi avrupa ülkesine satsak bu domatesleri türkiye pazarından daha iyimidir bildigim kadarıyla daha iyi olması gerek.bu işte gerçekten bilgilendirilmeye çok ihtiyacım var yardımcı olursanız cok sevinirim

Comment

bi arkadas söyle bi hesap cıkarmıs bi sitede..
            Topraksız tarımda, su kültüründe dönümden bir hasatta 8000 kilo domates alınabilir. Bu ticari üretimde olabilecek en üst sınırdır. Her sistem kuran her bölgede her şartta bu sonucu alamaz. 4000-5000 kiloya çıkıldığında sevinilmelidir.

Agregat kültüründe (en yaygın agregat perlittir) domates verimi için üst sınır dönümde 6000 kilo olabilir. Bu kültür şeklinde de 3500-4000 kiloya çıkıldığında sevinilmelidir.

10 dönümlük bir sera içinde agregat kültürü ile domates yetiştirildiğini ve şartların optimal düzeyde olduğunu varsayarsak her hasatta 3500x10 dönüm= 35 ton domates alabilmemiz gerekir ki günümüzde bunu gerçekleştirmiş ticari seralar vardır. Serada dikimden sonra hasat başladığında yaklaşık 10-12 günde bir yeni hasat yapılacak demektir. 9 ay yani 270 gün hasada uygun bitkimiz olacaktır. Yani 22 kere hasat yapacağız. 22x35 ton=770 ton domates. Siz acemisiniz 500 ton aldınız. Bu malın kilosuna 50 cent verecek bir müşteri bulmanız gerek. Türkiyedeki halleri ve tüccarları unutun. Onlar belki size 50 kuruş verebilirler ama sürekli olmaz. Ama kuzeyden bir müşteri bulursanız sizden bu organik kalitesindeki domatesleri sürekli 50 cent e seve seve alacaktır. Bir sezonda 250 bin dolarınız olur. Masraflarınızı ve yaşam payınızı yavaş yavaş alarak kuruluş masraflarınızı en çok iki yılda çıkarır 3. yılda zengin olursunuz...SİZCE HESAPDA YANLIŞLIK VARMI??

Comment

Yurt dışına satmak daha karlı. Ancak yurt dışı için kaliteli mal üretmeniz lazım.Kalite için bilgi biriki mi ve tecrube lazım.Bunun için bu işe girmeden mutlaka bu işi yapanların yanında en az bir sezon çalışmanızı tavsiye ediyorum.

Comment

teşekkür ederim bunun için okulu bitirmeden önce 3 yıl yazları antalyada bu işte çalışmayı düşünüyorum son yılda erasmus programı ile hollandaya gideceğim geldiğimde işimi kurmak istiyorum peki yukardaki hesap hakkında ne düşünüyorsunuz sizce yanlışlık varmı

Comment

yukarda ki hesabı geçiniz. Hiç bir zaman evde ki hesap çarşıya uymaz.Hele ki yaş meyve ve sebzede.

Comment

peki ihrac edilen domates fiyatlarında bi alt ya da üst sınır vardır diye tahmin ediyorum bu aylık olarak değişis sanırım ya da mevsimlik olarak bu fiyat listesini bulabileceğim bi yer yok mu yani yıllık ortalama 2011 yılında domates fiyatı kaç € idi?ve herşey normal giderse 10 dönüm seradan senede kaç ton domates almam mümkündür??

Comment

standart bir fiyat yok olamaz da. Domates çok olur fiyat düşer. Domates az olur fiyat yükselir. Her zaman domates sattıgın müşteriye bir başkası satar sen acıkta kalırsın. Kısacası tüm tarımsal yatırımlarda risk vardır. Hiç bir zaman standart fiyat oluşmaz. Fiyat arz talep dogrultusunda piyasa belirler.

Comment

peki şöyle sorayım sizin 10 dönüm seranız var.bu seraya domates dikeceksiniz fidanından işçiye vereceginiz paraya ısıtmasına kadar bir yılda ne kadar masraf cıkar bunu kabaca bi rakam söyleyebilirmisiniz?

Comment

Ortalama bir maliyet çıkarmaya çalışayım.

1 dönüm domates için(Toprakta üretim,sera kurulum maliyeti hariç.):

-Toprak hazırlığı,gübreleme vs. : 500 Tl
                          -2500 fide (2500*0.300 krş.= : 750 Tl
                          -Askı ipi,işçilik,gübreleme,ilaçlama vs. : 2500 Tl
                          -Isıtma : 500 Tl
                          -Ekstra harçamalar. : 500 Tl
                          +
                          ------------
                          4750 Tl. Ortalama masraf...
                          Last edited by Kerem-01; 28.05.12, 14:39.

Comment

Bence bu fiyat çok abartılı olmuş. Bu kadar masraf ediyorsa bir üretiçi, Bir dekardan en az 15 ton domates alırsa ancak kar edebilir. Zira bir kg domatesi 0,50 krş ancak satabilir.
                            Diğer bir husus 500 Tl lik gübre kullanımı ne demek nerede ise bir dekara yarım ton gübre. O kadar gübrenin kullanıldıgına ben hiç şahit olmadım da duymadımda.

Comment

Abi sera ise bu mümkün hatta az bile serada dönüme 1500-2000 tl gübre masrafı olur onun için bu nomal hatta bu topraksız tarımda bu maliyet 5-7 bin tl arasını buluyor onun için afaki değil çünkü 1 ton verimde domatesin harcadığı besin maddesi bellidir. ona göre hesaplarsan ve damlama gübrelerini ve özel karışımları hesaplarsan bu az bile kalır.

Comment

Working...
                              X