fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

b5a

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: B5A organik sıvı gübrenin kullnımı,etki alanları,sonuçları,saklama koşulları ve temini konuları

Selahattin abi ben sana yardımcı oluyum bu konuda B5A ve bu gibi türevler akşam serinliğine atıldığında 3 gün içerisinde net etkisini göstermektedir. Yapraktan atıldığında mekanizma hele şu dönemde klepeler hala yukarı çalıştığından toprak ıslahı konusunda % 20 gibi bir fayda elde edilmesine rağmen 28 haziran ile 25 ağustos arasında yapraktan atımda klepeler aşağı doğru çalıştığından direk toprak ıslahına fayda eder konuma geçerek bitkide etki göstermektedir. Bu tür türevler topraktan atıldığında ilk 3 günde elementel etkileşimden dolayı toprakta yavaş hareket etmekte 3 ile 7. gün arasında bitkide konuçlanmakta ve 7. günden itibarende yapraklardan ve gövde yapısından net etki görülebilmektedir. Ben her zaman bu tür ürünlerin ve türevlerinin topraktan atılması taraftarıyım ama bazı bu yaprak hastalarınında önünu açmak açısından arzettim. Hiç kimse şunu sakın unutmasınki bakteri toprakta organik madde varsa çalışır çünkü çalışırken beslenmesi gereklidir. Her toprakta o yüzden B5A ve türevleri aynı kalitede çalışmıyor. Yani bakteri, şilembe , maya özlü ve hümik ve fulvik asitli bileşikelrle verilen bakteriler veya karışımlı bakterilerde her zaman bu sıkıntı yaşanmaktadır. Aynı sıkıntıyı japonyadan getirilen bakterilerdede yaşadık biz söledik adamlar inanmadılar sonra bakteri sayısında zalma tesbit edilince tahliller yapıldı ve sonuç %1,2 org. madde çıktı yüksek kalsiyum ve sodyum çıktı. Sonra o alana hayvan günresi uyguladık dekara 4-5 ton adamlar hiç gübre atmadan 3 yıldır ürün alıyorlar onun için bakteri içerikli olaylarda söylemlerinizi denemede yapsanız lütfen bitkiyi ve toprağı bilerek konuşun tek bir sıkıntı dahi yaşasanız 4-5 yıllık emeğiniz boşa gider saygılarımla

Comment

Cevap: B5A organik sıvı gübrenin kullnımı,etki alanları,sonuçları,saklama koşulları ve temini konuları

Sayın Selahattin Bey ve Sn. Kardelen,
      Verdiğiniz bilgiler için sonsuz teşekkürler.
      Ben geçen yıla kadar Kiraz yetiştiriciliğini pek vakit bulamdığımdan telefon ile yürütüyordum. Bu işlerle uğraşan bir dostum vasıtasıyla bahçeme baktırıyordum.
      Aslında taminkar sonuçlar da alıyordum. Ama zamanla ağaçlarım sağlıklı görünümlerini kaybetmeye başladı. Dal kurumaları ve ağaç kurumaları artmaya başladı. Her sene 10-15 adet ağaç kuruyordu. Salma sulama yapıyordum, bahçenin bazı bölümleri gölleniyordu ve bu göllenen bölümlerde kurumalar çok oluyordu. Göllenen bölümlerde bahçe adeta kelleşmişti.
      Bu iş böyle olmaz diyerek öncelikle toprağı iyileştirmem gerektiğini düşünerek çok ciddi masraflar yaptım.
      (Toprağın kireç ve organik madde içeriği çok düşüktü.)
      Damla sulama sistemi, leonardit uygulaması, K-Humat uygulaması, dönüme 3 ton hayvan gübresi, kireçleme, faydalı toprak bakterileri içeren organik gübre uygulaması bunlardan bazıları ve şu anda aklıma gelenler.
      Kısacası toprağa ciddi ve kalıcı yatırımlar yapmaya çalıştım.
      Bu uygulamaları yatırım gibi düşündüğümden açıkçası bu yılki hasat ile bu masrafı çıkaramayacağımı düşünüyordum. Ama Allah'a çok şükür bu yılki hasat ile tüm masrafı çıkardım, hatta az da olsa kar bile ettim.
      Sizin yukarıdaki yazılarınızdan doğru işler yaptığımı görüyorum. Şimdi B5A uygulaması yapınca özellikle toprağın organik maddesini artırdığımızı varsayarsak B5A nın da çok iyi çalışacağını umuyorum.
      Early Burlat çeşidi kirazlarımda % 50 ikiz meyve vardı bu yıl. Buna rağmen çok tatminkar bir hasat yaşadım. B5A nın ikiz meyve oranını düşürdüğü belirtildiğinden gelecek yıla daha büyük umutla bakıyorum.
      Amacım toprağımın bu iyileşmiş yapısını koruyacak uygulamalarla ve B5A ile gelecek yıl daha iyi sonuçlar elde etmek.
      Sonuçları buradan zaman zaman sizlere duyurmayı planlıyorum.
      İlginiz ve bana ayırdığınız zaman için çok teşekkür eder, başarılarınızın devamını dilerim.
      Saygılarımla,
      Volkan Göksel

Comment

Sn. Selahattin Bey,
        Daha önce de size Kiraz bahçemde yapmayı planladığım B5A uygulamalarımla ilgili sonuçları bildireceğimi belirtmiştim.
        Kiraz bahçeme hasat sonrası 17.06.2009 da B5A uygulamasını damla sulama ile yaptım. (Damla sulama olmasına rağmen garanti olsun diye yine de güneş battıktan sonra uyguladım.)Uygulama yapalı yaklaşık bir ay oldu. Kendim gidip durumu görmedim ama, bahçeme bakan arkadaşımın dediğine göre geçen yılların aynı dönemleri ile kıyasla çok olumlu değişiklikler oluyormuş. Özellikle ağaçların daha sağlıklı göründüğünü, yaprakları seyrek olan dallarda yapraklanmanın arttığını, kaçkınların çok sağlıklı ve bol yapraklı olduğunu vb. belirtti. (Bahçenin durumunu kendim görmedim henüz ama yine de iyi haberler almak insana keyif veriyor.)
        Benim bu gübreden bu yılki beklentim ağaç sağlığı ve gelecek yılki odun ve çiçek gözlerinin daha iyi durumda oluşması ve eğer olursa gelecek yıl ikiz meyvelerin azalmasıydı. Seneye çiçek öncesi başlayıp tavsiye edilen 3 uygulamayı da yapmak suretiyle tam bir uygulama planlamaktayım.

Yalnız bir endişem var. Ben bahçeme geçen kış Leonardit uygulamıştım. Leonardit'in toprak düzenleyici olarak uzun yıllar parçalanmadan toprakta kaldığını ve etkisini devam ettirdiğini biliyoruz. Bildiğiniz gibi oldukça da pahalı bir materyal.
        Bu B5A çok kuvvetli ayrıştırıcı özelliği olan bir gübre. Aktivasyonu çok yüksek. Toprağa attığım Leonardit'i de zamanından önce beklenenden daha hızlı bir şekilde ayrıştırır mı?
        Yani kısacası verdiğim leonardit B5A uygulayınca ayrışıp yok olur mu? Bu konuda bir bilginiz var mı?
        Şimdilik sizlerle paylaşacaklarım bu kadar. Zaman içinde gelişmeleri yine buradan aktarmayı planlıyorum.
        Hoşçakalın.
        Leonardit ile ilgili soruma cevap verirseniz çok sevinirim.
        Saygılarımla,
        Volkan Göksel

Comment

sevgili vgöksel arkadaşım daha önçe leonardit kullandığını söylüyorsun b5a zaman içinde leonardit etkilerini parcalayarak ortadan kaldırarak çözecektir.ayrıca ağaclarda ilk uygulamayı son baharda yaparak 2.uygulamayı baharda 3.uygulamayı çiceklemeden sonra yaparsak daha iyi neticeler alırız özelikle sonbahar toprak uygulamasını çok önemli olarak görmekteyim sezon boyunca yorgun düşen ağaclarımızın kış aylarında kendini yeni sezona hazırlaması acısından ve kök gelişiminin oluşması acısından önemli görmekteyim

Comment

sayın vgöksel zaten o bakteri onunla toprakta besleneceği için normalinden enaz 5 kat daha hızlı çözecektir endişe etmeyin. Ayrıca kiraz için tam zamanında son uygulamayı yapmış sayılırsınız. Ama yinede haziran sonu ve temmuz 15 e kadar vaktiniz vardı çünkü kiraz erken geri dönüşüme girer o yüzden geç dönem uygulamalarını sevmez kendisi. Sayın sayit bey kirazda sonbahar uygulaması risktir çünkü erken durgunluğa girdiğinden ekim ayında verilen materyallerde gübre etkileşimlilerde; eğer gece soğuğu 0 ın altına bir kaç gece düşmüşse erken dönemde çiçek açabiliyor buda seneye hasat yok demektir lütfen teknik düşünelim saygılarımla

Comment

Sayın Kardelen ve Sayın Sayit Yıldız,
              Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
              B5A,leonarditin ayrışmasını hızlandırdığına göre topraktaki humusun da çok hızlı ayrışmasına sebep olacak demektir. (Çünkü leonardite pek çok literatürde humus ta denmektedir. Hatta birçok leonardit'in ambalajında humus, süper humus vb. ifadeler yazmaktadır.)
              B5A zamanla topraktaki humus içeriğini de azaltacak mı? Halbuki ben tam tersi olarak zamanla humus içeriğini arrtıracağını öngörüyordum. Organik maddeleri parçalayıp bir bölümünü humusa çevirecek diye düşünüyordum. Dolayısıyla yanmış büyükbaş hayvan gübresi, bitkisel artıklar ve organik gübreleme sonrası B5A uygulamasıyla toprağın humus içeriğinin daha hızlı bir şekilde arttırılacağını öngörüyordum.
              Fakat şimdi toprağın organik maddesini ve humusunu bitirirmiyim diye endişelenmeye başladım.
              Benim niyetim kışın bahçemi iyi yanmış hayvan gübresi ile gübreleyip çiçeklenmeden 10-15 gün önce de B5A uygulamalarına başlamaktı. Böylece hızlı bir ayrışma ile hem bitkiyi beslemek, hem de mümkün olan en kısa sürede topraktaki humus içeriğini arttırmaktı.
              Bu hususlarda biraz aklım karıştı.
              Bu konulardaki görüşlerinizi alabilirmiyim?
              Saygılarımla,
              Volkan Göksel

Comment

Yazdıklarınızı büyük bir dikkatle ve ilgiyle okudum.Hepinize teşekkür ediyorum.Bu yıl 3. yılı olan 450 adet yarı bodur elma fidanım var,hepsinde meyve yok,bazıları iyi meyve tutmuş.Normal olarak ne kadar meyve olmalıydı,gelecek yıl nekadar ürün alabilirim,b5a yı hangi aylarda,kökten uygulama şeklim nasıl olmalı(salma su kullanıyorum)?Şimdiden teşekkür ediyorum.Kafamı karıştıran çiçek zamanı kullanılmaması isteği oldu.

Comment

Meyve ağaçlarında mevsim itibariyle bu aylarda B5A nın kullanımı toprağı B5A ya alıştırmak ve gelecek sene esas etkileri görmek üzere bitkiyi ve toprağı organikleştirmek ve ayrıca hasat edilecek meyvelerde kalıntı problemini ortadan kaldırmak için kullanılabilir. Bunun dışında daha ziyade meyve ağaçlarında sonbaharda hasattan sonra bir defa tavsiye edilir.

Çiçekte kullanma problemi için ise, b5a nın çiçekte dişicik tepesini etkilemesinden dolayıdır kısaca b5a sebzeler hariç meyve ağaçlarında çiçeklenme dönemlerinde sadece kökten uygulanmalıdır, bitki çiçekte iken yaprak uygulaması değil toprak uygulaması yapılmaldır.

Comment

Selahattin bey zaten çiçekte hiç bir ürün kullanılması uygun değildir. Özdemir kardeş senin soruna dönecek olursak n.ş.altındaki durumlarda senin elman 4. yılda 3500-4000 kg arasında dekara elma verimi yansıtnası gerekmektedir çünkü dördüncü yılda ağacın büyüme ve budama devreleri tamam lanmaktadır. Ama ne yazıkki ben bugüne kadar bunu yakalayan çok az çiftçi gördüm o yüzden 3 ton da civarında seneye elma almanız sizin için uygun olanı olacaktır. Bu sene için sormuşsunuz dekara 1,5-2 ton arasında elma almanız gerekmektedirbu da ağaç başı 7-10 kg arasında elma demektir çünkü dekara yaklaşık 190-225 arasında bitki dikilmektedir saygılarımla

Comment

sayın kardelen B5Ayı ilk sayfadan beri okuyorum çeşitli meyve ve sebzelerde yorumlar öneriler ve bazı tereddütü olan insanlarımız var aynen benimde olduğum gibi Selahattin hocam sizinle görüşmemi istedi biberler hakkında özelinize meil attım cevabını alamadım, YALOVA ÇARLİSTON BİBERLERDE hiç deneme veya özellikle biberler üğzerinde bir çalışma yapıldımı ve sonuç ne kadar başarılı bilmiyorum biberlerim gayet sağlıklı bir biçimde ilerliyor sıkıntı şurda 200 adet biber fidesinden haftada 3, 4 kg biber topluyorum ve bana biraz anormal geldi bunun için bir çözüm veya önerinizi bekliyorum resimler photosel linkinde var incelerseniz cevabınızı bekliyorum damlama sulama kuyu ve havuz sistemi ile önümüzdeki yıla yatırım için bu sene bilgi ver beceri topluyorum,i teşekürler.

Comment

sadocan arkadasım biberler üzerinde çalışmalar var hemde çok şimdiye kadar ürün artışlarında en çok biberden sonuç alınmıştır.1 dölüme 330 gr b5a kullanın her 20 günde bir 330 gr b5a kullanın en iyi sonucu alacaksınız saygılar.

Comment

Aranıza yeni katıldım.
                          1 yıl önce 305 adet ceviz diktik.(Pedro-chandler-Franquette) (Mecidiye-İznik) ( sulama : damlama ).
                          Bu arazinin yanındaki diğer arazimizde ( 25 dönüm ) derin sürüm yaptırdık ve
                          bu kısma badem ( Nonpareil - Ne Plus Ultra - Teksas ) ekmeyi düşünüyoruz.( aralık ayında )
                          1 hafta öncesinde toprak - su analizleri için lab. nümuneler gönderdik.
                          Sonuçları bekliyoruz. Bu arada B5A organik sıvı gübre yazısını okudum ve bu ürünü hem ceviz olan
                          arazimizde hem de yeni dikim yapılacak olan diğer arazimizde kullanabilirmiyiz ? nasıl ? soruları aklıma
                          geldi yardım ederseniz memnun olurum.
                          Saygılarımla,

Comment

sevgili mecidiye arkadaşım yeni fidelerinizde can suyu olarak b5a kullanmanızı önerim b5a özelikle kök gelişimlerini çok iyi yaptığı için fidelerinizin beklediğinizden çok daha iyi gelişmeler gösterdiğini göreceksiniz diger fidelerinizede kullANMANIZ TEVSİYE EDERİM SAGGILAR

Comment

B5 A yı nizami kullandım bir değişiklik göremedim. Hatta bu iki aylık süre içinde başka gibre kullanmadığımda almam gereken verimi de alamadım.

Comment

Evet sevgili B5A cılar ve onun hastaları baştan itibaren belirtiyorum ama kimse dinlemiyor ve umursamıyor. Üstelik bilgi almak için sorduğum sorularada kimse cevap vermiyor veya veremiyor.
                                Şimdi bu sitenin kurucularından ve müdavimlerinden olan kenan bey denemiş buyrun size uzmanlık sorusu çok bilen arkadaşlar acaba neden B5A çalışmadı...

Bu ürün her yerde çalışmaz bu bir bakteridir ve şu şu etmenlerden oluşmuştur içinde şu kadar bakteri var derken ben yine bağımlıları tarafından yeniliğe karşı ilan edildim ve kendi ürünüm varmı diye soruldum.
                                Sonuç: Siz devam edin söylemlerinize bende devam edeyim Allah yolunuzu açık etsin.

Comment

Working...
                                X