Sayın yunus emre adlı üyemiz lütfen bana bölgeyi ve google koordinatlarını verirmisin ben sana dekar maliyetini hesaplıyayım aşılı ve aşısız fide olarak... saygılarımla
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Domates serası
Collapse
X
-
cvplarınız için teşekkür ederim.domatesci bey sonunda bir hesap yapan oldu bana bunun için size ayrıca teşekkür ediyorum ve bir soru sormak istiyorum 750 tl fide demissiniz bu 2500 fidenin ömrü ne kadar olur peki bir sene içinde kaç kez tekrar dikilir ve diger ısıtma vs masrafları aylık mı yıllıkmı?.kardelen bey ben bu işi antalyada yapmayı düşünüyorum antalyanın herhangi bir sera bölgesi olabilir sizce senelik masrafı ne olur?ubeyd bey sizede teşekkür ederim yalnız domatese ,50krş demissiniz bu işin kışıda var bence ortalama fiyat o kadar düşmez..
Comment
-
Bu çok çok abartılı bir hesaplama olmuş. Organik bitki koruma ve besleme ile bile dönüm başına 500 tl yı geçmez. Ben Sayın Domatesçinin hesaplamalarına katılıyorum. Dönümde 15 ton ürün alındığında 0,50 kuruştan 7500 tl eder. Dönümde 20 ton alınırsa 10000 tl eder.kardelen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterAbi sera ise bu mümkün hatta az bile serada dönüme 1500-2000 tl gübre masrafı olur onun için bu nomal hatta bu topraksız tarımda bu maliyet 5-7 bin tl arasını buluyor onun için afaki değil çünkü 1 ton verimde domatesin harcadığı besin maddesi bellidir. ona göre hesaplarsan ve damlama gübrelerini ve özel karışımları hesaplarsan bu az bile kalır.
Comment
-
Sn ubeyd.500 Tl toprak hazırlığı ve gübre için sadece gübre değil.Bu rakamın duruma göre 1000 tl yi bulması mümkün.Seradan bahsediyoruz açık alandan değil.Bunun nematodu var solarizasyonu var...varda var.ubeyd Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterBence bu fiyat çok abartılı olmuş. Bu kadar masraf ediyorsa bir üretiçi, Bir dekardan en az 15 ton domates alırsa ancak kar edebilir. Zira bir kg domatesi 0,50 krş ancak satabilir.
Diğer bir husus 500 Tl lik gübre kullanımı ne demek nerede ise bir dekara yarım ton gübre. O kadar gübrenin kullanıldıgına ben hiç şahit olmadım da duymadımda.
Dönüme alınacak domates üretim şekli ve takvimiyle alakalı bir durum.Üretim şekli güzlük ve baharlıksa dekara 2500 bitki diktiğimizi düşünelim.Kök başına 5-6 salkım alsak ortalama her salkım 750 gr gelir,kök başına ortalama 4-5 kğ ürün,totalde ise 10 -12 ton civarı ürün elde edersiniz.Güzlük ve baharlık üretim yapılacağı için 2*10-12 ton=24 ton civarı ürün.Bu üretim şekli karlı değil.Zira Türkiye örtü altı üretminin % 70-80 i bu şekilde oluyor ve arz fazlalaştığı ve talep azaldığı için bakıyorsunuz kış ortasında domates fiyatları yerlerde sürünüyor.dönüme ortalama kaç dönüm domates alabiliriz ayda 10 ton normal bi sınırmıdır?
Domatesten para kazanmak istiyorsanız tek dikim yapacaksınız.üretimin en az talebin en yüksek olduğu dönemde.Bu ise ekim ayının 15 inde fide dikip şubat bşında hasata başlamakla olur.Last edited by Kerem-01; 28.05.12, 21:51.
Comment
-
peki biz hesabı 10-12ton*10ay=1000-1200ton yapıp bunu ortalama 0,3tlden=330-400 bin tl yapsak bu cok büyük bir kar demek degilmi bunun yarısı masraf olsa 150-200bin lira aya bölsek ayda ortalama 13-15bin lira yapmazmı ve sanırım bu sadece bir dönüm dogru deglmi?
Comment
-
ynsmre Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterpeki biz hesabı 10-12ton*10ay=1000-1200ton yapıp bunu ortalama 0,3tlden=330-400 bin tl yapsak bu cok büyük bir kar demek degilmi bunun yarısı masraf olsa 150-200bin lira aya bölsek ayda ortalama 13-15bin lira yapmazmı ve sanırım bu sadece bir dönüm dogru deglmi?
Ayda 10-12 ton değil,dikeceğiniz her dönümden alacağınız domates miktarı 10-12 ton.
Serada ürettiğiniz domatesin ortalama satış fiyatı 0,75 Tl nin altına düşerse zarar edersiniz.Last edited by Kerem-01; 29.05.12, 05:05.
Comment
-
pardon yanlıs carpmısım uyarınız için teşekkürler ozencan43 orda ki hesabı 10 dönüm yapalım o zaman 10dönüm*11ton*10ay=1100ton 1liradan satabilirmiyim?sattım sayalım 1,1trilyon.yukarda bir abim dönüme4,750 tl masraf cıkarmıs bu sanırım aylık masraf 10ay*10dönüm*4,750 ortalama 500 milyar bize kalan 600 milyar ne dersiniz??
Comment
-
senede mi 10-12 ton bir dönüm diktim diyelim o tomatesin ömrü boyuncamı 10-12ton ?o zaman ömrü ne kadar?domatesçi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterAyda 10-12 ton değil,dikeceğiniz her dönümden alacağınız domates miktarı 10-12 ton.
Serada ürettiğiniz domatesin ortalama satış fiyatı 0,75 Tl nin altına düşerse zarar edersiniz.
Comment
-
Toprağın verimliliği çok önemli. Bitkinin ihtiyaçı olan besin elementleri toprakta var mı? Kimyasal girdiler toprağı verimini yok ediyor. Önce iyi netice aldığınızı zannediyorsunuz ama zamanla toprak iyice verimsizleşiyor. Organik girdilerle bu problemi yaşamıyorsunuz. Toprağınızın durumunu yapatıracağınız toprak analizleri ile çözebilirsiniz. Kullandığınız suyun kaliteside çok önemli. Bunun içinde kullanacağınızın suyun analizinide yaptırmanızı çok önemli. Bunların yanında doğa şartlarıda çok önemli. Örneğin güneş olmazsa hiç bir şey olmaz. Güneşi garanti edebilirmisiniz. Şimdi ülkemizde tuta hastalığı başladı. Domatesi perişan ediyor. Nihayet tutaya karşı Rina Mesa 3 Repel isimli organik asitlerden yapılan bir ürün geliştirildi. Biyoaktif isimli organik asitlerden yapılan bir ürünle bitkileri koruyabiliyoruz. Sonuç olarak ben hiç bir şey yapmadan ömür boyu 10-12 ton ürün alacağım diyemezsiniz. Ama toprağınıza bakar, doğru girdiler kullanırsanız çok daha fazlasını alabilirsiniz. Kolay gelsin.
Comment
-
Arkadaşım domates tek yıllık bir bitki. Her sezon en fazla yazlık ve kışlık olarak 2 defa ( eğer yeriniz ve seranız uygun ise değilse senede bir defa ürün alırsınız) ürün alma imkânınız olabile. Her ekim dikim için ayni masrafı yaparsınız. Mesela fide veya tohumu mutlaka er dikimde kullanacaksınız. Yoksa domates Ceviz ağacı gibi değil. Dik fideyi 100 yıl ürün al yok böyle bir şey.
Forum içersinde çok detaylı olarak Domates yetiştiriciliği ile ilğili bilgiler var onları oku. Kısacası bu işler dışarıdan bakıldığı kadar ne karlı bir işi ne de kolay bir iş. Yukarıdaki arkadaşlar 10 ton domates alırsınız demişler. Ancak 10 domatesi çok nadir sera üreticileri alır. Bence dediğim gibi Antalya da seraları bir geziniz.
Comment
-
Şahsım olarak yıllardır dometes seraları ile uğraş içindeyim gerek üretim gerekse danışmanlık olarak onun içinde afaki konuşmam. Geçen sene kendim danışmanlık yaptığım alandan 1600 m2 den 35 ton dometes hasadı yaptırdım. burada 5 ton da dometes te ip hatasından dolayı israf oldu ondanda 800 kg salça elde ettik. yani 40 ton eder onun için böyle afaki ve bilmeden konuşmam. Şu andada gerek simavda ve gerekse iznik bölgesinde ve istanbulda yardımcı olduğum insanlar var. Artı serada dometes yetiştirdiğinizde dometesin 1 ton üründe harcadığı besin madde miktarları bellidir. Siz ona göre kontrollü hesap yaparsanız; 15 tondan aşağı hiç almazsınız. her dometesten 10 ile 15 arasında salkım elde ediyorsunuz. Geçen yıl şahsım 3750 bitkiden 40 ton verim elde etmişim. onuda 11. salkımda kırdığım için bunu elde ettik. Allahıma şükürler olsun beni bu konularda rabbim hiç mahçup etmedi. Eğer siz bakım hatası yapmazsanız ve 10. dölden sonra yatırma işlemi yapıp 4 döl daha yapması için destek verirseniz o bunu size sağlar.
Ama siz hemen alıyım yeni ekim yapayım derseniz o zaman 10. dölü zor görürsünüz. Ayrıca her bir döl (salkım ) 1 kg aşağı geliyorsa o artık çeri domatesi olmuştur. Yada 5-6 çiçek vermiştir. Çünkü şuan hiçbir sırık çeşidinde 1 meyve 150- 250 gr dan aşağı değildir yani 7 çiçekte bu 1,05 kg olurki buda zaten 1 kg ın üzerindedir.
Şimdi Antalya şartlarında yıllık en fazla 3 ay ıstma olurki oda iyi korunan seralarda 45 güne kadar inmektedir. Çünkü yayla bölgesinde tarım ona göre programlanır zaten. Sahilde iseniz zaten en fazla 45 gün ısıtma kullanırsınız. Oralardaki kontrollerim esnasında günde 1 dekar alana en fazla 200 kg kömür kullanıldığını onunda yaylada gerçekleştiğini ve bunun kışın en sert dönemde olduğunu gördüm. Yani en kötü şartlarda bile 10 ton kömür yakarsınız. Bu da sistem iyi ise 5 da arazinizi ısıtabilir ama seranız 1 dekarsa maliyetinizi yükseltir. bu benim verdiklerimde max. yani en kötü şartlardır. Ben 3-4 ton kömürle 5 da sera ısıtanıda gördüm. Kışın sıcak geçtiği yıllarda 1 tonla oda bazı geceler için tedbir amacı ile bahara çıkanlarıda gördüm onun için sistemini düzgünse hesabı ona göre yapmak daha doğru olurki buda Mak. müh. yaptığı hesaplamalar gibidir. Şimdi domates bitkisi 1 tl nin altına üreticiden düşmesse üretici her zaman para kazanır ( tabiiki 15 ton verimde ve topraklı tarımda) Az veya çok kazanır. Arılı domates yetiştirirkende 15 ton verimin altında olmassa eğer 2 tl çiftçi datışı ile rahat para kazanır. Çünkü arılıda işçilik daha fazla olmaktadır. Bunun için forumda bunlar tartışılır ve konuşulabilir ama önemli olan kalp kırmamaktır. Beni tanıyanlar bitkiyle ( N.ŞA ) istediğim şekilde oynaya bildiğimi bilirler. Domates aşısız ise standardında her bir adet için 8-15 kg arasında verim verir (sırık cinsi için) bunun altına düşende üstüne çıkanda extremdedir. Aşılı domatesler ise 10- 18 hatta bazı türleri 22 kg arasında verim verebilmektedir. Onun için genetiğini bilmediğiniz bitki hakkında olurmu öle şey yok uçmuşsunuz gibi tabirler sadece bilmeden kendini iki domates gördüm diye mühendis zannedenlerin sözüne döner saygılarımla Bir garip kardelen
Comment
-
kardelen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterŞahsım olarak yıllardır dometes seraları ile uğraş içindeyim gerek üretim gerekse danışmanlık olarak onun içinde afaki konuşmam. Geçen sene kendim danışmanlık yaptığım alandan 1600 m2 den 35 ton dometes hasadı yaptırdım. burada 5 ton da dometes te ip hatasından dolayı israf oldu ondanda 800 kg salça elde ettik. yani 40 ton eder onun için böyle afaki ve bilmeden konuşmam...
...saygılarımla Bir garip kardelen
Sn. kardelen.
Kabaca, gelir - gider hesabı çıkarabilirmisiniz.Last edited by Kerem-01; 30.05.12, 20:56.
Comment
-
ubeyd bey öncelikle sorduğum soruyu anlamadığınızı görüyorum domatesle hayatında hiç karşılaşmamış biri değilim.köyümüzde kendimize yetecek kadar domates yetiştiriyoruz ve bahçemizde cevizde var.yani domatesle ceviz ağacı arasındaki farkları biliyorum ki ayrıca ziiraat okuduğumu da belirttim.bahcede kendinizie yetecek domatesi yetiştirmek cocuk işi bunu serada tonlarca ürün yetiştirip satmak profesyonellik isteyen bir iş olduğunu düşünüyorum ve bende bunun peşindeyim.saygılarımla.
Comment

Comment