fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

ŞEBİN CEVİZMİ YOKSA CHANDLERMİ

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• prefix_1_title_rich ŞEBİN CEVİZMİ YOKSA CHANDLERMİ

şimdi hacam benim bi sorum olacak ama karmaşık gibi benim bildiğime göre en verimli ve getirisi yüksek ceviz şebin ceviz bizdede biraz var ama nette araştırınca ceviz konusunda chander ve pedro cevizleri çok üstünmüş zaten bu cevizlerin fideleride çok palı şebine göre 3 katı ama fotoğrafları inceleyince pedro çok verimli chander ise biraz daha düşük ama bu cevizler budanıyormuş ve çapları dier cevizlere göre daha küçükmüş ama budama işi biraz daha bu cevizleri zorlaştırıyor çünkü çoğu kişi cevizi budaması olmadığı için dikiyo yani sizce şebin cevizmi diksek daha iyi olur yoksa maliyetine ve budamasına bakmadan chander cevizmi dikmeliyiz yani bu zorluklarına karşı chander ceviz daha iyi ve daha çok getiri sağlar diye bilirmiyiz birde benim dikkatimi çeken bişi daha oldu bu cevizler geç yaprak açıyomuş ama zaten bizim buralarda soğuk hıdır ellez civarı oluyo ilk bahar geç donları yani nisan 6 civarı şimdi anladığıma göre bu ceviz soğuklar olma olasılığı olduğu zaman daha açmamış olacak veya çok küçük açmış olacak ama şebin cevizler ise bu civarda çoktan açmış oluyola zaten yazılana görede chander ceviz -3 ile -1 dereceye dayanıyormuş zaten bizim burlarda geçen sene -1 de soğuk vurdu yani bu koşullarıda göz önüne alırsak bizim buralar için chander ceviz süper bi ceviz diye bilirmiyiz soruyu sormamdaki amaç şu ben bu cevizlerden aldım ve kendim aşılayıp çağaltacağım ama önümüzdeki senelerde yani yeni dikeceğim cevizleri ileriye dönük bu cevizleri yani chander ve pedroyu çoğaltıp diksem bu şebin cevizinden daha üstün olurmu şimdiden teşekkür edrim bu soruyu samimi olarak sormamdaki sebep sizin ceviz konusunda üstün bilgili bir kişi olduğunuzu bilmem sağolun şimdiden yani ben bu soruma cevap bulursam türkiyedeki bir sürü kişide yani ceviz yetiştiricileride cevap bulmuş olur zaten ceviz yetiştiricilerinin en büyük sorunu ilk bahar geç donları gerisi basit işallah yardımcı olursunuz.

Cevap: ŞEBİN CEVİZMİ YOKSA CHANDLERMİ

Tüm Meyve ağaçları için geçerli kural, ilkbahar geç donları olan bölgelerde geç açan çeşitlerin tercih edilmesi en doğrusudur.

Geç don zararına karşı bitki antifrizlerinin etkili olduğu konusunda net bir bilgi yok malesef.

Comment

ÜSTAD BENCE yarısın chander ve pedro yarısın şebin, bilecik ek derim
      herhangi bir zararı yarıya indirmiş olursun benimki fikir )karar senin

Comment

arkadaşlar yanlış anlaşıldım herhalde ben zaten şu an çok büyük ceviz tarlası kurmuyacağım soruyu genel olarak sordum herkez için sadece chander cevizle ilgili hiç bilgim yok hiçte görmedimde ama çok övülen bi ceviz o yüzden kendi kafamda özelliklerini ve olumlu olumsuz yönlerini düşündüm ama chanderi görmediğim için karar veremedim sizin belki bir bilginiz vardır diye sordum chanderin en büyük özelliği geç yapraklanması ve soğuklara daha çok dayanıklıymış ben bunu merak ettim birde budanıyormuş ve herhalde bodur cevizmiş miş ama

ben sadece bu sene 20 kadar ceviz dikeceğim birazda dikili var onları şebin aşılıyacağım ha bana sorarsan şebin ceviz süper bi ceviz ama chanderde aldım üretmek için ama ilerki senelerde görürüm marifetini yani cevab verdiğiniz içinde çok sağolun

Comment

Cevap: ceviz nasıl budanır

selam arkadaşım umarım size ben yardımcı olabilirim chandler ceşidi hem gövdeye yakın dallarda hemde taç yapısında dört vedaha fazla salkım şeklinde meyve veriyor , diger çeşitlere göre tercih sebebi olabilir üstelik bu çeşit baskın karakterli bir ceşit ölduğundan aşı gerektirmeden tohumdan üretiminin kolay olacağını umuyorum...her ne kadar fidan seçimi yaparken çeşidin erkenci veya geççi olmasının önemi büyük isede dondan zarar görme bu kadar basit ele alınmamalı örneğin feragnes türü bademi satın alırken fidanlığın size söylediği mayısın ilk haftası çiçek açtığıdır.ancak bu badem datcada subatın son haftası ıspartada martın son haftası kayseride nisanın son haftası çicek açar her fidan dikildiği bölgeye adepte olmaya çalısır dikkat etmeniz gereken bahcenizin bulundu alanın 2...3..km bir alanda en alt noktalarda (çukur) yer almamasıdır budama konusunda ülkemizde büyük bir bahçede bahceyi dörde bölüp burası budanan burası budanmayan burası şu teknikle budanan deyip farkı görecegimiz bir çalışma yok böyle olunca yazılan çizilende yalan yanlış şeyler..yapacagınız ceviz fidanında yerden 80 cm sonra farklı yönlere bakan 4...5... yandal oluşturmaktır bu dalların uc noktası sürekli bir birinden uzaklaşacağı için ileride kesmek zorunda kalmazsınız.bu işlemi iki veya üçüncü yıl 60 ...70..cm ...sonra tekrar uygulayın ve yan dalları yanlara doğru her hangi bir yöntemle acarsanız agaclar gereksiz yere yükselmemiş olur...buna agacın terbiyesi denir...terbiye gereksiz ,yönü yanlış ,sık dalları sonradan kesmek yerine 3...ile..15 cm ken..yok etmektir...peki bunu ne zaman yapacağız ocak subat ayı haricindeki 10 ay boyunca yapabiliriz.. haziran ayındayız dalımıza traktör carptı kırıldı ne yapıyoruz..hemen testere veya makasla düzeltip yaranın capı 1,5 cm den büyük ise macun veya plastik duvar boyası ile 2 saat sonra yaranın üzeri hafif kuruyunca kapatıyoruz yanından göz patlatıp daha sağlıklı büyümeye ağaç devam ediyor demekki budamanın zamanı yok umarım yardımcı oldum şimdi anladınızmı ne çok şeyi yanlış ve gereksiz yaptıgımızı

Comment

yerdoğan kardeş öncelikle yardımınız için teşekkür ederim herhalde demek istediğiniz bu ceviz her yerde farklılık gösterir o yüzdende sen sizin oraya dikersen de erken çiçeklenip donlardan etkilene bilir diyosun ve budama önemli diyosun her halde aslında benim anladığım çok araştırdım ama tam bilgi yok yeni bi ürün olduğu için ama en güzeli deneyip görmek olsa gerk çünkü fazla denenmemiş ve cevizi aldığım satıcı bile tam olarak bilmiyo nasıl bişi olduğunu

Comment

hayır tam tersi erken çiçeklenmez kış uzun gecerse çiçegi geç açar diktiğin yere uyum saglamaya calısır...adepte olur .Don bi bölgeyi tamamen vurmaz..don cukurlarda toplanmaya çalışır ovada etkili olur bölge hafif egimli ise en asağıdaki yerlerde soğuk çiçeği vurur chadlerde sorun cıkmaz merak etme biz afyon ..usak .bölgesinde bile yetiştiriyoruz...ceviz budanmaz falan diyenlere bakma ..kısın don olan gunler hariç yaz kış ceviz de budama yapabilirsin ama bi ağaca çok sert budama yapamazsın eger keseceğin dal sayısı fazla olursa dalları işaretle farklı zamanlarda kes ama ağaç terbiyesi çok önemlidir sen dik ben fotografta yayınlarım ögrenirsin veya bölgeni adresini yaz oralardan gecerken uğrarım ben tüm bölgelerden mutlaka gecerim
              zir muh yüksel erdogan kolay gelsin.....

Comment

Sayın Yüksel ERDOĞAN bey güzel anlatmış ve özetlemişsiniz. Ne yazıkki bu tıp din ve tarım alanında herkes çok niliyor ve çook atıyor o yüzden insanların kafası karışıyor.
                Ben her zaman söyleiğin bir ata sözü vardır; "Ağacı budama terbiye eder İnsanoğlunu çile diye" ama nedense anlamaz insanlar.

Gelişigüzel bilgilerle insanların kafasını doldurup duruyorlar. Kardeşler chandler çeşidi yukarıda yazılanlara katılmakla beraber devam ediyorum. Ceviz Türkiyedeki her bölgede yaklaşık olarak yetişen bir çeşittir. Ancak chandler çeşidinin özelliği ise daha çabuk kırılan kabuğa sahip olması ve %56 civarındaki iç verimi yüksekliğidir. geç çiçek açmasına rağmen sayın yüksel beyin dediği gibi aynı bölgede 1 ay çiçek farkı oluşmaktadır. Onun için bu tür şeylere kafayı takmayın işi bilene sorun dikin derseler dikin.
                Burasıda uzmansel köşesi ve uzmanları burada tam bilgilerini bize verin ben ve dostlarım size söyler ekin veya dikim yapın veya yapmayın diye saygılar sunarım.

Comment

önce selamlar saygılar,
                  kolay gele rast gele
                  olayın neresinden başlayım neresindan anlatayım diye düşünüyorum , kardeşim düşünmek yetmiyor bunu buradan yazıyla anlatmakta kolay değil
                  ceviz yetiştiriciliğininde çeşit seçimininde elbette belli kural ve kaidesi var öyle rast gele seçim yapılmaz , zaten yapıldığı için ülke ceviz yetiştiriciliği son 10 yıl hariç belli bir standardı yaklayamadı
                  her ne ise bunu diyen çok zaten
                  siz nereye hangi bölgeye cevizi dikeceksiniz
                  rakım nedir
                  su varmı
                  toprak genel anlamda meyveciliğe müsaitmi?
                  önce cevize karar verelim ondan sonra çeşide karar verelim
                  saygılarımla
                  Yrd. Doç.Dr. Mehmet Sütyemez
                  533 562 68 46

Comment

Sayın Yerdoğan08 değerli bilgileriniz için çok teşekkürler.Fidancılardan bazıları ,ilk yıl için mart sonu 3-4 göz yukarıdan fidanı kesin.Çıkan gözler 10 cm olunca en iyisini bırakıp, diğerlerini kopartın, bu şekilde ilk yıl kök gelişimi için çalışın,terbiye etmeye 2.- 3. yıl devam edin diyorlar.Buna katılıyormusunuz.Afyonkarahisar merkezde 990 rakımda 15 dekar ceviz bahçesi kurdum.Şebin bilecik ağırlıklı ,deneme mahiyetinde 5 chandler 1 frankette ,kaman 1 ,pedro,Maraş 18 diktim.Benim bahçe kurduğum yerde toprak killi-tınlı yapıda.Tavsiyelerinizi bekliyorum.Teşekkürler

Comment

yerdoğan kardeş beni birtek sen anlamışsın diyerleri hala işin başka boyutlarıyla ilgileniyola öncelikle ben diyorumki bizim zaten 10 yaşında ceviz ağacımız var 100 kadar ve bunların içinde en verimlileri şebin ceviz var birtne daha verimli ceviz var ama ismini bilmiyorum hatta şebin cevizden daha verimli ve erken meyve weriyo yani şebin cevizden daha önce satılıyo ve ilk o ceviz yeniliyo ve o ceviz şebinden daha çok verimli ama biraz kalın kabuklu şebine göre ama sorun o deyil sütyemez bey konunun tamamını bile okumamış ben diyorumki bizim su var tarla ceviz yetiştirmek için süper yani cevizler tarlayı çok sevdi ve çok güzel verim veriyolar ve boyutlarıda baya iyi fazla özel bakım olmadığı halde her sene 1 metre ile 2metre arasında sürgün verirler rakım 970 miş falan benim demek istediğim ve sorduğum bizim buralara göre şebin ceviz zaten lüks bi ceviz ve çok kaliteli yani koskoca uşağın pazarında bile şebin ceviz tek bizde var yani şebin ceviz bizim buralara göre bile lüks bi ceviz bende diyomki bu chander ceviz şebinden daha güzel ve daha verimli ise ve soğuklara karşı daha iyi direne biliyosa onu üretip dikmek lazım gibi yani aslında bu chander cevizi tam olarak bilen birileri yo ben iki tane aldım biri chander dieri pedro ama adam bana birtanesini dilcikli aşılı getirdi diyeri ise göz aşılı ama daha sürgün vermemiş yaz sonunda aşşılanmış ama aşı warda aşı uyumada yani aslında adama güvenemedim ama neyse chander çıkarsa üretirim çoğaltırım budamasını da öğrenirim melekette bir ilki başarırım bizim buralarda ama başka deneyen olmadığı için biraz tehlikeli ama en güzeli işin neticesi bir 5 sene sonra belli olur aslında birtane ziraatçı arkadaş o cevizlerden bizim için bulacaktı ama biraz pahalı burdaki yazılarıda okuyunca aslında biraz hevesim kırıldı ama yinede deneyeceğim birilerinin yapıp denemesi lazım ki diyer başka merak edenler olursa öğrenir

Comment

rumuzu eşkiya olan arkadaş sen sorununu yazmışsın ama bu cevizi dikeceğin yerin adını niye yazmıyorsun ona göre iklim özelliklerini dikkate alalım...bak sen uşaktan yazmışsın anladığım kadarıyla bende uşakta oturuyorum.....

aslında tüm forumda bilgi paylaşanlar bulundukları bölgeyi yazsalar ne güzel olur....

Comment

uşağın sivaslı ilçesinin selçikler kasabasında oturuyorum

abi aslında bu iş biraz (dedlinin birisi bi kuyuya taş atmış on okıllı çıkaramamış) hesabına döndü aslında ben bu cevizi merak ediyorum ama zaten çok büyük tarla kurmayacağım şu an iki tane aldım arkadaşla 10 tane daha alacağız 5er tane onları dikip eyerki başarılı olursa üreteceğim aslında sorum buydu ama biraz fazla uzadı benim şimdi yapacağım iş kuyuya taş atmak gibi olsa gerek 10 tane ceviz uzmanı uylaşamadık orta yol bulamadık aslın da beni anlayan tek sensin diyerleri rakım peşinde su varmı daha önce ceviz yetişmi sizin orlarda ceviz yetiştiren varmı toprağı analiz ettirdinmi neden yalova ceviz diktin şebin dikmedin gibi dierleri bunun peşinde bende diyomki bizim zaten 10 yaşında 100 kadar ceviz var ve güzel verim veriyola suda var ama tek sorun ilk bahar geç donları benim bu chanderi araştırmamdaki sebebte bu zaten donlara daha dayanıklı denmesi yani olay bu ha bizim tarla düzlük bi yerde ama 1 kilometre kadar ilersinden bi çay geçiyo ve çayın olduğu yer çukur öle abi sen uşakta oyuruyorsan sivaslı ilçesinibilirsin onun 2 kilometre altında tarla hatta ikitane hüyük ler var oralarda yani sivaslıya yakın yani tam yer söylemedin demişsinya nerden bileyim senin uşaklı olduğunu hem söylesem bile çoğu kişi sivaslıyı bilmez bile
                          ama aslında dediğim gibi zaten fazla yapmayacağım ama deneyeceğim öyle yada böyle deneyeceğim eyerki güzel olursa zaten çok yaparım herkezede öneririm daha sonra ileriye dönük daha çok yaparım imkanlar elverirse

Comment

cevizfidanı Nickli Üyeden Alıntı
                            ceviz ve badem ve meyve fidanı için bizi arayabilirsiniz.tel:05306689647 fidanlarımız kendi üretimizdir.

kardeş bana chandler ve pedro ceviz lazım ama az lazım mesela 6 tane bana kargo ile yollarmısınız yollarsanız kaça patlar bana ben deneme amaçlı yapacağım ondan az lazım

Comment

hemserilerimi burada görmek güzel.. ben uşak merkezde ikamet ediyorum ve sivaslıda ziraat teknikerliği bölümünde okumaktayım. kısmetse seneye 28 dekar alana ceviz dikecegim..ortak noktamız oldukça fazla yani iş birliği yapabiliriz...chadler cevizi ile ilgili söyleyecegim şudurki ben sahsen arazimin 4 te 1 ine bu çeşidi dikecegim. üniversitedki hocalarıma ve bi kaç tane mühendise danıstım bu çeşitle ilgili oldukça tavsiye ettiler. zaten il tarım müdürlügüde tavsiye ediyo.. gönül rahatlıgıyla dik kardeşim..kim ne demiş hiç aldırma..

Comment

Working...
                              X