24x12m ölçülerinde Manisa'nin Salihli ilçesinde topraksız tarım yöntemi ile çilek yetiştirmek için sera kurmaya başladık.İlk olarak cukurlar kazıldı ve direkler dikildi sizlere buradan belirli zaman aralıkları ile sera aşamalarını yazıp resimlemeye çalışacağım.Bu konuda acemi oldugumuz için 300m2 bir alanda denemeler yaparak verim alabildigimiz takdirde seneye 3-4 dönümlük ticari bir sera kurma planlarımız var.
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
300 M2 Sera Denemesi
Collapse
X
-
-
-
Seranın iskeleti,işçiliği,UV li naylonu,600m plastik profili 10bin tl tuttu ama daha damlama sulama,cocobeat-perlit,t sehpalar,depo ve havalandırma için vantilatör alınmadı eksikler tamamlanıp sera faaliyete başladıgı zaman tam masraf bilgisini buradan yazarım.Ayrıca dün 5000 adet Albion fide siparişi verdik içerisi tamamlanınca teslim alacağız,fidelere de 1000tl ödenecek.
Son Resimler
Comment
-
Geçen yıl 800 m2 alanda,topraksız katlı sistemde sera kurup üretim yapan bir arkadaşım organizasyon bozukluğundan istediği sonucu alamadı.Geçen hafta yeni fidelerin dikimini yaptı,süreci takip ediyoruz.Riskli bir üretim şekline giriyorsunuz,aman dikkat!!!
Comment
-
Haklısınız yüksek riskli bir üretim şekli bizim şu ana kadar öğrendiğimiz ana tema,sistemi sorunsuz kurmanın işin temeli olduğudur,yani ışıktan maximum fayda sağlayabilmek için sehpaların ölçüsü,havalandırma sistemi,drenajın sorunsuz çalışması,basınçlı damlama sulama sistemi(kapaklar aynı anda açılıp aynı anda kapanmalı) ve kullanılması gereken doğru inorganik materyaller.Bu şartlar sağlandıgında besin eriyiği hazırlanıp sera bekçisi sayesinde EC otomatik olarak ayarlanacak ve bitkiler strese girmeden düzenli olarak gerekli besin elementlerini alıp ph ve ec leri kontrol altında tutularak gelişecekler.Tüm bu şartları sağladıktan sonra farklı sebebeplerden dolayı aksilikler olursa deneme serası oldugu için eksiklerimizi öğrenip tam performanslı bir şekilde çalışmayı başardıgımız zaman ticari sera yapımına başlayacağız.
Comment
-
Serada çilek üretimi ticari açıdan aklıma pek yatmıyor.Üretim yapmayı düşündüğünüz şekilde üretim yapan bir üreticiyle biri bir temasınız oldumu.Maliyet ve karlılık hesabını yaptınızmı.
Yanılmıyorsam 300m2 seranın size maliyeti 20-25 bin TL yi bulacak.1 kök çilekten ne kadar ürün almayı hesap ediyorsunuz(bütün çeşit ve üretim dönemlerinin ortalaması olarak),ve ortalama satış fiyatını kaç TL den hesaplıyorsunuz?Last edited by Kerem-01; 11.12.12, 09:38.
Comment
-
Biz bu konuyu 1 aydır arastırıyoruz çilek üretimi yapan topraksız sistem seralarına gittik konustuk.Şu ana kadar 300m2 seranın bize ar-ge,fideler,yollarda harcadıgımız mazota kadar 10500tl masrafı oldu(Antalya'ya fuara ve istanbula sera bekçisini almaya gittik)bu masraflara damlama sulama,depo,cocobeat-perlit,yere döşenecek naylon,malç naylonu ve havalar ısınınca havalandırma için vantilatör eklenecek.Takriben 15bini geçmez diye tahmin ediyorum.Çilekte yaz ve kış dikimi var yaz dikimi kışa göre daha verimli ama bizim örtü altı ve topraksız sistem oldugu için aralık ayında da dikim yapabiliyor olmamız normal.Çilekte fide başına 0.5 ile 1.5 kilo arasında verim alınıyor ortalama satış fiyatı 3 tl oldugu söyleniyor.Biz bu serayı ticari amaçla kurmadık deneme yapıp hangi fide çeşitlerinde ve hangi kültürde en iyi verim alınır?ışık için sehpaların ölçüleri nasıl olmalı? bu soruların cevaplarını öğrenmek için kurduk denemelerimiz sonunda en iyi verime göre 4-5 dönüm ticari bir çilek serası kuracağız ama kabaca bir hesap yaparsak 5000 fideden fide basına 0.5gr verim alırsak 2.5 ton çilek hasat ederiz bunu ortalama 3 tl den satarsan 7500tl gibi bir rakama ulaşılmış olur.Bu dönemde yapılacak masraf hakkında pek bilgim yok onu da o süreçte göreceğiz.
Comment

Comment