fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

b5a

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: B5A organik sıvı gübrenin kullnımı,etki alanları,sonuçları,saklama koşulları ve temini konuları

sayın domatesçi arkadaşım b5a sıvı organik gübre bayilik sistemi ile çalışıyor hangi ilden olduğunuzu belrtmeisiniz ama www.bmrtarim.com.tr adresine girersen orda bayliklerimiz seceneginden size yakın olan bayilerimizi seçebilirsiniz ayrıca bizlerde yardımcı olabiliriz.saygılar.

Comment

Cevap: B5A organik sıvı gübrenin kullnımı,etki alanları,sonuçları,saklama koşulları ve temini konuları

sayın erkmora arkadaşım 5000m2 alandaki bagınız için b5a kullanımı 1 litre b5a ile her ağaca ağaç yaşı kadar yani 2 litre su gelecek şekilde 1400 litre suyla her ağacın dal seviyesinin altına gelecek bir çember oluşturarak yılda 2 kez topraktan uygulama yapabilirsiniz ayrıca 1 kezde yapraktan uygulama yaparsınız yapraktan uygulamada 1 litre b5a ile 800 litre su kullanmanız gerekir saygılar.

Comment

sayityildiz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
        sayın erkmora arkadaşım 5000m2 alandaki bagınız için b5a kullanımı 1 litre b5a ile her ağaca ağaç yaşı kadar yani 2 litre su gelecek şekilde 1400 litre suyla her ağacın dal seviyesinin altına gelecek bir çember oluşturarak yılda 2 kez topraktan uygulama yapabilirsiniz ayrıca 1 kezde yapraktan uygulama yaparsınız yapraktan uygulamada 1 litre b5a ile 800 litre su kullanmanız gerekir saygılar.
        bizim 50 adt 3 dönüm arazide 4 yaşında kapama ceviz bahçemiz var
        ceviz başına kaç litre suyla gübreleme yapıyım şu anda haziran ayı itibarıyla yapraktanmı veya kök uygulamasımı uapılması daha iyi netice verir ,haziran ve önümüzdeki aylar için b5a yı uygulama nasıl olmalı?
        birde son olarak ceviz kök uygulamasında hemen kök bölgesine daire biçimindemi yada 50 cm uzağnamı uygulama yapılmalı yağni yakma gibi durumlar olabilirmi .teşekkür ederim

Comment

Cevizde 2 uygulama yeterli, zira baharda taban gübrelemsi olarak yapılmadığından şimi vereceğiniz gübrenin etkileri çok yoğun olacağından oluşacak sürgünlerin odunsulaşması zaman alacaktır o nedenle şimdiden başlayıp 20 gün aralıklarla 2 uygulama işinizi görecektir. Ağaçlar için hesap edeceğiniz su miktarı ise 1-5 yaşındaki ağaçlara 5 litre su sonraki her yaş için +1 litre su ilave ediniz ve bu rakamlar en az su miktarıdır suyun fazlası zarar vermediği gibi daha iyidirde.

Comment

selahattin bey saygılar. Şimdi öncelikle bitkiyi bu dönemde arkadaş eğer odunsu yapı oluşturmak istiyorsa ben ona yardımcı olurum ve bitki ile onun istediği şekilde oynarım mümkünse bu arkadaş benimle bir görüşürse sevinirim. Şimdi zaten bitkiyle istediğin gibi oynayabileceğin bir dönem olduğu için rahat rahat bitki yapısını sertleştirir veya uzun sürgünler alabiliriz haber bekliyorum saygılar

Comment

Sayın selahattin bey saygılar. Bu dönemde bitki ile çok rahat oynayabiliyorsunuz bunun için bu arkadaşla görüşmek ve tanışmak isterim çünkü onun bitkisini istediği noktaya sürgün veya çabuk odunlaşma olarak rahatlıkla gerçekleştiririm bunlar çünkü bu dönemde basit ve kolay oluyor. Saygılar

Comment

B5A SIVI GÜBRENİN BAĞLARDA KULANIMI NASIL ARKADAŞLAR BİLEN CEVAP YAZSIN

Comment

Sevgili kardelen, B5A bitki beslemeyi hedef alan yada bitkide kontrolü kişiye veren bir gübre değildir. Daha ziyade hedefi ilk olarak bitkinin doğal mekanizmalarını tetiklemek, toprağı aktive etmek, bitki besin maddelerini yarayışlı hale getirerek sağlıklı bir toprak ortamında bitkinn geişimini sağlamaktır. Bunu yaparken doğal olarak hastalıklar baskın hale geçmekte bitki bizim kontrol etmek istediğimizin aksine kendi doğal mekanizmaları ile yetişmesini sağlamaktır. Bu nedenle doğru zamanda gübrelemek istediğimiz etkiyi yaptırmaktan daha önemli. Daha bu gün bitkide istenilen etkiyi yaratmak için bolca atılan şelatlı aşırı gübre kullanımından dolayı toprakta meydana gelen tuzlanmayla boğuştum. Maalesef her tarlanın başına geçemediğimizden bitkin etkilenmediği ancak kendinden sonraki ürünlere bıraktığı tuzluluk nedeniyle oluşan sorunlarla mücadele etmek karşılaştığımızda B5A ya kalıyor o da nereye kadar?

Bitki besleme yoluyla istediğim bitkide istediğim etkiyi sağlayacak bilgi birikimine bende sahibim ancak amacım kendi kontrolümde doğal bitki yetiştirmek ve toprağı kazanmak olunca iş değişiyor maalesef. Her B5A uygulamamda görüyorumki öğrenmem daha çok şey varmış çünki bitki besleme ürünlerini kulanırken öğrendiğim şeylerin tam tersini yaşıyorum şu an ve üzgünüm ki bitki besleme yaparken göremediklerimizi görüyorum.

Comment

mustafa uyan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                    B5A SIVI GÜBRENİN BAĞLARDA KULANIMI NASIL ARKADAŞLAR BİLEN CEVAP YAZSIN
                    Sevgili mustafa uyan, bağlarda B5A kullanmaya karar vermişseniz 1 dk alandaki bitkilere 200 cc en az 100 litre suyla birlikte B5A gelecek şekilde kullandığınız suya salma, pükürtme veya damlamadan kullanmanız yeterlidir. 15-20 gün arayla 3 uygulama yaptığınızda tam sonuca ulaşacaksınız.

BAzen topraktaki sorunlarınızla boğuşacağından ilk kullanımda etkisini görmeyebilirsiniz ancak sabreder 2. ve 3. uygulamayı yaparsanız gübre kullanımınız %100 ve ilaç kullanımınız %80 oranında düşecektir.

Comment

Sayın Selahattin Yılmaz Bey,
                      Kiraz ve mandarin (satsuma ) yetiştiriciliği ile ilgileniyorum.
                      B5A ile ilgili gerek bu sitede gerekse başka sitelerde tartışmaların ve bilgi alışverişlerinin tümünü okudum. B5A nın birçok bitkide denendiğini gördüm. Anladığım kadarıyla toprağı aktive ettiği için her türlü bitkide kullanılabilir.
                      B5A Kullanma kılavuzunu incelediğimde pek çok tek yıllık bitkide faydaları ve kullanımı, isim zikredilerek açıklanmış.
                      Ama klavuzda meyve ağaçları içinde sadece Kiraz ile ilgili bir bölüm mevcut. Diğer sert çekirdekli, yumuşak çekirdekli, turunçgiller gibi meyve ağaçları ile ilgili özel bir bilgi yok.

Bunun nedeni diğer meyve ağaçlarına göre Kiraz'da daha başarılı sonuçlar alınması mıdır? Zaten bu yıl Kirazda B5A yı denemeye başlıyorum. Kullanma klavuzunda belirtilen 3 uygulamayı ne yazık ki gerçekleştiremedim ama hasat sonrası gözlerin farklılaşma dönemi öncesi tavsiye edilen sonuncu (3.) uygulamaya yetişebildim ancak. Ama önemli değil inşallah gelecek seneki çiçek ve odun gözleri gelişimine ve genel olarak ağaç sağlığına katkısı olacağına inanıyorum. Gelecek yıl çiçek öncesinden kullanmaya başlayıp tüm bir vegetasyon süresince tavsiye edilen 3 uygulamayı da yapmayı düşünüyorum. Sonuçlardan sizi haberdar edeceğim.

Benim size asıl sorum; narenciyede (satsuma mandarini) bugüne kadar B5A kullanan bildiğiniz kişiler var mı, varsa bu kişilerden her hangi bir geri bildirim alabildiniz mi?
                      Eğer mandarin için uygulama yapmak gerekirse hangi dönemlerde uygulayalım. Mandarin Nisan ayında çiçek açıyor ve Kasım ayı başında hasat edilmeye başlanıyor. Bu 6-7 aylık dönemde B5A uygulamaları nasıl olmalı. B5A ile Haziran dökümü önlenebilir mi?
                      İlginize teşekkür eder, saygılar sunarım.

Comment

Mandarinde Muğla bayimizin çekmiş olduğu resimleri görmüştüm ve bitkide yoğun çiçeklenme oldukaç güzel sürgün gelişimi vardı ancak malum ben Bursa'da ikamet ediyorum o nedenle narinceiyede deneme şansım çok düşük ancak saksı limon ve protaallarda kendi deneelrimde 2. uygulamadan sonra yeni sürgün gelişimi ve yoğun çiçek açımını gözlemledim.

Her ne kadar kiraz anlatılsada meyve ağaçlarında uygulama tavsiyelerimiz şu şekilde:

Taban gübresi olarak bir uygulama bitki uyanmadan önce yapılıyor
                        İkinci uygulama çiçeklenme döneminde topraktan veya çiçek öncesi dalından (daldan uygulamalar hastalıklara karşıda koruma sağladığndan mandarin hastalıklarına karşı (genellikle göztaşı yerine) siz ayarlaycaksınız. Snraki uygulamayı ise biz hasat sonu tavsiye ediyoruz ki bitkiyi sonraki yıla hazırlasın. Eğer ekstra uygulama yapacaksanız ayda bir uygulama yapabilirsiniz.

Comment

Selahattin Bey merhaba,
                          Anında verdiğiniz cevap için çok çok teşekkürler.
                          Bu hassasiyetinize sığınarak B5A ile ilgili ilgimi çeken bazı konular için görüşünüzü sormak istiyorum.
                          B5A nın Kiraz için ikiz meyve oluşumunu önlediğine dair bilgiler gördüm bu sitede.
                          Yaprak gübresi olarak ağaçlara püskürtüldüğünde çiçek gözü oluşumu sırasında ağaçların sıcak stresine girmemesi sonucu gelecek yılki ikiz meyve oluşumunu azalttığı belirtilmiş. Ayrıca güneş yanıklığına da fayda sağladığı belirtilmiş.
                          Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
                          Benim anlamadığım B5A yı topraktan uygularken aman güneş görmesin, güneş ışığı bu gübrenin etkinliğini düşürür, içindeki mikroorganizmalara zarar verir diye özellikle uyarılar belirtiliyor.
                          Peki, yaprak gübresi olarak uygulandığında, gece uygulasak dahi, ertesi gün ve daha sonraki günler sürekli olarak çok şiddetli bir şekilde güneş ışığına maruz kalacak ve etkinliğini kaybedecek.
                          Bu bir çelişki değil mi? B5A nın yaprak gübresi olarak etki mekanizması nasıldır.?

Saygılarımla,
                          Volkan Göksel

Comment

Kirazda B5A bu yıl benim denemelerimde bir defa yapraktan uygulama ile manolya hastalığını yendi, bunun dışında ilk yıl olması hesabıyle de %80 oranında ikizlik oranını düşürdü ve döl tutumu oldukça da yüksekti öyleki geçen yıl 6 ton alınan yerden bu yıl 14 ton idi bizim hedefimiz ise 22 tondu hedefi yakalayamadık ama olsun seneye inşallah .

Ancak zaman zaman topak kaynaklı sorunlarda yaşamadık değil zira B5A aynı zamanda bir toprak aktivatörü ve topraktaki arızalarla uğraşıyor. Örneğin geçtiğimiz cumartesi İznik'teydim önceki iki yıl kiraya verdiği serasında bu yıl domates yetiştirmeye çalışan bir çiftçinin domatesleri zayıf gelişiyor döl verimi iyi, bitki boyu iyi, boğum araları kısa biraz ancak gövde çok zayıf dikkatli baktığımızda toprak yüzüne tuzların çıkmış olduğunu gördük. Ec yani tuzluluk ölçtüğümüzde yüksek çıktı B5A uygulamasıyla da sorun ortaya çıktığından o çiftçi şanslıydı ki B5A kullanıyor değilse o tuzu geçici olarak sadece humik asitle erteler gerisi ne olacak. Toprağı bitirmişler resmen.

B5A nın gündüz kullanılacak versiyonu üzerinde çalışmalar devam ediyor ancak malum ki 200 kat güçlendirilmiş B5A canlılığı güneşe de hassaslaşıyor tıpkı göz doktorlarının göze damlattığı o damlada olduğu gibi, az bir ışıkta dahi gözlerinizi açamıyorsunuz. Yinede gece püskürtme yapılınca sabaha kadar B5A canlılığı uyanıyor ve kendini olumsuz etkilerden koruyacak tedbirleri alıyor gerçi esas sorun uyuyan B5A canlılığının ultraviyole ışığa maruz kalmasından kaynaklanmaktadır.

Yaprak gübresi olarak kullanıldığında ise yaprakta çalışan B5A canlılığı çoğalarak davetkar kimyasalları parçalıyor, bu çoğalma esnansında da zararlı mikroroganizmalarının çok az sayıda kalıp açlıktan ölmelerine ve B5A canlılığına yemek olmalarına neden oluyor. Ayrıca stoma açılıp kapanılırlığı dengeye girdiğinden bitki daha rahat nefes alıp verme, terleme ve besin alımını kontrol eder hale getiriyor. Elbette tüm uygulamalar yapraktan olmadığından esas etki toprak yoluyla olacaktır bu nedenle bir defa yaprak uygulaması yeterlidir ayrıca B5A da bulunan iz element etkiside yapraktan alıma yeşil aksam ve bitki gelişiminide sağlamaktadır.

Comment

Selahattin Bey tekrar çok teşekkürler.
                              Verdiğiniz bu bilgiler benim için çok faydalı oldu.

Kirazda yapraktan uygulama için sizce en uygun zaman nedir?
                              Biliyorsunuz kiraz önce çiçek açıyor, yaprak daha sonra sürüyor.
                              B5A'yı yapraktan uygularken ağaç meyveyi bağlayıp yeşil yapraklı görünümünü almış olmalı herhalde değil mi?
                              (Galiba bir yerde, çiçekte iken uygulanmıyor diye belirtilmişti , yanlış hatırlamıyorsam.)

B5A'nın topraktan uygulamasında tam karanlık (gece) mı olmalı. Yoksa güneşin batmaya başladığı zamanda (alaca karanlık) uygulansa da olur mu?
                              Güneş batmaya başlayıp bahçeye gölge düştüğünde bu ultraviole ışınlarının da etkisi iyice azalmış olur herhalde... Ne dersiniz? (Gece bahçede zifiri karanlıkta yapılan uygulamalar çok zor oluyor da ...)

Topraktan B5A uygulanmasında damlama sulama sistemi kullanılıyorsa gündüz de uygulanabilir mi? (Sanki bir yerde B5A ile ilgili böyle bir bilgi okumuştum.)

Bu konulardaki düşüncelerinizi de alabilir miyim eğer sizi rahatsız etmiş olmuyorsam...
                              Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
                              Saygılar
                              Volkan Göksel

Comment

Sevgili vgoksel, Yapraktan atmanın bir esprisi yok bence ancak kiraz söz konusu olduğunda veya başka bir bitki sadece hastalıkla mücadele ve bağışıklık kapsamında toprak üstü aksam ilaçlaması tavsiye ediyorum ben. Her ne kadar topraktan uygulama yapılmasında 10 günde etkisini gösterse de toprak üstü uygulamalarda 5-6 günde etkisini gösterebilmekte fakat ben yinede önce toprağı kazanalım dyorum ve burada taban gübrelemesi çok önemli zira toprakta uyuyan hastalık ve zarralılar taban uygulamasıyla populasyonları düşüyor ve etkili olamıyorlar ayrıca bitki uyanmadan toprağı hazır hale getirmiş ve bitkiye ortamı hazır hale getirmiş oluyorsunuz.

B5A uygulamaları imkan dahilinde püskürtme yapılacaksa güneş battıktan 2 saat sonra yapılmalı damla sulamada ise 24 saat uygulama yapılabilir. Püskürtme yapılarak B5A kullanımında bitkinin çiçekli döneminde asla B5A toprak üstüne verilmemelidir bu durum çiçek döl tutumunuzu etkileyebilir.

Comment

Working...
                                X