Duyuru
Collapse
No announcement yet.
300 M2 Sera Denemesi
Collapse
X
-
topraklı tarım için 1 donum serayı anahtar teslim 15000 e kuruyorlar topraksız tarım için ise m2 bazında fiyat veriyorlar ve bu fiyatlar topraklı sera maliyetinin en az 3-4 katı şeklinde ortaya çıkıyor biz coğu işçiliği kendimiz yapmamıza ragmen 20bin civarlarında harcama yaptık ama bu harcamanın içinde butun arge giderlerimiz de var.Ayrıca bu ilk defa sera denememiz oldugu için cogu konuda ön bilgimiz eksikti aynı şekilde ikinci bir sera kuracak olsak maliyeti 10-15bin aralığına düşüreceğimizi söyleyebilirim.zergilli Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterusta 300 m2 seraya 20 25 bin çok pahalı 1 dönüm sera 4 5 bine çok güzel kurulmaz mı?
Comment
-
Sevgili mehmetfatih,mehmetfatih Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterkısmet olursa temmuzda çilek yeriz
Bence, topraksız tarıımda 2-3 ay gibi kısa sürede yetişen domates,biber, vs. gibi sebzeleri yetiştirmek sanırım daha rantabl gibi... Bu tür sebzeleri yetiştirmek için serayı ısıtmak gerekir tabiki, bununda ayrı bir maliyeti olacak ancak güneş enerjisinden faydalanılarak enerji giderleri azaltılabilir zira ilk kurulum maliyeti çok yüksek olan bu gibi seralarda güneş enerjisi ünitesinin getireceği ek maliyet tolere edilebilir.
Kolay gelsin.Last edited by ykaya1948; 13.02.13, 11:05.
Comment
-
güneş enerji sistemlerinin maliyeti hala cok yuksek ancak minimum 10 dönüm için topraksız tarımda ürün yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin ilk yatırım maliyetini cok etkilemeyecektir lakin biz 300m2 ile deneme serası yaptık başarılı olursak önce 1 donum sonra verime göre maximum 3-4 donume çıkacağız bizim için güneş enerjisi yatırımı yuksek gelir.Topraksız tarım ile kurulmuş serada 300m2 olmasına ragmen işçilik hiç bitmiyor çiçeklerin kesilmesi,besin hazırlanması,sulama ve ilaçlama yapılması,ph düşürülmesi vs bir kişinin devamlı ilgilenmesi gerekiyor ki 3-4 donümle bu işler daha cok vakit alacaktır.Biz daha acemiyiz yolun basındayız nasip olurda çilek toplamaya başlayabilirsek çileklerin pazar arastırmasını da bu süreçte öğreneceğiz.Diyelim ki hersey iyi gitti çilekleri toplamaya başladık peki ama zamanında doğru fiyata doğru zamanda satabilecekmiyiz?Bu aşamaları iyice öğrendikten sonra yatırımı büyütüp büyütmemeye karar vereceğiz.
Comment
-
Size kısaca özetliyeyim 300m2 alana 50m2 sini boş bırakarak 250m2 ye 6600 fide ektik fide başı 500gr alırsak 3.3ton çilek almış oluruz ortalama 3tl den satışını yapmayı planlıyoruz ki kendimiz pazarlıyacağız bulundugumuz bölgede çilek üreten bir tanıdıgımız sadece yol kenarında gunde minimum 200kg çilek satıyor biz ambalaj yapıp marketlere vs pazarlamayıda dusunuyoruz,topraksız tarımda yetişen çileklerin aroması lezzeti görüntüsü albenisi toprakta yetişenlere göre cok daha iyi oldugu aşikardır yani pazar sorunu olacağını sanmıyorum.ortalama 3 tl den satılırsa 10bin tl civarı ciro yapılır ve 300m2 sera ilk yatırım maliyeti bize 17.000 tl oldu ama ilk seferimiz ve acemiliğimiz oldugu için bu rakamı 12bin e cekeceğimizi biliyorum muhim olan verim alabilmek fide bası yarım kilo sağlıklı ürün alabildikten sonra ki daha fazla alan yetiştiriceler oldugunu biliyoruz 1 donum serayı 50 bine mal edebiliriz.Bir dönüme 26000 fide rahat ekilir.Ağustos ortalarında ekim yapmayı planlıyoruz çileğin hasata gelmesi mart-nisan aylarıdır mayıs ayında son bulur.Mayıs-Ağustos arası 4 aylık bir boşluk oluşacaktır.Mühim olan piyasaya çilek fazla gelmeden erkencilik yapabilmek oldugu için erkencilik yaparak pazarlama konusunda riski düşüreceğimizi sanıyorum.Son olarak aksilikler olmazsa 26bin fideden ortalama 13ton ürün alıp 3 tl den satarsan 39bin tl ciro yapmış olursun bunun 9 bini masraf dersek 30 bin kazanırsın yani 8 ayda maliyetinin yarısını çıkartan başka bir iş biliyorsanız buyurun anlatın,fide başı 1 kilo alırsanız zaten hesap yapmaya gerek kalmaz direk ihracata gider.
Comment
-
Satış fiyatınızı ortalama 1.5 tl olarak alırsanız daha tutarlı olur.mehmetfatih Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterSize kısaca özetliyeyim 300m2 alana 50m2 sini boş bırakarak 250m2 ye 6600 fide ektik fide başı 500gr alırsak 3.3ton çilek almış oluruz ortalama 3tl den satışını yapmayı planlıyoruz ki kendimiz pazarlıyacağız bulundugumuz bölgede çilek üreten bir tanıdıgımız sadece yol kenarında gunde minimum 200kg çilek satıyor biz ambalaj yapıp marketlere vs pazarlamayıda dusunuyoruz,topraksız tarımda yetişen çileklerin aroması lezzeti görüntüsü albenisi toprakta yetişenlere göre cok daha iyi oldugu aşikardır yani pazar sorunu olacağını sanmıyorum.ortalama 3 tl den satılırsa 10bin tl civarı ciro yapılır ve 300m2 sera ilk yatırım maliyeti bize 17.000 tl oldu ama ilk seferimiz ve acemiliğimiz oldugu için bu rakamı 12bin e cekeceğimizi biliyorum muhim olan verim alabilmek fide bası yarım kilo sağlıklı ürün alabildikten sonra ki daha fazla alan yetiştiriceler oldugunu biliyoruz 1 donum serayı 50 bine mal edebiliriz.Bir dönüme 26000 fide rahat ekilir.Ağustos ortalarında ekim yapmayı planlıyoruz çileğin hasata gelmesi mart-nisan aylarıdır mayıs ayında son bulur.Mayıs-Ağustos arası 4 aylık bir boşluk oluşacaktır.Mühim olan piyasaya çilek fazla gelmeden erkencilik yapabilmek oldugu için erkencilik yaparak pazarlama konusunda riski düşüreceğimizi sanıyorum.Son olarak aksilikler olmazsa 26bin fideden ortalama 13ton ürün alıp 3 tl den satarsan 39bin tl ciro yapmış olursun bunun 9 bini masraf dersek 30 bin kazanırsın yani 8 ayda maliyetinin yarısını çıkartan başka bir iş biliyorsanız buyurun anlatın,fide başı 1 kilo alırsanız zaten hesap yapmaya gerek kalmaz direk ihracata gider.
Comment
-
Çilekleri kendimiz pazarlamayı düşünüyoruz bu yüzden 1.5 tl düşük fiyat olur ayrıca şu anda istnbul kadıkoy halinde 4,5 tl çilek alış fiyatı veriyorlar fide başı minimum 600gr alacağımız ticari amaçla çilek yetiştiren saygın firmalar tarafından belirtiliyor.Bulundugumuz bölgede 8 yıldır çilek yetiştiriciliği yapmakta olan bir tanıdıgımız otobanda yol kenarında gunde minimum 200kg çilek satıyor haziran ayı içerisinde butun pazarlama aşamalarımızı buraya yazacağım.
Comment
-
Mehmet bey,İsterim ki bol ve bereketli kazançlar elde edersiniz.mehmetfatih Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterÇilekleri kendimiz pazarlamayı düşünüyoruz bu yüzden 1.5 tl düşük fiyat olur ayrıca şu anda istnbul kadıkoy halinde 4,5 tl çilek alış fiyatı veriyorlar fide başı minimum 600gr alacağımız ticari amaçla çilek yetiştiren saygın firmalar tarafından belirtiliyor.Bulundugumuz bölgede 8 yıldır çilek yetiştiriciliği yapmakta olan bir tanıdıgımız otobanda yol kenarında gunde minimum 200kg çilek satıyor haziran ayı içerisinde butun pazarlama aşamalarımızı buraya yazacağım.
Fakat, ziraatte 2*2 malesef 4 etmiyor.
Geçmiş yıllarda sizin gibi düşünüp dedim neden aracılara kazandırayım,ürünlerimi ilk elden ben perakende satayım ve Adana'nın 3-4 yerinde manav dükkanları açtım,25 çeşit ürünü kendim ürettim, fakat 6 ay dayanabildim.
Üretim fazla olunca ve ürünlerin raf ömrü az olunca mecburen piyasanın gerçekleriyle yüzleşiyorsunuz.
Bu konuda konuşacak çok şey var ama dediğim gibi siz çilek satış fiyatınızı toptan veya perakende 1.5 tl olarak hesap edin yanılmazsınız.
Türkiye'nin en büyük çilek üreticisi ve tedarikçisi yaltırlar,çilekten sıcak satış olarak para kazandıklarınımı sanıyorsunuz.İşletme olarak fide satışından ve çilek üretimlerini enteğre tesisleriyle yan ürün olarak değerlendirdiklerinden piyasada söz sahibiler.
Comment
-
Kar/zarar hesaplaması ve ürün fiyatını belirlemenin formülü şöyledir.
İşletme giderleri + satış giderleri - satış gelirleri = kar/zarar
(üretim maliyeti )
İşletme giderleri
- hammadde giderleri (bu işte fide,gübre,ilaç vs gibi sarf malzemelerini kabul edebiliriz) ayrıca kullanılan cocopeat ve panzo maliyeti kullanılacak süre yıl veya yıllık üretim periyoduna bölünür
- yıllık amorstman gideri = (yatırımın geri dönüşünü on yıl kabul edersek) ilk yatırım maliyeti/10 yıl
- enerji giderleri (elektrik,su, ısıtma)
- personel giderleri (personel maaşı,yemek,yol vs. kendiniz çalışıyorsanız, kendinizi başka bir işte çalışıyor olsaydınız alabileğiniz ücret.
- faiz giderleri (kredi kullnılıyorsanız )
- muhasebeci,danışman,avukat, vergi vs gibi giderlar
- öngörülmeyen giderler
Satış giderleri
- nakliye,yol giderleri
- reklam vs gibi satış için harcamalar
tüm bunlar, o ürünün ekim hazırlığından satış sonrası dönemine kadar süre için sağlıklı bir maliyet çıkartıldıktan sonra elde edilen veya tahmin edilen ürün miktarına bölersek; nominal satış fiyatımızı belirleriz onun üstünde elde edilen kazanç kar hanesine yazılır.
üretim maliyeti/ üretim miktarı = nominal fiyat
bunun altında satış fiyatınız zarar demektir!!!
saygı ve sevgiler,Last edited by ykaya1948; 15.02.13, 14:27.
Comment

Comment