fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Çiftçimizi kurtarmak

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

Cevap: Çiftçimizi kurtarmak

Sn Cumhur Tomba:Çok Haklısınız;Ancak benim ifade etmek istediğim saman değil,örnek sadece.Bu saman olur,korunga olur,silaj olur vs.Yani işe akılcı,ilmi ve komple yaklaşmak.Yine bir örnek verelim: Meyvecilik yapan yada elma bahcesi kuran bir kardeşimiz yanına,soğuk hava deposu yada imkanları ölçüsünde meyve suyu işleme ünetesi yada pazarlama departmanı kurabilir.Bunları araştırırsak örenekleri çoğaltabiliriz.Birde şunu iyice kavramamız gerekli olduğu inancındayım.Tüm meslek gurupları artık tabana veya halkımızın anlayabileceği şekilde iç içe olmak zorundayız.İlginize teşekkürler,Esen kalınız.

Comment

Çiftçilerimizi kurtarmak yerine, problem çözmekten aciz, sadece ve sadece devlet kuruluşunun rahatlığından istifade etmekle meşgul, tembelmi tembel, hantal Tarım Bakanlığı ve teşkilatlarından Çiftçilerimizi kurtarmak, Ülkemiz Tarımının kurtarılması ve düzeltilmesi adına doğru bir adım diye düşünüyorum. Ülkede, otuzbeşbinin/35000'nin üzerinde işsiz güçsüz boş gezen veya işsizlikten önüne hangi iş gelmiş ise onu yapan Ziraat Mühendisi varken, Çiftçimizi siz ne ile ve nasıl kurtarmayı düşünüyorsunuz. Ülkede kokuşmuş ve leş gibi olmuş bir Tarım teşkilatı ve uygulamaları varken, şuan için yapılacak olan sadece ve sadece bu leşin/kokuşmuşluğun üzerine kireç dökmekten başka bir şey olamaz diye düşünüyor hepinize saygılarımı sunuyorum..

Comment

Devletin başındakiler Gaflet,Delalet ve hatta Hiyanet içinde olabilirler;İşte bu ahval ve şerait içinde dahi muhtaç olduğunuz kudret damarlarınızdaki asil kanda mevcuttur!..
        Büyük Atatürk bu durumu çok önceden görmüş ki; bu veciz sözü söylemiş...Bu sitede çok saygıdeğer hocalarımız ve fikir adamlarımız var.Tarım Bakanlığının bu eksikliklerini gördükleri için bu siteyi kurup,Çiftçimizi aydınlatmayı hedeflemişler ve bunu da çok başarılı bir şekilde yerine getiriyorlar...Evet yapabiliriz;Tabana yayılarak,Çiftçimizi bilinçlendirerek Çiftçimizi kurtarabiliriz.Sayın TABİATÇI nın da dediği gibi bu konunun burada tartışılıyor olması bile büyük bir kazançtır...Evet yapabiliriz,ben bu gücü burada görüyor ve diyorum ki;
        ÜMİTSİZSENİZ, ÜMİT SİZ SİZSİNİZ,ÇARESİZSENİZ, ÇARE SİZ SİNİZ...SAYGILAR SUNUYORUM..

Comment

hüseyin ovak Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
          Devletin başındakiler Gaflet,Delalet ve hatta Hiyanet içinde olabilirler;İşte bu ahval ve şerait içinde dahi muhtaç olduğunuz kudret damarlarınızdaki asil kanda mevcuttur!..
          Büyük Atatürk bu durumu çok önceden görmüş ki; bu veciz sözü söylemiş...Bu sitede çok saygıdeğer hocalarımız ve fikir adamlarımız var.Tarım Bakanlığının bu eksikliklerini gördükleri için bu siteyi kurup,Çiftçimizi aydınlatmayı hedeflemişler ve bunu da çok başarılı bir şekilde yerine getiriyorlar...Evet yapabiliriz;Tabana yayılarak,Çiftçimizi bilinçlendirerek Çiftçimizi kurtarabiliriz.Sayın TABİATÇI nın da dediği gibi bu konunun burada tartışılıyor olması bile büyük bir kazançtır...Evet yapabiliriz,ben bu gücü burada görüyor ve diyorum ki;
          ÜMİTSİZSENİZ, ÜMİT SİZ SİZSİNİZ,ÇARESİZSENİZ, ÇARE SİZ SİNİZ...SAYGILAR SUNUYORUM..
          Güzel, diyelim ki tabana yayıldık. Ne diyeceğiz Çiftçimize; "Bak Ahmet amca bu Tarım Teşkilatından hiçbir fayda yok, Sen bilinçli kal yeter.." mi diyeceğiz? Bak güzel kardeşim, değil bu sitedeki bilim adamları, feriştağı gelse tüm Tarım teşkilatları/Üniversitelerde dahil bu tembel adamları yerinden oynatamaz. Bilim adamları diyorsun, ne Bilim adamı kardeşim, bu memlekette Bilim adamı yok, hele hele Tarım sektöründe. Bir alay torpilli, Aman Doçentmiş, Profesörmüş desinler diye iki tez yazıp, birşeyler ezberleyen ve bu ay kaç lira maaş alacağını düşünen kendisini Bilim adamı zanneden insanlar var. Bunlarmı çözecek bu ülke Tarımının problemlerini. Madem çözeceklerdi, Cumhutiyetten bu yana niye çözülmedi ha? Bence bunların hepsi suçlu. Niçin biliyormusun? Çözümde rol almadıkları için, Problemin bir parçası olmuşlarda ondan..

Comment

Bakın size basit bir olay anlatayım. Basit fakat düşündürücü.

Biliyorsunuz ki Trakya Bölgesi Türkiye'nin çeltik ambarı dır. Türkiyede ekilen çeltiğin % 80 i Osmancık Çeltiğidir. Bu çeltik çeşidini geliştirende Dr. Halil Sürek Beydir.
            Bir sohbet esnasında bize ne de biliyormu sunuz?

Artık utanıyorum. Denemelerimde çaycıya, şoföre, yayın arkadaşlarıma deneme alanında gelin de şu otları yolun demekten.
            Bu kişiyi dışarda olsa havada kaparlar. Bırakın birkaç adamı, önüne milyonları döküp, tüm imkanları yaratarak sen yeterki rahat çalış derler.

Ne demek istediğimi her halde anladınız.

Comment

SnF Şimşek:Eleştirmek kolay iş;Birde işin içine siz girin ve tarım Bakanlığı bünyesinde çalışan insanlara sorun.Bu elemanlar artık teknik elemanlığı,mühendisliği nerdeyse unutacak!! Destekleme evrağı,muhasebe evrağı vs,vs.Adamlar VHKİ oldular yani muhasebe elemanı oldular ne yapsınlar yani? Amirleri emir veriyor onlar yapacak.Bu sistemde böyle ve onlarda bu durumdan zaten şikayetci.Aynı şeyler benimde başımda kardeşim ne işim var benim ihale evrağı veya ödeme dosyalarıyla... ama mecburuz ekmek kapımız.Müdürünüz veya şefiniz veya birim amiriniz emrediyor yapacaksınız vede size bunları emredende bundan şikayetci.Ama ne yapalım,bu konuları gündeme getirmeyip,yan gelip yatalımmı?en azından birileri bu yazıları okurda haaa bu iş böyleymiş der.Ayrıca bu memleketde,araştıran ve didinen pek çok değerli bilim adamı mühendis mevcut.İstisna yokmu? elbetde her meslekte bazı yanlışlıklar olacak ama genelleme son derece yanlış.Çok şükür ülkemiz Tarımda belli mesafeler aldı vede buda değerli bilim adamları,mühendislerimiz ve üreticilerimiz sayesinde.En basit örneğini vereyim size; Ülkemiz geçen yıl Karpuz üretiminde dünya Lideri oldu ve Karpuz'un ana vatanı Arjantin'e bu ülke karpuz satdı.Başka bir örnek Elma üretiminde Ülkemiz ABD'den sonra en fazla elma üreten ülke konumuna girdi.Ülkemiz 2008 yılında Tavuk ve Yumurta üretiminde nerdeyse 4-5 kat artş oldu ve Afrika ülkelerine;Kenya'ya,Somaliye Yumurta satdı.Bunu ben söylemiyorum,bu sitedeki haberlerde yazıyor vede gerçek.Ülkemiz Dünya'nın en büyük Ana arı üretim istasyonlarını kurdu ve başta Almanya,ABD ve diğer ülkelere Ana arı satdı;Fransaya ceviz satıldı.Tabi bütün bunlar TÜRK insanın,ilim adamalarının ve Mühendilerinin gayretiyle oldu.Haaa eksiği yokmuu?? elbetde varrr.Ancak hiçde öyle acımasızcada değil.İlginize teşekkür ediyorum;Esen kalınız.

Comment

TABİATCI Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                SnF Şimşek:Eleştirmek kolay iş;Birde işin içine siz girin ve tarım Bakanlığı bünyesinde çalışan insanlara sorun.Bu elemanlar artık teknik elemanlığı,mühendisliği nerdeyse unutacak!! Destekleme evrağı,muhasebe evrağı vs,vs.Adamlar VHKİ oldular yani muhasebe elemanı oldular ne yapsınlar yani? Amirleri emir veriyor onlar yapacak.Bu sistemde böyle ve onlarda bu durumdan zaten şikayetci.Aynı şeyler benimde başımda kardeşim ne işim var benim ihale evrağı veya ödeme dosyalarıyla... ama mecburuz ekmek kapımız.Müdürünüz veya şefiniz veya birim amiriniz emrediyor yapacaksınız vede size bunları emredende bundan şikayetci.Ama ne yapalım,bu konuları gündeme getirmeyip,yan gelip yatalımmı?en azından birileri bu yazıları okurda haaa bu iş böyleymiş der.Ayrıca bu memleketde,araştıran ve didinen pek çok değerli bilim adamı mühendis mevcut.İstisna yokmu? elbetde her meslekte bazı yanlışlıklar olacak ama genelleme son derece yanlış.Çok şükür ülkemiz Tarımda belli mesafeler aldı vede buda değerli bilim adamları,mühendislerimiz ve üreticilerimiz sayesinde.En basit örneğini vereyim size; Ülkemiz geçen yıl Karpuz üretiminde dünya Lideri oldu ve Karpuz'un ana vatanı Arjantin'e bu ülke karpuz satdı.Başka bir örnek Elma üretiminde Ülkemiz ABD'den sonra en fazla elma üreten ülke konumuna girdi.Ülkemiz 2008 yılında Tavuk ve Yumurta üretiminde nerdeyse 4-5 kat artş oldu ve Afrika ülkelerine;Kenya'ya,Somaliye Yumurta satdı.Bunu ben söylemiyorum,bu sitedeki haberlerde yazıyor vede gerçek.Ülkemiz Dünya'nın en büyük Ana arı üretim istasyonlarını kurdu ve başta Almanya,ABD ve diğer ülkelere Ana arı satdı;Fransaya ceviz satıldı.Tabi bütün bunlar TÜRK insanın,ilim adamalarının ve Mühendilerinin gayretiyle oldu.Haaa eksiği yokmuu?? elbetde varrr.Ancak hiçde öyle acımasızcada değil.İlginize teşekkür ediyorum;Esen kalınız.
                Evet, tembel, oturdukları, iş yapar gibi göründükleri konusunda hemfikiriz sizinle. Bunların Amirleride bunlardan çıktığı için, Amirleride, memurlarıda aynı. Ha kim daha güzel yalakalık yapıyorsa onu amir yapıyorlar. Yoksa liyakat Amir olmak için yeterli bir sebep değildir bunların gözünde. Ondan sonra diğerleride, Amir olanı kıskandıkları için, durmadan topu Amir'e atar durur; " Amir böyle istiyor ne yapalım, yapacak bir şey yok.." diye. Amaçları yalakalıkla Amir olmuş Amir'i dolaylı yoldan kötülemek. Adam oturup duruyor oturduğu yerden kafası böyle şeylere daha iyi çalışıyor sahtekarın.
                Ülkemiz Tarımda hiçbir mesafe almamıştır. 20 yıl önce Buğday ekilen tarlaya hala Buğday ekiliyor. Bumu mesafe almak. Herhalde "Ülkemiz Tarımda bir çok yılı geride bırakmıştır.." diyecekken diliniz sürçtü galiba olabilir. Dünyanın en ucuz karpuzu (kabağı) bizde, tabiki alırlar. Ona kalırsa bu senede onca karpuz tarlada kaldı çürüdü. Evet Dünya'da Karpuz çürütmede lideriz. Niya; Dünyanın en tembel, iş görmez, fikir özürlü Tarım teşkilatı bizdede ondan..:

Comment

19 Nisan 2008 yılında köy sitemize yazdığım yazıyı buraya aktarmak istiyorum. Nednlerden birisi de bu olsa gerek. Yuıkarıda kısaca bilgi vermiştim. Sayın Tabiatcı nın yazdıklarınıda bir düşünelim.

Trakya bölgemizin ve dolayısıyla köyümüzünde ekonomisinde büyük önemi olan bir bitki. Bugün(Sabah Gazetesinde köşesi olan sayın Meliha Okur'un)okuduğum bir yazıyı sizlere aktarmak istedim.Bu vesileyle Sayın Halil Sürek' e şükranlarımızı sunmuş oluruz.

Çeltik deyip geçmeyin! Filibinler'in başkenti Manilada enstitüsü var.'Uluslar Arası Çeltik Araştırma Enstitüsü' çeltik çeşitlerini dünyaya tanıtıyor.Bu enstitüde tam 10 bin çeltik çeşidi var.Çeltik çeşidi yarışında Türkiye ön saflarda yerini alıyor.
                  Türkiyenin 23 çeltik çeşidinin 21 çeşidi Uluslararası Çeltik Araştırma Enstitüsünde sergileniyor.Türkiye,bu farklılığını Türkiye'nin çeltik stratejisini berlirleyen Trakya Tohum Araştırma Enstitüsü'ne borçlu.Trakya Tohum Araştırma Enstitüsü 'Buğday,Pirinç,Arpa,Ayçiçek,'üzerine çalışıyor.
                  Bu enstitüde 23 çeltik çeşidinin isim babalığını yapan kişi ise Ziraat Mühendisİ (Not.c.tonba.bizim kendisini tanıdığımızda Doktor'du) Halil Sürek.
                  Kendisi Türk pirincinin isim babası,hatta marka mucidi.
                  30 yldır çeltik üzerinde çalışıyor.
                  21 çeltik çeşidi içinde en önemli markaları,'Edirne,Halilbey,ve Osmancık-97.
                  Osmancık -97 deyip geçmeyin!
                  Türkiyenin pirinç üretiminin % 85' i Osmancık-97 ye ait. Bu da 400 bin tonluk pirinç üretiminin en az 350 bin tonunun Osmancık -97 olduğunu gösteriyor.
                  AZ ŞEYMİ.
                  Türk halkı yediği pirincin ne olduğunu bilmeli.O yüzden naçizane bir önerim var.Halil Sürek'e bugüne kadar kimse ödül vermemiş.Ben'de,''AR-GE' ye, gen teknolojisine inanan bir kurum,yani birileri ödül vermeli'' diyorum.
                  Öyle ya, çeltik mucidini iyi tanıyalım,Eğer Türkiye,iyi planlama yapar,
                  GAP taki tuzlanmış toprakları deyerlendirmeye kalkarsa pirinç ithalatçısı değil,pirinç ihracatçısı olur.
                  Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına duyurulur. Meliha OKUR/ Sabah

Cidden çok güzel bir yazı.Bu çalışmalarını hangi şartlar altında yaptığını öğrenmeniz için,köyümüzde yapılan bir sohpette şunları söylemişti.
                  Araştırma yapıyorum.Yeri geliyor deneme yerinin otlarını kazdıramıyorum.Dairedeki şoför,çaycı,,v.s. arkadaşları yardıma çağırmaktan utanır hale geldim.
                  Düşünebiliyormu sunuz.
                  Halil beyin birde elinin altında her türlü imkanının olduğunu hayal edin. Belkide imkansızlıktan ne projeler eteledi.Bu sayı zor şartlarda 21 ise belkide imkan verilse 121 olurdu.

Comment

Sayın fsimsek.
                    Peki sizin bir öneriniz varmı? Ne yapılabilir. Sizin elinize tüm yetkiyi verseler ne yapar sınız?
                    Herkez halinden şikayetçi. Memnun olan yok. Öneriniz nedir?

Comment

Evet sayın fsimsek; ayaklarına kadar gidip; 'bak Ahmet amca,bak Mehmet amca,osman kardeşim bu tarım uygulamaları yanlış,doğrusu bu; her yıl aynı ürünü ekmeyeceksin,bölgene,iklimine uygun olan ürün neyse onu ekeceksin,kendi tohumunu kendin üretecek,onu kullanacaksın vs.'anlatacak,çiftçimizi bu düştüğü durumdan kurtarmanın yollarını arayacağız.Daha bu gün Aydın'dan gelen 15-16 çiftçi gurubuna biz bunları anlatma fırsatı bulduk ve içlerinden en yaşlı olan Mustafa amca göz yaşlarını tutamayarak 'yeni nesilin işinin çok zor olduğunu,bundan 15-20 yıl sonra ekecek toprak,yiyecek ekmek bulamayacaklarını ve bir an önce kontrollü organik tarıma geçilmesi gerektiğini anlattı...Evet var ;bu ülkede işini doğru dürüst yapan insanlar var,bu ülkenin geleceği için km lerce yol tepip yeni gelişmeleri takip eden,gelecek için çıkış arayan Mühendisler,Doçentler,Prof.lar,çiftçiler var...Şikayet etmek değil çıkış yolu; çözüm aramak...Çözümü arayıp,çözümün bir parçası olamıyorsanız;sorunun bir parçası olursunuz!...Saygılar..

Comment

Evet, Hüseyin Ovak; Şuan ki Tarım teşkilatı çözümde rol almadıkları, alamadıkları, almak istemedikleri, almak için gayret etmedikleri, "aman boşver kendimi ne yoracağım, nasıl olsa garanti bir yaşamım var, benmi düzelteceğim memleketi.." diye düşündükleri için, sorunun en önemli aktörleri omuşlardır. İş Tarım'ı düzeltmeye geldimi dikkat edin, en çokta bunların sesi çıkar. Niye? Çünkü; Sorun'u çözer gibi görünmek bunların en önemli özelliklerindendir, karakterlerindendir. İş yapmazlar ama iş yapar gibi görünmeyi çok iyi becerir bu tembeller. Bakın Tarımda yeni bir moda söylem başladı. Bunu büyük, küçük, genç, yaşlı, çifti, mühendis vs. ağzı olan herkez söylüyor, ne diyor; " Aman Toprağını analiz ettirmeden sakın Gübre kullanma.." Aslında bunun altında yatan en önemli sebep ne biliyormusunuz? Tamamen para kazanmak, çiftçiyi birazda bu yolla yontmak. Çiftçinin Toprağını analiz et, al Dünya kadar parayı, sonra ne yaparsa yapsın, ne atarsa atsın, öyle değilmi? Dikkat edin, Çiftçi eskiden hangi Gübreleri atıyorsa yine aynısını atıyor. Ben böyle Tarım'a gülerim, Tarım'a böyle hizmet etmeye çalışanları da severim..

Comment

Sayın fşimşek, ne kadar da desteksiz atıyorsun.Sen tarımın t sinden bile anlamıyorsun seninle ne konuşayım 10 gündür bu formda seni takip ediyorum boş teneke gibi ses veriyorsun.Köy kahvehanesinde oturup hükümet kurup hükümet yıkanlar gibi hep boş eleştirip duruyorsun çözüm deyince fiissssss.
                          Kardeşim daha sen Toprak analizi niçin istenir ondan bile bi habersin. Hiç bir teknik eleman toprak tahlililini daha çok gübre kullansın diye istemez. Tam tersi çiftçi boş yere gübre atmayın toprağında hangi besin elementi var veya yok onu bilsin ve ona göre gübreleme yapsın. Bunun için istenir. Ama senin kafan hep muhalefete bastığı için ne dediğini bile bilmiyorsun.
                          Bence sen bu işten vaz geç eğer birilerine yardımcı ve faydalı olacak fikrin varsa yaz.Yoksa boş yere milletin moralini bozma. Yani tüm millet sahtekar üçkağıtçı ama sen tertemizsin.Bence aynaya bir bak ne göreceksin.

Comment

Sn FŞimşek:Sizi tanımıyorum ve sizde beni tanımazsınız ama bu kafaylada hiç bir yere varılmaz.Toprak analizi en büyük gereklilikdir.Modern ülke çiftcileri bırakın toprak tahilini,yaprak ve sap analizi ve ürün analizini,eksiğini gediğini yıllar önce bitirmişler bizler neyle uğraşıyoruz.Adamlar bırakın damlama sulamayı,artık bitkinin istediği kadar su ve besin elementlerini doğrudan bitkiye veriyorlar.Siz o zaman hasta olunca niye doktora gidip iğne,ilaç alıyorsunuz.İşi dahada açayım başınız ağrıdığında niye miğde ilacı almıyorsunuz.Yıllarca bilinçsiz gübre kullanımdan dolayı,ülkemiz toprakları çorak hale geldi.Bu bilnçsiz ilaç kullanımı tabii varlığımızı yok etdi.Üstelik devlet toprak tahlili yaptıran çiftciye ek destekleme primi veriyor.Bu düşünceyle başkalrını suçlayarak bir yere varamayız.Varsa çözüm önerileriniz onu sununuz.Eleştirmek kolay;Bu konuda ne yaptınız,Eğitiminiz ne? Teziniz ve icadınız ne? ne kadar ve ne ürünü ekdiniz ve yetiştirdiniz? Tarımda branşınız ne? onu görelim.Son olarak şunu ifade edyim aynası işdir kişinin lafa bakılmaz!! esen kalınız

Comment

TABİATCI Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                              Sn FŞimşek:Sizi tanımıyorum ve sizde beni tanımazsınız ama bu kafaylada hiç bir yere varılmaz.Toprak analizi en büyük gereklilikdir.Modern ülke çiftcileri bırakın toprak tahilini,yaprak ve sap analizi ve ürün analizini,eksiğini gediğini yıllar önce bitirmişler bizler neyle uğraşıyoruz.Adamlar bırakın damlama sulamayı,artık bitkinin istediği kadar su ve besin elementlerini doğrudan bitkiye veriyorlar.Siz o zaman hasta olunca niye doktora gidip iğne,ilaç alıyorsunuz.İşi dahada açayım başınız ağrıdığında niye miğde ilacı almıyorsunuz.Yıllarca bilinçsiz gübre kullanımdan dolayı,ülkemiz toprakları çorak hale geldi.Bu bilnçsiz ilaç kullanımı tabii varlığımızı yok etdi.Üstelik devlet toprak tahlili yaptıran çiftciye ek destekleme primi veriyor.Bu düşünceyle başkalrını suçlayarak bir yere varamayız.Varsa çözüm önerileriniz onu sununuz.Eleştirmek kolay;Bu konuda ne yaptınız,Eğitiminiz ne? Teziniz ve icadınız ne? ne kadar ve ne ürünü ekdiniz ve yetiştirdiniz? Tarımda branşınız ne? onu görelim.Son olarak şunu ifade edyim aynası işdir kişinin lafa bakılmaz!! esen kalınız

Ha, yani sözlerime itibar edilmesi için illaki tez, tüz, yazı, icad micad birşeyler lazım değil mi? Evet başımız ağrıyınca mide ilacı almadık ama, psikolojik olarak tedavi edelim diye yılarca ninelerimize dedelerimize bonibon ( renkli çukulatalı şekerler) verdik değilmi? İşte bizler böyle bir insanız. Çiftçimizi de bonibonlarla kandırıyoruz, sadece paralarını almak uğruna. Allah aşkına soruyorum size; Çitçinin toprağı analiz ediliyor. Hangi (Element) analizleri kaç liraya yapılıyor? Bu analizler sonucunda diyelimki Azot fazlalığı var. Çiftçi Azotlu gübre atmıyormu? bunu söyleyin bana. Şayet atıyorsa bu analizler niye? Lütfen cevabını bekliyorum..

Comment

SnF Şimşek:Bazı konuları bilmediğiniz belli.ALLAH aşkına yukardaki yazımı iyi değerlendiriniz.Eski Köy Hizmetleri şimdi İl Özel İdareleri her ilde toprak analiz laboratuvarları mevcut vede ücretsiz analiz yapıyorlar.Büyük Şehirlerimizde ANKARA,İSTANBUL,ANTALYA,MERSİN gibi vilayetlerde özel analiz laboratuvarlar var öyle sizin dedğiniz gibi pahalı değil.Ne yani kimyasal madde kullanacak,emek sarfedecek bedevamı olacak.Bu sonuçlara göre zaten ne gübre atması zaten öneriliyor.Eğer bile,bilede atıyorsa onuda kendi bilir.Toprak analizi yaptırmayan bu işi uygulamayan çiftçi zaten bana göre çitci değildir.Sizin kafanızdandır;O zaman Tarımcıya,ziraat Mühendisine,bilgiye,paylaşıma ihtiyaç duymuyorsanız burda işiniz ne? Kendiniz çalın, kendiniz oynayın!!

Comment

Working...
                                X